» »

Kilogramu se izteka čas

Kilogramu se izteka čas

Trenutna izpeljanost definicij osnovnih enot.

Replika prakilograma.

Nature - Vsak na svetu si lahko poustvari sekundo, meter in druge osnovne enote razen kilograma, ki je še vedno precej nepraktično definiran kot masa kosa iridija in platine v Parizu. Izmed vseh sedmih osnovnih enot, na katerih temelji celoten merski sistem ter vsa znanost in inženirstvo, je kilogram ostal grdi raček. Prvotno so bile vse enote definirano s fizičnimi objekti, a so kasneje definicije spremenili, tako da so neodvisne od njih in jih je mogoče poustvariti kjerkoli. Sedaj to čaka še kilogram.

Ena sekunda je tako definirana kot 9.192.631.770 nihajev prehoda med dvema hiperfinima nivojema v osnovnem stanju atoma cezija-133, meter pa kot razdalja, ki jo svetloba prepotuje v 1/299792458 sekunde. Kelvin je 1/273,16 trojne točke vode z natančno določeno izotopsko sestavo (ki se ji paradoksalno reče dunajska morska voda). Te definicije niso odvisne od konkretnih fizikalnih objektov in so v principu nespremenljive. Kilogram je že več kot sto let definiran kot masa etalona v Parizu, kar predstavlja velik problem. Njegova masa se zelo počasi spreminja, kar je za standardno enoto nedopustno, zato že več let poslušamo predloge za spremembo definicije. To ni nič nenavadnega, saj je bila tudi sekunda včasih definirana kot 1/86400 dneva, pa so ugotovili, da Zemlja ni preveč natančna pri vrtenju, zato so definicijo popravili, ne da bi spremenili vrednost enote.

Isto želijo sedaj storiti še s kilogramom, kar je pomembno tudi zaradi ostalih osnovnih enot, ki so definirane iz kilograma. Amper je definiran kot tok, ki med dvema vodnikoma na razdalji metra povzroča silo 200 nN/m (kilogram se skriva v definiciji newtona), mol je število atomov v 0,012 kilograma ogljika-12, kandela pa svetilnost idealnega svetila, ki seva monokromatsko svetlobo s frekvenco 540 THz z jakostjo 1/683 W na steradian (kilogram se skriva v vatu). Nesrečni kilogram je torej treba določiti tako, da ga bo poznal še kdo drug poleg Francozov.

Idej ne manjka, realizacija pa je problematična. Šli bomo namreč v smeri, ki bi razžalostila vrsto znanstvenikov, ki so v preteklosti cela življenja posvetili čim natančnejšim meritvam konstant (npr. Galileo, Rømer, Fizeau, Foucalt). Te bodo sedaj definirane z absolutno natančnostjo, osnovne enote pa izpeljane iz njih. Torej - na čim več različnih načinov je treba izmeriti vrednosti konstant s trenutno definicijo enot, potem pa te uporabiti za novo definicijo enot.

Šlo bi torej takole: kilogram bo definiran tako, da bo natančna vrednost Planckove konstante 6,62606957 10−34 Js, spremembe pa se obetajo tudi pri ostalih enotah. Amper bo definiran iz osnovnega naboja 1,602176565 10−19 As, mol pa iz Avogadrove konstante. Popraviti želijo tudi definicijo kelvina na podlagi Boltzmannove konstante. Redefinicija je načrtovana za leto 2018, podrobne korake pa bodo dorekli ta teden na konferenci Odbora za uteži in meritve v Parizu.

Planckovo konstanto so ocenjevali po celem svetu, in to na različne načine. Projekt Avogadro je izdelal dve zelo pravilni sferi iz silicija-28, ki tehtata en kilogram, in štel atome v njih. Od tod se dobi Avogadrova konstanta in potem tudi Planckova. Ekipa nemškega meroslovnega inštituta je počela to, medtem ko so v Kanadi z občutljivo Wattovo tehtnico želeli storiti enako, a na drug način. Ameriški NIST je dal še tretjo meritev. Vse so si dovolj blizu, da bo mogoče definirati kilogram. Negotovost meritve je namreč 12 ppb, kar je dovolj malo.

Danes bodo v Parizu razpravljali o nadaljnjih korakih, katerih cilj bo do leta 2018 postaviti nove definicije kilograma, kelvina, kandele in ampera, ki so še vedno neelegantno definirane. Končno odločitev morajo sprejeti do julija 2017.

13 komentarjev

stara mama ::

Nikoli mi ni bilo jasno - zakaj ima predpono kilo spredaj?

Magic1 ::

Če gram povečaš za en tisoč, dobiš kilo-gram. Osnova je bolj gram, kot pa kilogram, a je povezava enostavna in kilogram je bilo bolj praktično za merit v preteklosti.
Predpone SI @ Wikipedia
Magic

tikitoki ::

Zakaj odgovarjaš trolu? Ker tako neumen pa res ne more biti.

Zgodovina sprememb…

stara mama ::

tikitoki je izjavil:

Zakaj odgovarjaš trolu? Ker tako neumen pa res ne more biti.

Mogoče si ti neumen ker ne razumeš osnovne enote.
Takle, da ti malo razširim obzorje ker očitno imaš neko luknjo v piskru
Predpone SI @ Wikipedia

Osnovna je kilogram, ampak osnovne enote ne vsebujejo predpon!

Edit: ahh vidim je že zgoraj podal enak link :P

Zgodovina sprememb…

snipex ::

sprasujem ::

Ena sekunda je tako definirana kot 9.192.631.770 nihajev prehoda med dvema hiperfinima nivojema v osnovnem stanju atoma cezija-133, meter pa kot razdalja, ki jo svetloba prepotuje v 1/299792458 sekunde... Te definicije niso odvisne od konkretnih fizikalnih objektov in so v principu nespremenljive

Če je kaj najbolj res, je to, da je vesolje stvaritelj materije in/oziroma da se samo vesolje zgoščuje. Kar pomeni, da hitrost svetlobe v vakumu nikoli ni bila konstantna skozi čas. Tudi današnji atomski čas ni isti kot nekdaj. Zakaj? Ker vakum nekdaj ni isti kot danes.

Eno od najlepših razlag dogajanja v vesolju ter povezav med fizikalnimi konstantami.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

V bistvu bi res morali sedaj natanćno definirati gram, ne kg.

one too many ::

Niti ne, ker v fizikalnih konstantah v enotah nastopa kilogram (Planckova konstanta: kg*m^2/s).
Možnosti sta dve: samo preimenovati kilogram v gram ali pa zapisati vse konstante z grami. Ampak potem bi morali spremeniti tudi vse druge enote: newton, watt, volt, ...

Lonsarg ::

V bistvu je vseeno, ko bo kg enkrat natancno definiran bo avtomaticno tudi g, in takrat se zgolj odlocimo da je od sedaj naprej gram osnovna enota.

Thuban ::

CITIRAM: Vsak na svetu si lahko poustvari sekundo, meter in druge osnovne enote razen kilograma, ki je še vedno precej nepraktično definiran kot masa kosa iridija in platine v Parizu.

CITIRAM2: Ena sekunda je tako definirana kot 9.192.631.770 nihajev prehoda med dvema hiperfinima nivojema v osnovnem stanju atoma cezija-133, meter pa kot razdalja, ki jo svetloba prepotuje v 1/299792458 sekunde.

sarcasm on:
Jap, ravnokar sem poustravil vse nihaje prehoda med dvema hiperfinima nivojema in izmeril razdaljo ki jo svetloba prepotuje v delčku sekunde.

Sarcasm off: kako, da definicije kilograma tako dolgo niso natančno definirali?! Zakaj šele zdaj..
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

MrStein ::

Inercija?
Problem celi svet prepričat, da se strinjajo z novo definicijo? (katero prej seveda treba še izbrat)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

pirat ::

Thuban je izjavil:

meter pa kot razdalja, ki jo svetloba prepotuje v 1/299792458 sekunde.


Svetloba potuje z različnimi hitrostmi skozi različne snovi.
Je en meter v vakuumu enako kot 1 meter v kaki drugi snovi?

MrStein ::

Definicija vključuje "vakuum", le avtor je pozabil to omeniti.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kilogramu se izteka čas

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1310690 (5521) MrStein
»

Pariški prakilogram za zdaj ostaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5720862 (17436) CaqKa
»

Kilogram postaja vedno težji

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4212721 (9634) Jst
»

NIST predlaga novo definicijo kilograma

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3913531 (11581) Bor H

Več podobnih tem