»

Twitter šele po treh mesecih opazil pobeglo izvorno kodo

Slo-Tech - Uporabnik Githuba z vzdevkom FreeSpeechEnthusiast se je strani pridružil 3. januarja letos in že isti dan nanj priobčil kodo, ki je na spletu neopazno ždela do minulega tedna. V petek pa je Twitter na Github postal zahtevek za umik vsebine po DMCA (Digital Millennium Copyright Act), češ da krši avtorske pravice. Hkrati je zahteval vse identifikacijske podatke o uporabniku, vključno z naslovom IP, zgodovino rabe in kakršnimikoli kontaktnimi podatki. Objavljena je bila namreč izvorna koda, ki poganja del Twitterja.

Vsak tako trdi Twitter, čemur ustrezajo tudi ostali indici. Ime FreeSpeechEnthusiast je neprikrito norčevanje iz Muskovih zaobljub, da je absolutist svobode govore. Kaže, da je uporabnik eden izmed več kot 5000 nekdanjih zaposlenih, ki jih je Musk odpustil kmalu po prevzemu podjetja. Večina izmed njih sicer ni imela dostopa do izvorne kode, kar lahko precej zoži lov na krivca. Ob tem omenimo, da je sicer Musk pred dvema tednoma govoril, da bo odprl kodo, ki izbira...

13 komentarjev

Britanci vse bolj naklonjeni združitvi Microsofta in Activision Blizzarda

Slo-Tech - Britanski regulator za trge CMA se je omehčal glede očitkov Microsoftu, da bi z nakupom Activision Blizzarda lahko prišlo do škode za trg iger na konzolah.

Odkar so v Microsoftu lanskega januarja z odmevno napovedjo prevzema založnika Activision Blizzarda sprožili enega največjih nakupov v širši IT industriji, se v Redmondu borijo z mnogimi očitki, da bo ta poseg povzročil monopolne, oziroma negativne učinke na tržišču iger in konzol. Za vrat jim močno diha ameriški urad FTC, medtem ko se vsaj v Evropi položaj vse bolj nagiba njim v prid. V začetku marca se je pričelo šušljati, da je Evropska komisija združitvi vse bolj naklonjena, za kar gredo zasluge predvsem odločni zimski Microsoftovi kampanji povezovanja z raznovrstnimi novimi distributerji, za razpečevanje Activisionovih iger, v prvi vrsti franšize Call of Duty. Tako se skuša velikan zoperstaviti obtožbam, da bo Call of Duty zaklepal v lasten vrtiček, kar mu še posebej radi v obraz mečejo pri glavnem tekmecu, Sonyju.

Na tej...

11 komentarjev

Grenlandija bo obdržala poletni čas

Slo-Tech - Vsako leto se ob premikanju ure prelije ogromno črnila in prenese ogromno bajtov o smiselnosti tega početja. Grenlandija je zadnja v vrsti držav, ki bo to početja ukinila. V nedeljo so ure premaknili zadnjikrat, sedaj pa bodo obdržali stalni poletni čas.

Razlog za premikanje ure je učinkovitejša izraba svetlobe, o čemer smo na naši strani obširno pisali pred petimi leti ob javnem posvetovanju, ki ga je organizirala EU. Medtem ko so prihranki energije minimalni, če sploh so, je vidni vpliv jasen. Uro premikamo, da poleti v Sloveniji sonce vzhaja ob 5. uri in ne ob 4. uri, pozimi pa vsaj ob 7. in ne šele ob 8. Brez spreminjanja časovnega pasu med letom tega ni možno doseči, zato bi se morali bodisi odreči dolgim večerom poleti ali svetlim jutrom pozimi. Pri tem je premikanje ure najbolj relevantno za države v zmernih geografskih širinah, saj je na ekvatorju razlika v dolžini dneva pozimi in poleti majhna, na severu Skandinavije pa tako velika, da 60 minut ne vpliva kaj dosti na...

44 komentarjev

Kompromis: po 2035. bo v EU dovoljen tudi nakup avtomobilov na ogljično nevtralno gorivo

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem smo poročali, da je Evropski parlament izglasoval prepoved prodaje novih dizelskih in bencinskih avtomobilov po letu 2035. Zadnji korak pred uveljavitvijo uredbe je bila še formalna potrditev Sveta, kjer pa se je zapletlo, saj je Nemčija kljub potrditvi lanskega oktobra sedaj rožljala z vetom. Nemški minister Volker Wissing je namreč želel dodatne izjeme glede e-goriv. Sedaj so dosegli kompromis, tako da je Nemčija veto umaknila, države članice pa bodo o predlogu glasovale jutri, in sicer njihovi ministri, ki so pristojni za energetiko.

Nemška vlada in Evropska komisija sta se dogovorili, da bo še naprej dovoljena prodaja vozil z motorji z notranjim izgorevanjem, ki jih bodo poganjala sintetična goriva. To pomeni, da bo dovoljena nova registracija vozil, če bodo uporabljala izključno ogljično nevtralna goriva. Še vedno ni jasno, kako bodo to dosegli, saj predlog uredbe predvideva obvezno razlikovanje med tradicionalnimi in sintetičnimi gorivi, tako da...

104 komentarji