»

Google si bo kupil svoj podmorski kabel do Evrope

Slo-Tech - Minili so časi, ko so bili podmorski komunikacijski kabli (sprva telegrafski in telefonski, kasneje še optični podatkovni) izključno v lasti operaterjev ali držav. Večji tehnološki giganti, kakršen je tudi Google, v zadnjih letih pospešeno polagajo lastne. Google ima že tri, sedaj pa bo dobil še četrtega.

Iz Mountain Viewa so sporočili, da bodo do leta 2022 položili novi kabel Grace Hopper (seveda poimenovan po slavni računalničarki), ki bo povezal New York z Veliko Britanijo in Španijo. V Veliki Britaniji bo kabel potekal do Cornwalla, v Španiji pa do Bilbaa. Gradilo ga bo podjetje SubCom, ki je zgradilo že dva Googlova kabla. Obstoječi Googlovi kabli povezujejo ZDA in Južno Ameriko (Curie), ZDA in Francijo (Dunant) ter Evropo in Afriko (Equiano). Poleg tega je Google član več konzorcijev, ki imajo v lasti še nekatere druge podmorske kable.

Novi kabel bo imel 16 parov optičnih vlaken, kar ni nič posebnega. Obljubljajo pa, da bo zaradi druge arhitekture imel boljšo zanesljivost....

38 komentarjev

Garmin žrtev izsiljevalskega virusa tolpe Evil Corp

Ars Technica - Podjetje z GPS lokacijskimi storitvami Garmin je v preteklih dneh dodobra ohromil prefinjen in ambiciozen hekerski napad z napredno izsiljevalsko zlobno kodo WastedLocker.

Večina tistih, ki na potovanjih in pri športu uporabljajo naprave družbe Garmin, je bila konec tedna soočena z mrkom naprednejših funkcij, kot je denimo analiza treninga. V četrtek opoldne po našem času je klecnil Garmin Connect, takoj nato so sledili še flyGarmin, klicni centri in vse spletne strani. To je konkretno pomenilo na primer, da se pametne ure niso mogle priklopiti v oblak, piloti pa niso mogli z nalinijskimi orodji oblikovati načrtov letenja. Šele v ponedeljek so pričeli servise ponovno zaganjati in nekateri so tudi še v torek delovali "s pol moči". Hkrati so v skopem sporočilu uradno potrdili razlog: njihovo omrežje je bilo žrtev dobro organiziranega napada z izsiljevalsko zlobno kodo, tako da smo dobili novo udarno poglavje v spopadu med velikimi ustanovami in ransomwarom.

Strokovnjaki in...

11 komentarjev