»

Nanosnemanje celic od znotraj

New Scientist - Načrt je tak, da bi viruse, ki lahko prodrejo v celice, natovorili z zlatom. Zlato bi tam (še vedno v virusu) poskrbelo za Ramanovo sipanje zelene laserske svetlobe. Manj kot milijoninka fotonov se udeleži tega dogajanja, vendar se zaradi zlatih nanodelcev tako ojača, da se bo notranjost celice in dogajanje v njej lepo pokazalo. Da ga bo mogoče posneti z resolucijo 30 nanometrov. Dobili bomo posnetke virusov in celic, natančne kot bi posneli notranjost hiše s centimetersko natančnostjo! Novica.

Teoretično ozadje.

10 komentarjev

Iz pomnilniških logov

X-Bit Labs - Pri OCZ Technology so ugodili povpraševanju po Winbondovi BH seriji čipov in danes najavili nekaj novih pomnilniških modulov, ki se ne bohotijo z enormnimi frekvancami delovanja, temveč z nižjimi zakasnitvami (latency). OCZ EL DDR Platinum Limited Edition PC3200, kot se zadevščina uradno imenuje, tako deluje pri efektivnih 400 MHz z nazivnimi timingi CL 2-2-2-7. Novi moduli uporabljajo BH-6 (verjetno gre za staro zalogo, saj so pri Winbondu izdelovati nehali tako BH-5 kot 6, s tem da so zaloge petic povečini že pošle), za delovanje pa potrebujejo napetost 2,7 V (roko na srce, pri OCZ so RAM navili, saj so ti čipi 6 nanosekundni kar nanese frekvenco 166 MHz). Dobavljivi bodo v kapacitetah po četrt in pol gigabajta. Cena še ni znana. Več o tem.

Medtem ko se proizvajalci modulov DDR na vse pretege trudijo ponuditi čim hitrejše module, pa na vrata že trka njegov naslednik, DDR-II. Samsung Electronics je danes razširil svojo ponudbo z nekaj novimi primerki. Poleg 256 MB in 512 MB 400,...

1 komentar

Mariner IV - prvi prelet Marsa ali kako so to počeli naši očetje

Slo-Tech - Medtem, ko se bo, kot vse kaže, Spirit le pozdravil in nadaljeval z delom ter se mnogi sprašujejo, čemu NASA ni storila tega ali onega, si lahko preberete nekaj malega o dogajanju 'za kulisami' pri misiji Mariner IV. Misiji, ki je človeštvu ob bližnjem mimoletu poslala prve slike rdečega planeta.

Takrat so bili napadalni marsovci še vroča tema, konkretih podatkov pa le malo. Mnogi so celo upali, da bodo lahko uzrli umetno zgrajene kanale in se spraševali, ali bi Marsovska obramba lahko sklatila satelit ...

Treba jim je priznati, fantje in dekleta so se fantastično odrezali in vse pomankljivosti (za nas) arhaične strojne opreme kompenzirali z veliko ustvarjalnosti ter dobre volje.

Bill Momsen, takratni inženir v telekomunikacijski ekipi pri JPL, nam podaja ozadje dogodkov. Zelo zanimivo in napeto branje.

1 komentar