»

Robot za v vojno

Washingtonpost - Stryker je 18-tonsko vojaško vozilo, ki je v Iraku še imelo posadko, leta 2010 pa naj je ne bi več. Vsaj ne človeške.

Vodil ga bo računalniški sistem, ki bo odločal, kako naj ravna vsak trenutek, na podlagi 120 slik posnetih vsako sekundo, skoraj pol milijona laserskih in radarskih zaznav -- tudi vsako sekundo. Pa seveda GPS-ja.

Lahko vozi po močvirju ali gozdu, ali pa skoraj 100 kilometrov na uro po cesti. Seveda je izvedba programa za vodenje najtežavnejši del zadeve, vendar so tudi pri tem vse boljši.

Vprašanje je samo, s kakšnim orožjem vse bodo opremili tega "Terminatorja" na kolesih. Klik.

36 komentarjev

Pretkan popravek za luknjo v IE

Slashdot - O varnostni luknji v Internet Explorerju, ki omogoča prikazovanje lažnega naslova spletnih strani, smo poročali najmanj dvakrat in vsaj tolikokrat tudi o napetem čakanju na Microsoftov popravek zanjo. Zdaj je nenadoma postalo jasno, zakaj je bilo čakanje vztrajnih uporabnikov tega brskalnika tako dolgo. Microsoft je namreč ubral novo strategijo odpravljanja varnostnih lukenj. Na svoji spletni podstrani, namenjeni tehnični podpori, je objavil članek, v katerem je opisan postopek, kako se otresti primeža hude varnostne luknje. Če se vam ne da brati, vam lahko odgovor zaupamo tudi v skrčeni obliki: ne uporabljajte hiperpovezav, ampak naslove vpisujte naposredno v vrstico z naslovom.

Pripravlja Microsoft revolucionaren programski jezik za spletne strani, ki ne bo več temeljil na hiperpovezavah?

15 komentarjev

Prepoved Lindowsa na Nizozemskem in nov poskus cenzure interneta

The Register - Po delnih uspehih na Švedskem in Finskem se Microsoftova ofenziva proti Lindowsu širi proti zahodu stare celine. Prva je bila na vrsti Nizozemska, kjer je amsterdamsko sodišče ugodilo zahtevi Microsofta in prepovedalo prodajo Lindowsa v tej državi. Poleg prodaje je prepovedano tudi oglaševanje in kar je še najbolj zaskrbljujoče, po zahtevi sodišča mora podjetje Lindows.com, Inc. obiskovalcem iz celotnega Beneluxa preprečiti dostop do svoje spletne strani. Zanimivo bo še spremljati, kako se bodo na slednje odzvale razne organizacije za pravico do informiranosti ipd., ter kdaj bo "mikromehki" poskusil sodno blokirati strani povezane z Linuxom in ostalimi "heretičnimi" izdelki, ki so mu očitno vedno bolj boleč trn v peti. Naslednje Microsoftove tožbe bodo sicer usmerjene proti prodajalcem Lindowsa v Belgiji, Luksemburgu in Franciji. Še novička na The Registru.Podjetnejši bralci bodo morda izkoristili poslovno priložnost in poskusili vnovčiti svoje izkušnje iz lanskega neslavno...

19 komentarjev

MID Objavil razpis za razvijalce odprtokodne programske opreme

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Objavljen je četrti razpis MID-a za sofinanciranje projektov razvoja, lokalizacije in razširjanja programske opreme, temelječe na odprti kodi. Na razpis se lahko prijavijo le ponudniki ali skupine ponudnikov, ki se združujejo v pravno organizacijsko obliko društva ali zavoda (neprofitne organizacije ali združenja). Prijavitelji so lahko le pravne osebe registrirane v Republiki Sloveniji. Na voljo je 15 milijonov SIT, kar je največ doslej. Rok za prijave je 23.02.2004.

1 komentar

Reverzin (reversine)

Nature - Odkrili so molekulo oziroma encim, ki očitno programira celico, tako da staro spremeni v (spet) mlado. Gre za relativno majhno molekulo, ki je po svoji velikosti in zapletenosti podobna molekulam zdravilnih učinkovin. Našli so jo z 'grobo silo', s preizkušanjem učinkov 50 tisoč molekul lepo po vrsti.

Vsaka celica bi se na ta način lahko vrnila v stanje takoimenovane zarodne celice, ki jih sicer pridobivajo iz embrijev. Kar ni jasno, je ali res vrne v prvotno stanje, ali pa se napake, pridobljene s staranjem, vseeno nekako ohranijo.

Stvar niti ni neposredno uporabna za pomlajevanje, bolj za zgraditev kateregakoli organa ali tkiva, ki nam peša.

Vsaj v začetku. Povezava na Nature.

12 komentarjev