»

Pirova zmaga za Motorolo proti Microsoftu

Bloomberg - Sodišče v Seattlu je v primeru Microsoft proti Motoroli (ki je sedaj Googlova podružnica) odločilo, koliko znaša primerna licenčnina za uporabo Motorolinih patentov v Microsoftovih izdelkih. Spomnimo, da je Motorola zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti za video (H.264) in Wi-Fi, od Microsofta terjala 2,55 odstotka od prodajne cene izdelkov. Gre za tako imenovane standardne patente (essential patents), ki opisujejo tehnologije, ki so standardizirane in nujno potrebne v vseh izdelkih, zato zanje veljajo strožja določila. Tako jih morajo lastniki po poštenih in nediskriminatornih pogojih omogočiti uporabljati vsem, licenčnina pa ne sme biti nerazumno visoka (FRAND terms).

Prav to je Microsoft očital...

4 komentarji

Izšel Ubuntu 13.04

vir: PC Pro
PC Pro - Čeprav so razmišljali o spremembi načina izdajanja novih verzij, se je Ubuntu odločil ostati pri starem modelu. Za zdaj torej ne bomo videli sprotnega dodajanja novosti, ko so dokončane (rolling release), temveč klasični šestmesečni ciklus. Bistvena sprememba pa je trajanje podpore, saj bodo odslej navadne (torej ne-LTS) verzije vzdrževane samo devet mesecev. Kot pojasnjuje izvršna direktorica Canonicala Jane Silber je to smiselno, saj uporabniki sedaj bodisi tičijo na LTS-verzijah bodisi posodabljajo sistem vsakih šest mesecev. Vzdrževanje treh navadnih verzij sočasno zato ni imelo pravega učinka.

To med drugim pomeni, da je pravkar izšla nova verzija Ubuntu 13.04 s kodnim imenom Raring Ringtail. Poleg posodobljenih paketkov in novih verzij programov,

70 komentarjev