»

Zamenjava za Hubbla v izdelavi

The Register - V Alabami so se začela dela na novem vesoljskem teleskopu, tokrat poimenovanem po Jamesu Webbu. Projekt sploh ne bo poceni, saj je samo hala, v kateri bodo sestavili zrcalo, stala 1,2 milijona ameriških dolarjev.

Glavno zrcalo bo imelo 6,5 m v premeru in bo sestavljeno iz osemnajstih 1,2 m velikih šestkotnih kosov. Zanimivo je, da bo imelo celotno zrcalo precej manjšo maso od Hubblovega, čeprav slednje meri v premeru samo 2,4 m. Skrivnost je v posebnem načinu obdelave berilija med izdelavo kosov, ki zmanjša maso posameznega kosa kar za 92 %.

Na žalost s podatki o ostalih specifikacijah teleskopa precej skoparijo, znano je le, da bi ga naj izstrelili nekje v letu 2011.

Izvorna novica.

24 komentarjev

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

Kiberpipa - Društvo Polituss v sodelovanju z Kiberpipo pripravlja okroglo mizo z naslovom "Informacijska družba po MID-u?", ki bo potekala v torek, 30. novembra, ob 17.00 v Kiberpipi.

O stanju informacijske družbe v Sloveniji in vzporedno s tem tudi ukinitvi Ministrstva za informacijsko družbo bodo razpravljali:

- predstavnik bivšega ministrstva: dr. Pavel Gantar, ex. minister za ID
- predstavnika SDS: mag. Matjaž Janša, odbor za promet in informacijsko družbo in dr. Gregor Virant,
kandidat za ministra za javno upravo
- predstavnika civilne družbe: Špela Kučan, Ljudmila.org in Andraž Tori, Kiberpipa
- pedstavnika strokovne javnosti: dr. Andrej A. Lukšič, politolog, FDV, dr. Franc Trček, sociolog, FDV

Vabljeni!

127 komentarjev