»

Altman išče sedem bilijonov dolarjev

Slo-Tech - Sam Altman se je po poročanju The Wall Street Journala sestal z več investitorji, tudi s Saudsko Arabijo, Softbankom in TSMC-jem, kjer išče pripravljenost za vstop v enega največjih projektov v zgodovini. Ker OpenAI za razvoj umetne inteligence potrebuje hitre čipe in predvsem veliko teh čipov, ki niso niti poceni niti enostavno pripravljeni, predlaga vzpostavitev nove iniciative za razvoj umetne inteligence. Vanjo bi se povezali proizvajalci čipov, proizvajalci električne energije, investitorji in ostali zainteresirani deležniki.

Cilj je postaviti nove kapacitete za proizvodnjo čipov, ki so uporabni v umetni inteligenci. Altman ocenjuje, da bi za to potrebovali od pet do sedem bilijonov dolarjev. To so zneski, ki si jih je že težko predstavljati. Šest bilijonov dolarjev približno proračun ameriške zvezne vlade. Svetovna prodaja čipov je lani dosegla približno 530 milijard dolarjev (0,53 bilijona dolarjev). Postavitev nove tovarne za proizvodnjo polprevodniških čipov po navadi...

68 komentarjev

Nov rekord v stiskanju podatkov z Wikipedije

Slo-Tech - Kaido Orav je najnovejši prejemnik Hutterjeve nagrade, ki jo Marcus Hutter iz DeepMinda podeljuje za najboljšo kompresijo človeškega znanja. Hutter je pripravil gigabajt veliko datoteko, ki vsebuje članke z Wikipedije in predstavlja nekakšen odsev dostopnega znanja, ki bi ga človek zmogel prebrati v celem življenju. Medtem ko klasičen ZIP datoteko stisne na približno tristo megabajtov, je najnovejši rekord 112 MB.

Kdor se poteguje za nagrado, mora prispevati program, ki implementira algoritem za stiskanje, ter stisnjeno datoteko. Če je njuna skupna velikost manjša od aktualnega rekorda, ki znaša 112 MB, dobi nagrado. Skupna nagrada znaša pol milijona evrov, izplača pa se tolikšen odstotek, za kolikor je novi rekord izboljšal starega. Pogoj je, da algoritem stisnjeno datoteko nazaj razpakira v originalu identično. Natečaj poteka od leta 2020.

Pred razpisom nagrade je bil rekord 116 MB, nato pa so nagrajenci mejo počasi potiskali proti današnjim 112 MB. Obstaja še druga verzija...

7 komentarjev