»

Calibri se poslavlja, prihaja Aptos

Bierstadt oziroma Aptos je zmagovalec

Slo-Tech - Ni novost, da se bo privzeta pisava iz Microsoftovega Officea poslovila. Pred dvema letoma so sporočili, da bodo Calibri zamenjali z novo pisavo, ki jo bodo izbrali uporabniki. Med peterico finalistov je zmagala pisava Aptos, ki je bila pred dvema letoma znana kot Bierstadt.

Calibri je bil z nami poldrugo desetletje, ko je nadomestil Times New Roman. Leta 2021 je Microsoft predstavil Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena in Tenorite kot pisave prihodnosti, ki so jih urno dodali med dosegljive možnosti. Uporabniki so jih dve leti uporabljali in Microsoftu poročali o svojih izkušnjah. Zmagal je Bierstadt, ki je na voljo kot družina v več izvedbah - z novim imenom Aptos, ki se imenuje po mestu v Kaliforniji.

Ta bo odslej privzeta pisava v Wordu, Outlooku, PowerPointu in Excelu. Obstoječim uporabnikom jo bodo kot privzeto začeli ponujati v naslednjih mesecih. Pisavo je pripravil Steve Matteson, ki je zasnoval tudi številne druge pisave Windows TrueType, nekaj že v času Windows 3.1...

14 komentarjev

Spirit: postavite svoje strežnike in razvijte API-je, mi jih ne bomo

Slo-Tech - Do konca meseca morajo operaterji, dobavitelji in posredni dobavitelju po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) poročati o porabi energentov in povprečni ceni. Podatke zbira agencija Spirit, ki pa si je zamislila zelo inovativen način za prejemanje podatkov. Vsa zavezanci za poročanje morajo vzpostaviti lastno infrastrukturo, torej strežnike, kamor se bo Spirit lahko povezal prek API-jev, in prenašal podatke.

Spirit je dejal, da je takih podjetij približno 500, pri čemer gre tako za velike sisteme kakor tudi za mala podjetja. Posredni dobavitelj je namreč vsakdo, ki komurkoli zaračunava kakršnokoli porabljeno energijo. Če oddajate prostor za postavitev bankomata in banki na računu posebej izkazujete porabljeno energijo, ste posredni dobavitelj. Če je banka prejela pomoč, ste dolžni poročati. Spirit je to zagato rešil tako, da je objavil matične številke prijaviteljev.

Način poročanja pa predstavlja obrnjeno logiko. Namesto da bi Spirit razvil ustrezno...

215 komentarjev

Intel opušča mini računalnike NUC

Slo-Tech - Pri Intelu so povedali, da so prenehali z oblikovanjem novih različic svojih proslavljenih mini računalnikov NUC, s čimer se tudi dokončno umikajo iz snovanja sestavljenih PC naprav.

V Intelu so pred dobrim desetletjem pričeli z dvema vidnima iniciativama za oblikovanje računalnikov, ki so hkrati kompaktni in zmogljivi; na področju prenosnikov so bili to ultrabooki, pri namizniških napravah pa izdelki družine NUC ali Next Unit of Computing. Obe doktrini sta na področju računalništva pustili opazne sledi, saj imamo danes tako v prenosniškem kot namizniškem sektorju zvrhano bero priročnih in hitrih zasnov. Prve škatlice NUC so prispele na prehodu v leto 2013, poleg kombinacije majhnosti in zmogljivosti pa je bila še tretja ključna značilnost njihova nadgradljivost. Podjetje je v ta namen sčasoma razvilo tudi modularne matične plošče, ki smo jih lahko sestavili v želeno kombinacijo (board elements in compute elements). Do danes so se Nuci razvejali v več smeri, celo zmogljive...

32 komentarjev

Google Bard prispel v EU

Slo-Tech - Googlov poizkus umetne inteligence in konkurent ChatGPT je prispel tudi na Staro celino. Bard je odslej na voljo tudi v 27 državah EU in dodatno še v Braziliji. Google je s splavitvijo Barda v EU čakal, ker je EU pripravljala novo zakonodajo na tem področju. Sedaj je čakanja dovolj, obenem pa je Bard doživel še nekaj posodobitev.

Najopaznejša je gotovo, da odslej razume 40 jezikov, med katerimi je tudi slovenščina. Prav tako lahko sedaj odgovarja v petih slog, ne le v treh: kratkem, dolgem, enostavnem, profesionalnem in neformalnem. Ker ima sintetizator govora, lahko tudi govori. Bard je naredil velik korak tudi k dostopnosti izdelkov, saj si lahko pogovore shranimo ali pa celo delimo povezavo, ki nas pripelje na konkreten dogovor. Kodo, ki jo ustvarja Bard, je možno izvoziti, denimo pythonsko neposredno v Replit.

Bolje se razume tudi s slikami. Te lahko sedaj neposredno nalagamo, podobno kot je vhodni parameter besedilo. Bard lahko slike analizira in opiše. Še vedno pa ostaja...

19 komentarjev