» »

Windows 7 hitrejši od Viste

Windows 7 hitrejši od Viste

Slo-Tech - Microsoftov promocijski oddelek je prestavil v višjo prestavo, tako da je na internetu spet nekoliko več govora o prihajajočem Windows 7. Na ComputerWorld so opazili seznam 36 sprememb oz. novosti, ki jih je Microsoft vgradil v Windows 7 od zadnje javne bete. Večinoma sicer ne gre za kakšne globlje spremembe, temveč zgolj za lepotne popravke, čeprav se na seznamu najde tudi podpora za FAT32 in hitrejše odpiranje menija Start. Na isti strani so v drugem članku našteli še deset stvari, ki naj bi jih Windows 7 absolutno moral obvladati oziroma storiti, da bo uspel.

Na TweakTownu pa so si ogledali, ali je hitrejša beta Windows 7 ali Windows Vista. Zanimala jih je predvsem grafika. Na sistemu, ki ga je poganjal Intelov i7 920 pri 3,8 GHz na Gigabytovi GIGABYTE EX58-UD5 s 6 GB pomnilnika, so pognali 3D Mark Vantage, PT Boats: Knights of the Sea, Cinebench R10, World in Conflict, Far Cry 2, S.T.A.L.K.E.R. Rezultati so vzpodbudni, saj se je Windows 7 beta odrezal generalno bolje od Viste, čeprav so imeli nekaj težav z nedelovanjem SLI-ja v Windows 7.

59 komentarjev

«
1
2

Highlag ::

Ne vem od kje podatek, da je W7 hitrejši od Viste. Praktično pri vseh testih so bili rezultati enaki. Pravzaprav slabši od Viste. Če pa gledamo test 3D mark, je pa popolnoma brezpredmeten. Ne moreš s programom početi nič uporabnega/zabavnega...
Never trust a computer you can't throw out a window

krneki0001 ::

A ni taka tema že odprta?

In ja windows 7 so v enih stvareh dosti počasnejše, v drugih pa hitrejše od viste, ampak kar se tiče stabilnosti, je pa vista mnogo bolj stabilna. Po enem tednu delovanja na moji mašini se je namreč začel sesuvati explorer.

strictom ::

Zato je pa šele beta.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

BluPhenix ::

Govorite o Beta vs. končni produkt ne...

Sicer pa je bilo do sedaj omenjeno povsod nekako, da so W7 hitrejši od Viste v določenih testih.

Če pa gledamo test 3D mark, je pa popolnoma brezpredmeten. Ne moreš s programom početi nič uporabnega/zabavnega...


JA še vedno pa nekako meri obnašanje sistema pri poganjanju iger.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Denis15 ::

Ma nebo slabši od Viste, pomoje bo moral biti boljši če hoče Microsoft ohraniti svoj ugled. Bo bo moral biti boljši že zaradi tistih 10 stvari + start
xD

zee ::

Primerjava obeh sistemov je irelevantna, saj Windows 7 ni se niti izsel. Primerjati beta izdajo nekega operacijskega sistema z dejansko izdano verzijo primerjanje jabolk s hruskami.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Tr0n ::

Pa veliko je tudi odvisno od gonilnikov. Samo jedro verjetno ni kaj bistveno "hitrejse" od tistega v Visti, so pa beta W7 gonilniki morda malce bolj prirejeni za to.

Tako da ja, ti testi nimajo nobene relevance.

kixs ::

Vedno se mora primerjati pretekli (sedanji) in prihodnji produkt. Cim vec Beta testov, da se vidi napredek!

Looooooka ::

Mnja...ma ze tok hypa za sabo kot iphone od appla...tko da dejansko skor ni sans da se zadeva ne bi prodajala.
Razn ce vsem res vse dela na xpjih in do izdaje res noben ne bo upgrejdu masine :D

sircelj ::

Windows 7 uporabljam že od pre-Beta, sedaj imam nameščeno Beta različico, build 7000. Sistem imam nameščen na službenem prenosniku in domačem PCu.
Izkušnje so, kratko rečeno, zelo dobre. V službi uporabljam dokaj standardne zadeve, poleg Office 2007, Live Mesh, Groove, dostop do SharePoint.. še kakšne službene aplikacije, spletne aplikacije, varne prijave preko RAS.. vse to dela stabilno, hitro in neboleče. Seveda glede na Beto ne moremo pričakovati 100%, včasih le pride do kakšne težave, saj se zadeve le še razvijajo. A sem tu bil prijetno presenečen, saj sistem ob napaki hitro pride nazaj, s stanjem, kot je bilo pred napako.
Doma pa (poleg naštetega) uporabljam še Adobe PhotoShop, moram reči, da dela bolje s strojno podporo (RAM, CPU) kot Vista. Poleg tega uporabljam še razne shareware/freeware/beta programe, saj doma le več testiram. Izkušnja s 64-bitnim sistemom je pa seveda še "lepša", če imaš več kot 3,5 GB RAMa.
Definitivno proporočam preizkus. Sicer se bete ne da več prenesti, lahko pa se dobi uraden ključ na http://www.microsoft.com/windows/window...

Lp, Matjaž
Matjaž Šircelj

Jumping Jack ::

Opažam, da ima Windows 7 večinoma pozitiven hype (morda bolj, kot si ga sistem zasluži), medtem ko je imela Vista pretežno negativen hype (verjetno bolj negativen, kot si ga je dejansko zaslužila).

Vprašanje: je to res in zakaj je tako?

Tr0n ::

Slab marketing.

Mitch ::

Pa saj je že kar nekaj časa možno zaslediti novice, da je Windows 7 hitrejši od Viste. Nič novega torej in kar je tudi logično saj je sedmica v bistvu Vista "tweak", prirejen hitrosti, saj so Visto "pacali" več kot 5 let in ne morejo sedaj v dveh sproducirat novega sistema. Pa še nekaj jim gre v prid. Od izida Viste se je povečala baza PCjev, ki lahko gladko poganja Visto tako da visoke strojne zahteve več ne predstavljajo takšnega problema. Glede na cene RAMA, si lahko vsak privošči 4GB in tako izkoristi polni potencial Viste...

krneki0001 ::

Opažam, da ima Windows 7 večinoma pozitiven hype (morda bolj, kot si ga sistem zasluži), medtem ko je imela Vista pretežno negativen hype (verjetno bolj negativen, kot si ga je dejansko zaslužila).

Vprašanje: je to res in zakaj je tako?


Zato ker je večina "kvazi" strokovnjakov pljuvala po visti še preden so jo sploh videli, pljuvali so pa na podlagi tega ker ne dela na vsaki mašini, ampak samo na "močnejšem" hardweru. In potem je bila že kar slab sistem za večino. Se pogovarjaš s kom, pa ti razloži, da je vista zanič, ko ga pa vprašaš koliko časa jo je testiral, pa odgovori, da je še ni inštaliral, ker njegov hardware ne dela z visto - in potem to razloži še desetim in vseh enajst potem to razlaga naprej, pa čeprav noben od njih tega niti probal ni.

Sam bom šel na windows 7 če bodo pokazali, da so boljši kot vista. Do takrat pa ostajam na najbolj stabilnem sistemu, kar jih je microsoft naredil - visti.

P1P1 ::

+1

Ko je vista ven prišla je blo 2GB rama redkost *. Zdaj je minilo že 2+ leti, ves ta čas je imel folk blokado da je vista slaba (glej * za vzrok) in je rajš gor dajal XP, s tem da sploh niso dal možnosti visti.

Ko bo win7 zuni bodo valda vsi planli nanj (ker se širi + reklama) in kar naenkrat bo vse bp jim delalo (ker so v 2 letih skor vsi zamenjal kompe). Večina povprečnih (l)userjev pa še vedla ne bo da gonjo malček predelano visto.
Q6600 3.2Ghz, Rampage Formula, X-FI Titanium Fatal1ty,
9800GTX+, Velociraptor 300Gb, Teamgroup Extreme dark

McMallar ::

Ko sem jaz nalagal prvič Visto, sem imel v službi E6400 z 3GB RAM, doma pa E8400 z 4GB RAM. Na službenem x86, na domačem x64. Na nobenem ni zdržala več kot 1 mesec. Na obeh sem imel občutek neodzivnosti (na službenem še nekatere interne aplikacije niso delale).

Ko sem dobil službeni prenosnik sem Visti dal še eno možnost, ampak se spet nisva nekako ujela. Medtem imam z Windows 7 boljše občutke.

Tako da, nisem povprečen uporabnik, konfiguracije so enake na Visti in 7-ki. Ali je 7-ka predelana Vista me sploh ne briga. Zanima me samo, kako se mi sistem obnaša. Zaenkrat sem zadovoljen in pozitivno presenečen.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

krneki0001 ::

A lahko mal več poveš o tem, kaj ni delovalo, magari v svoji temi. Namreč ko si vse nastaviš, izklopiš odvečne servise, mal zoptimiziraš in popraviš registry, vista dobesedno nori.

opeter ::

Windows 7 bo postal resnično uporaben šele s prvim popravkom :) Vsak pameten človek počaka na prve popravke in se ne bo špilal poskusnega zajca.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

bluefish ::

to s SP je pa že tudi en mit, ki se vleče od 2000 naprej. Dokler sistem ne dobi SP1 je avtomatsko zanič in ni vreden preizkusa. No, pri XP je morda veljalo, tudi pri Visti, vendar pa so pri slednji vse napake, ki so bile pozneje odpravljene v paketu, uredili že s predhodnimi samostojnimi popravki.
Glede na osebne izkušnje s 7 Beta pa to niti ne bo problem, saj že sedaj deluje odlično. Do izida bo verjetno še nekaj tweakov pod pokrovom, nekaj popravkov UI, in to je to.

Tr0n ::

Windows 7 bo postal resnično uporaben šele s prvim popravkom :) Vsak pameten človek počaka na prve popravke in se ne bo špilal poskusnega zajca.

Mogoce v podjetjih, privat je druga zgodba, kjer se ze W7 beta uporablja kot primarni OS.

Da bi pa cakal na SP pa ni nekega razloga. Itaq so SPji zgolj vsi do takrat izdani fixi v enem paketu. Ce sproti namescas update patche, ni panike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

McMallar ::

@nebivedu: težko ti povem kaj več, ker so bile to specifične interne aplikacije + določene perl skripte. Najbolj pa me je motilo (me tudi sedaj, pri Windows 7) to, da ni več možnosti desni klik in RunAs. Tako pa sem moral aplikacije poganjati tako, da sem kliknil na run, pognal cmd z runas komando v kontekstu željenega uporabnika in potem v tem oknu pognal perl skripte.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

krneki0001 ::

Kako ne, seveda da je opcija z "run as" še vedno prisotna. Ali pa desni klik, properties in nastaviš da je privzeta opcija run as administrator že ko klikneš.

McMallar ::

Ne pa kot runas Pepe. Samo kot administrator. Včasih pa moraš kakšno stvar pognati tudi z drugačnimi privilegiji (recimo domain admin).
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Icematxyz ::

Zato ker je večina "kvazi" strokovnjakov pljuvala po visti še preden so jo sploh videli,


Tako kot je večina "kvazi" strokovnjakov hvalila Visto. Tudi po tem ko so jo že videli in uporabljali. Kar je še najbolj žalostno.

bluefish ::

OK, ne bi spet o tem. Vsak ima svoje izkušnje, slabe ali dobre.

Icematxyz ::

Res je. Ampak ta "izkušnja" bo zagotovo dobila mlade sedaj pri W7. Naslovi novic kot:

Windows 7 hitrejši od Viste


Bodo zagotovo začeli ustvarjati spet nov hype in "odpirati stare rane". ;)

W7 bo uspel če bo boljši kot obstoječi OS. Drugače se mu slabo piše. Marketing gor al dol. Apple morda lahko uspeva z marketingom. Pri Microsoftu pa so uporabniki že po definiciji skeptični in kritični. Tako da jih čaka težko delo in konkretne rezultate bodo morali pokazati. Ne le tistih na papirju.

Moravče ::

A lahko mal več poveš o tem, kaj ni delovalo, magari v svoji temi. Namreč ko si vse nastaviš, izklopiš odvečne servise, mal zoptimiziraš in popraviš registry, vista dobesedno nori.


Če kupim nek sistem nisem pripravljen 1 teden odštet za nastavljanje, optimiziranje, odpravljanje itd. takoj ko ga namestim. A bi bilo normalno nov avto takoj na generalen servis peljat? Mislim...

Karlos ::

A lahko mal več poveš o tem, kaj ni delovalo, magari v svoji temi. Namreč ko si vse nastaviš, izklopiš odvečne servise, mal zoptimiziraš in popraviš registry, vista dobesedno nori.


Kaj mi lahko zaupaš kateri so te odvečni servisi in kaj se da še zoptimizirat, ker bi si tudi jaz želel malo hitrejše Viste.
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

bluefish ::

krneki0001 ::

A lahko mal več poveš o tem, kaj ni delovalo, magari v svoji temi. Namreč ko si vse nastaviš, izklopiš odvečne servise, mal zoptimiziraš in popraviš registry, vista dobesedno nori.


Če kupim nek sistem nisem pripravljen 1 teden odštet za nastavljanje, optimiziranje, odpravljanje itd. takoj ko ga namestim. A bi bilo normalno nov avto takoj na generalen servis peljat? Mislim...


Sej nimaš appla, da bi delovalo vse out of the box. Nimaš tako preverjenega hardwera in nekatere zadeve je zato treba dodatno nastavit. Apple pač preverja vse komponente in vse take zadeve že vnaprej nastavi, za pc je pa miljon in ena različna konfiguracija in ti tega ne morejo pri microsoftu zagotovit, zatorej moraš sam kaj narest zato, da bodo zadeve hitreje delovale - dela je pa za eno urco.

Primerjava z avtom je pa tukaj zelo butasta, ker ne šariš po hardweru, ampak nastavljaš parametre softwera, da bo hitreje deloval. Če bi že primerjal z avtom, bi temu rekel "čip tjuning", ko na serijskem avtu spremeniš software in avto dobi dodatnih 20 konjev. To pa delajo na avtomobilih, nekateri tudi takoj ko ga dobijo, ali pa ko ugotovijo, da gre prepočasi za njih.

Zgodovina sprememb…

carot ::

Takim novicam ni za verjeti, sploh, ker so driverji razlicni in razlicno optimizirani, pa marsikaj twikano, drugace pa XP so najhitrejsi in najboljsi, skoda izgubljati zivce z VISTO in 7, bo treba pocakati vsaj se par let, naj drugi prej sprobajo in zgubljajo zivce.

Spc ::

DirectSound-a pa še vedno ni.
:\
 

lebang1 ::

Linux rules :)

Lawler_ ::

Mah, ti win 7 bodo še zmeraj tipični windows. Še zmeraj tist register, dll fajli,....

techfreak :) ::

DLL in EXE naj obdržijo, register dajo stran in se vsi podatki shranjujejo v datotekah v mapi ki je pod uporabnikovimi datotekami.

Popolnega dostopa do sistema ne sme nobeden program imeti, niti AVji.

Roota tudi zbrisati razen v corporate različicah, saj bo večina uporabnika preprosto vpisala admin geslo in inštalirala cracke z virusi in podobno ...

Vsi programi morajo ali biti podpisana by MS, ali pa samo-podpisani in zraven še kakšno opozorilo o zavedanju kaj se lahko zgodi ... in kot sem rekel, nobeden program ne bi smel imeti dostopa do direktorija kjer je OS in vsak program bi moral delovati z omejenimi pravicami - piše/bere lahko samo v svojem direktoriju in nikjer drugje.

wooted ::

in kot sem rekel, nobeden program ne bi smel imeti dostopa do direktorija kjer je OS in vsak program bi moral delovati z omejenimi pravicami - piše/bere lahko samo v svojem direktoriju in nikjer drugje.


ja in kaj bo potem z antivirusi? potem se njihova uporabnost/namen zmanjša za vsaj polovico (če ne še več)

techfreak :) ::

in kot sem rekel, nobeden program ne bi smel imeti dostopa do direktorija kjer je OS in vsak program bi moral delovati z omejenimi pravicami - piše/bere lahko samo v svojem direktoriju in nikjer drugje.


ja in kaj bo potem z antivirusi? potem se njihova uporabnost/namen zmanjša za vsaj polovico (če ne še več)

To pravim, da je zaželjen OS ... ampak potem bi AV podjetja propadla in kot vemo je kar veliko denarja v tem ... za to pa tudi nima nobeden namena popolnoma zaščititi OSa.

Lawler_ ::

in kot sem rekel, nobeden program ne bi smel imeti dostopa do direktorija kjer je OS in vsak program bi moral delovati z omejenimi pravicami - piše/bere lahko samo v svojem direktoriju in nikjer drugje.


ja in kaj bo potem z antivirusi? potem se njihova uporabnost/namen zmanjša za vsaj polovico (če ne še več)


Jast nebi pogrešal prav nobenga. Ne virusov in ne antivirusov :)

war-dog ::

naj raje primerjajo Win XP in Win 7
Object reference not set to an instance of an object.

bluefish ::

čemu že?

wooted ::

in kot sem rekel, nobeden program ne bi smel imeti dostopa do direktorija kjer je OS in vsak program bi moral delovati z omejenimi pravicami - piše/bere lahko samo v svojem direktoriju in nikjer drugje. ja in kaj bo potem z antivirusi? potem se njihova uporabnost/namen zmanjša za vsaj polovico (če ne še več) To pravim, da je zaželjen OS ... ampak potem bi AV podjetja propadla in kot vemo je kar veliko denarja v tem ... za to pa tudi nima nobeden namena popolnoma zaščititi OSa.



bi blo pa fino če bi šlo tko :D ene vrste zaščita so tiste kartice, ki brišejo kar je novega na glavni particiji.. sam tisto je bv ker rabš vsak program k ga naložiš posebi štimat... da ne omenjam kako gre vse u nulo kar se v registru shranjuje pa recimo kakšna zgodovina al pa zaznamki za net...

radix protector al kaj je že... sm jo dubu zastonj pa je sploh ne mislm uporabt:D

techfreak :) ::

Radix kartica je 99% zaščita in je zelo dobra.

Zaznamki, zgodovina in podobno se pa shranjuje, ker uporabniški podatki so na drugi particiji in ne na tisti, ki je pod radixom.

wooted ::

bom 1x usposobu :D sam nism cdja dubu zravn, pa nevem kje bi ga dubu..

dejanslo ::

offtopic

radix je bomba, kjer imaš opravka z ljudmi, ki se prav trudijo onesposobit javni računalnik (npr hodnik@dgm, hehe), za domačo rabo je pa kar overkill.. sploh, ker se novejše OSe da kar dobro softwersko zaščitit.
There`s More Than One Way To Do It

mtosev ::

7 je malo novejsa vista.

vista ima ver 6.0
7 pa 6.1

toliko o tem.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mtosev ::

Radix kartica je 99% zaščita in je zelo dobra.

Zaznamki, zgodovina in podobno se pa shranjuje, ker uporabniški podatki so na drugi particiji in ne na tisti, ki je pod radixom.

dobra ja. jaz sem jo v 5min crashal.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bluefish ::

7 je malo novejsa vista.

vista ima ver 6.0
7 pa 6.1

toliko o tem.

In kaj sedaj?
Nekako bolj je važen build.

cekr ::

Kaj se kregata zaradi hitrosti. Jasno je, da je najhitrejši DOS. Vse zadeve vam bodo delovale. Ne vem, kaj se mučite z XP, Vista, W7, Linux, QNX, Solaris...
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

techfreak :) ::

Radix kartica je 99% zaščita in je zelo dobra.

Zaznamki, zgodovina in podobno se pa shranjuje, ker uporabniški podatki so na drugi particiji in ne na tisti, ki je pod radixom.

dobra ja. jaz sem jo v 5min crashal.

Saj sem rekel 99% ...

Sploh pa kako ti jo je uspelo crashati? Vse kar dela, dela na hardwarskem nivoju ... in ti originalne kopije sistemske particije ne moreš spremeniti.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kandidati za izid (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
569222 (6171) Hardstyle
»

Nič več bet za Windows 7

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
367200 (4195) kriko1
»

Windows 7 dviguje prah

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
317176 (4552) MrStein
»

Izšla predbeta Windows 7 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12719063 (11196) Jst
»

Windows 7 se bo imenoval ... Windows 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6818902 (14136) MrStein

Več podobnih tem