» »

Ponesrečena tudi druga izstrelitev Moma

Ponesrečena tudi druga izstrelitev Moma

vir: Space
Space - Momo-2, raketa Japonskega startupa Interstellar Technologies, je v soboto manj približno 4 sekunde po izstrelitvi izgubila potisk ter treščila nazaj na izstrelišče na otoku Hokaido. Žrtev, k sreči, ni bilo. Kot so povedali predstavniki podjetja, je bila najverjetneje kriva napaka na glavnem motorju. Moma-2 bi sicer morali izstreliti že pred dvema mesecema, a so misijo preložili, potem ko so odkrili nenadzorovano iztekanje dušika.

Gre že za drugo ponesrečeno izstrelitev tega zasebnega vesoljskega vozila brez posadke. Julija lani je let Moma-1 trajal 66 sekund in dosegel višino 20 kilometrov, nato pa je plovilo izgubilo stik s kontrolnim centrom, samodejno izključilo motorje in posledično padlo v ocean.

Kot so še povedali predstavniki Interstellar Technologies, že druga nesreča zapovrstjo najverjetneje ne bo spremenila njihovih načrtov, da bi s komercialnim izstreljevanjem satelitov pričeli leta 2020.

Momo je sicer relativno majhna raketa, s katero nameravajo poceniti pošiljanje satelitov v orbito. V višino meri kakih 10 metrov, za primerjavo, nedavno uspešno izstreljeni SpaceX-ov Falcon 9 je visok okoli 70 metrov. A izstrelitev slednjega stane 50 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko stroške za Moma ocenjujejo na 440.000 USD.

10 komentarjev

carota ::

Lahko bi preimenovali te japonske rakete v "Kamikaze". :))

Btw - "... ko so odkrili nenadzorovano iztekanje dušika." - čemu služi dušik?

pegasus ::

Majster pravi, da imajo dušik za krmarjenje:

bbf ::

"Momo je sicer relativno majhna raketa, s katero nameravajo poceniti pošiljanje satelitov v orbito. V višino meri kakih 10 metrov, za primerjavo, nedavno uspešno izstreljeni SpaceX-ov Falcon 9 je visok okoli 70 metrov. A izstrelitev slednjega stane 50 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko stroške za Moma ocenjujejo na 440.000 USD. "

Primerjava z Falcon 9 je totalno nesmiselna, kot da bi primerjal enojambornico s tankerjem.. Falcon 9 zmore ponest 8 ton do GTO (35.000 km), tale petardica pa 20kg težek "satelit" v "orbito" na 120km (sila švoh višina, sila nestabilna orbita, sila bedn payload). 440k$ za sondažo (kar dejansko je vse, kar zmore) je topla voda again, pač: Sounding rocket @ Wikipedia

BigWhale ::

Primerjava je povsem na mestu. Saj gre zgolj za primerjavo glede velikosti. Ljudje si tezko predstavljajo kako ogromne so rakete in kaksna razlika je med temi majhnimi raketami.

120km je dovolj za marsikateri cubesat projekt ali pa kak projekt univerze. Orbita je odlicna, ker se ni treba ukvarjati s satelitom, ko odsluzi svoje. Sounding rockets se ne ukvarjajo z vtirjanjem v orbito.

Truga ::

20kg v 120km orbit je super, v 15kg sigurno zbases za vec ko 1km/s dv monopropa, vec ko 5 kg kompjutra, baterij in celic pa tko ne rabis :D

BigWhale ::

Ja, exactly.

BT52 ::

Primerjali bi jih lahko kar z (ne)direktnim konkurentom v obliki RocketLab tj. karbonska raketa z "baterijskim" pogonskim sklopom. Slednja je skoraj 2 krat višja (17m) pa ponese na 500km za skoraj 7krat večji tovor. Tako na prste bi rekel, da kar slab dosežek za JAP. Sploh cenovno, so na popolnoma enakem cca 22 000 USD na kg. Dejansko glorificirana V2 raketa iz prejšnje prve polovice stoletja. :D Bo pa pokazal trg, če je povpraševanje po tovrstnih izstrelitvah...

Buddah ::

Torej Falcon 9 dosega stroške v višini 6.250$/kg medtem, ko Momo navrže 22.000$/kg. Kar razlika! Se opiram na podatke, ki ste jih navedli tu (8 ton in 20kg).

pegasus ::

Ja, zato pa bo BFR tako poceni. Pod pogojem, da boš hotel naenkrat peljati v orbito 100+ ton krame.

Je razlika če gledaš na $ na kg ali absolutno ceno izstrelitve ;)

BT52 ::

Ni pa vedno cena poglavitni faktor izbire. Večkrat zmožnost hitre odzivnosti in prilagodljivosti sistema odtehtajo večjo ceno. Tako, da tudi mikro iztrelitve so lahko ekonomične. Zdaj za kako UNIVERZO bi rekel, da trenutno ni druge izbire, kot tile majhni privatniki. SpaceX in drugi večji ponudniki imajo ogromne čakalne dobe...

Bomo videli baje se bo v enake vode podal tudi Amazone z BlueOrigin al kaj je že ime tiste recovery rakete...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ponesrečena tudi druga izstrelitev Moma

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104137 (2295) BT52
»

Elon Musk - prihodnost raziskovanja vesolja?

Oddelek: Znanost in tehnologija
2814075 (11708) DarkSite
»

Rusija ob izstrelitvi izgubila tri satelite Glonass (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12130109 (25727) CaqKa
»

NASA ob izstrelitvi izgubila satelit Glory (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6912967 (10016) PaX_MaN
»

Indija izgubila raketo s satelitom takoj po izstrelitvi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
175953 (3966) sirotka

Več podobnih tem