»

Anualno sentimentalno

Slo-Tech - Na današnji dan pred šestimi leti sem se zvečer povezal na internet preko Arnesa z okoli 48 kilobiti na sekundo. Brskal sem po takratnih forumih, in na en3m od njih videl povezavo do spletne strani Slo-Tech. Na njej je bila množica člankov (ki jih lahko preberete še danes) o raznih metodah hlajenja računalnika, navijanja, in o raznih stvareh, za katere je bilo moji družini še nekaj časa žal, da sem kliknil na to povezavo [:D]. Seveda sem pred 31.12.1999 že imel zvrtane tri luknje v ohišju. Vsako je krasil ventilator.

Zanimivo je skozi današnje oči opazovati, kako je stran rasla in se razvijala skupaj z nami. Ko si star 16 let, ni lepšega občutka kot vlagati enormne količine časa v nekaj, kar se ti povrne tisočkratno (razen finančno, a finance niso bit Slo-Techa). Šola? Postranska dejavnost [:)].

Leta so minevala. Slo-Tech je rasel. Najprej forum, nato domena, kasneje nov design, ki ga po petih letih gledate še danes. K Slo-Techu je prispevalo ogromno število ljudi in vsakemu...

111 komentarjev

Iskanje zvezd za lenuhe

CNet - Amaterski opazovalci nočnega neba naj bi, če sodimo po poljudnoznanstvenih oddajah, znatno prispevali k novim odkritjem. Mimogrede, za vse vas, ki imate tovrstne ambicije, po novem ponujajo tudi posebne opazovalske stole.

Večina dosedanjih amaterskih teleskopov deluje tako, da se s pomočjo računalnika usmerjajo proti želenim planetom, zvezdam, ozvezdjem in galaksijam, pri Celestronu pa so si teleskop zamislili na ravno obraten način. Njihov nov izdelek omogoča, da skozenj pogledamo v nebo, pri čemer nam naprava pove, kam gledamo. Model Skyscout to naredi z vgrajenim GPSom, senzorji za x,y in s komponente ter bazo s 6K+ podatki. Ima tudi utor za SD spominsko kartico za nalaganje dodatna pojasnila.

Verjetno se bo s prodajo te naprave zmanjšalo število prijav opažanj NLPjev. Še resen premislek - Ali ponujajo različice za severno in južno poloblo posebej?

11 komentarjev