»

Mehika želi odpraviti poletni čas

Slo-Tech - Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki je že dlje časa glasen kritik poletnega časa, je v kongres poslal zakonski predlog, ki bi to prakso v državi tudi odpravil. V Mehiki se poletni čas uporablja od leta 1996, da bi imeli čim bolj podobno časovno ureditev kakor najpomembnejši gospodarski partner ZDA. Tudi zato novi zakonski predlog uvaja izjemo za mesta ob severni meji, kjer bi poletni čas ostal.

Ministrica za energetiko Rocío Nahle je dejala, da so raziskave pokazale večinsko nenaklonjenost prebivalstva poletnemu času. Ker so energetski prihranki zanemarljivi, ga želijo odpraviti, je sklenila. Minister za zdravstvo Jorge Alcocer pa je ob tem dejal, da se mora Mehika vrniti k "Božjemu času", saj da premikanje ure škoduje zdravju.

Če bo zakon sprejet, bodo Mehičani zadnjikrat ure prestavili letos 30. oktobra, ko bodo prešli na zimski čas. Sprememba bo pomenila, da bo Mehika večinoma dve uri za vzhodno obalo ZDA, medtem ko je sedaj poleti eno uro, pozimi pa dve. V ZDA...

165 komentarjev

SpaceX ponuja Starlink za križarke, jahte in naftne ploščadi

Slo-Tech - SpaceX-ov satelitski internet Starlink bo odslej na voljo tudi za luksuzne križarke in naftne ploščadi, ki bodo imele dostop dostop do interneta od koderkoli. Storitev se imenuje Starlink Maritime in ni prav poceni, saj v osnovni konfiguraciji stane 5000 dolarjev. Za ta znesek obljubljajo hitrosti do 350 Mb/s.

Starlink lahko imajo prebivalci večine zahodnih držav doma že sedaj. Storitev ni poceni, saj osnovna oprema v Sloveniji stane približno 700 evrov, mesečna naročnina pa 100 evrov. V primerjavi s tem zneskom se zdi 5000 dolarjev veliko, a storitvi sta neprimerljivi. Dostop do interneta na odprtem morju je bil vedno drag in Musk je dejal, da so svoj čas za dostop do interneta na ladjah plačevali 150.000 dolarjev mesečno. Bistveni razliki v primerjavi z domačimi sprejemniki sta utrjenost, saj morajo biti sprejemniki na morju odporni na sunke, udarce, vodo, sonce in sol, ter sposobnost delovanja med premikanjem. Tako domači Starlink kakor verzija za avtodome namreč omogočata...

15 komentarjev