» »

Microsoft ne želi omejitev pri zbiranju osebnih podatkov

Microsoft ne želi omejitev pri zbiranju osebnih podatkov

Vir: http://skeptisys.wordpress.com

vir: Slashdot
Slashdot - Vsa večja spletnišča, npr. Facebook, Bing, Googlova družina (iskalnik, Gmail, blogi, skupine, strani z google ads/analytics aka pol interneta), ustvarijo znaten del svojih prihodkov z oglaševanjem, pri čemer je pomembno, da uporabniku prikažejo čim bolj relevantne oglase, ker se s tem verjetnost klika bistveno poveča (ti. behavioral advertising). V ta namen je treba o uporabniku vedeti čim več, zlasti katere spletne strani išče/obiskuje, in to daljše časovno obdobje. Sledenje se izvaja na podlagi uporabniškega imena (če je prijavljen), piškotkov, IP naslova, informacij v zaglavju, referrerju, barvah že obiskanih povezav in verjetno še (marsi)čem. Podatke sistematično zbirajo in obdelujejo, nakar so oglaševalcem na voljo v obliki ključnih besed (keywords), bogatejšim pa tudi v obliki bolj naprednih data mining analiz ali kar dostopu do celotne baze.

Povprečen uporabnik bo v nekaj tednih obiskal vsaj par deset ponudnikov oglasov. Svojo zgodovino lahko preverite na strani Select Out, kjer vam jo pripravijo s pomočjo dobro znanega javascript visited link colour heka.

Gre seveda za goro osebnih podatkov, zato se posamezniki, civilne skupine in zdaj tudi zakonodajalec začenjajo spraševati, ali je to vse skupaj prav. Ameriška Zvezna trgovinska komisija (FTC), ki je zadolžena za to področje, je javnost poprosila za komentarje. Prišlo jih je kar 442. Pri nevladni organizaciji Information Law Group so šli čez njih in izpostavili predloge enega pomembnejših akterjev, Microsofta.

V Redmondu se vsekakor zavedajo pomena zasebnosti, vendar Komisijo hrati naprošajo za minimalno zakonsko urejanje področja. Po njihovem bi predpisi, ki bi omejevali spekter zbranih podatkov, dolžino hranjenja ali namen kasnejše uporabe, lahko zelo negativno vplivali na razvoj spletnih skupnosti. Posledično predlagajo samoregulacijo z uporabo Do-Not-Track zaglavja, ki je že na voljo v IE9 in Firefox 4. Za Chrome je na voljo plug-in, Safari uporabniki pa lahko večino oglaševalcev porežejo z ustrezniki nastavitvami piškotkov.

Brskalnik s tem ponudi nov način (do not track brskanje), in z vsakim zahtevkom pošlje tudi posebno polje v zaglavju, imenovano "X-Do-Not-Track" (IE) oz. "DNT" (Firefox 4). Lastniki internetnih oglaševalskih mrež in spletišč morajo ročno dodati podporo za to polje. V kolikor je prisotno, se podatki še vedno lahko beležijo (!), le za sledenje uporabnikom jih ne smejo več uporabiti. Tovrsten način privzeto ne bo vklopljen, se pravi, ga bo treba posebej vklopiti za vsako sejo (opt-out). Microsoft sicer hrani zbrane IP naslove pol leta, piškotke pa poldrugo leto (iskalnik Bing), kar se jim ne zdi pretirano.

Skratka, Microsoftov predlog ni najbolj uravnotežen, saj dovoli neomejeno zbiranje in uporabo osebnih podatkov od velike večine uporabnikov. Četudi se uporabnik odloči za vklop opt-out načina, se bodo podatki še vedno zbirali, odločitev pa bo veljala le na enem brskalniku na enem računalniku (sinhronizacije s službenim računalnikom seveda niso pripravili).

13 komentarjev

SaXsIm ::

Mislim, a oni to resno?
SaXsIm

Pyr0Beast ::

V Redmondu se vsekakor zavedajo pomena zasebnosti

Očitno se ne.



Po njihovem bi predpisi, ki bi omejevali spekter zbranih podatkov, dolžino hranjenja ali namen kasnejše uporabe, lahko zelo negativno vplivali na razvoj spletnih skupnosti.

Po mojem bi predpisi, ki bi omejevali spekter zbranih podatkov, dolžino hranjenja ali namen kasnejše uporabe, lahko zelo pozitivno vplivali na razvoj spletnih skupnosti.

There, fix'd
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

poweroff ::

sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

r0ker ::

Ko so podatki 1 sekundo v sistemu je to že vse kar njih zanima. Stvari se pa na internetu pre hitro spreminjajo, da bi sploh melo smisel hranit podatke dlje kot eno leto IMHO

guest #44 ::

Sicer za reklame me boli kurac, ampak vidim veliko težavo z tem ciljnim načinom obravnavanja uporabnika. Youtube npr, mi prikaže zadetke glede na moje pretekle oglede. Vse lepo in fanj, ampak na tak način si nonstop bombardiran z ozkimi izbirami in imaš manj možnosti, da naključno spoznaš kaj novega.

Mipe ::

Žal to oglaševalcev ne briga. Oni hočejo prodati izdelke, verjetnost za prodajo pa je največja pri tistih, ki ogledujejo sorodno vsebino.

torson ::

..., da uporabniku prikažejo čim bolj relevantne oglase, ker se s tem verjetnost klika bistveno poveča (ti. behavioral advertising) .


Ta teza ne drži. To da se virtualni profil uporabnika ujema z njegovim realnim profilom , ne pomeni da bo ta uporabnik kliknil na oglas . To sta 2 čist ločeni zadevi. Zato se dela še dodatno ciljanje na virtualne profile ki veliko klikajo .

gendale ::

brskalniki bi morali že privzeto blokirat vse to sranje in hkrati pošiljat naključne zahteve vsem, ki poskušajo zbirat osebne podatke

potem naj pa ugotavljajo, kaj je res in kaj ne
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

SmeskoSnezak ::

gendale je izjavil:

brskalniki bi morali že privzeto blokirat vse to sranje in hkrati pošiljat naključne zahteve vsem, ki poskušajo zbirat osebne podatke

potem naj pa ugotavljajo, kaj je res in kaj ne

Točno tako. In večina bi se morala s tem strinjati. Težava je, da jim je vseeno, dokler (spet) ne bo prepozno.
@ Pusti soncu v srce... @

gendale ::

samo na žalost je tko:
-mozilla dobiva ogromne količine denarja od googla in google je eden večjih oglaševalcev
-chrome je googlov brskalnik
-ie je microsoftov brskalnik
-ostali imajo pa premajhen tržni delež da bi se karkoli spremenilo
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

revvs ::

Bo pa YouTube imel slovenske oglase za slovence in nemške oglase za nemce..itd. Google bo pa prodajal podatke vsakomur (še bolj). Ko bo pa kdo prišel na sodišče in ne bo dokazov, te bodo pa zaprli zaradi domnev oz. kakšne strani obiskuješ.

MrBrdo ::

Js pa sm za ameriški način... Če že kažejo oglase mi je boljše da so taki, ki bi me potencialno bolj zanimali. Sej v nakup te noben ne sili, mogoče pa najdeš nekaj, kar dejansko hočeš imet. Se mi ne zdi nič slabega, kar se sledenja za oglaševalske namene tiče. Če že je oglas, naj bo vsaj tak ki me zanima.
MrBrdo

gendale ::

in kaj ti garantira da se bo uporabljalo samo za oglaševalske namene

nič


toliko podatkov o tebi zbranih na enem mestu ti lahko samo škodi
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako Informacijski pooblaščenec vidi dobre prakse pri spletni zasebnosti v Sloveniji

Oddelek: Novice / Zasebnost
287004 (5372) spegli
»

Dropbox priznal izgubo e-poštnih naslovov, zanimive implikacije

Oddelek: Novice / Zasebnost
146261 (4234) Ashrack
»

Googlu grozi kazen za zaobhajanje varnostnih nastavitev v Safariju

Oddelek: Novice / Zasebnost
53576 (2908) Looooooka
»

Nova EU pravila za piškotke

Oddelek: Novice / Zasebnost
3710272 (8603) čuhalev
»

Odvetnik trdi, da ima patent na ciljano oglaševanje

Oddelek: Novice / Tožbe
135395 (4135) cegu

Več podobnih tem