»

Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows

Slashdot - Evropska komisija se je odločila, da od Microsofta ne bo zahtevala odstranitev Internet Explorerja iz operacijskega sistema. Skladnost s pravili konkurence bodo poskusili doseči na drugačen način. Od Microsofta namreč zahtevajo, da pri namestitvi Windows uporabnikom ponudi izbiro, kateri brskalnik želijo namestiti.

Spomnimo, da je Komisija Microsoftu že januarja poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), ker jih je navedena integracija IE-ja v sistem zmotila. Dvomesečni rok, v katerem mora podjetje v postopku odgovoriti, se še ni iztekel, a je Komisija že zavzela nekatera stališča. Če se bodo v postopku očitane kršitve izkazale za resnične, bodo od Microsofta zahtevali, da v Windows doda možnost izbora, kateri brskalniki naj se namestijo in kateri naj bo privzet. Druga možnost, ki se lahko udejanji, je prevalitev problema na OEM-partnerje, ki ponujajo sisteme z naloženim Windows. V tem primeru bi morali ti namestiti na računalnike in telefone dodatne brskalnike.

...

163 komentarjev

Letos pričakovanih 100 milijonov prodanih Blu-rayev

X-Bit Labs - Po lanskem zaključku vojne med formatoma HD DVD in Blu-ray, ki jo je dobil slednji, letos analitiki pričakujejo, da se bo prodalo 100 milijonov modrih zgoščenk (pa smo mimogrede poslovenili Blu-ray). Lani so jih v ZDA prodali 24 milijonov, kar je 320 odstotkov več kot leto prej, podoben trend pa načrtujejo tudi za letos. Če se bodo napovedi uresničile, bodo samo na severnoameriškem trgu prodali 80 milijonov enot, po celem setu pa več kot sto milijonov. Evropejci smo bili lani nekoliko bolj zadržani, saj smo nabavili le devet milijonov Blu-rayev, Japonci pa tri milijone. Skupno se je prodalo 36 milijonov tovrstnih ploščkov.

Sony, ki je v PlayStation 3 vgradil bralnik Blu-ray, je lani prodal 21,3 milijona naprav. Nanj odpade največji delež bralnikov na svetu, saj so preostali proizvajalci prodali le dobre štiri milijone naprav. Skupno naj bi bilo tako v svetu več kot 25 milijonov naprav, ki zmorejo prebrati Blu-ray. To pomeni, da bi moral vsak lastnik v povprečju kupiti štiri filme,...

13 komentarjev

Gmail si je vzel dve uri počitka

CNet - Pri znanem slovenskem ponudniku brezplačnih e-poštnih predalov smo sicer na občasne krajše in daljše prekinitve delovanja že navajeni, včeraj pa so jo tehniški škrati zagodli celo velikemu Googlu. Okrog 10.30 po srednjeevropskem času je postal nedosegljiv, med žive pa se je vrnil približno dve uri in pol kasneje. Točnega obsega izpada niso razkrili, a naj bi bilo prizadetih mnogo uporabnikov, so zapisali. Prav tako niso povedali, kaj je šlo narobe, pravijo pa, da njihovi inženirji raziskujejo zaplet.

Zadnji večji izpadi Googlovih storitev so se zgodili...

29 komentarjev

Apple izdal boljši brskalnik od Opere

Slo-Tech - Vojna brskalnikov je v polnem zamahu in zadnje novice iz Cuppertina kažejo, da bo Opera morala predati prestol novemu najboljšemu brskalniku - Safari 4 beta.

Najnovejša različica Applovega brskalnika prinaša preko 150 novosti. Najbolj se ga bodo razveselili spletni razvijalci saj je prvi izdani brskalnik, ki podpira ACID 3 test, kopico CSS 3 lastnosti ter je pravi prvak v hitrosti. JavaScript poganja 6-krat hitreje od IE8, 4-krat od FF 3.1 in 3-krat od Opere. Močno so tudi izboljšali vgrajena orodja za razvijalce.

Poleg popravil pod pokrovom si je Safari sposodil še kopico vizualnih elementov od konkurence. Na prvi strani vas tako po vzoru Opere pričaka pregled najpogosteje obiskanih spletnih strani, od Chroma si je sposodil zavihke, ki so postavljeni nad naslovno vrstico, iTunes pa je služil za navdih pri razvoju...

85 komentarjev