»

Po treh letih z vesoljske postaje padla paleta baterij in morda zadela hišo

Slo-Tech - Predmeti, ki krožijo okrog Zemlje v nizkih orbitah, brez stalnega popravljanja orbite s potisniki slej ali prej čofnejo nazaj na Zemljo. Najverjetneje zadenejo ocean, ni pa to nujno, zato so nekontrolirani padci nevarni. Ko je NASA leta 2021 z Mednarodne vesolje postaje (ISS) potisnila 2,9 tone težko paleto baterij, so jo opozarjali prav na to. Prvotni načrt je bil sicer drugačen, a zaradi zamud in obilice tovora je na japonski HTV preprosto zmanjkalo prostora, da bi jih prepeljali nazaj na površje. In tako so jih sunili proti Zemlji.

Tri leta pozneje je orbita palete dovolj degradirala, da je padla na Zemljo. NASA je pričakovala, da bo v celoti zgorela na poti, a se to morda ni zgodilo. To niti ni tako nepričakovano, saj tako velikih kosov smeti navadno ne mečejo proti Zemlji. Omenjena paleta je v resnici največji kos, ki ga je NASA kdajkoli namerno potisnila na pot samouničenja. Morda je del končal na Floridi.

Očitki, da je iz vesolja kaj padlo komu na vrt, niso redki, a so...

25 komentarjev

SSD-ji in NAND flash se dražijo

Slo-Tech - Uresničujejo se pričakovanja z začetka leta, da se bodo letos SSD-ji podražili. Lani so bile cene nizke, zaradi polnih skladišč pa je prodaja marsikakšnega modela potekala celo pod proizvodno ceno. Do začetka tega leta so cene zrasle za približno četrtino, trend pa se je nadaljeval tudi v prvem kvartalu. Cene so se povišale še za 20-30 odstotkov, čemur je botrovala podražitev čipov NAND.

Analitiki v podjetju Trendforce ocenjujejo, da se bodo v drugem četrtletju čipi NAND flash podražili še za 13-18 odstotkov, SSD-ji pa še bolj. Čeprav se proizvodnja povečuje, povpraševanje še vedno presega ponudbo. Dražili se bodo tudi eMMC, ki se uporabljajo zlasti v kitajskih pametnih telefonih, ki so čedalje popularnejši. Prodaja pametnih telefon raste zaradi jugovzhodne Azije in Indije, SSD-jev pa zaradi povpraševanja na Kitajskem in Zahodu. SSD-ji bi se zato lahko podražili še za četrtino.

Višje cene na globalnih trgih se odražajo tudi pri nas.

15 komentarjev

Discord bo dobil oglase

Slo-Tech - Potem ko so vse od začetka zagotavljali, da reklam na svojo spletno stran ne bodo pripustili, so lastniki družbene platforme Discord spremenili svoje stališče. The Wall Street Journal poroča, da bodo kmalu na stran postavili oglase. Prav tako namerava izvršni direktor Jason Citron zaposliti skupino ljudi v prodaji oglasnega prostora, ki bo skrbela za oglaševanje na platformi.

Reklame na Discordu naj bi bile zlasti za videoigre, uporabniki pa bodo imeli možnost izklopa njihovega prikazovanja. V zadnjem času je sicer več pretočnih spletnih platform uvedlo pakete z oglasi, denimo Netflix, Amazon Prime, Max in Paramount+. Vsi ti so spoznali, da nekateri uporabniki nikoli ne bodo pripravljeni plačati (polne) cene, lahko pa jih pritegnejo v brezplačne ali znižane pakete, ki vsebujejo oglase. Tudi družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram in TikTok, živijo od oglasov. Na njih je konverzija izjemno visoka, saj po nekaterih raziskavah skoraj polovica uporabnikov na njih išče tudi...

7 komentarjev