» »

Znanih več podrobnosti o Windows 8 za ARM

Znanih več podrobnosti o Windows 8 za ARM

Excel 15 Beta na WOA

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je na svojem blogu razkril več podrobnosti o prihajajoči verziji operacijskega sistema Windows 8, ki bo prvikrat v zgodovini podpirala platformo ARM. Informacije o tej platformi počasi kapljajo že celo leto, tako da danes o tem vemo že veliko. V zadnji najavi je Microsoft dokončno potrdil, da WOA (Windows on ARM) ne bo poganjal nobenih starih aplikacij za platformo x86/x64 niti jih ne bo mogoč emulirati, kar je Microsoft še lani zatrjeval.

Edina večja izjema bosta Internet Explorer 10 in Office 15, ki je po besedah Microsofta nujno potreben za kakovostno uporabniško izkušnjo. Nova verzija Officea bo po videzu podobna trenutnemu Officeu 2010, torej znani vmesnik s trakovi (ribbon), ki pa bodo privzeto skrčeni. Priloženi bodo programi Word, Excel, PowerPoint in OneNote. Ostale stare aplikacije na WOA ne bodo tekle, čeprav bo imel sistem še eno podobnost s klasičnim Windows 8 za PC. Microsoft se je namreč odločil, da bodo kot možnost ponudili tudi namizje, orodno vrstico in ostale klasične pripomočke.

Večji križ bo z aplikacijami, ki bodo morale biti napisane na novo in prilagojene uporabniškemu vmesniku Metro. Microsoft je vsakršne upe na kakršnokoli združljivost zatrl z besedami, "da WOA ne podpira poganjanja, emuliranja ali prehoda (porting) obstoječih aplikacij za x86/x64". Vse aplikacije bodo morale prispeti prek kanala na Windows Storu. Prve predogledne verzije pričakujemo prihodnji teden, ko bo Microsoft pokazal lastne Hotmail, SkyDrive in Messenger. Na ta način bo Microsoft relativno zaklenil platformo, saj bosta UEFI (naslednik BIOS-a) in Trusted Platform Module omejila zagon in poganjanje aplikacij na WOA le na podpisane. V Redmondu namreč verjamejo, da bodo več pridobili z zagotovitvijo kakovostne in enotne uporabniške izkušnje brez možnosti širjenja zlonamerne programske opreme (malware), kakor bi s popolno odprtostjo ekosistema.

Zanimivo pa je, da bo Microsoft izdal le eno verzijo WOA in ne štirih, kot je trdil Intel. Ker so sistemi z ARM precej bolj raznoliki od klasičnih PC-jev, kjer je zasnova povsod enaka (BIOS po inicializaciji strojne opreme preda nadzor operacijskemu sistemu, ki za upravljanje z viri in energijo uporablja ACPI, vse naprave pa se priključujejo prek USB, SCSI, SATA ali PCI). Microsoft je predpisal minimalno standardno konfiguracijo, ki jo bodo morali sistemi na čipu (SoC) za ARM podpirati, da bo WOA na njih tekel. To bodo UEFI, ACPI, USB, Bluetooth 4, SATA, eMMC in USB. WOA ne bo mogoče kupiti kot samostojnega izdelka, ampak le kot prednaložen sistem na SoC-ARM napravah. Čeprav bo torej višji del WOA in Windows za PC-je enak (verziji bosta tudi časovno usklajeni, saj bosta izšli hkrati), bodo v globljem strojnem delu razlike. Tako recimo na WOA ne bo na voljo funkcija pripravljenosti in hibernacija, ampak enotni "connected stand-by". Več bomo izvedeli konec meseca, ko izide prva beta WOA.

51 komentarjev

«
1
2

cekr ::

Verjetno jim pri razvoju ni vse uspelo, so pa začeli zapirati funkcije. Verjetno bo s časom prišlo tudi emulacije in podobnih zadev. Je pa po drugi strani tudi prednost, saj se sistem postavlja iz nule in jim ne bo treba gledat nazaj.
Slabost bo na začetku sicer manjko programov ampak mislim, da ne bo krize. Važni so osnovni.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Frgazor ::

Preveč zanimivih funkcij, ki ne bodo narejene v roku in bo posledica skropucalo v stilu viste?

furion ::

Ce rabi kako igrco spilat Windowx XP v vmware, drgac pa Fedora host OS in adijo.

oricron ::

@cekr: tole je znano že od predlanske D konference, ko še Metra ni bilo na spregled, da emulacije za x86 ne bo. In prav je tako. MS je efektivno z WOA naredil clean break od win32 APIja in s tem zagotovil, da poleg vseh trenutnih programov tudi nobeno sr*** ne bo laufalo gor -> kar pomeni virus/malware free. Navadni userji bodo lepo vlekli stvar iz MS Win Store, ki bo pregledana (manj strogo kot Apple - ni važno kaj je gor, samo da se ne sesuva in da ne škodi userju) in posledično safe.

@Frgazor: kaj ne bo v roku? Prvič sploh ni roka. Drugič je že DP relativno stabilen (pa je "Alpha" - Vista Beta 2 je bil večji jajc), CP bo še bolj - odkar je Sinofsky tam, teče razvoj Windowsev kot je tekel razvoj Office - on time, nič ne obljubljajo - kvečjem presenečajo.

Windows 8 je super release. Je dober upgrade za Win7 (pomoje sicer nima glih smisla 7 updatat, samo z novim računalnikom je pa super) - ogrmno število malenkosti je super boljših. Ko pa izgubiš odpor proti Start Screen pa tudi vidiš, da je boljši od Start Menija. Povej en tehten / resničen argument proti Start Screenu?

poweroff ::

oricron je izjavil:

in s tem zagotovil, da poleg vseh trenutnih programov tudi nobeno sr*** ne bo laufalo gor -> kar pomeni virus/malware free.

LOL!

Ti torej trdiš, da bo W8 malware free? :))

oricron je izjavil:

Navadni userji bodo lepo vlekli stvar iz MS Win Store, ki bo pregledana (manj strogo kot Apple - ni važno kaj je gor, samo da se ne sesuva in da ne škodi userju) in posledično safe.

Ja, to je trend, ki je seveda lastniku AppStora všeč... kar hočem reči je, da AppStori za ARM programje za Ubuntu že obstajajo lep čas. MS je tukaj šele na začetku.

oricron je izjavil:

Ko pa izgubiš odpor proti Start Screen pa tudi vidiš, da je boljši od Start Menija. Povej en tehten / resničen argument proti Start Screenu?

Psihološki odpor je pomemben dejavnik. Ali pa ni? In gre za podobno kot odpor proti Linuxu ali Unityu...?
sudo poweroff

opeter ::

Po mojem pa klasično namizje še dooolgo ne bodo (uspeli) opustiti. Predvsem zaradi uporabnikov, ki se nočejo navaditi novega/naučiti drugega.

Obenem obstaja celo možnost, da bo Windows na ARM mrtev še preden jo bodo predstavili.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

oricron ::

Pomoje da gre za podoben odpor, ja. Prav tako, kot gre pri tebi za podoben odpor, ker sliši "Windows" in "Microsoft", ne ;-)

Ja, trdim, da bo Windows 8 za ARM malware in virus free - enako kot je iOS. Itak je vedno povsod možen exploit - samo pomoje bo vsaj tako varen kot iOS.

Trenutno sranje pač preprosto ne laufa gor in za nekoga, ki hoče narediti exploit pomeni to enako trdo delo kot za čisto novo platformo. Poleg tega, navaden user bo delal v Metro + Office. Ne bo se šel zaj*** s side-loadingom - in praktično ne bo imel možnega vektorja prenosa.

Seveda je trend, ki je lastniku App sotra všeč in v tem kontekstu nima nobene veze kaj ima Ubuntu. Windows Store bo tudi GPL compliant (za razliko od Applovega). Sej razumem, da si Linux fanboy (verjetno z razlogom), samo ni vse kar da MS ven sranje in ne vem kaj vse...

jype ::

Novica> Vse aplikacije bodo morale prispeti prek kanala na Windows Storu.

Tolk o odprtih platformah.

oricron ::

@opeter: se kar strinjam (glede namizja). Metro itak nima podpore za več monitorjev - tako da nas bo velik del power userjev videl tradicionalno namizje poleg Start Screena. Metro je čista consumer zadeva. Content creation bo pa še lep cajt zahteval klasično namizje. Ne predstavljam si programiranja ali pa fotošopiranja na enem ekranu samo v full screen načini. Navadnemu userju pa je vse to brez pomena. Moji oldtajmerji bodo čist lepo shajali z Metrom - pomoje precej bolje kot zdaj z Win7.

ARM pa ne bo mrtev, brez skrbi. ICS na tablicah pa bo... Tudi če je Windows Store prazen, boš na Windows tablici dobil ("zastonj") celoten Word, PowerPoint, Excel in One Note - že samo zaradi tega nima ICS šans. Cene bodo pa zelo primerljive, ker bodo licenčnine za WOA precej nižje - Prozivajalci pa morajo itak okrog 14$ plačat MSu za licenece. WP7 pa jih stane med 15 in 25$ (odvisno od pogodbe) - W8OA pa bo bližje tej ceni kot 50+$ za OEM x86 verzijo.

@jype: samo za ARM platformo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oricron ()

trnvpeti ::

opeter je izjavil:

Po mojem pa klasično namizje še dooolgo ne bodo (uspeli) opustiti. Predvsem zaradi uporabnikov, ki se nočejo navaditi novega/naučiti drugega.

Obenem obstaja celo možnost, da bo Windows na ARM mrtev še preden jo bodo predstavili.

zakaj?

jype ::

oricron> @jype: samo za ARM platformo.

How does that change anything? Sej Apple za zdaj tudi samo za ARM omejuje izbiro na žegnane aplikacije.

oricron ::

jype je izjavil:

oricron> @jype: samo za ARM platformo.

How does that change anything? Sej Apple za zdaj tudi samo za ARM omejuje izbiro na žegnane aplikacije.


Omejevanje s strani MSa je precej bolj "nežno". U bistvu kot sem že rekel: aplikacija se nE sme sesuti med testom in mora uporabljati WinRT (jezik programiranja je pa lahko C,C++,C#,VB.NET,jScript - vmesnik pa še v XAML, HTML5).

Apple pa meče ven zadeve iz glupih razlogov, kot so konkurenca njegovim appom (od začerka so vsi brskalniki leteli ven, ker kao duplicirajo Safari), jim ne paše kaka stvar (politične satire so letele ven) in cel kup GLUPIH razlogov - nekaj časa so metali ven vse, kar ni bilo v XCode kodirano... Restrikcije s strani MSa sploh niso v isti ligi - so pa za navadnega userja nepomembne.

Velik plus je tudi to, da lahko Metro aplikacije med sabo sodelujejo (preko servisov) - kar v iOS sploh ni mogoče.

Mavrik ::

Še vedno pa manjka Android-style stikalce nekje kjer bi lahko rekel "JA VEM DA MI LAHKO GREMLINI POJEDO VSE PODATKE, HOČEM INŠTALIRATI NEPODPISANE APLIKACIJE". Enako za boot loader.
The truth is rarely pure and never simple.

oricron ::

@Mavrik: to pa imaš popolnoma prav. Kar se pa boota tiče, je pa up to hardware proizvajalcem, če hočejo dati ključ kupcem. Enako kot velja za večino ICS tablic.

Mavrik ::

Ne, preberi še enkrat - up to hardware proizvajalcem je za x86, na ARM platformah pa je zaščita OBVEZNA za WOA certifikacijo - nobenih Windowsov na ARM napravah brez zaklenjenega boot loaderja.
The truth is rarely pure and never simple.

cekr ::

Po Monitorju:
Microsoft na platformi ARM prav tako ne bo podpiral virtualizacije, kar pomeni da odpadejo ideje o zaganjanju programov v navideznem stroju.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

jype ::

oricron> so pa za navadnega userja nepomembne.

Meni gre blazno na jetra podcenjevanje "navadnega userja", še posebej na tem forumu, kjer naj bi bili ljudje razgledani, tehnično podkovani in poznali orwellovske koncepte.

Highlag ::

Kakšen bullshit od Micro$ofta. Microsoftov software bo lahko poganjati drugega pa ne.
Never trust a computer you can't throw out a window

Invictus ::

Ubrali so isti koncept kot Apple. S tem da so pustili proizvodnjo hardwara drugim. Saj ne bo treba tega kupit.

Je pa za razvijalce to lahko v redu priložnost, ker bodo z eno kodo napisali program za 2 platformi. Samo prevesti bo treba. Seveda če bodo pisali Metro aplikacije. Če bo razvojni model za razvijalce ugoden, zna kar precej ljudi začeti programirati za Windows 8 in Metro vmesnik. Vsaj v tujini kjer so bolj obsedeni z zaslužkom kot pa z dr****** odprte kode ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mavrik ::

Odprta koda ni tema te novice.
The truth is rarely pure and never simple.

opeter ::

trnvpeti je izjavil:

opeter je izjavil:

Po mojem pa klasično namizje še dooolgo ne bodo (uspeli) opustiti. Predvsem zaradi uporabnikov, ki se nočejo navaditi novega/naučiti drugega.

Obenem obstaja celo možnost, da bo Windows na ARM mrtev še preden jo bodo predstavili.

zakaj?


Zato ker ne bo emulacije, ne bodo podprti stari programi, ne bo x86 kompatibilnosti. Windows se je razširil in se obdržal ravno zaradi te "legacy" podpore. Marsikdo je že želel prerezati popkovino s preteklostjo, a se je s to močno opekel (najbolj poznan primer: Intel in njegov ITANIUM).

ARM platforma pa seveda ne bo umrla. To nisem nikjer napisal. Prej bo Intel crknil.

Napisal sem samo, da se lahko zgodi, da bodo "moderni" sistemi, ki nimajo povezave s preteklostjo iz scene izrinili Microsofta in njihove izdelke. Vse je odvisno, kako pametno se bo MS lotil tega področja. Recimo Windows Phone ni ravno uspešnica ... sploh, če primerjaš število naprav, na katerem teče iOS, Android, Windows Phone ali kaj drugega.

Ker prej ali slej bodo mobilne naprave (pa naj bodo to telefoni, tablice, ali bilokaj tretjega) v celoti prevzeli krono od klasičnih računalnikov. Vse je samo vprašanje časa.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Lonsarg ::

Microsoft ima to prednost, da lahko uporabnike navadi na Metro z Windows 8 na desktopih, ker ima prednost podpore legacy windows aplikacij. Ko se ljudje enkrat navadijo pa čeprav ne rabijo več legacy aplikacij radi ostanejo na znanem.

Microsoft je imel na izbiro počasno umiranje v Stilu Nokia-Symbian/RIM-BlackBerry, ali pa tvegati, da izgubi še več ampak ima resne šanse(pravzaprav skoraj garantirane), da je tudi v prihodnosti v igri.

Looooooka ::

Se pravi bo ARM verzija teoreticno najbolj stabilna...nobene podpore za n-let stare API-je...nobenih hitrih grdih hackov samo, da se bo ze napisan program zagnal tudi na tej verziji Windowsev...fak...ce bi mel jajca to nardit se na x86 in na x64 bi bil ze v nebesih.

poweroff ::

Isto je na W phone (start iz nule), pa ni videti nekega "nebesnega" uspeha.
sudo poweroff

Bor H ::

Iz stališča prodaje al uporabniške izkušnje? Ker WP7 dela rock solid in hitro, verjetno tudi ker so presekali n-let stare APIje.

Tarzan ::

Vse bolj se mi zdi, da bo MS postal žrtev samega sebe.
Če bom želel nov OS in nove programe, bom nabavil brezplačen Ubuntu in ne neko novo verzijo Windowsov, kjer mi ne bo nič od starih programov delalo in bom vse nabavljal na novo. Menjava Win7 x86 tablice na WOA, bo za marsikoga prevelika ovira in bo raje šel kupit ali novo x86 tablico, ali pa bo rekel adijo windowsi, hvala za ribe ter vzel eno od Linux, Androidnih ali pa iOS tablic. Dejansko bo velika verjetnost, da bo lahko s kakim virtualboxom iz Linuxa uspešno poganjal programe, ki so mu prej lepo delali in jih na WOA več na noben način ne more poganjati.

Vendor lock-in bi znal delati škodo, če ne bo emulacije, to kar jih je sedaj dolga leta vleklo naprej, bo morda kmalu postalo breme.

amigo_no1 ::

Win8 bo torej na voljo samo za arm procesorje ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

matejdro ::

Ne, Win8 bo na voljo za ARM in x86.

modicr ::

Ali bo na na voljo Remote Desktop Client? Znotraj njega bi lahko poganjali x86 aplikacije ...
(c) nisem patentiran

techfreak :) ::

@modicr: Potem tudi Windows aplikacije delajo na iPadu.

darkolord ::

Menjava Win7 x86 tablice na WOA, bo za marsikoga prevelika ovira
Zakaj le?

WhiteAngel ::

Bojim se, da bo tole totalen fail. Microsoft je 5 let prepozen. Namreč tudi ene stvari ne vidim, ki jo današnje Android tablice še ne omogočajo.

poweroff ::

Apple si je špogal menjavo procesorske arhitekture, ampak je to izpeljal tako, da so VSE aplikacije delale na obeh arhitekturah. Zato je uspel. Microsoft pa bo imel tukaj težave. Ga bo pa verjetno rešil njegov monopolni položaj.
sudo poweroff

techfreak :) ::

WhiteAngel je izjavil:

Bojim se, da bo tole totalen fail. Microsoft je 5 let prepozen. Namreč tudi ene stvari ne vidim, ki jo današnje Android tablice še ne omogočajo.

Vprašanje pa je, kaj bi se potrošnik odločil, če bi se WOA in Android tablice prodajale po podobni ceni.

Bor H ::

Matthai: Metro aplikacije kot razumem bodo laufale na obeh arhitekturah, to je pa tudi del OSa na katerega stavi MS

cekr ::

Mislim, da boste prokleto presenečeni, ko bo čez kakšno leto, večina glavnih proizvajalcev šla na Win8. Si lahko prepričan, da to komaj čakajo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

poweroff ::

Bor H je izjavil:

Matthai: Metro aplikacije kot razumem bodo laufale na obeh arhitekturah, to je pa tudi del OSa na katerega stavi MS

Sam pol je pa tole jeba, ker bo čisto drugačen UI.

Ker če se prav spomnim, je ena "študija" slovenske vlade pred leti ugotovila, da prehod in MS Office na OOo ni mogoč ravno zaradi visokih stroškov prehoda, ki pa da izvirajo iz bistveno drugačnega UI-ja, ki se ga bodo morali uporabniki navaditi.

:))
sudo poweroff

Bor H ::

V to se ne mislim utikat, samo je tako, da verjamem da bo lažje pisat Metro aplikacije (sodeč po WP7 razvijalskih orodjih), kot pa desktop, sploh če govorimo o enostavnejših zadevah (in za splošnega uporabnika je taka večina). Sumim da bo v kakem letu Metrojeva trgovina kr solidno založena, sploh če zrihtajo še kakšen preprost način prenosa aplikacij iz telefona nazaj na desktop, posledično zna bit trgovina aplikacij za W8 tablične računalnike primerljivo polna Applovi in Googlovi.

techfreak :) ::

Slovenska vlada verjetno ne bo uporabljala Metro pri svojem delu.

opeter ::

WhiteAngel je izjavil:

Bojim se, da bo tole totalen fail. Microsoft je 5 let prepozen. Namreč tudi ene stvari ne vidim, ki jo današnje Android tablice še ne omogočajo.


Itak je veliko vprašanje, kaj bo čez recimo pet do deset let. Mogoče sploh ne bo več nobene delujoče elektronike. Možno pa, da se bomo še bolj "tehnično" razvili.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MrStein ::

poweroff je izjavil:

Apple si je špogal menjavo procesorske arhitekture, ampak je to izpeljal tako, da so VSE aplikacije delale na obeh arhitekturah. Zato je uspel. Microsoft pa bo imel tukaj težave. Ga bo pa verjetno rešil njegov monopolni položaj.

Saj na Win8 (PC) bodo delovale vse stare aplikacije.
Kaj se tabletov tiče, pa na iPad tudi ne dela nobena desktop aplikacija.
Kje je problem?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Lonsarg ::

Pa še to nas je kar nekaj, ki bomo kupovali raje x86 tablete. Posebaj zdaj na začetku.

Elysium ::

MrStein je izjavil:

poweroff je izjavil:

Apple si je špogal menjavo procesorske arhitekture, ampak je to izpeljal tako, da so VSE aplikacije delale na obeh arhitekturah. Zato je uspel. Microsoft pa bo imel tukaj težave. Ga bo pa verjetno rešil njegov monopolni položaj.

Saj na Win8 (PC) bodo delovale vse stare aplikacije.
Kaj se tabletov tiče, pa na iPad tudi ne dela nobena desktop aplikacija.
Kje je problem?

Točno tako. Bolje ne bi mogel napisati.

darksamurai ::

Problem je v denarju potrošnikov. Trenutno MS časovno zelo zaostaja za Applom in androidom. Po domače povedano lahko stari iPad vržem stran in si na novega naložim vse kupljene aplikacije. Pri prehodu na WOA bi si moral aplikacije, ki služijo enakemu namenu ponovno kupiti. Ob upoštevanju tega dejstva, bi morale biti WOA tablice mnogo cenejše, da bi bile konkurenčne, ampak vsi vemo, da so si primerljive tablice cenovno zelo blizu (transformer, galaxy, xoom, ipad...).
Kaj pa bo sploh prednost WOA v primerjavi z ostalimi že uveljavljenimi platformami? Mogoče bo sistem malenkost boljši, ampak vsi dejansko uporabljamo "samo" aplikacije, kar pa prinese dodatne stroške, ker zaenkrat WOA ne ponuja nič več od konkurence.
To, da bom lahko uporabljal eno metro aplikacijo na desktopu in na tabletu mi ne diši, ker so aplikacije prilagojene touch interface-om obupne pri uporabi z miško in obratno. Wintendo tablico bi kupil, če bi jo lahko uporabljal kot dosedanjo tablico (prilagojeno prstom), ki bi ob priklopu tipkovnice, miške in monitorja delovala, kot klasičen prenosni računalnik (x86), to pa pomeni za večino aplikacij dvojni user interface. Glede x86 tablice pa me skrbi avtomomija.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Če bi jaz zdele kupoval tablico, bi kupil Windows 7 tablico. Bi žrtvoval uporabniški meni za potrebe, da bi ta tablica bila potem tudi moj edini PC. Z Windows 8 mi ne bo treba ničesar več žrtvovati, dobil bom vse funkcije Windows 7 in postopoma bom vedno več le teh lahko uporabljal kar v Metro UIju..

opeter ::

Ne znam si predstavljati, kako bi na Metro UI-ju delal karkoli "produktivnega". Recimo obdelava slik ... obrez/izrez itn.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

darkolord ::

Čisto enako kot sedaj.

Lonsarg ::

Metro ima eno velko prednost pre Android in iOS, kar se tiče podpore za bolj kompleksne aplikacije, minimalna resolucija je 768 višine. In programer lahko mirno razvije aplikacijo za minimum recimo 8" ekran.

Kar pomeni, da lahko teoretično celoten photoshop meni kar copy pastaš v Metro Photoshop aplikacijo. V praksi ti bo tako aplikacijo Microsoft zavrnil in boš primoran uporabiti za menije "aplication meni bar", spodaj in zgoraj. Ampak v tem meni baru je več kot dovolj prostora za vse Photoshop menije. Advanced podmeniji se pa z klikom na gumb v obliki okenčka pojavijo na eni strani ekrana. In viola, aplikacija predelana za metro. Podmeniji bi imeli pač take gumbe, da z miško ne bo ravno ugodno operirati, še vedno pa se bo dalo, good enough z uporabo touch in enako kot desktop aplikacija, če uporabljaš miško, zmaga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

roli ::

Lonsarg je izjavil:

Pa še to nas je kar nekaj, ki bomo kupovali raje x86 tablete. Posebaj zdaj na začetku.

Zakaj jih pa do sedaj nihče ne kupuje? Na trgu so x86 tablice že zelo zelo dolgo časa (veliko preden je prišlo kaj podobnega ipadu ven) pa niso bile nikoli masovna uspešnica. Jaz sem si sicer vedno želel eno (ali dve) ampak jih nimam zaradi ne ravno nizke cene. V prihodnosti se cena x86 tablic po vsej verjetnosti kaj dosti ne bo spremenila tako, da ne bodo imele nobene prednosti. Bodo po vsej verjetnosti držaje od ARM tablic in bodo po vsej verjetnosti imele dotiku neprilagojen UI - OK metro bo tole spremenil.

Kar se pa uspeha in neuspeha WP7 tiče - meni se zdi odličen. Ko sem prišel tja iz Androida mi je v hipu postal bolj všeč. In android telefona v bližnji prihodnosti ne bom nabavil. Problem WP platforme je malenkost višja cena naprav od Androida, ter neobostoj določenih aplikacij - ta pa je tu zaradi premalo uporabnikov (nek začarani krog).
http://www.r00li.com
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 8 prihaja v štirih inačicah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13937860 (32434) Lonsarg
»

CES 2012: Kaj smo izvedeli o Windows 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9730308 (24021) Bistri007
»

Znanih več podrobnosti o Windows 8 za ARM (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5115083 (12687) Lonsarg
»

Microsoft zavrnil Intelove navedbe o Windows 8 ARM

Oddelek: Novice / Windows Mobile
65238 (4382) nekikr
»

Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4011264 (9226) driver_x

Več podobnih tem