» »

YotaPhone 2 prihaja v decembru

YotaPhone 2 prihaja v decembru

YotaPhone 2 od spredaj in od zadaj

vir: Android Police
Android Police - Na konec februarja potekajočem sejmu Mobile World Congress smo videli 2. generacijo mobilnega telefona YotaPhone, katerega glavna zanimivost je poleg običajnega 5-palčnega zaslona AMOLED na sprednji strani še 4,7-palčni e-ink zaslon na zadnji strani. Slednjega se lahko poleg e-ink zaslonu običajnega opravila, branja knjig, uporabljamo še za obilico drugih dejavnosti. Ker e-ink energijo porablja le ob spreminjanju stanja ter ne potrebuje osvetlitve, je idealen za prikaz ure, opozoril in drugih informacij, a v drugi generaciji, YotaPhone 2, zaslon e-ink dobi na dotik občutljivo prevleko.

V prvi generaciji YotaPhone se zaslon e-ink upravljalo z na dotik občutljivim območjem pod zaslonom ter z namenskimi gestami, kar ga je naredilo okornega. S polno na dotik občutljivim zaslonom je na e-ink strani mogoče kar pošiljati sporočila SMS, opravljati klice in še celo vrsto drugih opravil, na prvi generaciji YotaPhone obsojenih na običajni zaslon LCD. Posledično pri podjetju obljubljajo, da naj bi telefon brez polnjenja zdržal kar 50 ur, torej dobra dva polna dneva, z uporabo zgolj e-ink zaslona pa do pet dni. Po predstavitvi na MWC konec februarja je vse skupaj okrog YotaPhone 2 nekoliko potihnilo, a nič več.

Na predstavitvi v Moskvi so predstavniki podjetja Yota povedali, da na police, v skladu s prvotnimi pričakovanji, YotaPhone 2 prihaja še v decembru. Naprodaj bo v 20 evropskih državah, kjer naj bi stal 495 €, najverjetneje pred davki. Širitev v Azijo in obe Ameriki naj bi sledila kasneje v letu 2015. Skupaj z najavo so povedali, da bo mobilni telefon uporabljal Android 4.4 KitKat, Qualcommov procesor Snapdragon iz serije 800 ter bo imel 32 GB prostora za hrambo podatkov. Fotoaparat nad zaslonom e-ink, na zadnji strani torej, ima za zajem slike 8 milijonov točk. Ločljivosti obeh zaslonov ter povezljivosti na mobilna omrežja, torej če podpira LTE, niso razkrili.

41 komentarjev

zmaugy ::

Ruski telefon? Ki bo vedel kje sem, s kom se pogovarjam, kaj se pogovarjam etc.? Seriously?

RejZoR ::

Hm, men Ascend P7 zdrži skor 5 dni brez E-Ink ekranov...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Olórin ::

zmaugy je izjavil:

Ruski telefon? Ki bo vedel kje sem, s kom se pogovarjam, kaj se pogovarjam etc.? Seriously?


ameriški je pa kaj boljši?

neboben ::

Všeč mi kako so uporabili e-ink, tista ura in vreme na sliki mi je prov kul.

FBR ::

zmaugy:
Saj se zajebavaš, ne?

Tist e-ink pa res zgleda zanimiv... bi blo za videt v živo.

Trololololol ::

>Saj se zajebavaš, ne?
Medtem se pa ne zaveda, da sta Kitajska in Rusija prepovedali tujim podjetjam izvoz podatkov že nekaj let prej, kot je to postalo popularno v Evropi. yay !
Afera Google v. China any1 ?

zmaugy ::

FBR je izjavil:

zmaugy:
Saj se zajebavaš, ne?

Tist e-ink pa res zgleda zanimiv... bi blo za videt v živo.


Samo malo je v tem zajebavanja, v osnovi pa je Rusija geografsko bližje kot so ZDA, mislim da je njihov interes za nas veliko večji kot interes ZDA, civilizacijske norme njihovih oblasti pa so tudi dobro znane.

poker93 ::

vse firme zbirajo podatke...mislim da američani niso nič boljši od rusov in obratno....sicer pa zanimiv ta e-ink....

deleted ::

Jota fon - to je nekej za naše nonote hehehe :))

7982884e ::

Samo malo je v tem zajebavanja, v osnovi pa je Rusija geografsko bližje kot so ZDA, mislim da je njihov interes za nas veliko večji kot interes ZDA

ruski interes za nas da je veliko večji?
a to so spet tiste panslavistične? tako kot je bil srbski interes velik do bošnjakov, ali pa zadnje čase ruski do ukrajincev.

xxxul ::

Ce pustimo vse teorije zarote ob strani, ideja z drugim e-ink zaslonom se zdi men cist huda, upam da se kere druge znamke to skopirajo

zmaugy ::

7982884e je izjavil:

Samo malo je v tem zajebavanja, v osnovi pa je Rusija geografsko bližje kot so ZDA, mislim da je njihov interes za nas veliko večji kot interes ZDA

ruski interes za nas da je veliko večji?
a to so spet tiste panslavistične? tako kot je bil srbski interes velik do bošnjakov, ali pa zadnje čase ruski do ukrajincev.


Ne. Zgolj osnovna logika.

PrimozR ::

http://www.androidpolice.com/2014/12/02...

1080p spredaj, 960 x 540 e-Ink, 2 GB RAMa, 3500 MAh, Gorilla Glass 3 spredaj in zadaj, Qi, 9 mm, 145 g, itd. Specsi zgledajo kar awsm.

flbroker ::

video review:

zgleda ZELO kul

neboben ::

Edin minus tle je, da ne morš telfona dat v zaščitni etui, ovitek. Ampak res je kul tale e-ink tko umirjeno deluje.

PrimozR ::

Lahko, neoprenski žepek.

GTX970 ::

Samo cena je v rangu japke 6, hmm visoka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

PrimozR ::

Mnja, 700 €. Too much IMO. Mislm sej specsi so na nivoju pa ponuja nekaj zanimivega, sam ni pa nek priznan brand, IMO jih bo to teplo.

GTX970 ::

600 usd oz 700 eur ? Dobra matematika ;).

PrimozR ::

700 € je z davki. 600 USD so govorile ameriške strani glede na prvo neuradno ceno brez davka, ki je bila okrog 500 € (zatorej 600 USD). Očitno je bilo,d a je bila tista cena pred davkom prenizka. Oz. je tale končna previsoka.

FBR ::

500-600+€ je za moje pojme itak preveč za vse te telefone. To so vsi appla pokopiral ko so vidl da obstaja trg za tako drage telefone.

Za moje pojme je danes v že dobro razvitem poslovnem procesu pametnih telefonov zdrava meja nekje 300-400€ za dobr telefon. Vemo pa kaj zahodni kapitalizem dela; kaj logičnega že ne.

lunamit ::

na linku od PIPI-ja piše 3500 MAh, pod flbroker youtube videom pa 2500 MAh. A je to odvisno za katero področje je namenjeno?

Drugače pa glede na video, je tale e-ink ful dober. Dobra resolucija (za e-ink glede na velikost). Zelo je odziven. Glede na to da so sedaj popularni 6" bralniki oz. celo 5", dobiš še zelo dober reader, ki dela na androidu, torej imaš malo morje aplikacij za branje.
Poleg uporabe za katero je primarno namenjen :)

Edino kar nisem zasledil ali je obstaja kakšna osvetlitev za e-ink.
There are 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.

PrimozR ::

Hm, glede na debelino telefona in dva displeja bi rekel, da je 3500 MAh typo (kjerkoli že pač, al pri proizvajalcu al pa pri Android Police), bolj realno pa 2500 MAh. 3500 mAh je namreč manj od Nexus 6.

wechta ::

Ga ze kdo ima? Kakšne so izkušnje?

zrataj4201 ::

Na mednarodnem testu je bil izbran kot najbolj neučinkovit telefon.Pohvalili so mu obliko, ki pa nima nobene praktične uporabe kakor igranje z njim.Vse ostalo je pa zeloooo daleč za večino, celo low cost kitajskimi telefoni. Edina prednost je za ruske fanatike, tako so pripravljeni tudi na neučinkovit telefon, je pa zato ruski.Kar pa njim pomeni tudi vse in samo to pri njih tudi šteje.

franckranc ::

Že dolgo ni bilo ničesar na to temo.
Odločam se za svojo prvo android napravo, s katero bo možno tudi telefonirati - trenutno sem še na symbian-u. 8-O

Cena za povsem nov Yotaphone 2 je cca. 125€ + uvozne dajatve (če ga dobijo ;)).

Veliko berem - trenutno imam namenski e-bralnik, ki bi ga z veseljem zamenjal za nekaj, kar bi bilo vedno z mano. :)

Ima po vsem tem času kdo kaj izkušenj iz prve roke in lahko kaj svetuje oz. napiše PRO et CONTRA?
Hvala!

franckranc ::

Tu je še en (vsaj sam sem dobil tak vtis) precej realen - predvsem pa novejši - test:


Po drugi strani me mika Xiaomi Redmi Note 3 Pro.
Ima pa druge prednosti (in tudi slabosti)!

igorpec ::

Po drugi strani me mika Xiaomi Redmi Note 3 Pro.
Ima pa druge prednosti (in tudi slabosti)!


Sem videl oba od blizu, vendar nobenega nisem uporabljal. Po moje Yota2 zmaga: je bolj sleek - meni lepši, NFC (Urbana dela), eink ekran je uporaben in magnet za radovedneže, official Lolipop upgrade, LTE, glavni ekran je bistveno boljši - oled, ... nima pa finger print senzorja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: igorpec ()

franckranc ::

Igor, hvala za tvoj odziv.
Ker sem že (vsaj tako mislim) dozorel, mi je za izgled (že zame, kaj šele za druge) popolnoma vseeno - pomembna je samo funkcija!
Še posebej čim daljša avtonomija delovanja.
Baterija je pri telefonu kot zdravje pri človeku:
ko ga je dovolj, je vsaka stvar pomembna, ko ga zmanjkuje (=prazna baterija), pa postanejo prav vse ostale funkcije popolnoma nepomembne.

Sam se pravtako bolj nagibam k YP2, ker je tudi cenejši.
Nikjer pa ne uspem dobiti podatka, če ima e-ink zaslon tudi osvetlitev (backlight) ali ne.
V planu imam pretežno uporabo e-ink zaslona. Če ta zaslon ni osvetljen, se zadeva zelo spremeni!
Tudi berem precej v popolni temi...

igorpec ::

Backlighta skoraj sigurno nima, nisem opazil, lahko pa preverim oz. to bi moralo kje pisati "na veliko", če ga ima. Če se odločaš za nov telefon med YT2 in Redmi PRO potem ni dileme, neglede na eINK zaslon. YT2 je boljši in kot kaže cenejši; izgled - Redmi PRO deluje ceneno, ostalo pa je itak stvar osebnega okusa. Glede baterije ne vem, ker nobenega od teh ne uporabljam in moram verjeti kar preberem na forumih.

Za resno branje najbrž ni. Sam uporabljam KOBO Aura, ki ima osvetlitev in bi težko uporabljal bralnik brez. Pa še 6" je komaj zadosti.

DeusB ::

YT2 nima backlighta na e-inku! Telefon je super, delal je v nulo, na njemu teče android 5.0, kar je že malo staro. Baterija ti bo držala 1 dan če boš dosti delal na njemu. Sam sem prešaltal na REdmi 3S, na katerem je android 6 in MIU 7. Uporabljam pa 3S samo zaradi baterije, ki pa res drži cca. 3-4 dni.

YT2 pa z e-inkom zmaga, če dosti bereš na telefonih je ta ekran res zakon. Kontrast v nulo, prijazen očem. Oba telefona sta super, po specifikacijah je pa YT2 boljsi.

franckranc ::

@igorpec
Tega, da e-ink zaslon verjetno nima osvetlitve, sem se tudi sam potiho bal...
Telefona ne uporabljam veliko - v glavnem pogovori, sporočila, diktafon, pa budilka oz. opomniki. Je pa res, da s staro Nokio tudi ni možno kaj dosti drugega početi.
Tu bo zanimiva še navigacija, poslušanje glasbe, najnujnejše brskanje po spletu,...
Trenutno je ideja, da bom uporabljal samo e-ink zaslon, izjemoma (po potrebi) pa še AMOLED.
Zato vseeno pričakujem dobro avtonomijo.
Glede resnega branja: tudi sam imam Kobo Aura, ki ga uporabljam za "ure in ure" - to na telefonu bi bilo zanimivo za čas, ko ni nič boljšega (prevozi - kjer si samo potnik, taka in drugačna čakanja,...)
Ravno pred kratkim sem nanj naložil še dodatek za inverzno prikazovanje - tako imam ponoči temen zaslon in svetle črke.

@DeusB
Odziv (pa čeprav nekdanjega) uporabnika je res največ vreden - hvala!
"Android 5.0 je že malo staro" - kje se v praksi to njabolj pozna?
Sam sem tu res popolnoma brez izkušenj.
Ali že obstajajo (koristne) aplikacije, ki so narejene izključno za androidOS višjih različic?

Zgodovina sprememb…

DeusB ::

Android 5 je sicer dober, ampak dvomim da bo za YT2 se kaj uradnih posodobitev, torej obstanes na 5.0, razne kak costum Rom. Aplikacije pa sigurno strmijo k novejsim verzijam androida, nekatere na androidih 4 že ne delujejo več ( pokemon :), vem ker je mali hotel igrat). Kaj so koristne aplikacije je pa odvisno od uporabnika, tako da ti tu ne morem pomagat. Je pa tako, da E-ink načeloma lahko uporabljaš kot primaren zaslon, ampak je amoled še vedno pred njim za te stvari.

franckranc ::

Če se na e-ink zaslonu piše (tipka) relativno normalno, potem ne vidim ovir.
Igric ne bo (skoraj) nobenih, šahiram pa tudi ne tako hitro, da bi bilo osveževanje prepočasno oz. moteče :)

Za določene stvari bo itak treba preklopiti na AMOLED (fotografiranje, navigacija, morebitne video vsebine,...).
Nekje sem prebral, da se e-ink zaslon tudi izrabi, zato je pretirana uporaba dinamičnih vsebin na dolgi rok lahko škodljiva.

Prepričan sem, da je ta telefon za to ceno trenutno top izbira!
Zelo možno je, da se dvojka "razprodaja" zaradi skorajšnjega prihoda trojke, ki bo v vsem še boljša...

Bi ga že naročil pri efox-u, pa imajo samo črne.
Zato še iščem variante znotraj EU za belega (seveda za podobno ceno).
Če ne bo šlo drugače, pa iz HK.

DeusB ::

Vzami iz HK, skupaj s poštnino je ceneje kot v EU!

franckranc ::

Kako?
V EU je cena cca. 145€ + brezplačna dostava. Žal samo črne barve.

V HK je cena cca. 125€ + brezplačna dostava.
Kaj pa naš DDV + stroški carinskega postopka (brez carine) + stroški Pošte Slovenije ???

igorpec ::

Če imaš srečo, potem je 125 EUR ... sicer 6€ (fiksni stroški pošte) + 27.5€ DDV = 158,5€.

konspirator ::

franckranc je izjavil:

Že dolgo ni bilo ničesar na to temo.
Odločam se za svojo prvo android napravo, s katero bo možno tudi telefonirati - trenutno sem še na symbian-u. 8-O

Cena za povsem nov Yotaphone 2 je cca. 125€ + uvozne dajatve (če ga dobijo ;)).

Veliko berem - trenutno imam namenski e-bralnik, ki bi ga z veseljem zamenjal za nekaj, kar bi bilo vedno z mano. :)

Ima po vsem tem času kdo kaj izkušenj iz prve roke in lahko kaj svetuje oz. napiše PRO et CONTRA?
Hvala!

Kje si ga našel za 125 ?

Tu je skoraj 250.
https://geizhals.eu/yota-devices-yotaph...

franckranc ::

Tule je iz Nemčije:
http://www.efox-shop.com/versandkostenf...

Direktno iz HK pa tule:
http://www.efox-shop.com/yotaphone-2-qu...
trenutno je sicer 5€ dražji, ne vem, zakaj cena variira...
Če boš malo spremljal, ga dobiš za 124,99€

Obvezno glej, da je YD201 (verzija "international").

Verzija YD206 je trenutno celo 115€:
http://www.efox-shop.com/yota-yotaphone...

DeusB ::

Yotaphone 2 ima uradno posodobitev na android 6 MM. Prav tako ni več težav z odklepanjem frekvenc za naše območje. So pa cene zrasle! Se ga ne da več dobit za 115 kot je bil!! Če koga zanima imam enega za prodat!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeusB ()

konspirator ::

Z Yotaphone 2 (yd206) za CN/HK (cena okoli 130 eu) je bila cela jeba, ker ni bilo več updejtov po 4.4.4 in je bilo potrebno flashati RU rom ter se nekaj igrati z modem driverji.
yd201 international verzija (so bili updejti) je stala olala.
--


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YotaPhone 2 prihaja v decembru

Oddelek: Novice / Android
419473 (3352) konspirator
»

Project Ara ali modularni pametni telefon gre na test v Portoriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
9227820 (19749) kpkp
»

S Finske prihaja konkurent modularnemu Project Ara

Oddelek: Novice / Android
146769 (5308) PrimozR
»

YotaPhone je tudi e-bralnik

Oddelek: Novice / Android
248765 (5400) bluefish
»

Alternative iPadu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
7217912 (15474) Stark

Več podobnih tem