»

Prvi sodni postopki v primeru Anom

Slo-Tech - V ZDA se začenja sojenje enemu izmed 17 obtoženih v primeru ANOM, o katerem smo prvikrat poročali lani. Britanskega in nizozemskega državljana Aurangzeba Ayuba obtožujejo organiziranega izsiljevanja, ker je sodeloval pri dejanjih preprodaje drog, pranja denarja in oviranja policijskih preiskav. Preganjajo ga po zakonu RICO, ki je namenjen lovu na mafijske šefe. Primer se bo nadaljeval 10. junija letos.

Zgodba sega v leto 2018, ko je v ZDA stekla operacija Trojan Shield oziroma v Avstraliji Ironside. Lastnik podjetja Anom, ki je ponujal telefone za varno komunikacijo, je začel sodelovati s policijo. Podobne telefone za šifrirano komunikacijo sta bila pred tem ponujala tudi Phantom Secure in Sky, za katera je bil delal tudi kasnejši ustanovitelj Anoma. Policija je v Anomove telefone dodala orodja za prisluškovanje, nato pa so njegovi distributerji telefone ponujali kriminalcem, ki za past niso vedeli. Šifrirani telefoni samo po sebi niso nič prepovedanega, a nekateri prodajalci jih...

5 komentarjev

Prvi potrjeni medzvezdni meteor obiskal Zemljo pred osmimi leti

Slo-Tech - Meteorji letijo skozi ozračje vsak dan in tam tudi zgorijo, običajno brez zanimanja, kaj šele velikega pompa. Ko je leta 2014 takšen poltonski meteor razsvetlil nebo nad Papuo Novo Gvinejo, se ni zgodilo nič presenetljivega. Sedaj pa vemo, da je to prvi meteor, za katerega lahko z veliko verjetnostjo potrdimo, da ni prispel iz Osončja, temveč gre za medzvezdni objekt.

Da bi šlo lahko za posebnega gosta, sta leta 2019 ugotovila harvardski astrofizik Avi Loeb in njegov študent Amir Siraj, ki sta o tem napisala tudi članek. Kot se za fizike spodobi, sta rokopis priobčila na arXiv, a se nikoli ni prebil skozi recenzentski postopek v reviji Astrophysical Journal Letters. Razlogov je več, je pojasnil Siraj, med drugim edinstvenost odkritja in nedostopnost določenih informacij, ki so bile v ZDA označene kot zaupne. Meteor so zaznale kamere, podatke pa je imela zbrane NASA, oziroma njen Center for Near Earth Object Studies. A javno niso bili dostopni.

Loeb in Siraj sta šele leta 2019...

4 komentarji