»

Novinarsko poročilo s "prisluškovalne konference"

Wired News - Thomas Greene na Wired-u piše o svojem obisku ISS prodajne konference. Gre seveda za Intelligence Support Systems for Lawful Interception, Internet Surveillance and Investigative Analysis Conference and Expo srečanje, kjer so se srečali glavni prodajalci in kupci prisluškovalne in vohunske opreme.

Srečanje je bilo zaprto za javnost oz. novinarje. To pa je vendar nekoliko nenavadno, saj ravno predstavniki nadzorovalnih inštitucij in zagovorniki povečanega nadzora radi poudarjajo da je skrivanje nepotrebno, če ste pošteni in nimate kaj slabega skrivati.

Sodelavec Wireda, ki seveda ni imel vstopa na samo prireditev, je kljub temu zbral nekaj zanimivih utrinkov z dogodka. Predvsem s postopanjem okrog konferenčnih dvoran in "visenju" ob pivskem baru z uporabo tim. "socialnega inženiringa". Vsekakor zanimivo, mestoma pa tudi zabavno branje.

15 komentarjev

Kako zaobiti kitajsko cenzuro

Slashdot - Na spletni strani računalniškega labolatorija na University of Cambrigde so objavili prispevek kako zaobiti kitajski cenzorski sistem - Great Firewall Of China. Sicer ne celotnega sistema, pač pa le tisti del, ki skrbi za filtriranje vsebine po ključnih besedah.

Ugotovili so, da prepoznava ključnih besed, ki jih kitajska vlada želi cenzurirati ne poteka na velikih usmerjevalnikih ki vodijo iz kitajskega interneta v tujino, pač pa na okoliških "pomožnih" usmerjevalnikih.

Poleg tega ti usmerjevalniki ne preprečujejo pretoka podatkov preko glavnega usmerjevalnika, kar bi bilo zelo zapleteno, pač pa generirajo serijo TCP reset paketkov, ki jih razpošljejo na obe strani povezave. Zaradi tega se povezava prekine.

Raziskovalci so ugotovili, da bi bilo cenzuro možno zaobiti s preprostim ignoriranjem teh paketov, kar je mogoče doseči z nastavitvami požarnega zidu.

Odkrili pa so še nekaj. Ko kitajski cenzorski sistem zazna prepovedano ključno besedo, zablokira dostop "sumljivega"...

17 komentarjev

Domače branje: "Laurant, CÚdric in Rotenberg, Mark (ur.). 2004. Privacy & Human Rights. ZDA: EPIC in Privacy International."

Slo-Tech - Laurant, Cédric in Rotenberg, Mark (ur.). 2004. Privacy & Human Rights. ZDA: EPIC in Privacy International.

Knjiga Privacy & Human Rights je delo številnih avtorjev, ki opisujejo zakonodajo in prakso na področju zasebnosti v več kot 60 državah na svetu, uredili in izdali pa sta jo nevladni organizaciji Privacy International ter Electronic Privacy Information Center.

Uvodni del vsebuje nekaj splošnih informacij o zasebnosti, pravici do zasebnosti in varstvu osebnih podatkov, sledi pa poglavje o grožnjah zasebnost. Med njimi so na kratko opisane številne nadzorne tehnologije, npr. nadzor komunikacij, satelitski nadzor, RFID, tehnologije DRM (Digital Rights Management), genetski testi, nanotehnologija, itd. Posebno poglavje je posvečeno tudi zasebnosti na delovnem mestu.

Sledijo poročila po posameznih državah, ki vsebujejo splošni pravni okvir varstva zasebnosti in uporabe nadzornih tehnologij, pa tudi pomembnejše sodne odločitve ali javno znane dogodke in primere, ki zadevajo...

0 komentarjev

Telefon z mejo (za vinjene)

Akihabaranews - Če ste v okajenem stanju že kdaj klicali naokoli in žalili svoje nadrejene ter posledično izgubili službo, bo najnovejši LG-jev mobilni telefon LP4100 namenjen prav vam. Alternativna možnost je lahko sicer majhen telefon, da ga boste v vinjenem stanju težko uporabili, npr. NEC N908 velikosti kreditne kartice. A bolj pravi bo LG-jev model, z vgrajeno merilno napravo alkoholnih hlapov vašega zadaha. V primeru, da ti presežejo mejo 0,08 promila, telefon blokira možnost klicanja vnaprej določenih telefonskih številk oziroma skupin. Sam telefon oblikovno sicer ni nov, čeprav daje vtis sprednjega dela športnega avtomobila.

Seveda mobilni alko-tester ponuja tudi druge, bolj mobilnikom podobne funkcije.

Telefon bi moral preprečiti tudi plačevanje z njim in nadaljnje nakupe alkoholnih substanc, ter ne dovoliti odklepanja in zagona motorja vašega vozila.

25 komentarjev

AMD tudi v ostalih Dellovih računalnikih?

golem.de - V FTD - Financial Times Deutchland je Margaret Lewis povedala, da v preteklosti ni minilo dosti časa, da so proizvajalci potem, ko so začeli vgrajevati AMD-jeve procesorje v strežnike, ponudili tudi ostale računalnike z AMD-ji. Če odštejemo strežnike, je Dell edini proizvajalec, ki že 22 let ne ponuja računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Za AMD bi to bila odlična priložnost, da se približa Intelu še za nekaj korakov.

A se je Dell zato odločil, (tako kot pred časom Apple) da bodo ob nakupu novega Della, v reciklažo sprejeli vaš star mlinček. V septembrskem roku se namreč proda veliko novih računalnikov ameriškim študentom. Dodaten motiv za ekološko osveščene študente.

2 komentarja