» »

Nokia z ogromno milijardno izgubo

Nokia z ogromno milijardno izgubo

Nokia - Zadnje četrtletje leta 2011 je finska Nokia, ki se je skozi celotno lansko leto otepala padajočega tržnega deleža in izgube, končala z ogromno čisto izgubo, ki je znašala 954 milijonov evrov. Opazno so upadli prihodki, prodaja in tržni delež, tako da izguba ni presenetljiva. Celotno fiskalno leto 2011 so sklenili z 1,1 milijarde evrov čiste izgube.

V zadnjih treh mesecih so prihodki od prodaje dosegli 10 milijard evrov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju leta 2010. Prodaja je najbolj strmoglavila v ZDA (za 77 odstotkov), manj pa v Evropi (-38 odstotkov) in na Kitajskem (-40 odstotkov). Lani so v zadnjem kvartalu pridelali 884 milijonov evrov dobička, sedaj pa skoraj milijardo evrov izgube. S tem so nadaljevali negativni trend lanskega leta, saj so v drugem kvartalu zabeležili 487 milijonov evrov izgube, v tretjem kvartalu pa bolj vzpodbudnih 71 milijonov evrov izgube.

Vse vendarle ni tako črno, kot je videti iz golih številk, saj Nokia vse stavi na partnerstvo z Microsoftom. Lani so namreč kot izvršnega direktorja nastavili Stephena Elopa, ki je bil pred tem zaposlen v Microsoftu, hkrati pa so napovedali, da bodo njihovi telefoni po novem delovali z operacijskim sistemom Windows Phone in ne lastnim Symbianom. Od uspeha tega projekta je odvisna prihodnost finskega giganta, ki je v zadnjih letih zaspal na lovorikah in izgubil veliko trga.

Trenutno sta na prodaj dva Nokiina telefona z Windows Phone. V Evropi je moč kupiti Lumio 800, v ZDA pa Lumio 710. Nokia je sporočila, da so od oktobra prodali več kot milijon primerkov, kar daje upanje na boljšo prihodnost. Trenutno imajo Nokiini telefoni z Windows približno enoodstoten tržni delež, a Elop obljublja, da se bo z inovacijami in dobrim marketingom to kmalu spremenilo. Napovedali so že tretji telefon z Windows, in sicer Lumia 900, ki bo sprva na prodaj le v ZDA, medtem ko bodo do junija ostale lumie začeli tržiti tudi v Južni Ameriki in na Kitajskem.

Levji delež prodanih telefonov je sicer še vedno odpadel na symbianove, saj jih je Nokia v zadnjem kvartalu prodala 113,5 milijona (oziroma osem odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2010) po povprečni ceni 53 evrov (leta 2010 po 69 evrov).

100 komentarjev

«
1
2 3

Bor H ::

Škoda da jim ne rata zadovoljit povpraševanja po Lumijah, če bi jih uspeli izdati na več tržiščih bi se sigurno pozitivno poznalo tudi na dobičku, pa Symbian ni za odmet, je čist korekten sistem, ki bi ga mogl še naprej razvijat za cenejše smartphone (žal pri 300-500Mhz sam Symbian približno tekoče laufa).

jype ::

Elop, hihi.

kow ::

Milijardna izguba niti ni ogromna za tako veliko firmo. Če jim rata z novimi telefoni (Windows Phone), bodo hitro imeli milijardne profite.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Tarzan ::

Če se jim uspe znebiti Elopa majo mogoče še kako šanso, če ne bodo še naprej metali denar skozi okno in na koncu nadaljevali z izdelovanjem škornjev.

kriko1 ::

Tisti Lumin je predrag za masovno prodajo :)

zee ::

Nokia Lumia 800 je prav simpaticen aparat. Bolj agresivno bi ga mogli oglasevati na vseh trgih. V Singapurju je denimo videti jako malo reklam zanj.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

zos ::

Miljardna izguba je ogromno, za katerokoli firmo. Pac preprosto: podobno kot Rim so ignorirali iPhone. Meni ni jasno, gledal sem veliko stevilk o vlaganjih v R&D in tukaj je Nokia bila eno vodilnih podjetih na svetu. Nekje sem prebral tudi, da bi naj priblizno 30% tega slo v Simbian. Ce je to res, potem bi si upal trditi, da so zapravili precej miljard vec kot je Apple in Google stal razvoj njunih sistemov. Po mojem bi bilo treba management ze zdavnaj posteno prevetriti. Skoda mi je samo ker gre za evropsko firmo:)

para! ::

A ni MS vložil 1 milijardo USD v Nokio kot del WP7 deala? Se lih pokrije z izgubo...

Glede, lumie, industrial design innovation at its bestest:

nano


lumia



lp
Death before dishonor!

Tilen ::

Lumia 800 in 710 sta se prodajali v 6 državah in samo nekaj tednov, ker ni bilo dovolj telefonov. Naši operaterji bodo najosnovnejše primerke najverjetneje dobili šele poleti. Škoda, ker gre za zelo dobre telefone. Mimogrede, MS bo plačal več kot milijardo USD za izbiro WP7 na Nokiah (prvi "obrok" so plačali v Q4 2011), Apple bo pa (če bo nadaljeval tako) vsak kvartal plačal (iz naslova patentov) cca 300 milijonov USD oz. cca 8 EUR za vsak prodan iPhone. 2011 je bilo daleč najslabše leto za Nokio in zadeve gredo na bolje. Trenutno se še najbolj fokusirajo na trg v ZDA, kjer morajo z Lumio 900 zadeti. Reviewi so pozitivni in to je trenutno vse kar je pomembno, če mislijo na tem graditi. S finančne plati se je v novici pozabilo omeniti, da so v Q4 presegli pričakovanja, ker so pričakovali še slabše rezultate.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

opeter ::

Ali je pomembno, da prodajajo v ZDA? Zakaj ne prodajajo recimo samo pri nas, torej v Evropi?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Bor H ::

Pomembno je da v EU njihov delež počasneje pada, v US veliko hitreje in če bojo nekje padec probal ustaviti je to tam kjer je huje. Pa verjetno pomaga da Elop in MS poznata US tržišče bolje kot EU

roberto1 ::

Škoda da se niso prej zganili. Tudi ta zadnji Symbian ni tako slab sistem. Ampak so pač uporabniki presedlali k boljšim oz. variantam, ki so bolj up to date. Tudi pri nas opažam po letih spet boljše odzive na njihove telefone, recimo E6 je zelo soliden aparat, tudi 701 je čisto v redu, pa navigacijo ti dajo free lifetime, kar tudi marsikomu nekaj pomeni. Žal se pač niso uspeli odzvati na konkurenco, kar je v današnjem dinamičnem svetu - a must! Za nezahtevne in srednje zahtevne uporabnike, ki nimajo želje zapraviti premoženja za telefon, Nokia postaja spet vedno bolj zanimiva!
Someday never comes!

trnvpeti ::

cene nokie je prevelika
android je dokaj zrel, dobis dober telefon za manj denarja

nokia stavi na to, da visjo ceno odtehta to, da bo vezana na microsoft(razvojna orodja, isti razvoj kot za desktop)

PARTyZAN ::

para! je izjavil:

Glede, lumie, industrial design innovation at its bestest:

lp




Yup.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

kuglvinkl ::

para! ::

partyzan, moji sliki imata vsaj veze s temo. Tvoja nima.

lp
Death before dishonor!

bajsibajsi ::

Nokia je zaspala... menjavali, razvijali ter ukinjali so OS za svoje pametne telefone, ko je konkurenca ze imela na trgu ducat telefonov z novimi bolj privlacnimi OSi.

KandazaR ::

Plus tega so pa precej padli na kakovosti izdelave. Nekoč praktično neuničljive nokie so razpadale že ob prvem stiku z tlemi.

gruntfürmich ::

tale lumia je prav lep telefon. bi ga še jst imel. kar pomeni da je zadetek v polno.
kar pa se tiče izgube pa meneđment verjetno kaže s prstom na delavčke...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

mtosev ::

hehe nokia verjetno več nikoli ne bo tako vplivno podjetje kot je bila. new phone giants so Samsung in HTC. mogoče še apple,ampak apple je za večino predrag
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

trnvpeti ::

lep je ja
ampak bos dal 500eur, da bos probal nov sistem?
ne bos dal, bos dal manj za nekaj, kar ze dela zelo ok

dali bojo samo razvijalci, entuziasti, tisti, ki radi preizkusajo nove stvari

Dr_M ::

Dokler bodo telefonu z WP7 strojno inferiorni proti androidom, se ne bodo prodajal dobro pika

darkolord ::

Hitrost je superiorna, tako da tukaj ni nobenega problema.

Bor H ::

iPhoni se tut niso ane? To da pa WP7 na single core dela lepše oz. enako kot Android na dveh jedrih je nepomembno verjetno?

Dr_M ::

Apple je zgodba zase, ker ima dovolj vernikov, da jim use karkoli si izmislijo.

To, da WP7 lahko dela mnogo bolje na slabsi strojni opremi kot android je popolnoma irelevantno, za rajo seveda.
Tisti, ki pa tocno ve kaj hoce, bo pa to cenil.

Bor H ::

Kontra, lih za rajo je vseen, raja kupi tisto kar lepo zgleda, kar jim laufa ko pridejo v trgovino, kar jim prodajalec dobro predstavi.

Dr_M ::

Torej, po tvoje bi moral WP7 zasesti mesto anroida. Pa ga ne. :)

Samo single core, samo 512MB rama, samo 800x480 zaslon... :)
Ce bodo to predolgo vlekli, ne bodo dalec prisli.

para! ::

Mhm, zato pa Samsung oglašuje dvojedrni 1,2 GHz procesor po radiu (!!!), še celo na škatli od galaxy s2 je direkt pod nazivom izdelka, s svetlečimi črkami napisano, da ima dualcore cpu :) Velik folka namreč pada na tak hype...
Death before dishonor!

LuGi ::

Kaj ti bo dual core če ni potrebe? ;)
Rama ne zmanjkuje torej ga je dovolj ;)
Zaslon ok, to se strinjam. 8-)

Novi aparati bodo prisli letos ven Q3-Q4 (Apollo)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

Dr_M ::

Kaj ti bo dual core če ni potrebe? ;)
Rama ne zmanjkuje torej ga je dovolj ;)


Razumem jaz to, samo ce ni pravih stevilk, se to ne prodaja.

trnvpeti ::

kaj pa raja ve, kaj je to superiornost
za njih je to iphone

LuGi ::

Dr_M je izjavil:

Kaj ti bo dual core če ni potrebe? ;)
Rama ne zmanjkuje torej ga je dovolj ;)


Razumem jaz to, samo ce ni pravih stevilk, se to ne prodaja.


Res je, žal ;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

jype ::

Bor H> dela lepše

A prikazuje nežnejše odtenke nebeško modre?

Bor H ::

Dr_M je izjavil:

Torej, po tvoje bi moral WP7 zasesti mesto anroida. Pa ga ne. :)


Tudi Android je rabu kar nekaj let da je presegel Symbian (a ga je?), definitivno pa na dolgi rok vidim WP7 kot enakovreden igralec Androidu, preprosto ne vidim kaj povprečen uporabnik rabi kar mu Android ponuja več kot WP7, kontra, v WP7 za povprečnega uporabnika vidim kar nekaj prednosti pred Androidom.

edit: jype: ne, ampak imenik ne šteka (če maš slikce in podobno), dejansko ima integriran kul media player, dobiva redno updejte (in ne čakaš na updejt pol leta ali več, *samsung* *kreh* *kreh*)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bor H ()

trnvpeti ::

kaj ti w7 ponuja vec kot android?

Bor H ::

Govorim iz stališča povprečnega uporabnika, ne iz stališča Terminal Ninje:
-integriran Zune ki deluje bolje kot katerikoli media player ki sem ga probal na Androidu
-zelo zelo dobra integracija s Facebookom (ponavljam, povprečen uporabnik)
-pregleden sistem in nastavitve v katerih se ne zgubiš
-zelo odziven 99% časa, ne začne štekat in štrajkat niti pri dolgih seznamih in pri galerijah
-perfekten mail klient (ja, vem da je na Androidu tut, ampak meni osebno je malenkost okoren al pa mogoče "prevelik")
-garantira updejt še v istem stoletju kot izide na prvih napravah

kuglvinkl ::

Zastonj off-line GPS karte?

To je zame essential. K zraven tega rabim še izključno core funkcijo - prenos govora in SMS ter email client.

Zgodovina sprememb…

Macketina ::

Zanimive bi bile primerjave, koliko je bilo prodanih N9 proti WP7 telefonih.

Dr_M ::

Bor H: lej, sej nas ne rabis prepricevat, da je WP7 dober OS, vecina od nas to ve. Ampak folk se vedno ne bo kupoval tega, ne glede na vse prednosti. Strojna oprema se prodaja in to je to.
MS bo moral malo nadgradit specifikacije, pa malo bolj agresivno oglasevat, pa se bo zacel malo bolj resno premikat v smeri WP.

Bor H ::

kuglvinkl: Nokia to ponuja
Dr_M: odgovor ni letel tebi ampak trnvpeti ;)

jype ::

Bor H> edit: jype: ne, ampak imenik ne šteka (če maš slikce in podobno), dejansko ima integriran kul media player, dobiva redno updejte (in ne čakaš na updejt pol leta ali več, *samsung* *kreh* *kreh*)

Aha, ker si torej kupu zanič telefon od vendorja, ki ti ne ponuja updatov in ga rad primerjaš z najboljšim wp7 na trgu, je torej stanje takšno?

Meni ne šteka nič, poleg tega da imam dostop do praktično vsega v telefonu (to imam v resnici tudi na Symbianu in WP7).

kuglvinkl> Zastonj off-line GPS karte?

Nokija wins.

Bor H> -zelo odziven 99% časa, ne začne štekat in štrajkat niti pri dolgih seznamih in pri galerijah
Bor H> -perfekten mail klient (ja, vem da je na Androidu tut, ampak meni osebno je malenkost okoren al pa mogoče "prevelik")
Bor H> -garantira updejt še v istem stoletju kot izide na prvih napravah

Google Galaxy Nexus (je do zdaj pri meni zelo odziven 100% časa, razen kadar ima vključen kakšen development mode feature).

trnvpeti ::

sej nisem rekel, da je slab os

ti reces da je android slab os?

Dr_M ::

Android ni slab os, ni pa spet tako dober, ker laufa na linux jedru. >:D

Bor H ::

jype: Samsung je znan po tem da updejte ponudi v roku par tednov po tem ko jih Google da na voljo, ne čak....
Žal se z Nexusi še nisem uspel igrat, je pa side by side primerjava z Desire (praktično WP7 specifikacije) in tudi dual core Samsungom (mislim da SGS2, nisem pa 100%) zgovorna.

trnvpeti: ne, nisem reku, pravim samo da je WP7 boljši za običajnega uporabnika, ki se mu z mobitelom ne da igrat in bi sam rad ga potegnu iz škatle in začel uporabljat (brez googla ali navodil)

trnvpeti ::

Dr_M je izjavil:

Android ni slab os, ni pa spet tako dober, ker laufa na linux jedru. >:D

ja to pa nisem vedel

jype ::

trnvpeti> ti reces da je android slab os?

Ja.

Dr_M> Android ni slab os, ni pa spet tako dober, ker laufa na linux jedru. >:D

Ja, moral bi biti vsaj tok odprt kot je Debian, da bi bil dober.

trnvpeti ::

Bor H je izjavil:

jype: Samsung je znan po tem da updejte ponudi v roku par tednov po tem ko jih Google da na voljo, ne čak....
Žal se z Nexusi še nisem uspel igrat, je pa side by side primerjava z Desire (praktično WP7 specifikacije) in tudi dual core Samsungom (mislim da SGS2, nisem pa 100%) zgovorna.

trnvpeti: ne, nisem reku, pravim samo da je WP7 boljši za običajnega uporabnika, ki se mu z mobitelom ne da igrat in bi sam rad ga potegnu iz škatle in začel uporabljat (brez googla ali navodil)


zakaj je boljsi za obicajnega uporabnika?
kaj se obicajni uporabnik igra?

jype je izjavil:

trnvpeti> ti reces da je android slab os?

Ja.

Dr_M> Android ni slab os, ni pa spet tako dober, ker laufa na linux jedru. >:D

Ja, moral bi biti vsaj tok odprt kot je Debian, da bi bil dober.


in zakaj je slabsi od w7?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

Bor H ::

Zakaj je boljši? Ker je enostaven, sorry, Android ni enostaven, sploh pride do problemov ker imaš tolk verzij GUIja kot je telefonov in je lahko tudi googlanje problematično.
Sicer pa lahk tut kontra, zakaj je Android boljši za povprečnega uporabnika?

jype ::

trnvpeti> in zakaj je slabsi od w7?

Tega pa nisem rekel.

Bor H> Sicer pa lahk tut kontra, zakaj je Android boljši za povprečnega uporabnika?

Ker je Linuxov networking stack zanesljivejši.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave v Nokii se nadaljujejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9020707 (15107) PrihajaNodi
»

Symbian je mrtev, Nokia izplavala iz rdečih številk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
5316763 (12623) Hayabusa
»

Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6619660 (16635) bluefish
»

Nokia spet z rekordno izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6414309 (12561) SLO_Matej
»

Nokia pridelala ogromno izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6022035 (19802) nekikr

Več podobnih tem