» »

Konec neke ere: CeBIT se poslavlja

Konec neke ere: CeBIT se poslavlja

Slo-Tech - Bil je največji in najbolj znan računalniški sejem. Od leta 1970 so se vsako leto v Hannover zgrinjale nepregledne množice obiskovalcev in na tisoče razstavljavcev, ki so kazali prihodnost računalništva. Številno obiskovalcev je tako hitro raslo, da so naposled CeBIT posvetili zgolj poslovnemu segmentu, domači uporabniki pa so na svoj račun prišli na sejmih CeBIT Home. Leta 1995 je na CeBIT priletel sam Bill Gates, da je predstavil novo verzijo Windows. Leta 2001 je imel CeBIT 800.000 obiskovalcev. Toda sledila so slabša leta in letošnji CeBIT 2018 je bil zadnji, so se danes odločili prireditelji. Prihodnji CeBIT, ki bi moral potekati od 24. do 28. junija 2019, je odpovedan, novih pa ne bo.

Po letu 2001 je privlak CeBIT-a začel pešati, saj so se razstavljavci pritoževali zaradi visokih cen, obiskovalci pa, da je vse skupaj namenjeno zgolj še podjetjem. eBIT je imel nov datum, saj je potekal junija, in solidno obiskanost. Čeprav je bilo leta 2018 zgolj 120.000 obiskovalcev in 2800 razstavljavcev, kar je najmanj v zadnjih 30 letih, so ga prireditelji označili kot uspešno spremembo in uspeh. A to ni bilo dovolj.

Priprave na CeBIT 2019 so tekle s polno paro, zato je nenadna odpoved precejšnje presenečenje. Hannover Allgemeine Zeitung piše, da so se prireditelji za to potezo odločili z utemeljitvijo, da je bilo to nujno za zagotovitev ekonomske stabilnosti podjetja in da drugih možnosti niso imeli. V prevodu: CeBIT dela izgubo. Mobile World Congress v Barceloni in CES v Las Vegasu sta bila premočna konkurenta, CeBIT-u pa ni pomagal niti nov datum.

Po poku balona dot-com leta 2000 je šlo s CeBIT-om počasi navzdol. Število obiskovalcev in razstavljavcev je padalo. Letošnji CeBIT ni imel dobrih obetov, saj so uspeli prodati le 6000 kvadratnih metrov razstavnih površin, medtem ko so jih v enakem obdobju lani trikrat več. Izračunali so si, da bi s tem ustvarili velikansko izgubo. Ker tudi dolgoročno ni pričakovati spremembe trenda, so se odločili trajno ukiniti CeBIT. Organiziral ga je sicer Deutsche Messe AG, ki je v lasti zvezne države Spodnja Saška (50 %) in mesta Hannover (50 %) - tako je, CeBIT je vsa ta leta organiziralo javno podjetje v deželni in občinski lasti. Podjetje ima 800 zaposlenih, izmed katerih se jih 50 stalno ukvarja s CeBIT-om. Ti bodo zaposlitev obdržali, so obljubili v podjetju. Še najprej se bodo ukvarjali z digitalnimi temami, a niso točno opredelili, kakšne prireditve lahko pričakujemo.

29 komentarjev

Dr_M ::

WUT?
A se bo zdej vse v čajno selil?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

Torej letos bi CeBIT moral biti, pa ga ni bilo? In to so se odločili nekaj mesecev po tem, ko bi moral biti?

A je wording tele novice za mesec in dva dni prezgoden, da bi imela smisel ali je samo nejasno razloženo?

Dr_M ::

Sej je res malo trapasto napisno.
Se mi zdi, da je Hus ze dal novo leto cez :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

harvey ::

Če se bo dokončno poslovil, bo resen problem, kaj pisati v računalniške revije:))
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

LeQuack ::

Saj novosti v računalništvu ni več, samo še buzzwordi. Razvoj CPU-jev se je ustavil, razvoj grafičnih isto, razvoj telefonov je obstala, itd. Ni tako kot včasih ko so imeli vsako leto kaj za pokazati.
Quack !

Dr_M ::

LeQuack to kar ti pravis, sploh ni res, samo star si ratal, pa ti je vse enako zdej :)):))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Bwaze6 ::

Važ o da imamo blockchain, drugega sploh ne rabimo...

Markoff ::

Saj tudi virtualizacija, cloud ipd. novotarije so v resnici stari koncepti v novi tehnološki (marketinški) preobleki. Bolj malo je revolucionarnih in inovativnih idej zadnja leta, bolj ali manj le inženirstvo - izboljševanje obstoječih tehnologij. Blockchain je ena takih idej, a še vedno nobene prave implementacije, razen neskončnih bitoslovskih kvazivalut.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

jype ::

Markoff je izjavil:

Blockchain je ena takih idej, a še vedno nobene prave implementacije, razen neskončnih bitoslovskih kvazivalut.
640k should be enough for anyone.

          ::

Na CeBIT sem nehal hoditi že pred desetletjem, saj se je spremenil v razstavo mobilnih telefonov, preostanek pa je najbolj spominjal na Dealextreme in podobne trgovine. Res je tudi to, kar pravi LeQuack zgoraj: resničnih novosti je zelo malo, o njih pa itak beremo že precej pred sejmom.

mAXTER ::

          je izjavil:

Res je tudi to, kar pravi LeQuack zgoraj: resničnih novosti je zelo malo, o njih pa itak beremo že precej pred sejmom.


In točno zato imamo občutek, kot da ni več nekih novosti ker o zadevah beremo lahko že mesece,leta preden nastopijo v širšo produkcijo (upogljivi zasloni recimo) in se nam zdi češ..sej to je pa že dolgo zunaj samo malo so dodelali stvari.

U2ros ::

Jaz sem bil tam tudi nekje 2010... Za običajne consumerje brezveze. Par u nulo zrihtanih štantov, kakšen Intel in podobni., ostalo kitajci, od katerih je vsak tretji prodajal roza miške. In ravno zaradi tega kar pravi predhodnik... o novostih izveš iz interneta direktno in takoj, je koncept sejmov že zdavnaj passe.

          ::

Koncept sejmov je še vedno OK, vendar ne za potrošniško robo. Tak primer je npr. Hannover Messe, ki ga organizira ista firma na istem mestu, mislim da je bil pred leto celo del CeBIT-a. Tam vidiš industrijske rešitve, še pomembneje pa je, da se z razstavljalci o njih pogovoriš, saj gre za kompleksne rešitve, ki jih težko predstaviš na reklamnem letaku.

WhiteAngel ::

Ma tehnološki sejmi so že kul, sam Švabi so mal nesposobni. K temu botruje še manjko evropskih consumer-grade podjetij in smo tam.

BigWhale ::

A spet bomo poslusali o tem kako se je razvoj ustavil? O kristus ... 1GHz procesorje smo prvic videli leta 2000, sedaj imamo ze v telefonih 2GHz procesorje. Na podrocju miniaturizacije se je zgodilo mnogo. Imamo single board computerje, SOCe, graficne kartice izpred 20 let so smesne. Leta 2000 so bili LCD monitorji redkost, danes se ze o OLEDih pogovarjamo.

Sejmi imajo svoj namen, bolj pomemben aspekt sejmov je druzenje in srecevanje z ljudmi. Predstavitev novosti je sekundarnega pomena, sploh v danasnjem casu. Na sejem se gre nabirat kontakte in iskat poslovne partnerje.

K zatonu sejmov pripomore tudi to, da so podjetja zacela v veliki meri organizirati sami svoje dogodke. Tako se vse vecje reci najavljajo v okviru dogodka, ki ga organizira podjetje. Vcasih se je s taksnimi recmi cakalo in se jih je najavljajo na sejmih.

bbf ::

Kdo pa še danes hodi po sejmih iskat rešitve? Maš internet, kontakte ferm, suporte.. Sejmi so zguba časa in denarja. Veš, da se mora razstavljalcu povrnt, kar vloži v sejem, plača naj pa kupec, ki ni pripravljen deliti tega brezveznega stroška. Consumer pa itak so hodli sam po paper pa čokolado pa babe gledat, kvaj ti bo to na sejmu nucal dons, ko vsak trinajstkrat recenzije pa dobavitelje prečekera, preden kaj kupi.

          ::

BigWhale je izjavil:

Sejmi imajo svoj namen, bolj pomemben aspekt sejmov je druzenje in srecevanje z ljudmi. Predstavitev novosti je sekundarnega pomena, sploh v danasnjem casu. Na sejem se gre nabirat kontakte in iskat poslovne partnerje.


Saj. Ampak pri potrošniški robi, kot so mobilni telefoni in prenosniki, je za iskanje kontaktov in poslovnih partnerjev zainteresiran sila majhen krog ljudi. Zato pa so sejem ukinili.

BigWhale je izjavil:

K zatonu sejmov pripomore tudi to, da so podjetja zacela v veliki meri organizirati sami svoje dogodke. Tako se vse vecje reci najavljajo v okviru dogodka, ki ga organizira podjetje. Vcasih se je s taksnimi recmi cakalo in se jih je najavljajo na sejmih.


Se strinjam, vendar so tukaj sejmi v prednosti, saj v treh dneh obdelaš vse večje zadeve (govorim za industrijski sejem Hannover Messe), dogodki posameznih firm ti pa praviloma vzamejo vsak po nekaj dni, saj so (govorim za svoje področje) praviloma organizirani po zahodni Evropi.

Zgodovina sprememb…

          ::

bbf je izjavil:

Kdo pa še danes hodi po sejmih iskat rešitve?


Na Hannoverski industrijski sejem pelje iz Ljubljane vsako leto en avijon obiskovalcev, precej se jih do Hannovra pripelje z avti. Tudi sam sem reden gost iz razlogov, ki jih je napisal BigWhale: iščeš kontakte in poslovne partnerje, poleg tega pa o rešitvah "iz prve roke" zveš precej več, kot bi o njih izvedel iz reklam in medijev, saj lahko vprašaš o čisto konkretnih zadevah, ki te zanimajo.

BigWhale ::

Plus tega, Hansu iz AllesDigital Gbmh po vecernemu partiju pomagas do hotela, ker je prevec pijan, da bi hodil in si te zapomni naslednji dan in te na razstavnem prostoru pelje njihov backstage in ti ponudi pijaco, pa te prosi, da govoris potihem, ker ga boli glava. Vmes pa srecas CTOja, CEOja, ... ... In CEOtovo tajnico, ki ti potem v resnici omogoci dostop do CEOta. :))

Sejmi so imeli in se vedno imajo svoj namen. Izbira poslovnih partnerjev je precej vec kot copy/paste neumnosti v Contact Us form in pizdenje nad reCaptcha. :>

FireSnake ::

Glede na to, kako se Evropa gospodarsko izsiljuje ni čudno.
Načrtno mora v Evropi vse pocrkat (firme), potem bodo pa Ameri zadovoljni.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

bvt ::

WhiteAngel je izjavil:

Ma tehnološki sejmi so že kul, sam Švabi so mal nesposobni. K temu botruje še manjko evropskih consumer-grade podjetij in smo tam.Sedi, cvek.


Švabi živijo v južni Nemčiji. Hannover je bolj na severu. Swabia na sliki oznacena z rdečo. Si predstavljaš, da poteka sejem v Kopru. Tujci, ki obiščejo sejem pa izjavijo, da so štajerci nesposobni, namest primorci.

opeter ::

harvey je izjavil:

Če se bo dokončno poslovil, bo resen problem, kaj pisati v računalniške revije:))


V katere revije? Kaj dosti jih ni ostalo ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

carota ::

Jaz pa mislim, da je pravi razlog za ukinitev drugje. Novosti pridejo na internet pred samim sejmom, kar torej ni dovolj dober razlog za obisk. Za geeke kot smo mi, so selling point prave bejbe, hostese, s katerimi se lahko slikamo in se slinimo. In z naraščajočim bullshitom politične korektnosti nam jih bodo vzeli, s tem pa postane cel sejem brezveze.

BigWhale ::

Moral bi napisat, "za geeka, kot sem jaz". Posplosevanje je bad.

PrimozR ::

Sploh tako, kjer o geekih govori kot o tipih, ki slinasto gledajo bejbe. Pomojem en bolj zgrešenih poskusov stereotipiranja :)

tikitoki ::

Lepo bejbo vsak pogleda. Sam bolj malo jih je.

PrimozR ::

Tudi geji? Tudi straight bejbe? Aseksualci? Itd.

Point: posplošuješ.

BigWhale ::

Booth babes ne vecajo prodaje ali engagementa na sejmih. Vedno je bolje imeti na stantu ljudi, ki vedo kaj 'prodajajo' in zakaj so tam.

          ::

Z luštno punco na štandu si nimaš kaj pomagati, če ne ve, kaj prodaja. To mogoče deluje na kakšnih avtomobilskih ali drugih sejmih, namenjenih primitivnejšim obiskovalcem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec neke ere: CeBIT se poslavlja

Oddelek: Novice / Ostale najave
296199 (2863)          
»

Začenja se CeBIT 2011

Oddelek: Novice / Ostalo
83786 (3099) mr1two
»

Danes se začenja CeBIT 2009

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
104089 (3196) nurmaln
»

Socket AM2 matične plošče

Oddelek: Novice / Matične plošče
244996 (3749) OChack
»

Obisk CeBITa 2004 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
625802 (4550) smilyxx

Več podobnih tem