» »

YouTube optimizira reševanje avtorskih sporov

YouTube optimizira reševanje avtorskih sporov

The Verge - Kot je že spomladi napovedala Susan Wojcicki, direktorica Googlove video storitve, so se v podjetju posvetili hitrejšemu in bolj transparentnemu reševanju sporov med imetniki avtorskih pravic in ustvarjalci, ki svoje videe objavljajo na njihovi platformi. Kot je znano, je bil sistem doslej precej bolj na strani prvih.

Imetniki pravic so tako zgolj prijavili svoj zahtevek, niso pa bili dolžni konkretno opredeliti, kje je v določenem posnetku do kršitve prišlo, kar je zlasti pri daljših videih povzročalo težave ustvarjalcem, ki niso natanko vedeli, kaj in koliko izrezati. Še več, tudi ko so to storili, niso bili nikoli prepričani ali so v zadostni meri ugodili vlagatelju zahtevka, v nasprotnem primeru pa tvegali izbris celotnega svojega izdelka. Zdaj bodo prijavitelji avtorskih kršitev morali priložiti tudi časovno kodo kršitve, če tega nekajkrat ne bodo storili, jih bo YouTube v bodoče nehal jemati resno.

Čeprav YouTube ob nalaganju samodejno preveri vsebino posnetka in jo primerja s svojimi bazami, je umetna pamet pri tem pogosto brcnila v meglo, zato so precej pozornosti namenjali ročno vloženim zahtevkom. Ni velika skrivnost, da so posamezniki ta kaos doslej izkoriščali in na ta način dosegli izbris videov, ki jim iz tega ali onega razloga niso bili po godu ali pa so sistem izrabljali za izsiljevanje.

Zdaj bodo imetniki pravic (večinoma gre za glasbene založbe in filmske studie) morali konkretno opredeliti, kje v videu se nahaja zvočno oz. slikovno gradivo v njihovi lasti, kar bo pohitrilo reševanje sporov, predvsem pa bo ustvarjalcem omogočilo hitreje odstraniti sporne dele. Slednjim bo po novem dovoljeno tudi preprosto utišati zvok na določenih delih posnetkov oz. ga prekriti z glasbo prosto avtorskih pravic, ki jo v svoji knjižnici ponuja YouTube. Predstavniki podjetja so med drugim napovedali, da bodo v kratkem zaradi vsega tega precej nadgradili svoj urejevalnik videa, med drugim naj bi omogočili popravljanje avtorsko spornih posnetkov z enim samim klikom.

7 komentarjev

Miki N ::

Samo odstranjevanje ni zanimivo. Kar res manjka YT je nek enostaven "broker" za tantieme. Obstaja kup "kreatorjev" ki bi z veseljem plačali nek razumen pavšal (v odvisnosti od števila ogledov) za uporabo glasbe za ozadje videoposnetkov (tu je največ interesa). Še posebno je to zanimivo za neodvisne lastnike avtorskih pravic in manjše založbe. Pa tudi velike, če bi bil poslovni model prav razdelan. Poznam primere, ko je avtor posnetka kontaktiral avtorja glasbe in je bil velik interes tudi z njegove strani (avtorja glasbe),ker si je želel več publicitete, ki mu je založba ni mogla nuditi ... a žal ni mehanizma da bi se to urejalo. Škoda, ker bi lahko vsi imeli nekaj od tega. Na nek način si predstavljam, da bi YT postal "nadzaložba", ki bi s pomočjo svoje razvejane platforme posredoval pri plačilih. Neke vrste Paypal za avtorske pravice, težko to opišem. No vem da je tukaj ogromno podrobnosti samo to bi bila zanimiva storitev za katero obstaja veliko povpraševanje - priložnost za vse, gotovo bi se dalo narediti kaj bolj zanimivega kot samo odstranjevanje posnetkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

Furbo ::

Odlično, ker tole se je zlorabljalo kot pri norcih. Eni so se prav specializirali na krajo posnetkov.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Pika na i ::

Kakšno krajo videoposnetkov misliš to, Furbo? Čigavih, zakaj?

Furbo ::

https://www.bbc.com/news/technology-472...

Več variant je, od lažnih prijav, ki lahko rezultirajo v brisanju tvojega materiala in ultimativno YT kanala, do lažnih trditev, da tvoj video vsebuje tujo robo in potem oni dobijo dobiček od ogledov..

Je precej jamrov na YT o tem.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Gagatronix ::

Pika na i je izjavil:

Kakšno krajo videoposnetkov misliš to, Furbo? Čigavih, zakaj?


Precej podjetij se je pojavilo, ki se ukvarjajo izkljucno s tem, da v imenu drugih podjetij masovno vlagajo copyright claime, v vecini primerov popolnoma brez razloga.

srus ::

Predstavniki podjetja so med drugim napovedali, da bodo v kratkem zaradi vsega tega precej nadgradili svoj urejevalnik videa, med drugim naj bi omogočili popravljanje avtorsko spornih posnetkov z enim samim klikom.

Super ideja. Sem slišal, da se na Orwelovem ministrstvu resnice že zelo zanimajo zanj.

Pika na i ::

Onadva zgoraj iz linka imata veliko subscriberjev, sta tudi zato zanimiva za kraje?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2914219 (11551) jype
»

Novi varni pristan, prvič: Flava Works, Inc v. Gunter (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6530047 (28172) Tear_DR0P
»

Universalove čeri v varnem pristanu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
149658 (7815) BaToCarx
»

YouTube opomin

Oddelek: Omrežja in internet
225943 (4716) SkyEye90
»

Piratstvo nekoliko drugače (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11835015 (30405) BlaY0

Več podobnih tem