»

Trinajstletnik dobil milijardto aplikacijo z App Stora

Beta News - Pred dvema tednoma smo poročali, da se App Store približuje milijardi prodanih aplikacij in da Apple pripravlja nič kaj simbolično, ampak kar konkretno nagrado za kupca aplikacije z zaporedno številko 1000000000. Ta teden smo dočakali srečnega kupca, ki je bil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta. Kupil je aplikacijo Bump, ki se uporablja za izmenjavo kontaktnih informacij in fotografij. Kot so obljubili, bo prejel bon za 10.000, ki ga lahko unovči na iTunes, iPod Touch, Time Capsule in MacBook Pro.

Mi pa si poglejmo še nekaj številk. V povprečju so uporabniki na dan prenesli 3,5 milijona aplikacij. V devetih mesecih delovanja App Stora se je Applov dobiček povečal za 15 odstotkov na 1,21 milijarde dolarjev, prodali pa so 37 milijonov iPhonov in iPodov Touch. Kot najbolj zaželene aplikacije so se pokazale predvsem igre (na prvih 20 mestih jih je 15), med njimi Tetris, iShoot in Bejewled 2. Najbolj popularne brezplačne pa so Facebook Mobile, The Weather Channel, Google Earth in...

30 komentarjev

Najstarejši zabeleženi vesoljski dogodek

Slashdot - Letos mineva 400-letnica uporabe teleskopov, s katerimi se je prvi začel igrati Galileo Galilei, in prav Telescopio Nationale Galileo na Kanarskih otokih poroča o najbolj oddaljenem izbruhu gama žarkov doslej. V četrtek so namreč z Nasinim Swiftom zaznali eksplozijo umirajoče zvezde, kasneje pa so izračunali, da gre za zelo oddaljen dogodek. Izračuni s Telescopio Nazionale Galileo kažejo, da je imel izbruh rdeči premik 8,1, kar ustreza razdalji več kot 8,0 gigaparsekov. To pomeni, da se je zgodil, ko je bilo vesolje staro zgolj rosnih 630 milijonov let - sedaj jih šteje okrog 14 milijard. Znanstveniki so nad odkritjem navdušeni, saj kaže, da so se že zelo zgodaj začele formirati prve zvezde...

79 komentarjev

Windows 7 RC 5. maja

Virtualni XP SP3

vir: engadget
engadget - Zdaj je uradno, Windows 7 Release Candidate bo javno dosegljiv 5. maja, kakor sporočajo člani ekipe WIndows 7. Kljub prejšni novici, da naj bi bila RC različica že na voljo TechNet in MSDN naročnikom, pa to očitno ne drži, saj naj bi bila dostopna šele 30. aprila.

Windows 7 bodo v ultimativni, profesionalni in Enterprise različici prišli še z zanimivo funkcijo, naemnjeno predvsem uporabnikom, ki se še vedno oklepajo Windows XP. Z namenom lažjega prehoda bodo ponudili virtualno različico XPjev s 3. servisnim paketom, kjer bo moč poganjati vse v Windows 7 nedelujoče aplikacije. Žal to ne bo na voljo tudi za Home različice.

Windows Media Player bo po novem omogočal deljenje...

66 komentarjev

Microsoftu s prvim upadom dobička v 23 letih

engadget - Upadu dobička in prodaje je verjetno največ botrovala sama recesija, ni pa edini krivec. Ob 6 % upadu prodaje je dobiček upadel za kar 32 % v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2008, kar je prvi upad dobička po letu 1986, ko so izdali Windows 1. Faktorjev za upad je, poleg recesije, več, med drugim slab ugled Viste in posledično (nepričakovano) visoko število prodanih licenc Windows XP. Zaradi recesije ljudje seveda varčujejo, kar pomeni, da kupujejo tudi cenejše tehnične naprave. S popularnostjo netbookov in Windows XP na njih (Vista je zanje prezahtevna) Microsoft služi manj, saj je licenca za netbooke izredno poceni. To je praktično edin način, da ni na vseh malih prenosnikih nameščen Linux, od česar pa Microsoft ne bi imel niti centa dobička. Z vsem navdušenjem nad Windows 7 bi se znalo vse to spremeniti.

Vseeno pa zaenkrat Microsoft ne gre nikamor.

12 komentarjev