»

Po polovici stoletja prekinitev CES-a, kot ga poznamo

Slo-Tech - Čeprav smo šele sredi leta, se že vrstijo odpovedi in spremembe dogodkov v prihodnjem letu, kakopak zaradi še vedno neupehane epidemije. Znameniti sejem CES (Consumer Electronic Show), ki poteka že od leta 1967 in ima termin v januarju, bo prihodnje leto obstajal le v digitalni obliki. Organizator CTA (Consumer Technology Association) se je za to potezo odločil, ker glede na trenutno situacijo ni možno predvideti varnega zbiranja več tisoč ljudi s celega sveta sredi Las Vegasa. Sejem bo potekal med 6. in 9. januarjem 2021, kot je bilo določeno že pred spremembo formata.

S tem je CES prvi večji dogodek v prihodnjem letu, ki se je iz fizičnega prelevil v digitalnega. Hkrati je bil po srečnem naključju ravno CES 2020 zadnji večji sejem elektronike, preden je epidemija prisilila organizatorje ostalih sejmov v odpovedi. Na CES 2020 so zabeležili 170.000 obiskovalcev in več kot 4400 razstavljavcev, kar je nekoliko manj od 175.000 obiskovalcev leto poprej.

Zanimivo je, da so še minuli...

4 komentarji

Barcelonski sejem mobilnih tehnologij odpovedan

AP News - Med žrtve aktualne epidemije koronavirusa lahko sedaj štejemo tudi letošnjo izvedbo sejma Mobile World Congress v Barceloni, ki so se mu bili organizatorji primorani odreči zaradi množične odpovedi razstavljalcev.

Virus SARS-CoV-2, oziroma bolezen COVID-19, ki trenutno pustoši po Kitajski, zna imeti zelo zaznavne učinke na področje informacijskih tehnologij, saj ogromno proizvajalcev prihaja iz azijskega dela sveta. Tako strah pred širjenjem okužbe kot blokade potniškega prometa že hromijo vse od proizvodnje do prodaje - in tudi prireditev. Med 24. in 27. februarjem bi tako moral v Barceloni potekati največji sejem mobilnih tehnologij na svetu, Mobile World Congress. Med tistimi, ki so se v začetku februarja prvi odločili za omejitev ali odpoved udeležbe na njem, sta bila LG in ZTE. Organizator, združenje GSM Association, je skušal okrepiti zaupanje v varno izvedbo dogodka z dodatnimi ukrepi in navodili, med drugim večjo zalogo razkužil, omejitvijo druženja ter prepovedjo udeležbe...

2 komentarja

Konec neke ere: CeBIT se poslavlja

Slo-Tech - Bil je največji in najbolj znan računalniški sejem. Od leta 1970 so se vsako leto v Hannover zgrinjale nepregledne množice obiskovalcev in na tisoče razstavljavcev, ki so kazali prihodnost računalništva. Številno obiskovalcev je tako hitro raslo, da so naposled CeBIT posvetili zgolj poslovnemu segmentu, domači uporabniki pa so na svoj račun prišli na sejmih CeBIT Home. Leta 1995 je na CeBIT priletel sam Bill Gates, da je predstavil novo verzijo Windows. Leta 2001 je imel CeBIT 800.000 obiskovalcev. Toda sledila so slabša leta in letošnji CeBIT 2018 je bil zadnji, so se danes odločili prireditelji. Prihodnji CeBIT, ki bi moral potekati od 24. do 28. junija 2019, je odpovedan, novih pa ne bo.

Po letu 2001 je...

29 komentarjev

Začenja se CeBIT 2011

PhysOrg.com - Jutri se bo uradno odprl največji računalniški sejem, ki ga vsako leto organizirajo v Hannovru. Seveda govorimo o CeBIT-u, ki bo letos potekal od 1. do 5. marca. Na njem se bo predstavilo več kot 4200 razstavljavcev iz 70 držav. Prireditelji pričakujejo več kot 350.000 obiskovalcev. Vstopnice letos stanejo 39 evrov za en dan (18 evrov za študente, dijake in nabornike za zadnji dan) oziroma 87 evrov za vseh pet dni.

Številke so impresivne, a daleč od nekdanjih rekordov. V najboljših letih na prelomu tisočletja je CeBIT privabil več kot osem tisoč razstavljavcev in sedemsto tisoč obiskovalcev, nato pa se je leta 2007 opazno skrčil. Od tedaj prireditelji beležijo skromno rast, ki jo kanijo nadaljevati tudi letos.

...

8 komentarjev

CeBIT 2010 je pri kraju

Heise - Včeraj se je zaključil računalniški sejem CeBIT, ki ga Deutsche Messe vsako leto organizira v Hannovru. Z letošnjo bilanco so bili zadovoljni. Na sejmu je razstavljajo 4157 podjetij iz 68 držav na 185.000 kvadratnih metrih, kar je le za odtenek manj kot lani. Zaradi tega so nekaj hal zaprli, s čimer so se znebili tudi velikih lukenj, ki so lani zijale na sejmu. Prvikrat so letos ponudili program CeBIT Sounds, kjer se je predstavljala glasbena industrija. Vprvo niso sodelovali vsi pomembni igralci iz te branže, tako da hala 22 ni bila nabito polna, a bodo z eksperimentom prihodnje leto nadaljevali. CeBIT namreč želi postati platforma za izmenjavo in sodelovanje med IT-branžo in glasbeno industrijo.

Organizatorji pa že...

0 komentarjev

CeBIT 2010 je pred vrati

Heise - Jutri se začenja največji računalniški sejem na svetu CeBIT. V Hannovru bo 4150 razstavljavcev iz 68 držav obiskovalcem predstavljalo svoje izdelke do sobote, ko se bo CeBIT 2010 končal. To je že vdrugo, da se sejem krči. Leta 2008 je razstavljalo 5800 podjetij, lani 4300, letos pa še nekoliko manj.

Letošnji moto bo Connected Worlds, torej povezani svetovi. To pomeni, da bodo glavne teme (mobilen) internet, IT-varnost, inteligentni transportni sistemi in okolju prijazna informacijska tehnologija. Pomembnost sejma je poudarila tudi nemška kanclerica Angela Merkel na podcastu, ki jo seveda skrbi upad razstavljavcev. Poleg gospodarske krize je pomemben dejavnik tudi vedno večje število bolj specializiranih prireditev, denimo IFA v Berlinu, CES v...

0 komentarjev

CeBIT 2009 se je končal

vir: Heise
Heise - Včeraj se je v Hannovru sklenil letošnji CeBIT, ki ga ja zaznamovalo zmanjšanje števila tako razstavljavcev kot obiskovalcev. Letos si je sejem ogledalo približno 400.000 obiskovalcev, kar je dvajset odstotkov manj kot lani, in je najnižja številka po letu 1987. Tudi razstavljavcev ni pretirano vleklo v Nemčijo, saj so jih našteli le okrog 4300, kar je najmanj po letu 1990 in skoraj četrtino manj kot lani.

Kljub temu naj bi bili razstavljavci pozitivno presenečeni, saj so bili pričakovali še slabši obisk, je dejal August-Wilhelm Scheer, predsednik Bitkoma. Šef sejma, Ernst Raue, je prav tako zelo zadovoljen z izkupičkom. V letih rasti je uspešnost sejma meril skozi prizmo števila obiskovalcev, tokrat pa je moral spremeniti zorni kot. Resda niso dosegli nobenega...

1 komentar