»

Nov ruski modul na ISS ponesreči zasukal postajo

Nauka po priklopu

vir: NASA
NASA - Včeraj popoldne po našem času se je na Mednarodno vesoljsko postajo priključil nov ruski modul Nauka ... in kmalu zatem nenadejano prižgal svoje potisnike. Zaenkrat je videti, da ni šlo za nevarnejši incident, toda v Houstonu so imeli precej napeto uro, preden so motnjo ukrotili.

Ruski modul za Mednarodno vesoljsko postajo Nauka skoraj v vsem odraža klavrno trenutno podobo tamkajšnje vesoljske agencije. Sprva je bilo mišljeno, da naj bi poletel že leta 2007. Toda hromeča kombinacija tehničnih težav in pomanjkanja financ je projekt zamaknila kar za 14 let. Čeprav so Rusi zadnje čase večkrat namignili, da na ISS niso več zadovoljni in želijo z letom 2025 pričeti s postavljanjem lastne vesoljske postaje v Zemljini krožnici, so se vendarle odločili, da bodo Nauko še spravili na ISS. Gre za zajeten, prek 20 ton težak modul, ki je za petino večji od doslej največjega ruskega kosa ISSa, servisnega modula Zvezda. Ima več namembnosti, saj bo služil tako nastanitvi posadke kot tudi...

15 komentarjev

Radeon RX 6600 XT prispe 11. avgusta

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili grafično kartico Radeon RX 6600 XT, s katero ciljajo na srednji del trga, oziroma zmogljivo poganjanje iger v ločljivosti 1080p.

AMDjeva serija radeonov RX 6000 za namizne računalnike trenutno še šteje štiri člane: najzmogljivejšo trojico na zgornjem delu cenovne lestvice, ki so jo lansirali uvodoma; in pa RX 6700 XT, ki se ravsa z Geforcom RTX 3070. 11. avgusta prispe peta kartica, dolgo pričakovani Radeon RX 6600 XT, ki naj bi se postavil po robu Geforcu RTX 3060. Priporočena cena sicer znaša 380 dolarjev (ZDA, brez davka), toda spričo ... nezavidljivih razmer na tržišču bomo to pod Alpami verjetno lahko prevedli v okroglih 999 evrov. Stanje se zaradi kitajskega izgona kriptorudarjev sicer ne zaostruje več, toda bistvenega nižanja cen še ni na vidiku in ga verjetno lahko pričakujemo šele prihodnjo pomlad.

Kljub vsemu je prihod RX 6600 XT pozitivna novica. Zgrajen je namreč okoli grafičnega čipa Navi 23, ki je bil doslej rezerviran za prenosniške Radeone...

19 komentarjev