» »

Leta 2015 najtoplejše od začetka meritev

1
2
»

janipapillon ::

Enim je čisto dovolj verjetnost, da ima človek vpliv na hitrost sprememb, pa da še malo bolj komplicirajo. To so bolj tisti, ki že sicer bolj trajnostno ravnajo.
Enim je čisto dovolj verjetnost, da bo nekdo nekoč pil zasvinjano podtalnico, če bo svinjal in ne posptravil za seboj...
Drugi mečejo v mešane smeti baterije in ne vidijo problema v tem, da se iz deponij, morda malo tudi v podtalnico, izcejajo strupene snovi. Ne vidijo neke racionalnosti v tem, da se da z neko tehnologijo/posel izvest reciklažo.
Eni vidijo problem v tem, da se v tech izdelave veternjač uporabljajo redke zemlje... in ti modeli se potem z avti vozijo par sto metrov do trgovine, ker jim ni nihče povedal, da se večina (ugibam) redkih elementov rabi v avtomobilski tehnologiji, industriji zabavne elektronike, ki je povezana s tech-magnetov,.... pa vse do jederske tehnologije.
Itak, za ves mumbo-jumbo dajmo kopat redke zemlje, disporzij za jederske tehnologije je OK, za veternjače pač ne.

krneki0001 ::

janipapillon je izjavil:


Enim je čisto dovolj verjetnost, da bo nekdo nekoč pil zasvinjano podtalnico, če bo svinjal in ne posptravil za seboj...


DDT se počasi pomika globje v zemljo in je trenutno nekje med 70 in 100m pod zemljo že onesnažil črpališča. Globja črpališča še imajo čisto vodo, ostala pa so bolj ko ne onesnažena. Samo o tem se zelo malo govori, ker bi nastala panika. (večina črpališč v LJ je nekje med 70 in 80m globine - samo v vednost).

janipapillon ::

Kaj imata skupnega Breeder reaktor in DDT?
Prejšnje tisočletje :-)
V čem se razlikujeta?
DDT = preteklost (?), razvoj tehnologij Breederjev npr in pa fuzija + "zelena TECH, so naša prihodnost.

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

Ja, v preteklosti so DDT posuvali povsod. Po vseh poljih, obdelovalne površine okoli ljubljane, maribora, kranja in na splošno večje obdelovalne površine v sloveniji so bile posute z DDT-jem. Seveda ta DDT sedaj leze v globino in kmalu bo v vseh zajemih pitne vode.
Tako da DDT ni preteklost. Je še kako problematična prihodnost.

Starodavni ::

@nebivedu

vir za tvoje trditve prosim, če imaš pri roki ta vir, hvala.
o prehajanu ddt v globine.

krneki0001 ::

Starodavni je izjavil:

@nebivedu

vir za tvoje trditve prosim, če imaš pri roki ta vir, hvala.
o prehajanu ddt v globine.


Vira ne boš dobil, ker ti tega nihče ne bo upal potrditi. Bi bila prevelika panika in skakanje.

Lahko pa pri kakem človeku, ki se z vodnimi viri ukvarja, preveriš. Namreč to zadevo mi je povedal človek, ki vsakodnevno preverja kvaliteto vode in preverja zajetja in vrtine vode na savskih prodih.
Zato so tudi večino vodnih vrtin okoli ljubljane začeli poglabljat, tiste, ki pa se ne bodo dale, bodo pa zaprli (na savskih prodih so jih že par zaprli).

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Meni je pa en človek povedal ravno nasprotno, da ni problema in da se samo napihuje. Kateremu človeku zdaj verjamemo? Pa od enega človeka znanec mi je tudi rekel, na neznanem kraju ob neznanem času, da segrevanja ni. Kredibilno, mar ne?

Starodavni ::

@Nebivedu

Zelo kredibilno ja, dokler boš navedel kakšen vir za to in ne unega znanca, tvoje izjave o ddt ki pronica v globine ne morem jemat za kredibilne. DDT namreč niso samo pri nas špricali ampak po večjem delu in tam se sigurno najde kakšna skupina, ki preučuje učinke le-tega. Če bi pronicalo v podtalnico, bi to že zdavnaj objavili. Očitno ne pronica ali pa se efekt strupenosti do podtalnice konkretno razprši, tako da se ne pozna dosti tega učinka.

Dokumentrirani in potrjeni so učinki na ekosistem, a zakaj pa ni nobenih objav o tem s podtalnico.

Okapi ::

Snovi, s katerimi škropijo danes, so bolj škodljive od ostankov DDTja, kolikor jih sploh še je. V povprečju ima v naravi "razpolovno dobo" 10 let.

Starodavni ::

in DDT so prepovedali več ali manj pred 30 leti, tako da je praktično zaradi razpolovne dobe že konkretno šibak in nima velikega vpliva.

krneki0001 ::

Starodavni, živim nad črpališči, vsak dan grem okoli petih črpališč, ker vozim psa tam na sprehod in zelo velikokrat delam družbo temu človeku, ki preverja kvaliteto vode, ker gre ravno po moji poti, da obišče vse točke za preverjanje. Pač se pogovarjava tudi o vodi in ko je na DDT naneslo, mi je to povedal.

Lej, jaz mu verjamem. Ni razloga da bi lagal. Vprašanje je koliko je sedaj tega DDT-ja res zaradi razpolovne dobe, vendar nekaj ga je sigurno, ker so to posuval po naših poljih kar nekaj let in to v enormnih količinah.

gzibret ::

Okapi je izjavil:

Snovi, s katerimi škropijo danes, so bolj škodljive od ostankov DDTja, kolikor jih sploh še je. V povprečju ima v naravi "razpolovno dobo" 10 let.


Točno to! Še bolj problematični pa so razpadni produkti, katerih nihče ne kontrolira, kakor tudi sinergijski učinki z drugimi kemikalijami / zdravili / konzervansi ipd.
Vse je za neki dobr!

maco-maco ::

...da so ostanki nekontrolirane rabe rastlinskih zaščitnih sredstev izpred desetletij še prisotni in bodo še desetletja dolgo...


Letno poročilo o skladnosti pitne vode

To je uradno.

Jaz sem pa slišal, da vodo iz različnih virov mešajo, ker je nekje neke snovi preveč, drugje pa druge. Ko to zmešajo, pa zadostijo pogojem.

Kaj je pa res pa ne vem.
Kaj?

gzibret ::

Mislim, da si kar v redu slišal.
Vse je za neki dobr!

Markoff ::

paket je izjavil:

What if?

:D

Meni se ne zdi slikca smešna. Ker če bi se borili proti globalnemu segrevanju z vsemi mogočimo okoljevarstvenimi ukrepi, nič ne rečem, hell, I support it.

Danes je boj proti (A)GW = CO2 reduction. Bolj znan laično tudi kot idiotizem.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Invictus ::

Starodavni je izjavil:

@nebivedu

vir za tvoje trditve prosim, če imaš pri roki ta vir, hvala.
o prehajanu ddt v globine.

Če so ga enkrat trosili po poljih, je pač logično da bo ščasoma vedno bolj pronical v zemljo. Na koncu ga bo ustavila podtalnica ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

antonija ::

DDT bo bolj svoh pronical v zemljo, ker je v vodi skoraj natopen. Vecja verjetnost je da pocasi potuje skozi prehrambeno verigo (absorbirajo ga rastline, pojejo nizje zivali, njih pojejo visje zivali, itd.) in se koncentrira v mascobi.

DDT so sicer vmes res "prepovedali" (bolje receno zacasno ustavili uporabo), ampak ker nimamo se nobenega insekticida, ki bi bil vsaj priblizno enako ucinkovit, se ga po svetu se vedno uporablja, predvsem tam, kjer so bolezni, ki jih sirijo insekti, zelo velik problem (malarija et al).

Pa ce kdo slucajno se ne ve, ne samo da se je DDT trosil po vseh njivah, travnikih, gozdovih, vodnih povrsinah in naseljih, z njim so posipali tudi ljudi ker je bil tako dober insekticid.
https://www.youtube.com/results?search_...

Takrat toxicni ucinki se niso bili znani, zato so ga uporabljajo skladno s taktratnim znanjem, baje da 40.000 ton na leto, vsako leto med 1950 in 1980 samo za na njive.
Za primerjavo: danes se ga po svetu porabi okrog 4.000 ton letno za kotrolo insektov ki so vektori za nalezljive bolezni.

Vse zgoraj napisano lahko najdete na wikipediji in povezanih vsebinah, na youtube pa najdete propagandne filme ki so spodbujali uporabo DDTja.

Zdaj pa sledi rekla-kazala:
Kolikor se spomnim iz faksa, DDTja in njehovih razpadnih produktov v sloveniji oz. na tem koncu evrope ni tako zelo veliko, ker se nikoli ni tako masovno uporabljal kot cez luzo in pa ker je bila evropa med prvimi, kjer se je uporaba v kmetijstvu prepovedala (in ravno kmetavzi so tisti, ki znajo predozirat cisto vsak stup ki ga posujejo po njivah ali pa dajo zivalim; zadnji tak primer pri nas je bil kloramfenikol v mleku, ki je prisel od kmetavzov ki so ga svercali iz madzarske in v ogromnih odmerkih dajali svojim kravam, potem pa protestirali pred parlamentom zakaj se jih preganja).
Bottom line je da imamo pri nas zelo zelo zelo cisto okolje v primerjavi z drugimi, zato veliko vecino boli k***c kaj se dogaja okrog njih. Voda iz pipe je se kar uzitva in ne povzroca prebavnih tezav, se celo vodo iz rek in potokov je ponekod mozno piti, kar je v vecini industrializiranega sveta ornk redkost. Zrak imamo dovolj cist da se ne da gledat sonca s prostim ocesom podnevi (v veliko vecjih mestih je zrak tako umazan, da je sonce samo rdeca kugla na nebu ob 12ih), nihce ne nosi protiprasnih mask.
Dokler nam bo slo tako fino, bo zelo tezko prepricat kmetavze naj omejijo uporabi *cidov na njihav in zivalih, da ne zapravljamo pitne vode za brezveze (za sekrete in za vrt in podobne stvari kjer je uporaba pitne vode nesmiselna), da se gre pes na kratke razdalje ce ni kaksnih tezkih ali velikih tovorov za transportirat, itd.
Se pa velika vecina strinja da so ti ukrepi smiselni in mogoce celo potrebni, samo izvajali jih pa ne bomo ker znizajo trenutni komfort.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

krneki0001 ::

Antonija, to da DDT ne pronica globje v zemljo ne drži. DDT gre globje v zemljo in bo počasi prišel v podtalnico.

Preberi tole (poišči tabelo 5: Vsebnost DDT - velja sicer za celje, ampak...):
http://www.arso.gov.si/varstvo%20okolja...
Tukaj lepo pokaže, kako se skozi čas premika globje v zemljo in kako naraščajo vrenosti globje pod zemljo.
Recimo leta 1989 je bil DDT na 30m globine 0.072, leta 1995 pa že 0.160. Mejna vrednost DDT pa je 0.1, torej je DDT že leta 1995 v okolici Celja presegal mejne vrednosti na tej globini. Škoda, ker ni kakšnih novejših podatkov.


"Insekticid DDT je zelo obstojen in slabo razpada. V živalskem in rastlinskem svetu ne najdemo encimov, ki bi ga razgrajevali.

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

Tole je recimo problem:
V podtalni vodi se pesticidi kot njihovi presnovki dolgo zadržujejo, procesi razgradnje pa zaradi stabilnega puferskega okolja potekajo počasi.

antonija ::

Tiste meritve DDTja v zemlji zelo lepo povejo, da vecina "izgine" ze na povrsju, kar pa ze pride do 5m globine pa zelo pocasi prehaja se globlje, ampak to je bolj spiranje delcev kot pa raztapljanje. Ni nekega silnega "prehajanja" kot je bilo zgoraj napisano, smao ostanki grejo na dol ker na gor pac ne morejo.

DDT je pa ravno zaradi svoje stabilnosti in neprebavljivosti tako zelo ucinkovit. You can't have your cake and eat it too.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

krneki0001 ::

antonija je izjavil:

Tiste meritve DDTja v zemlji zelo lepo povejo, da vecina "izgine" ze na povrsju, kar pa ze pride do 5m globine pa zelo pocasi prehaja se globlje, ampak to je bolj spiranje delcev kot pa raztapljanje. Ni nekega silnega "prehajanja" kot je bilo zgoraj napisano, smao ostanki grejo na dol ker na gor pac ne morejo.

DDT je pa ravno zaradi svoje stabilnosti in neprebavljivosti tako zelo ucinkovit. You can't have your cake and eat it too.


Jaz si to predstavljam malo drugače. Zadeva se spira navzdol in na vrhu ni več DDT-ja (oziroma zelo malo), navzdol pa ga je vedno več, ker se ves spira navzdol. In dokler je v vmes med vrhom in podtalnico je vredu, ker rastline (ki jih jemo) nimajo tako dolgih korenin in ne dobivajo DDT-ja vase. Problem pa je ker se spira navzdol in bo prišel v podtalnico.

In ravno njegova stabilnost tukaj povzroči problem, ker ne razpada dovolj hitro in v podtalnico bo prišel sčasoma. To je pa naša pitna voda.

Okapi ::

Bomo pač še malo diditija popili, big deal. Brez njega te mogoče sploh ne bi bilo na svetu, ker bi tvoje stare pobral tifus.

O.

bbf ::

še boljš - šprical bomo okol tisto oporečno podtalnico, da bodo komarji pocrkal.

antonija ::

Jaz si to predstavljam malo drugače. Zadeva se spira navzdol in na vrhu ni več DDT-ja (oziroma zelo malo), navzdol pa ga je vedno več, ker se ves spira navzdol. In dokler je v vmes med vrhom in podtalnico je vredu, ker rastline (ki jih jemo) nimajo tako dolgih korenin in ne dobivajo DDT-ja vase. Problem pa je ker se spira navzdol in bo prišel v podtalnico.
Ne samo da bo prisel v podtalnico, tudi naprej bo sel iz nje. Naprej navzdol do kjer ga bo odneslo. Predvsem se pa prosim zapomni da je DDT v vodi prakticno netopen, in tudi ce pride do podtalnice ga v vodi ne bo moglo biti veliko.

http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/ex...

Preberi poglavje "ENVIRONMENTAL FATE". Velika vecina DDTja se bo absorbirala v organizme, tisto kar pa ostane v zemlji pa pac gre navzdol tako kot vse stvari pod vplivom gravitacije.

Kljub vsemu strahu ki ga gojis do DDTja si zapomni da je se vedno najboljsi insekticid ki ga imamo in da je resil ogromno zivljenj.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gzibret ::

> Kljub vsemu strahu ki ga gojis do DDTja si zapomni da je se vedno najboljsi insekticid ki ga imamo in da je resil ogromno zivljenj.

In jih ogromno tudi zasral.... Vprašanje, kakšna je bilanca, če prištejemo zraven še vse neplodnosti, splave, napake pri živorojenih in rake pri odraslih.
Vse je za neki dobr!

krneki0001 ::

antonija je izjavil:

Jaz si to predstavljam malo drugače. Zadeva se spira navzdol in na vrhu ni več DDT-ja (oziroma zelo malo), navzdol pa ga je vedno več, ker se ves spira navzdol. In dokler je v vmes med vrhom in podtalnico je vredu, ker rastline (ki jih jemo) nimajo tako dolgih korenin in ne dobivajo DDT-ja vase. Problem pa je ker se spira navzdol in bo prišel v podtalnico.
Ne samo da bo prisel v podtalnico, tudi naprej bo sel iz nje. Naprej navzdol do kjer ga bo odneslo. Predvsem se pa prosim zapomni da je DDT v vodi prakticno netopen, in tudi ce pride do podtalnice ga v vodi ne bo moglo biti veliko.

http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/ex...

Preberi poglavje "ENVIRONMENTAL FATE". Velika vecina DDTja se bo absorbirala v organizme, tisto kar pa ostane v zemlji pa pac gre navzdol tako kot vse stvari pod vplivom gravitacije.

Kljub vsemu strahu ki ga gojis do DDTja si zapomni da je se vedno najboljsi insekticid ki ga imamo in da je resil ogromno zivljenj.


Se strinjam da je bil uporaben insekticid, vendar kot netopen v vodi, plava z vodo in s tem pride spet nazaj do nas, ker mi to vodo pijemo.

In to je tisti problem, ki sem ga že na začetku pisal - sedaj je nekje med 70 in 100m globoko, na nekje 100m je pa naša podtalnica, torej pitna voda. In mi to vodo črpamo, torej bomo črpali zraven še DDT, ki se je spiral skozi zemljo.

nekikr ::

gzibret je izjavil:

> Kljub vsemu strahu ki ga gojis do DDTja si zapomni da je se vedno najboljsi insekticid ki ga imamo in da je resil ogromno zivljenj.

In jih ogromno tudi zasral.... Vprašanje, kakšna je bilanca, če prištejemo zraven še vse neplodnosti, splave, napake pri živorojenih in rake pri odraslih.

Ali pa penicilin. Če bi pustili, da nekaj deset milijonov ljudi umre zaradi preprostih okužb, bi lahko na ta način najbrž v prihodnosti ohranili vsaj milijardo in štirinajst življenj.
Če gledaš tako, potem bi bilo najbolj pametno uradno medicino ukiniti.

antonija ::

Stetje smrti je vedno neprijetno pocetje, in skoraj obvezno spolitizirano. Iz SIlent Spring,. ki opisuje ucinke DDTja na plazilce in ptice je marsikdo nekriticno potegnil vzporednico do najvisjih sesalcev.

DDT je strup, zato je tudi dober insekticid. Glede na stevilke za malarijo (ena najnevarnejsih bolezni danasnjega casa glede na death toll) pravi who takole: In 2015, there were an estimated 214 million malaria cases and some 438 000 malaria deaths. S tem da se je smrtnost od leta 2000 znizala za 60%.
In pa ne smemo pozabit, da smo malario v 1950ih letih izkoreninili iz vecine razvitega sveta prav zaradi DDTja. Lahko gres pa stet za nazaj stevilke, ampak na koncu bos prisel do politicnega zakljucka, ne do objektivne ocene (zato je tudi sam nocem podati).

Vse ima svoje pluse in minuse, IMO (s poudarjenim "M") ima DDT vec plusov kot minusov, sploh z danasnjo strogo nadzorovano uporabo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Okapi ::

In to je tisti problem, ki sem ga že na začetku pisal - sedaj je nekje med 70 in 100m globoko, na nekje 100m je pa naša podtalnica, torej pitna voda.
To se ti malo sproti izmišljuješ, ali kaj? Podtalnica v Ljubljani se začne pri 10 m globine, pri 30 m na najglobljih koncih. Pri 100 m je na najglobljih mestih vodonosnika, ki je tam debel okoli 60 m, že konec.
Globina do podtalnice je v primerjavi s podtalnicami v Sloveniji razmeroma velika, kar je pomembno za njeno zaščito pred vplivi s površja. V zahodnem delu polja je globoka od 20 do 30 m, v vzhodnem od 10 do 15 m, manjša pa je ob Savi in na njenem levem bregu (Jarški Brod), kjer ne preseže 10 m.

krneki0001 ::

Okapi je izjavil:

In to je tisti problem, ki sem ga že na začetku pisal - sedaj je nekje med 70 in 100m globoko, na nekje 100m je pa naša podtalnica, torej pitna voda.
To se ti malo sproti izmišljuješ, ali kaj? Podtalnica v Ljubljani se začne pri 10 m globine, pri 30 m na najglobljih koncih. Pri 100 m je na najglobljih mestih vodonosnika, ki je tam debel okoli 60 m, že konec.
Globina do podtalnice je v primerjavi s podtalnicami v Sloveniji razmeroma velika, kar je pomembno za njeno zaščito pred vplivi s površja. V zahodnem delu polja je globoka od 20 do 30 m, v vzhodnem od 10 do 15 m, manjša pa je ob Savi in na njenem levem bregu (Jarški Brod), kjer ne preseže 10 m.


Iz katerega leta pa imaš te podatke? Iz 1969?

Voda iz globine 10m na jarških prodih? Že pred leti je upadla za nekih 6 do 10 metrov, ker je vsak kmet imel svojo vrtino za zalivat. In te vode ne črpajo za pitno vodo. Večinoma jo uporabljajo kmetje za zalivanje njiv.
Voda s hribov priteče pod plato, ki se razprostira pod jarškimi prodi in črpališča črpajo od tam. Tista voda je mnogo bolj kvalitetna kot ta pri vrhu.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

In še kar nekaj nalaga. A misliš, da kdo verjame tem tvojim zgodbicam?

Invictus ::

Okapi je izjavil:

In še kar nekaj nalaga. A misliš, da kdo verjame tem tvojim zgodbicam?

Nakladaš ti.

Mislim, tukaj pa res veliko ljudi verjame v pravljice, ki jih objavljajo mediji in državni "neodvisni" inštituti.

Vklop zdrave pameti je zgleda prepovedan po novem ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Invictus> Vklop zdrave pameti je zgleda prepovedan po novem ...

No, ti bom jaz povedal, kako je s tem: Nebivedu naklada, Okapi ima prav. Vem, ker smo nekaj let nazaj zvrtali luknjo za toplotno črpalko in je bila voda točno tam, kjer jo je napovedal Okapi (in ne tam, kjer bluzi nebivedu).

janipapillon ::

Okapi je izjavil:

Bomo pač še malo diditija popili, big deal. Brez njega te mogoče sploh ne bi bilo na svetu, ker bi tvoje stare pobral tifus.

O.

Ali bi podobno misleče lahko zaposlili z oživitvijo obratov, ki smo jih zaprli zaradi azbestoze. Še malo azbesta, pa kaj. Azbest je hudo uporabna zadeva.
Mene Tifusa....AIDS... mikroorganizmov ni tako strah, kot kemikalij...ter neomejenosti človeške neumnosti(okapi to=neosebno!)

Ja, podoben fenomen, kot je danes okrog svinjanja s pesticidi, pomnim iz časev juge, ko nihče od zdravnikov ni hotel(upal) biti plati zvona, pa je stroka prav dobro vedela za posleddice vdihavanja azbestnih delcev.
Nič čudnega. Isti lobij. Ali proizvaja pesticide Bayer? Jih Novartis?
Verjetno je kaka kemikalija npr atrazin bolj aktualen problem kot pa DDT. Če prav pomnim (čital nekje v medijih) je bilo obdobje, ko je bila kontaminacija nerešljiv problem, pa je menda takrat minister Keber dovolil dvojno mejno vrednost in bil ovaden zaradi tega. Kaj če imajo prav tisti biologi, ki mislijo, da je njegova mejna vrednost 0 (nič, nula)?
Ampak, danes stroka tudi ve o škodljivosti mikro trdih delcev, pa se o Ljubljani več govori kot zeleni prestolnici, kot o prestolnici ki redno presega zelo tolerantno postavljene meje mikrosvinjarije v zraku. Kaj je vzrok? Politika?

Tudi če vpliv človeka na hitrost segrevanja in ves mumbo-jumbo okrog tega izpade HOAX, vidim v tem pozitivo, da se na račun tega vpliva na nek procent ljudi, ki bodo malček manj "svinjali", bolj racionalno, trajnostno ravnali kot bi sicer...
Podobno misleči, dajmo čim manj svinjat, svinjajmo pa tako, da lahko narava, čas, sočlovek... čimlažje pospravi(m)jo za nami.
Enim je pa itak vseeno. ITAK

Spajky ::

Vsega je kriva plastika >:D ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

nekikr ::

Vse je hudo strupeno, živimo pa vedno dlje in vedno bolj kvalitetno. Nekaj ne štima tule.

Invictus ::

Seveda živiš dlje, saj tudi manj delaš. In živiš v suhem in toplem domu.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nekikr ::

To je en del zgodbe, sigurno. Še ostale naštej, pa boš videl neko sliko.

janipapillon ::

nekikr je izjavil:

Vse je hudo strupeno, živimo pa vedno dlje in vedno bolj kvalitetno. Nekaj ne štima tule.

Phja, glede na to da smo, če gledamo kvantitativno celice in DNA, večinoma bacili :), je potrebna kar dobra podpora medicine da z življenjem ali životarjenjem natlačmo tistih slabih 80,... :-)ker bacili ne marajo strupov.
Nekdo se ubije, ko pri 80ih z lojtre pade, nekoga kap zadane in utone pri 98ih na surfanju, nekdo se pri 50+ (v letih ko sta prva dva bejbo med seksom naokrog nosila) zjutraj zbudi, ga slučajno nič ne boli, nič ne zateguje, pa se vpraša, če je živ.
Ma, kaj je to, kvalitetno življenje?

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

jype je izjavil:

Invictus> Vklop zdrave pameti je zgleda prepovedan po novem ...

No, ti bom jaz povedal, kako je s tem: Nebivedu naklada, Okapi ima prav. Vem, ker smo nekaj let nazaj zvrtali luknjo za toplotno črpalko in je bila voda točno tam, kjer jo je napovedal Okapi (in ne tam, kjer bluzi nebivedu).


Kdo bluzi?
Živim tukaj in imam štirno 9m globoko. Včasih je bilo notri vedno 4 metre vode (podtalnica), danes je suha. Ko smo šli vrtat luknjo, kje je podtalnica, je bila na 15m, torej 6 m nižje od moje štirne. Če ne verjameš lahko prideš pogledat v štirno. Še odprem ti jo.

Jarški prodi je ogromen plato. Na vrhu je prod, spodaj voda (od 5 do 20m globine), potem pa plato debelo nekaj 10m z občasnimi preboji. Pod tem platojem je pa spet voda. In to se črpa za pitje, ker je tista takoj pod prodom preveč onesnažena.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

A si že malo pozabil, kar si naložil? Naj ti osvežim spomin.

na nekje 100m je pa naša podtalnica, torej pitna voda.

krneki0001 ::

Okapi je izjavil:

A si že malo pozabil, kar si naložil? Naj ti osvežim spomin.

na nekje 100m je pa naša podtalnica, torej pitna voda.


Beri kaj sem napisal. Že od začetka govorim o tem od kje črpamo pitno vodo, ki jo pijemo, ne tisto, ki je takoj pod prodom. Podtalnice iz 5m pod površjem na jarških prodih tudi če je sfiltrirana nebi pil. Malo si preveri kaj vse kmetje še vedno stresajo na njive. Sej so bile sankcije proti parim, pa so jim prepovedal sploh karkoli sadit tam, ampak... (je premalo sankcij in premalokrat inšpekcija okoli hodi).

Pa to da je upadla in za koliko je upadla podtalnica na jarških prodih vem iz prve roke, me nobeno pisanje nekih tipov izza pisalne mize ne more prepričat v njihov prav. Imam namreč vodo v kotličke in pralni stroj speljano iz štirne (skozi filtre), ker se mi brez veze in potratno zdi pitno vodo, ki pride po ceveh, za splakovanje wc-jev in pranje cunj uporabljat. Sem moral 11m poglobit, da imam stalno 5m vode v štirni.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leto 2018 četrto najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7315349 (13257) ZaphodBB
»

Lani že tretjič zapovrstjo najtoplejše leto, odkar merimo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6516178 (13590) kixs
»

Julij najtoplejši mesec od začetka meritev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3411805 (9438) Gavran
»

Leto 2014 najtoplejše v zgodovini organiziranih meritev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4115816 (12223) Rotty
»

Leto 2013 eno izmed najbolj vročih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10636613 (32533) donfilipo

Več podobnih tem