»

Tudi Blue Origin bo gradil plovilo za na Mesec

NASA - NASA je na drugem razpisu za gradnjo plovila, ki bo na Mesec peljalo posadko, izbrala Blue Origin. Za misijo Artemis bo Blue Origin načrtoval, razvil, preizkusil in preveril plovilo Blue Moon. Pogodba, ki je vredna 3,4 milijarde dolarjev, vključuje tudi eno demonstracijsko misijo brez posadke, preden bo Artemis V leta 2029 poletel na Mesec.

Po trenutnem načrtu bodo štirje astronavti v misiji Artemis V poleteli na vesoljsko postajo Gateway v plovilu Orionu na raketi SLS. Od tam se bosta na proti površju Meseca odpravila v plovilu Blue Moon, kar bo trajalo približno teden dni. Tam bosta pristala blizu južnega pola.

Podobno pogodbo je NASA podelila tudi že SpaceX-u v letu 2021. Tedaj se je Blue Origin tudi prijavil, a izgubil in naposled vložil tudi tožbo, ki pa jo je izgubil. A NASA je nato lani najavila še en razpis za razvoj drugega pristajalnika (lander), saj da bo konkurenca omogočila hitrejši razvoj in nižje cene. SpaceX medtem razvija tehnologijo za misiji Artemis III in...

11 komentarjev

Google meni, da so domene .zip in .mov dobra ideja, strokovnjaki pa ne

Slo-Tech - Vrhnje internetne domene že dolgo niso omejene na dvočrkovne nacionalne domene (kamor sodi .si) in nekaj tričrkovnih domen (.com, .org, .edu, .gov, .mil in .net), temveč so lahko dobesedno karkoli. Kdor ima dovolj denarja - to je 185.000 dolarjev za registracijo in 25.000 dolarjev na leto - si lahko registrira lastno domeno. Tako Googlovi blogi domujejo na domeni blog.google. S tem ni nič narobe, a najnovejša Googlova zamisel vseeno sproža veliko pomislekov. Podjetje je namreč kupilo osem novih vrhnjih domen, in sicer .dad, .phd, .prof, .esq, .foo, .zip, .mov and .nexus, ki jih lahko registriramo prek Google Registry. Skupno sedaj obstaja že reci in piši 1480 vrhnjih domen.

Zlasti domeni .zip in .mov sta problematični, ker sta to zelo pogosti končnici za datoteke, ki jih imamo na računalnikih. Google sicer bolj ali manj posrečeno nove vrhnje domene utemeljuje vsebinsko, a praktično predstavljajo tveganje. Brskalniki in odjemalce za elektronsko pošto namreč pogosto avtomatično...

10 komentarjev

Zakaj so istočasno padli Asusovi usmerjevalniki po vsem svetu

Slo-Tech - V sredo so uporabniki Asusovih usmerjevalnikov po vsem svetu opazili, da so izgubili internetno povezljivost. Usmerjevalniki so se ponovno zaganjali, zmanjkovalo jim je pomnilnika, vsakih 10 minut so se zrušili, pomagala pa ni niti tovarniška ponastavitev. Trajalo je polna dva dni, da je Asus priznal težavo in da so vzrokom prišli do dna.

Asus pravi, da je razlog napaka v konfiguracijski datoteki na njihovih strežnikih, zaradi česar so usmerjevalniki lahko imeli težave z zagotavljanjem omrežne povezljivosti. Dejali so, da bi v večini primerov moral zadostovati ponovni zagon usmerjevalnika, sicer pa so predlagali shranitev konfiguracijskih nastavitev in tovarniško ponastavitev. A ostajalo je vprašanje, kaj je šlo narobe. Asus tega ni pojasnil.

Kot kaže, je Asus v torek popoldne objavil novo datoteko z definicijami za ASD, ki je vgrajeni varnostni servis (security daemon) v številnih usmerjevalnikih. Ko so ti avtomatično naložili novo verzijo datoteke, jim je zaradi napake kmalu...

18 komentarjev

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Slo-Tech - Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je...

15 komentarjev

Cepivo proti RSV tik pred vrati

Slo-Tech - Pristojni odbor ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA) je priporočil odobritev prvega cepiva proti respiratornem sincicijskem virusu (RSV), ki je namenjeno nosečnicam v drugem in tretjem trimesečju (od 24. do 36. tedna), s čimer lahko zaščitijo plod oziroma novorojenčka. Pfizerjevo cepivo vzpodbudi nastanek protiteles, ki prehajajo posteljico in tako varujejo tudi plod.

Cepivo bodo odobrili po pozitivnih rezultatih tretje fazi kliničnih testov, v katerih je sodelovalo 7400 nosečih žensk v 18 državah. Cepivo je bilo 82-odstotno pri preprečevanju hude oblike bolezni RSV v prvih treh mesecih otrokovega življenja ter 69-odstotno uspešno v 180 dneh. Zaščita pred milo obliko bolezni v 90 dneh ni bila statistično značilna, v 180 dneh pa je znašala približno 50 odstotkov. Na podlagi teh podatkov je odbor soglasno sprejel sklep, da se priporoči odobritev cepiva. Tako se odločili tudi glede na varnostni profil. V tretji fazi kliničnih testov so na primer zabeležili 201 primer...

23 komentarjev

Hyundai in Kia bosta plačala 200 milijonov dolarjev odškodnin, ker je bilo avtomobile enostavno krasti

Slo-Tech - Hyundai in Kia sta se poravnala v kolektivni tožbi, ki je proti njima tekla v ZDA. Razlog pa ni bila kakšna varnostna pomanjkljivost vozila, ki bi ogrožala voznike, temveč nezadostna zaščita pred krajami. V letih 2011-2021 so bile kie, v letih 2015-2021 pa tudi hyundai izjemno ranljivi, kar je javnost spoznala lani, ko se je na TikToku pojavila moda z imenom Kia Challenge. Vozila je bilo tako enostavno odkleniti in zagnati, da so ljudje kar tekmovali, kdo bo to storil bolj dramatično.

Posledice so bile dramatične. Do letošnjega februarja so zabeležili 14 prometnih nesreč in osem smrtnih žrtev, ki so bile neposredno povezane s krajami in nepooblaščeno vožnjo teh vozil. Statistika je bila neizprosna. V New Yorku so na primer v letih 2020-2022 zabeležili 500-odstotni porast števila kraj avtomobilov znamke Kia. V Filadelfiji je bilo v letih 2019-2022 ukradenih 6-krat več vozil Kia in 3-krat več vozil Hyundai kot pred tem. To niso osamljeni primeri, saj so proti proizvajalcema tožbe...

22 komentarjev