»

Amiga prodaja AmigaOS

Slashdot - Podjetje Amiga je danes sporočilo, da je korporaciji KMOS prodalo AmigaOS. Pogodba daje novemu lastniku pravico do uporabe imena, izvorne kode vseh različic, od klasičnega operacijskega sistema Amiga do AmigaOS 4.0, in tudi vse ostale pravice. Razlog za tako odločitev prvotnega lastnika naj bi bila osredotočenost na mobilni trg, kamor je namenjen predvsem s svojimi izdelki AmigaDE in Amiga Anywhere, ki omogočata enakovredno delovanje aplikacij na različnih arhitekturah.

2 komentarja

Odkod štorklje prinesejo matične plošče

Kondenzator

vir: MB Review
MB Review - Ste se že kdaj vprašali, kako je matična plošča, ki v računalniku povezuje vse komponente, sploh nastala? Ali pa ste se pri vgradnji kakšnega orjaškega hladilnika spraševali, kdo je predvidel tisti nesrečni kondenzator prav tam, slaba dva prsta od procesorjevega ležišča? Na MB Review odgovorijo na vsa ta vprašanja s svojim vodičem po procesu zasnove matične plošče oz. njenem dizajniranju. Vse skupaj se namreč začne na papirju oz. v glavi inženirjev, konča pa na vaši mizi. Klik!

1 komentar

Se bo internet optimiziral?

Slashdot - Vsak napreden uporabnik interneta verjetno pozna protokol TCP (Transmission Control Protocol), saj že več kot dvajset let služi kot temelj vsemu internetu. V svoji zgodovini se je vedno odnesel odlično, vendar pa je potrebno priznati, da njegova zasnova, v času ko so bile povezave še precej pod današnjimi zmožnostmi, postaja zastarela. In tako kot vedno se je tudi tu pojavil potomec, BIC-TCP (Binary Increase Congestion Transmission Control Protocol), ki so ga razvili znanstveniki na državni univerzi severne Karoline in če je verjeti njihovim besedam, bi naj BIC dosegel hitrosti, ki so šest tisočkrat večje od današnjih DSL-povezav!

Če ste mislili, da bo to pomenilo blagor za vaše deljenje datotek, se precej verjetno motite, saj bodo takšne hitrosti na voljo predvsem različnim organizacijam, ki takšne povezave tudi potrebujejo, tj. univerzam, laboratorijem ... Glavni razlog za hitrost BIC-TCP je binarno preiskovanje, ki omogoča hitro zaznavanje mrežnih kapacitet z minimalno izgubo...

9 komentarjev

Epox s Socket T in 939 na CeBIT-u

X-Bit Labs - Epox je potrdil govorice, da bo na prihajajočem CeBIT-u 2004 uradno predstavil svoje plošče za procesorje LGA775 in PGA939. EP-5EPA+ bo tako plošča z ležiščem Socket T na naboru i915G, ki bo imela grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, PCI Express in podporo dvokanalnemu pomnilniku. EP-9NDA+ na nVidiinem nForce3 bo namenjena AMD-jevim Athlon 64 s 939 pini in podporo dvokanalnemu pomnilniku.

Poleg tega bo Epox predstavil še grafične kartice na GPU-jih GeForce FX 5700, GeForce FX 5700LE oziroma GeForce FX 5500, nekaj izdelkov Bluetooth, sestavljene osebne računalnike s Pentiumi M in še kaj bi se našlo. Klik!

0 komentarjev