»

Namizni izvor koherentnih rentgenskih žarkov

Del peta vatnega laserja Hercules v lasti Michiganske univerze.

vir: physicsworld.com
physicsworld.com - Skupina raziskovalcev je predstavila nov kompaktni izvor "kvalitetnih" rentgenskih žarkov, ki jih je bilo do sedaj mogoče proizvesti le v sinhrotronih. To jim je uspelo s pomočjo plazemskega pospeševalnika, ki ga poganjajo s petavatnim laserjem.Vsaka nova generacija naprav, ki proizvajajo rentgenske žarke, je prinesla mnogo novosti v znanosti. Odkril jih je Wilhelm Röntgen in s tem omogočil razvoj radiografije. S pomočjo sodobnih izvorov znamo narediti koherentne rentgenske žarke visokih energij, ki jih uporabljamo za fotografiranje kompleksnih sistemov na nanometrski in femtosekundni skali. Do sedaj je bila možna proizvodnja takih rentgenskih žarkov dovolj velikih energij le v sinhrotronu s...

2 komentarja

V Mozambiku obvezna registracija predplačniških mobilnih telefonov

Slo-Tech - Portugalsko govoreča afriška država Mozambik ima šest milijonov uporabnikov mobilnih telefonov, izmed katerih jih je mnogo predplačniških. Vlada je sprejela uredbo, da se morajo vsi njihovi uporabniki registrirati do 15. novembra, tako da po tem času ne bo več možno anonimno telefoniranje.

Povod za tako odločitev so bili septembrski izgredi v glavnem mestu Maputo zaradi naraščajočih cen osnovnih življenjskih potrebščin. Policija je takrat nad izgredniki uporabila tudi smrtonosno silo, tako da je pod streli iz policijskega orožja življenje izgubilo več kot ducat ljudi. Vlada je obljubila subvencioniranje kruha, zamenjavo kmetijskega ministra in prepoved anonimnega telefoniranja, da bi, tako neuradni viri, preprečila dogovarjanja o tovrstnih zborovanjih v prihodnosti. Uradni razlog za ukinitev anonimnosti je zaščita prebivalcev pred nigerijskimi prevarami in nadlegovanjem.

Izvedba registracije je podobna slovenskemu fiasku z nepremičninami. V celotnem Mozambiku je le 15 točk, kjer...

19 komentarjev

Kitajski superračunalnik najzmogljivejši

Nvidia - Kitajci so na HPC 2010 China predstavili nov superračunalnik, ki je v preizkusu LINPACK dosegel rezultat 2.507 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo (2,507 petaflops). Imenuje se Tianhe-1A in sestoji iz 7.168 grafičnih procesorjev NVIDIA Tesla M2050 ter 14.336 procesorjev Xeon X5670. Grafični procesorji so uporabljeni, ker bi enako zmogljiv računalnik iz samo procesorjev zavzel dvakrat večjo površino in porabil 12 MW električne energije. Tianhe-1A pa porabi zgolj 4 MW. Kitajci so ga postavili v Nacionalnem superračunalniškem centru v Tiandžinu. Na svetovni lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov, ki je objavljena dvakrat letno, bi ta hip zasedel prvo mesto.

57 komentarjev

Nativna Opera za Symbian

Information Week - Norveški Opera Software je včeraj izdal novo verzijo Opera Mini 5.1, ki v primerjavi s predhodnimi inačicami prinaša pomembno novost. Dočim so bile prejšnje napisane v Javi, je nova napisana v nativni kodi za Symbian, tako da bo tekla na Nokiah S60 in drugih telefonih s Symbianom hitreje.

Doslej je bila na voljo le Opera Mobile, sedaj pa se meja med Opero Mobile in Mini briše. V novi verziji najdemo tudi cel kup novosti, tudi takšne, ki v javanski niso bile možne. Med drugim: podporo za več naprav, bistveno hitrejši zagon, izboljšano nalaganje in premikanje po straneh, popolno podporo za vse načine vnosa...

16 komentarjev