»

Umetna inteligenca razume jedrsko fuzijo

Slo-Tech - O zlivanju jeder ve fizika že dovolj, da lahko zvezdno reakcijo poustvarimo tudi na Zemlji. To poteka v fuzijskih reaktorjih, med katerimi je pogostejša izvedba sovjetski tokamak, kakršen bo tudi največji ITER v Franciji. A medtem ko fiziko razumemo, niso inženirski problemi nič manjši. Reševati jih lahko pomaga DeepMindova umetna inteligenca.

Inženirski problemi namreč niso nič manj pomembni, morebiti celo bolj. Gorivo, torej devterij in tritij, je treba dovolj segreti, ju držati dovolj časa zadrževati na majhnem področju, a hkrati dovolj proč od sten reaktorja. Medtem ko v zvezdah to delo opravlja gravitacija, so v tokamakih potrebni močni magneti, ki skrbijo za usmerjanje plazme. Če ta trči ob stene reaktorja, sicer ne bo jedrske eksplozije, ga pa vseeno poškoduje, reakcija pa se seveda že precej prej ustavi. Nadzor plazme je torej ključnega pomena za delovanja fuzijskega reaktorja.

DeepMind, ki se je proslavil z umetno inteligenco za igranje igre go, vmes pa rešil še problem...

11 komentarjev

Žvižgačica Frances Haugen: Facebook je lagal, da obvladuje težavo z dezinformacijami

Slo-Tech - Žvižgačica iz Facebooka Frances Haugen v pritožbi, ki jo je lani vložila pri ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) in javnosti doslej ni bila dostopna, trdi, da je Facebook zavajal investitorje z izjavami, da obvladuje težave s širjenjem dezinformacij. Facebook je namerno zavajal in prikrival relevantna dejstva, s čimer je investitorjem povzročil materialno škodo, trdi Frances Haugen. Številni investitorji namreč ne želijo vlagati v podjetje, ki širjenja dezinformacij ne uspe zajeziti, zato je imelo prikrivanje tudi posledice na ceno delnic. Podjetje je v nasprotju z izjavami za javnost vedelo, da problema nima pod nadzorom.

Facebookovi zaposleni so že v začetku minulega leta vedeli, da pri iskanju po terminu podnebne spremembe na vrh zadetkov priplavajo dezinformacije. Facebookov podnebni znanstveni center, ki so ga ustanovili v boju zoper dezinformacije, je pri svojem delu neuspešen. Vsebine (nove povezave) se osvežujejo premalo pogosto, stran je nepregledna,...

20 komentarjev

BlackBerryjevega varnega telefona 5G ne bo

Slo-Tech - OnwardMobility je potrdil, kar smo pričakovali že nekaj časa. Novega telefona BlackBerry 5G z okrepljeno varnostjo in fizičnimi tipkami ne bo. Težava ni v telefonu, temveč bo OnwardMobility umrl. Teksaško podjetje, ki je želelo obuditi znamenito znamko BlackBerry, je še januarja zatrjevalo, da so v dobri kondiciji in da telefon bo.

Pred OnwardMobilityjem je bil lastnik licence BlackBerry kitajski proizvajalec TCL, ki je nazadnje leta 2018 izdal telefon BlackBerry KeyTwo. A TCL se je kasneje posvetil svoji liniji telefonov, licenco za blackberryje pa je odprodal. Kupil jo je OnwardMobility, ki pa iz nje ni uspel narediti novega telefona.

Zgodba predstavlja žalostno nadaljevanje decembrske najave, da bodo januarja v BlackBerryju prenehali podpirati starejše telefone, kar se je tudi zgodilo. S 4. januarjem se je končala podpora za BlackBerry 7.1 OS, programsko opremo BlackBerry 10 in BlackBerry PlayBook OS 2.1, ukinili so tudi BlackBerry Services. Ker je BlackBerry ugasnil tudi...

2 komentarja

Spreminjanje krvne skupine organov za presaditev

vir: STAT
STAT - Kanadski raziskovalci so človeška pljuča obdelali s koktejlom encimov in jim krvno skupino spremenili iz A v 0. Gre za prvo raziskovalno stopnico na poti do univerzalnih organov za transplantacije, kar bi bistveno povečalo njihovo razpoložljivost.

Pri dodeljevanju organov za presaditve pacientom, ki nanje čakajo, je med prvimi kriteriji pri odločanju ujemajoča se krvna skupina (AB0). Antigeni na površini celic, ki jo določajo, namreč niso omejeni na krvničke, temveč se nahajajo tudi v samih organih. To pa pomeni, da takšne organe telo prejemnika v primeru neujemajoče se krvne skupine napade kot tujke, saj ima v krvni plazmi drugačen nabor protiteles. V nekaterih primerih, kot so ledvice, znamo tegobo že za silo rešiti, čeprav dodatni koktejli imunosupresivov za takšne paciente niso blagodejni. Drugod, na primer pri presaditvah pljuč, pa tega še ne znamo. Težavni so predvsem bolniki s krvno skupino 0, saj so zanje primerni zgolj organi iste krvne skupine, po drugi plati pa so...

0 komentarjev