» »

Nov test: Kupovanje računalnika

nsane ::

O rly?

VolkD ::

Pri vsem skupaj me motijo predvsem tri dejstva:
1. Konstantno se pogovarjamo o ceni ! Zakaj že ? Je cena tisti parameter, ki odloča o vsem? Zahteve so bile jasno podane. Namišljena situacija študenta, ki pravkar potrebuje računalnik. O računalnikih nima pojma, ve le da ga drugi uporabljajo za seminarske.
O cenah se pogovarjamo le zato, ker nenadoma vsi vidimo in gledamo s svojimi očmi ne pa z očmi študenta ! Je res tako težko zamisliti sebe v taki situaciji ? In se vprašati : Kaj bi si jaz kupil, če bi imel take potrebe?
Vsi smo strokovnjaki in vemo kolko kaj stane in kaj bi sebi za lastne potrebe optimalno kupili. Torej, je miselni preskok v novopečenega študenta res tako težka stvar, da se jo nebi dalo narediti? Ali pa je med trgovci računalniških komponent pol kretenov in pol bebcev( razvrstite se sami !).
2. Stalno se povdarja, da je primarni interes trgovine ustvariti čim večjo razliko v ceni, primarni interes kupca, pa zadovoljiti svojo potrebo čim ceneje. Pri tem naj bi bila ta dva interesa diametralno nasprotna.
Zakaj tako ? Je kdo pomislil, da je ta nasprotnost samo prividna ? No dopuiščam, da res obstaja, a le če trgovec funkcionira po načelu "zajebi in spizdi" ! Kje konča trgovina s takimi načeli je zgodovina slovenskega računalniškega trga že večkrat pokazala.
3. Nesporno dejstvo ostaja, da je človeku, ki ne ve kaj bi kupil, a nekaj potrebuje, ta nekaj precej težko prodati, ker ga sam ne zna definirati. Nihče, ampak res nihče ni pomislil na to kar počnem sam. In če smo že pri cenah in denarju bom to tudi tako prezentiral.
Ponudim svetovanje in vodenje pri nakupu. Cena ure je 8 K SIT. Nemalokrat pri tem potrošim dve ure in si jih zaračunam, kar se mi zdi pošteno. Z izbiro primernejše opreme glede ma potrebe je stranka mnogokrat prihranila tudi do 40 K SIT. Krasno - in kako to bolj točno finančno izgleda?
Preprosto prodal sem za 40 K SIT manj. Ker je moj rabat recimo 15 % ( nekateri imajo tudi 30 %) sem na izgubi za 6K SIT ( 12K SIT). S svetovanjem pa sem zaslužil 16 K SIT.
In kako to izgleda z očmi stranke ? Definitivno je prihranila 24K SIT. Dobila je občutek zaupanja, občutek, da ni eden od mnogih in da lahko vpraša in tudi dobi odgovor. Svetovanje je podkrepljeno z prikazi cen in lastnosti posameznih delov preko interneta. Prav tako so pogledi na ohišja možni v tiskani literaturi. ( stroškov torej praktično ni ). Odločitev pa v vsakem primeru ostane stranki.

Podobnega odnosa ni bilo nikjer zaslediti, a sem pazljivo čital vse poste. So sicer poskusi v to smer a s pripombo, da se šef, lastnik s takim načinom dela nebi strinjal. Ob čitanju take pripombe, me nehote spreleti misel, da bi danemu trgovcu dal brezplačen nasvet - išči si drugo delovno okolje, kjer boš lahko uveljavil svoja načela in dokazal, da imaš prav. Delati nekaj preko lastne volje je dokazano neuspešno - za oba! Delodajalca in delojemalca.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Izy ::

: novopečen študent. Glavna lastnost: glup.

Bil sem prisoten pri izvedbi testa v eni od trgovin in lahko povem, da je študent tako prepričljivo odigral vlogo "glupega", da sem prepričan, da ni bilo vse zaigrano, ampak da je nekaj resnice na tem.:D

Sicer pa ga je prodajalec večkrat vprašal, ali bo na računalniku samo pisal seminarske, pa je vmes enkrat omenil, da bo mogoče tudi kakšno igro odigral kdaj pa kdaj. Pred mojimi očmi so mu pokazali različne tipkovnice ter povedali cene in študent si je sam izbral tisto, ki je bila dražja. Torej me ne čudi, da je "glupi" študent dobil takšne ponudbe.

Zheegec ::

Ehehe, fajn se mi zdi ko prodajalec pravi da je pa ta "študent" rekel da denar ni problem, Primož pa da je bilo drugače :>

U bistvu bolj Primožu verjamem, samo dajte se drugič za foro kar posnet, en diktafonček v žep pa je, pa se nihče ne bo zgovarjal.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

lambda ::

Če malo premislim bi bila zgornja cenovna meja res napačna poteza, ker potem ti vsi prodajo nekaj po tisti ceni. Moral bi rečt: "Rad bi dal čim manj denarja, vendar pa vseeno toliko, da bo računalnik zadostoval mojim potrebam, kakšen je rang pa niti približno ne vem, ker ne poznam tega področja." Potem bi se pa res pokazalo kdo je fer in kdo ne.

Matev ::

in kaj ko ti potem taka oseba pride in reče
"doom igrica mi ne dela dobro, ko mi jo je frend gor dal"

zakaj mi ne dela, če je pa nov račuanlnik

Zheegec ::

Mal dnarja mal FPS? >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Spc ::

Ja tako je to.
V eni trgovini ti prodajo hudi računalnik za veliki denar v drugi pa ti ponujajo šit robo ker ti pač prodajalec pove, da tako kvalitetne robe ne potrebuješ.

Enaka finta se je zgodila ko sem kupoval Intel 1000 MT Server Adapter pa so me samo gledali zakaj rabim tako dobro mrežno in prepričevali, da nerabim tako dobre in da je nebojo naročili ker je ne rabim.

;(

mitja ::

....če še jaz dodam eno malenkost....
Torej, tip pride k meni, pove, da je brezposelen in da rabi računalnik seveda SAMO za internet in da kupuje svoj prvi pc.
Zgodba se nadaljuje tako, da sva našla konfiguracijo za okoli 180k sit z 17'' lcdjem in originalnimi winxp home, okoli 150gb hdd, pa zvočniki, 512mb ram, grafika 256mb, dvd rw + 2 leti garancije + FSecure....
Ja, tipček se vrne čez približno mesec in pol ter pravi, da mu kišta ne dela... Nakar seveda zelo kmalu ugotovimo, da je namestil en kup iger + dva downloaderja (DC++ in eMule) in ker je bil zelo aktiven, mu seveda stvar ni več delovala, ker bogi računalnik ni imel več kam pisat podatkov.
Zaključek... bogi brezposeli človek je dokupil še 512MB rama in 250gb disk.
Torej... po eni strani razumem prodajalce zakaj ne ponujajo najcenejše konfiguracije, saj najceneje ne pomeni najugodneje. Po drugi strani pa oseba, ki pride do mene in pove, da rabi stvar samo za tipkanje, mu predlagam najcenejšo varianto, zraven dam še malo dražjo ter razložim zakaj je dražja boljša.
Običajno se ljudje po razlagi odločijo ja dražjo.:))
----
KUPEC JE KRALJ IN PRODAJALEC MU MORA USTREČI TAKO, DA BO STRANKA ZADOVOLJNA. ...tudi, če plača nekaj več, kot se je sprva namenila.;)

P.S.
Je pa 100% res, da v večini trgovin prodajalci ne vedo kaj prodajajo. Zelo žalostno, ampak resnično!;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mitja ()

shock ::

Spc:

Ja zakaj rabiš to mrežno? To je nesmisel :P

joke

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shock ()

Spc ::

:D

Drugi primer je pa bil v big bangu.
Ko so edini imeli DV kaseto ( ne miniDV ) in ker imam jaz doma Sony DHR-1000 sem šel in hotel kupiti Sony DV Premium 180min.
Pridem v trgovino in povem trgovcu, da mi naj iz vitrine da veliko Sony DV Premium 180min kaseto.
Trgovec me je začel prepričevati, da to ni za VHS video rekorderje in da je to brezveze, da to jaz kupim za moj VHS.
Ker pač se mu je zdelo nesmiselno da bi jaz dal 10k sit za neko kaseto katere sploh uporabit nebi mogel v svojem "VHS-u".
Rekel je tudi, da je ta kaseta tam v vitrini že 1 leto in je noben ne pogleda in mi ne verjame, da imam jaz tako profesionalno robo doma.

Bolj ko sem mu jaz pravil, da imam doma DV rekorder bolj on ni verjel in mi je ni hotel prodati.
Na koncu je minilo 30 min in še vedno je trdil svoje da mi kasete ne bo dal.

Odšel sem in prišel čez 5 ur nekje ob 15. uri takrat je bila neka gospa tam.
Samo rekel sem, da bi to rad imel pa mi je kaseto takoj dala brez vprašanj.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

twosocks ::

Pa da vidimo vaše kratko mnenje, brez odvečnih komentarjev.

anketa

Pa ne pretiravajte, bom umaknil, če bodo extremni rezultati ...
*------------------------------------------------------------------*
Ni podpisa
*------------------------------------------------------------------*

Tero ::

Spc: Bi mi pa tvoj videorekorder slikal:D Ali pa še boljše ga poleg prinesel.>:D
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

sverde21 ::

@Spc: zakaj mu nisi reku da nej šefa pokliče... >:D bi ti kr hit dau tisto kaseto :D
<?php echo `w`; ?>

shock ::

Raje bi videl da bi se naredila neka splošna anketa kjer bi se dalo posamezne parametre ocenjevat od 1 do 5 in potem neko povprečje vseh teh parametrov.

Spc ::

Aha.
12kg škatlo mu bom tja noso v trgovino ja.
8-O

Sony DHR-1000
Žal ga sony več ne izdeluje.
:'(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

dcy747 ::

Samo en dodatek ...

Tega naivnega študenta v navedenih primerih ne bi nihče oškodoval. Dobil bi točno to, kar je plačal. Drugače bi bilo, če bi mu zakasirali 300k za mašino vredno 120k. Če pa poba želi dati 300k - je pa njegova izbira. Sem pa precej siguren, da bi v vsaki trgovino naredili predračun v določenem finančnem okvirju, če bi jim bila ta naloga zadana.

Ko komu svetujem ob nakupu računalnika, je prvo vprašanje koliko želi dati. Tele "samo za natipkat pa za na internet" zgodbe se ponavadi izrodijo v "ej, meni pa ne dela (vstavi_ime_igre)". Pri večini pač človek upošteva dejstvo, da se večina PCjev uporablja tudi za igre.

D.

Barakuda1 ::

Pri večini pač človek upošteva dejstvo, da se večina PCjev uporablja tudi za igre.


Morda pri večini, ne pa pri vseh. Pravzaprav sploh dvomim, da pri večini.

Večina PC se nahaja na delovnih mestih, kjer objektivno ne služijo drugemu, kot pisanju tekstov (vsaj večina) in temu, da tak uporabnik prejema elektronsko pošto in občasno tud kakšno stvar (ki jo rabi, ali pa ne, za svoje delo) tud na netu pogleda.

A njim, bi tud turli takšne konfiguracije??

Bi, a ne. Če je šef butast, pa ne ve kaj nabavlja, je njegov problem.

Pa ni tako, sem že povedal zakaj - NE.

R33D3M33R ::

Zanimiv test. Saj ni bilo pričakovati kaj drugega. kot visoke cene za računalnike. Če ne omeniš, da bi rad nekaj čim ugodnejšega ti bo pač vsak prodajalec dal tisto kar je najboljše za njegovo trgovino. Če je moto trgovine politika v kateri se mora pač več prodati, bi prodajalec, ki bi ravnal v nasprotju s tem, bil slab prodajalec, saj bi škodil svoji trgovini.

Nekateri pravijo, da se študent ne more spoznati na ceno. Mene bi bilo sram, če bi v trgovino prišel popolnoma neinformiran. Od takega "študenta" se potem lahko očitno tudi pričakuje, da bo vzel prvo službo, ki mu pride pod roke pa četudi bi imel še drugo ponudbo, kjer bi dobil več denarja za isto opravljeno delo. Za takega študenta bi se tudi lahko vprašali kaj sploh počne na faksu, če pa se še o taki osnovni stvari (v današnji družbi že) ne zna pozanimati!

Torej tale test je tako tako, rezultati so tako ali tako logični. Iz testa se ne da izvedeti nič novega. V tej temi je padlo že številno dobrih predlogov za morenbitni naslednji test, upam, da jih boste upoštevali.

Aja, že od nekdaj velja, če ne znaš vprašati pač trpi!

P.S: za pisanje seminarske kot si jo jaz predstavljam dobiš kišto že za 20k (miška+tipkovnica+zvočniki) included, za 50k pa si kupiš 17" LCD monitor. Pa brez bluzenja, da to ni res, ker zadostuje!
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

dcy747 ::

Morda pri večini, ne pa pri vseh. Pravzaprav sploh dvomim, da pri večini.

Pri večini domačih uporabnikov.

Večina PC se nahaja na delovnih mestih, kjer objektivno ne služijo drugemu, kot pisanju tekstov (vsaj večina) in temu, da tak uporabnik prejema elektronsko pošto in občasno tud kakšno stvar (ki jo rabi, ali pa ne, za svoje delo) tud na netu pogleda.

Govoriš o študentu ki kupuje domači računalnik, katerega primarni namen bo šola. Vsakemu, ki je kadarkoli prodal vsaj en PC pa je prekleto jasno pomen fraze "računalnik za šolo".

D.

opeter ::

Se strinjam s komentarjem od dcy747-ja. Res, da se čez čas izve, da dotični bi želel tudi igrati (nove) igre. Ta moj post bo zdaj odšel malo off-topic, ampak se je nekomu iz jezika izmuznilo, da je Študent, ki je prosil predračun rekel, da bi občasno kakšno tudi zaigral. Ubogemu prodajalcu pa ne preostane drugega, da priporoča neko grafično kartico iz spodnjeg srednjega razreda... (aka 7300GS/7300GT/7600GS/Radeon X1600). Sicer pa čestitam skupini, ki je izvedal ta test, so zelo zanimivi predračuni.

Na srečo (ali nesrečo, kakor za koga) so nove igre vse bolj zahtevne (v hardverskem smislu). Tako bo čez čas nastala elitna druščina oz. sloj ljudi, ki bo imela dovolj denarja, da kupuje nove grafične za 1000 EUR oz. več na vsake 3 mesece. Ostali pa, ki bodo želeli igrati (nove) igre si bodo pač kupili konzolo. Drugače pa imamo itak starejše igre, ki delujejo na današnji strojni opremi s polno hitrostjo, če ne drugače s spomočjo emulatorjev. Izhajajo pa tudi manjše (nove) igre za mali pare (torej v rangu 20 $). Ena boljših je recimo tale: After the End. No ja, koliko ljudi, toliko čudi. Jaz recimo nikoli ne bi igral CS:S in podobne igre. Preigral sem sicer Doom 3 (in ne, ne z zaprtimi očmi :P), ampak to je bilo tudi vse. Igra je bila (zame) grafično precej pusta. Vsak dandanes najslabši konfig je dovolj dober za pisanje seminarske. Celo za "normalne", male igre (small games - pomeni, da zavzem prostor do max. 500 MB). Morda pa se motim.

Tako. Pa smo prišli smo do konca mojega "prispevka".
Dodal bi le tole: počasi imam poln kufer brez zveznega nadgrajevanja računalnika, zato sem se odločil, da bom prodal računalnik in se odselil v Prekmursko Šumo. Ajd, se vidimo čez n let.

Še enkrat čestitke ST-ju za zanimiv članek in branje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Stepni Volk ::

Ker ni prav dobrih zagovornikov trgovcev, bom sam probal kaj povedati. Kot prodajelc končnim uporabnikom sem si služil kruh od '90 do '94 (v Avstriji), potem leto dni v veleprodaji (IBM, Intel... v Sloveniji).

Morda se je stanje v tem desetletju + že tako spremenilo. Dejansko smo predračune končnim uporabnikom zelo redko pisali (veleprodaja bazira samo na tem). Še to so bile ponavadi šole in podjetja, ki rabijo predračun za nakazilo sredstev.
Roba se je prodajala hitro, tako, da predračun sestavljen danes ni nujno, da drži jutri. Tako kot trgovec moraš spisati takšen predračun, ki bo veljal v zakonskem roku. Ponavadi je bilo to nekaj dni.
Ponudba je tako ZELO odvisna od zalog na tržišču. Če veš, da je določeno robo težko dobiti, jo ne boš ponujal v predračunu. Ne glede nato, kako optimalna bi bila za določenega kupca. Na umu moraš imeti tudi prednaročila, ki se še niso izvedla itd... V zagati si tudi, če sodelavec medtem odproda celotno zalogo diskov, ki si jo medtem "obljubil" v predračunu.

Upam, da vam je sedaj stvar bolj jasna.

Sam test je tudi samo na pol speljan. Predračun je le izhodiščna točka. Temelj okoli katerega se potem splete nakup.

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Test ima še nekaj napak.

PRVIČ
Vsebuje simuliranega "študentskega bumbarja". Nepristranskost vprašljiva.

DRUGIČ
Bumbarja imata določene povezave z omenjenimi trgovinami (glede na občasne oglasne pasice Slo-techa). Nepristranskot ponovno vprašljiva.

TRETJIČ
Najpomembnejše: Nakup se ni izvedel .

ČETRTIČ
Ni praktičnega testa ali lahko "štuent" z mllinčkom spiše seminar ali ne.

PETIČ
Manjka customer support test. Recimo stranka, gleda nato, da je bumbar, ne zna priklopiti stvari.

ŠESTIČ
Manjka test servisa. Kjer bi se testno iztaknio nekaj žičk v ohišju. Vrnilo mlinček in ocenilo čas in način odziva.

SEDMIČ
Manjka obvestilo vsem trgovcem in jim dati možnost pojasnila.


Test je tako teoretičen. Z razlogom. Izvedba bi stala nekaj milijonov tolarjev. A mislim, da bi se lahko izvedla v povezavi s ZPS - Zvezi Varstva Potoršnikov. Tako bi lahko ocenili celoten potek nakupa računalnika.

A test je takšen, kot je. Do določenih zaključkov se da priti. In prav je, da sta avtorja testa zaključke prepustila vsakemu izmed nas. Sedmo točko mojih popravkov lahko še izvedeta. Bila bi ZELO zanimiva :)

Highlander ::

Test lepo pokaze zaskrbljujoco miselnost vsaj nekaterih trgovcev (ki so se tudi oglasili v tej niti) o tem, kaj je zanje dobra "postrezba" kupcu, se posebej glupemu. Zal tudi odlicna pojasnila Primoza nekaterim niso prevec koristila in se vedno mislijo, da so dobra vprasanja v stilu: "single- ali dual-layer DVD pekac?" in "Radeon X1600XT Crossfire ali GeForce7600GT 256M PCIe?", kupec je pa itak retard, ce ne pozna niti razlike med vertex in pixel shaderjem... Za kaj bo uporabljal racunalnik je pa seveda najbolje soditi po sebi (igre, igre, filmi, pr0n, igre, ...;) in temu primerno prilagoditi ponudbo.

Sploh se mi zdi znanje in pristop trgovcev na podrocju racunalniske in druge visokotehnoloske robe (fotoaparati, mp3 predvajalniki, tudi mobilni telefoni) na SPLOSNO PORAZNO. Tudi sam imam vse prevec izkusenj, kot jih je zgoraj opisal SPC: da trgovec dejansko nima pojma kaj prodaja, al pa ga vsaj nima dovolj. Na pamet nastevanje vseh serij graficnih kartic od ATI-ja in drugih, dostikrat nepomembnih ali pa narobe interpretiranih, tehnicnih podatkov pac ni isto kot razumevanje delovanja in NAMEMBNOSTI stvari. Vse prevec trgovcev niti priblizno ne dojema, kaj in kateri detajli so sploh pomembni pri uporabi multimedijske naprave in zato pomembni za kupca, pa naj to ve ali pa ne (ce se ne "spozna" oz. je debil).

Ker pa je malo ljudi na tem svetu, ki so sposobni ob nepoznavanju stvari to dejansko priznati, se posebej ce bi to MORALI poznati, pride do smesne in nezelene situacije: Trgovec ti dobesedno nabija bullshit in si sploh ne da dopovedati drugace. Jaz takrat ponavadi le glupo kimam in igram tocno takega debilcka, kot je bil opisan v tem testu, saj je to lazje kot dokazovati "vsevednezu" nasprotno. Mislim si pa svoje in potem po potrebi prilagodim pristop. Koliko gre zaupati presoji in nasvetu trgovca je pa test jasno pokazal. Mogoce ne bi bil odvec tudi kaksen test v tej smeri. Preprican sem, da bi bili rezultati se veliko bolj "kontroverzni"... :D

Ce so ze proizvajalci (ki mecejo na trg 3x prevec razlicnih in "razlicnih" izdelkov) ter njihovi marketingarji (razne izjave o "immersive, smooth gameplay" najnovejsih iger na kaksnem GF7300 ;) toliko zajebani, bi bilo res lepo, ce bi se kupec lahko vsaj na prodajalca VSAJ MALO zanesel, da mu pomaga prebrodit to meglo visoke elektronike. Zal ni tako.

S tem postom nikogar v tej debati ne obsojam, se manj hocem zaliti, hotel sem le izpostaviti se eno sorodno tocko, se posebej ker se veliko prevec krivde poskusa preliti na tega ubogega "debilnega kupca".

StepniVolk: 1. zgornji post - poucno. 2. zgornji post - nabijanje. To ni bil nek primerjalni test trgovin, pac pa le ORIS odziva in odnosa trgovcev do nevednih kupcev na tem podrocju. Verjetno bi bilo bolje, ce sploh ne bi imenovali trgovin...

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

Ja zelo zanimivo je da ste dobili predračune na fizično osebo, ker morajo to imeti trgovine še rezervirano do datuma zapadlosti predračuna :D

Jaz bi definitivno naredil samo ponudbo :>

Stepni Volk - takšni problemi so standardni, napišeš predračun pa pozabiš rezervirat robo, potem imaš pa BIG problem ko zgine 0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

sverde21 ::

Poznam take ja, par dni prej ti trgovc obljublja de majo to na zalogi, pol pa prideš kupit pa reče je zmankal ;((
<?php echo `w`; ?>

Zheegec ::

Ja par dni prej, to se kliče eno uro prej, to pa res ne moreš bit jezen če ni več :>
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

deamon ::

Prah, serviserjev odrešitelj

Jaz imam par neljubih izkušenj s servisi. Po dobrem mescu crkne plata in seviser me hoče prepričat, da je za to kriv prah. Povedal sem mu, da to ne drži, ker na matični plošči skorajda ni prhau in da če misli, da je en prah uničil mojo matično, potem takem je njihova roba za en k.. Ni se dal omehčat. Potem sem imel opravka s komercilistom, ki je rekel, da zamenjava ne bo mogoča. Po nekaj dnevnih prerekanjih sem mu rekel naj se pravilno odloči, sicer si bomo poiskali poštenejšega dobavitelja in servus. V tej firmi nabavimo kar precej robe zato se je komercialist odločil v našo prid.

Nekega dne pridvim v servis, kjer zagleda mladeniča s teden dni staro grafikuljo, ki ni delovala. Hotel sem mu veleti, naj pihne v ventilatorček, ker če bo serviser videl 1 PRAH mu ne bo hotel zamenjat nedelujoče grafikulje, saj je za to kirv tisti 1 prah. Moja predvidevanja so se uresničila.

Iz tega sledi, da če nisi firma, ki jemlje na veliko, zate ne veljako ista pravila. In če nisi pretkatn in povrhu še ekspert te naplahtajo.

Strinjam se s predhodniki, da bi bilo potrebno opravit teste servisov in jih potem obesiti za testise ;).

Zanima me če kdo ve, kako je z garancijsko nalepko. Mislim, da v nekaterih firmah lahko odstraniš in garancija še velja, vendar če je oprema fizično poškodovana nimaš pravice do zamenjave.
Jaz sem pred kakšnim mesecem moral odpret kišto, ker so v sestavljalnici pozabili vgraiti floppy. Ker je se je rok za predajo opreme stranki iztekal nisem imel časa peljat server nazaj in moledovat, da ugodijo moji želji, njihovi napaki. Ko odprem kišto z začudenjem vprašam sodelavca, če je že videl ta nov način pritrjevanja matične pološče, brez kakršnega koli vijaka. Plata je bila pritrjena z dvema plastičnima čepkoma. Očitno so pozabili vgraditi vijake ali je to nemara nov način varčevanja, politika firme (prodajalne).

Vprašam se, kolikokrat moramo kupiti nove komponente na račun njihove površnosti in malomarnosti. Izmišljajo si razne ZF vzroke in fantazirajo o nemogočih vzrokih.

Vzrok temu niso sami sestavljalci ampak kurja pamet vodij. Fantje v sestavljalnicah so preslabo plačani, zato si kaj kmalu poiščejo boljše delo. Pametneje bi bilo zaposlene palčat kolikor si zaslužijo, tako bi ljudje ostajali dlje v firmi, pridobili več izkušenj in te izkušnje bi ostale v firmi produktivnost pa bi se povečala.


Po pričevanju kolega moram omenit fenomenalno fantazijo prodajalca. V majhni trgovini, kjer nat***ejo vse mogoče kolegu niso bili pripravljeni zamenjat skoraj nove, še v garanciji na pol delujočo matično ploščo. Za nedelovanje so krivili virusi. Kolega jim je povedal, da je bil disk formatiran in sistem ponovno nameščen. Prodajalec in ob enem lastnik je bil mnenja, da stranka nima pet pik. Razloži, da je na medmrežju virus, ki se skrije v RAM in formatiranje diska ni rešitev. Skoraj bi mu uspelo prodati še ram.
O tem gospodu sem slišal še kar nekaj zanimivih fantazij, vendar bom za enkrat zaključil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: deamon ()

Stepni Volk ::

Dobra ideja.

OSMIČ
Tudi kvaliteta sestavljenega računalnika bi se morala ocenjevati. Ter preveriti ali so stranki dali vse kable, vijake in sponke, ki bi jih sicer dobili, če bi stvar kupili po kosih.


Še en problem. Študent je buhtelj... na kvadrat, a navkljub temu zna najti računalniško prodajalno? Pravi bumbar bi šel s starši lepo v Spar, E.Leclerc, Mercator in kupil... ane?

Yohan del Sud ::

Po spremlajnju teme od začetka še mojih pet centov.


Kot je Volčič nad mano ugotovil, manjka testu kar nekaj definicij, da bi bil "strokovni." Kar ne jemljem kot slabo. Tudi amaterske raziskave so še vedno raziskave, in iz katerih lahko pameten kaj vun potegne.
S precej temi štacunami sodelujem na taki in drugačni ravni in so le navadni ljudje zadaj z navdim IQ-jem in povprečno izobrazbo. In ne "nategujejo" sami po sebi, je zadaj lahko prodajna politika ali podpora prodaji, slab dan, tudi nepopolna intiligenca oziroma neizkušenost, ampak direktnih nategov (zej te bomo pa oskubil do gole kože) tu skorajda ni. Taki takoj vun padejo. Darwin pa to.
V plus prav tako štejem, da so bili komentarji še kar nepristranski.

Bolj me nekaj drugega moti. Vse kar o kakovosti tega foruma pove je 333 postov na to temo, in 12 za kupce in prodajalce uporabnih odgovorov...
www.strancar.com

Jumping Jack ::

Tale forum je še med boljšimi. Marsikje se takale "debata" (ok, kreganje) sploh razviti ne more, kaj šele da bi bilo zanimivo za brat ;)

IMHO je najboljši post napisal VolkD - tisto s plačanim svetovanjem. Čeprav bo verjetno marsikdo imel tudi to za "nateg", ker za pisanje seminarskih pač ne potrebuješ nekega svetovanja o računalniški opremi, in s tem si mu že prodal nekaj, kar "ne potrebuje" (in to celo ne "nekaj", ampak "meglo")... Ampak dejansko na ta način prodajalec in kupec dobita nek skupni interes (to je omogočiti kupcu čim bolj informirano odločitev o nakupu) in nimata več nasprotnih pozicij. To bi tovrstne prodajalne vsekakor morale bolj prakticirati. Problem je samo to, da je treba za svetovanje znati bistveno več kot za golo prodajanje in mislim, da večina današnjih prodajalcev za kaj takega ni primerna (že kar slišim razlage v stilu "grafična z 256 MB je 1x boljša od grafične s 128 MB"). To bi se dalo rešiti z ustrezno stimulacijo prodajalcev.

darksamurai ::

zelo dober in odlično napisan članek! pohvale!

ja kvaliteta je bila tudi komentirana kot mnenje o komponentah kot npr: kaj bo en n00b z dual core kišto in 1GB RAMa? tud za grafično oblikovanje se ne rabi take kište... sam imam zaenkrat še kr Athlona XP 2.6, 512 MB DDR sicer corsair XMS ampak to ni pomembno, GF 5900 XT...pa vseen lahko brez večjih težav in čakanja daljšega od parih sekund pri odpiranju programa obdelujem filme, slike in še normalno igram....kaj šele za pisarniška opravila... več kot dovolj... pa ta moj računalnik je po trenutnih merilih novih računalnikov neka low rešitev... pa bo še vedno kr neki časa delala dobro tud z visto to pa 100%... ampak ga bom v kratkem zamenjal sam zaradi špilov. tisti ki neki kritizirate in zagovarjate 300k+ kište očitno nimate preveč izkušenj ne znanja o PCjih... tako da bi mu nek trgovec ki ne bi hotel nategniti in ki bi imel tudi nekaj dejanskega znanja (ki ga primankuje 90% trgovcev na vseh tehničnih področjih) študentu z lahkoto in brez večjih premislekov o smiselnosti nakupa prodal sistem za 200k... tiste best buy rešitve so za gamerje. sploh pa ne rabi nekega LCDja za 70k če je zanj dober en samsung za 50k (trenutno so to že zlo dobri zasloni....jah konkurenca in cene padajo...)... in s tem si ne bi nič bolj pokvaril uči...mal preverte stanje LCDjev in se tudi pozanimajte kaj sploh katera stvar pomeni in kako deluje predn pametujete...
tako da dual core, grafa za 50k,... so za gamerje da lahko igramo najnovejše in prihajajoče špile pri dokaj visoki resoluciji in to tekoče... nepomembno za enga n00ba kot je ta namišljeni študent...ker se kakih bolj zahtevnih opravil ne da naučiti čez noč...nekateri se jih nikoli ne naučijo in se dejansko sploh niso sposobni (tudi taki obstajajo... jih velik poznam)

software XP pro, office SBE in take stvari so samo za poznavalce. in tudi open office ni 0 slabši od MS office. Oo vsebuje še več stvari samo uporabniški vmesnik je nekoliko drugačen (kar pa je za enega čistega beginnerja čist vseen kje se nauči)...shranjuje in bere pa lahko vse oblike. Linux je sicer bolj primeren za poznavalce ampak so pa distribucije, kot je tanov open suse 10 čist enostavne in primerne za našteta opravila povrh pa še itak imajo še vse ostale stvari za bolj vešče.

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

Še en problem. Študent je buhtelj... na kvadrat, a navkljub temu zna najti računalniško prodajalno? Pravi bumbar bi šel s starši lepo v Spar, E.Leclerc, Mercator in kupil... ane?

No ja, vse večje rač. štarcune imajo zadaj nek marketing, zaradi katerega imaš nekako v glavi, da v trgovini xyz dobiš kruh, v x1zy2 pa dobiš plasme pa računalnike. Dokler nisem res šel v Mercator sploh nisem vedel da imajo tam 3 kompe, 2 monitorja in pa 3 tiskalnike. Zato najbrž večina ljudi ki ima malo denarja in rabi nasvet gre v "prave" računalniške štarcune.

Kot je Volčič nad mano ugotovil, manjka testu kar nekaj definicij, da bi bil "strokovni." Kar ne jemljem kot slabo. Tudi amaterske raziskave so še vedno raziskave, in iz katerih lahko pameten kaj vun potegne.

Saj fora je ravno v tem da gre nekdo ki nima blage veze v nakup nečesar, za kar bi bil načeloma že pisalni stroj OK. Moram reči da sem razočaran nad predračuni ki so nastali (sploh nad tistim ki je nastal v neimenovanitrgovinikjertudisamdelam). Tudi če kupiš najcenejši komp bo še vseeno poganjal starejše igre, katere tudi sam igram kljub 7900GT grafični :D

S precej temi štacunami sodelujem na taki in drugačni ravni in so le navadni ljudje zadaj z navdim IQ-jem in povprečno izobrazbo.

Moti me, da večina trgovin z rač. robo išče trgovce in ne računalničarje, kljub temu da je ravno IT oddelek tisti kjer je znanje glavno, in če ima trgovina 5 prodajalcev ki se na zadeve spoznajo je to veliko bolje kot če ima trgovina 5 trgovcev ki imajo bolj malo znanja o stvareh. IMHO z vljudnostjo in znanjem pri IT robi dosežeš dosti več kot z "trgovskimi sposobnostmi", karkoli je že to.
Kakšno konfiguracijo bi pa sam sestavil - po toči zvoniti je prepozno bi rekel >:D

ampak direktnih nategov (zej te bomo pa oskubil do gole kože) tu skorajda ni. Taki takoj vun padejo. Darwin pa to.

V trgovini kjer delam (neimenovani©) se zelo povdarja ugled, a vseeno je ta precej na psu - zakaj pa glejte zgorni odstavek 0:)

Bolj me nekaj drugega moti. Vse kar o kakovosti tega foruma pove je 333 postov na to temo, in 12 za kupce in prodajalce uporabnih odgovorov...

To da se končno enkrat razpravlja o kakovosti svetovanja v raznih rač trgovinah je že velik napredek, pa naj bodo posti takšni ali drugačni. Škoda samo da ta forum nima velikega vpliva na splošno javnost, tudi novinarji ga (očitno) ne spremljajo veliko, čeprav je (IMHO) precej strokoven in nepristranski.

IMHO je najboljši post napisal VolkD - tisto s plačanim svetovanjem.

Zanimivo se mi zdi da slovenci v glavnem kakovostnega svetovanja ne cenimo in vseeno sprašujemo pa probavamo stvari v eni trgovini, na koncu pa gremo na www.ceneje.si pa kupimo tam kjer je jurja ceneje, čeprav smo v dražji trgovini dobili dober nasvet in lahko izdelek preizkusili in ugotovili kako deluje (no, če je razlika zelo velika je seveda zgodba drugačna). Zato pa imamo na koncu v rač. trgovinah samo "trgovce" in ne računalničarje, kar pa na koncu pomeni da svetovanje ni dobro in da ne zaupamo nikomur, oziroma kupimo v tisti trgovni ki jo obiščemo zadnjo, ker "trgovec" pravi da je njegova konfiguracija boljša od konkurence, čeprav mogoče ni. Na koncu pa imajo najboljši promet spletne trgovine, čeprav tam ne svetujejo ali omogočajo preizkušnje prenosnikov, ampak samo skrbijo za odpošiljanje in reklamacije.

Ravno v petek se je zgodilo da so v določeni rač. trgovini trdili da dvojedrni Turion64 pač ne obstaja... pa tudi v naslednji so se strinjali, čeprav je na www.amd.com pisalo drugače. Seveda je bila stranka na mojega sodelavca zelo jezna, ker je predlagal prenosnika z Turion64 x2, ki pač ni dvojedrni.

Ampak dejansko na ta način prodajalec in kupec dobita nek skupni interes (to je omogočiti kupcu čim bolj informirano odločitev o nakupu) in nimata več nasprotnih pozicij.

No, saj kupcu v končni fazi skoraj gotovo poveš tudi za kaj bi LAHKO uporabil računalnik, ne gledaš samo za kaj ga želi uporabljati. Ko omeniš da je pa tukaj grafična integrirana, torej ni dober za igre, za kar pa itaq ni namenjen velika večina na koncu pomisli da ima pa le 10-let starega sinčka ki bi igral igre in vzame vsaj 20k dražji komp z boljšim procom in prosto PCIe režo, če ne čisto druge mašine kot so prej nameravali. Je pa res da je bila ta možnost izključena iz "testa" in torej to ni izgovor za konfiguracije za 300k >:D Glavna stvar je, da stranka ve kaj pridobi z boljšim računalnikom, šele potem zakaj je računalnik št. 5 boljši od računalnika št. 2.

Problem je samo to, da je treba za svetovanje znati bistveno več kot za golo prodajanje in mislim, da večina današnjih prodajalcev za kaj takega ni primerna (že kar slišim razlage v stilu "grafična z 256 MB je 1x boljša od grafične s 128 MB"). To bi se dalo rešiti z ustrezno stimulacijo prodajalcev.

My point exactly :D


Uh, off to bed I go 0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Miky18 ::

Vse stvari in problemi ki nastanejo popolnega ˇbutcaˇ (se oproščam izrazu), so mi že popolnoma znane... Tudi sam sem bil na tem mestu in vam lahko povem, da ce se hoce kdo preizkusiti v tej stvari se lahko, ampak mu lahko skoraj 100 % garantiram, da bo sam v prvo naredil narobe (na kaj pozabil ali pa izbral predobro opremo za željeno zmogljivost). Težko je v današnjem času nekemu prodajalcu doumeti,da študent, ki rabi računalnik le za pisanje ne rabi zmogljive grafične ali pa velikega diska za filme... Kajti že samoumebno je, da tisti, ki se prvič usede za računalnik, čeprav je še tak novinec, ne bo čez nekaj časa odloči narediti kaj več za računalom... Zato vsak (no mogoče nekateri gledajo to stvar iz cenovnega vidika in profita) prodajalec izbere tako opremo, da bi ustrezala studentu za dle časa (se pravu mu svetuje prav, ker v večini primerov pride do tega, da se študent odloči da bi rad igral mogoče še kakšno streljačino za zabavo.) Lahko pa vam povem za eno trgovino, kjer bi vam prodajalec svetoval za tak hardware in software, ki bi popolno ustrezal opisu (čeprav še tako bornem). Sam sem se prepričal o tem. Ta trgovina pa je BELBLED. JAE mu še do kolen ne seže (ampak ne po izbiri izdelkov, ki so na zalogi ampak po načinu svetovanja) No to je moje mnenje.


LP.

Matev ::

Ta trgovina pa je BELBLED. JAE mu še do kolen ne seže


Milki - samohvala je tako lepa zadeva ane,

Si ti prepričan, da imajo tam vsi prodajalci take lastnosti in imajo vsak dan dober - nihče nikoli slebega dne?

trdiš da ja

le zakaj

zbogi ::

zelo verjetno, ker po ponudbi na njihovi strani, druga kot low budget zadev neki ne držijo, torej se sploh ne morejo zmotit >:D

Dejstvo, da so nekako vsi prodajalci dali "predrago" ponudbo oz ponudbo za močnejši računalnik kot bi ustrezal, je lahko posledica njihove želje po večjem zaslužku, česar pristaši ste večinoma vi, a je lahko tudi posledica nejasnih zahtev našega "butla". Jst sem slišal malenkost drugačno zgodbo, a dejstva so, da nikjer in nikdar ni bilo specifično povedano, da se išče najcenejša varianta, ki odgovarja predpisanim zahtevam.
Očitno tisti, ki si je zastavil tale testić, misli da tole ni relevanten podatek, vendar trgovec ob ponudbi lahko upošteva več dodatnih razlogov:
1. predpiše malenkost boljši računalnik, ki bo opravljal svojo nalogo kako leto dlje,
2. predpiše računalnik, ki bo sposoben poganjati tudi kakšen špil, si upam tle trdit, da velika večina štuentov, še posebej moškega spola, prej ali slej pride do igranja iger, kar računalnik z integrirano grafično, danes žal ni sposoben in 30kSIT doplačila pri grafični je kot noč in dan, kar se tiče igranja iger.

Torej če bi prodajalec predpisal tak računalnik, kakšnega ste si vi umislili, ne bi bil dejansko dober za nič druga kot poganjanje enostavnih aplikacij. In tle si spet upam trdit, da večina "butlov" s takim računalnikom ne bi bila zadovoljna. Pač "butl" kupi nov računalnik in ob prvem poskusu igranja igre ugotovi da stvar ne funkcionira. Takisto se redno dogaja, da "butli" niso zadovoljni z računalnikom, ki se preveč "dere".

To pa kar Primož pričakuje, da boš ob nakupu low budget računalnika, kjer prodajalec zasluži 20kSIT na vse skupi, pripravljen na učno dopoldne, za kaj vse služi določena komponenta, kaj je kaka oznaka, kaj vse rabiš za zagon, kako se vse sestavi ipd, lepo te prosim, to je isto kot bi pričakoval da si ob prodaji avta deležen učenja avtomehanike in servisiranja ter vožnje, po možnosti še kake akrobatike.

Edino kar je odlika dobrega prodajalca, da vam svetuje, glede na zahteve, torej če kupec pove da bo igral igre, mu prodajalec ponudi grafično ki je to sposobna, ponavadi najboljšo v cenovnem okviru nakupa. Če se na ceno odgovori, ni pomembna oz plača oče, tako kot ste očitno vi, vsaj v enem primeru, ki je men znan, potem se čudim, zakaj niso v vseh ponudbah dual cori in 7900GT. Vi ste očitno predvideval, da z postavko, sem študent, trgovci enačijo z sem na socialni podpori. Vam povem, da veliko študentov goni kr poštene mašine.
Tako svetovanje sem pa prepričan da je sposobnih večina prodajalacev, če je kupec sposoben razložiti, kaj za vraga bo počel z računalnikom, ne pa da skomigne z rameni na vsako vprašanje: "Gospod ali boste igrali igre?"
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zbogi ()

kody ::

mah za moje pojme je Comtron dal najboljso ponudbo

in se lahko pozrete...
aja se zacloveka iz funtech-a ....dragi ste

PhotoBlaz ::

Bi bilo zanimivo narediti se en podoben test prodajanja digitalnih fotoaparatov, ko malo postojis ob prodajnih policah in poslušaš kakšne "trobijo" prodajalci nevednim kupcem. Revezi si potem izberejo s pomocjo prodajalca fotoaparat za 150 jurjev, ko pa jim bi zadostoval fotoaparat za 50 jurjev.
Ah ja.

Matev ::

ali pa dobili dslr aparat - ker je kao bolj profi

folk ki ga kupi pa ve o fotografiranju samo to kje mora pritisnit da aparat slika

sverde21 ::

@kody: funtech drag? hmm ne vem, ko sem jst kupoval nov računalnik in gledu na netu cenik, sem tam dobil najboljše najceneje ampak sem moral zaradi drugih razlogov kupiti v eni drugi trgovini.
<?php echo `w`; ?>

Kenpachi ::

No, kar se tiče trgovin poimensko, se mi zdi, da je ona prej objavljena anketka več kot zgovorna.

Še vedno pa stojim za izjavo, da je največji povod za "nateg" ravno ignoranca kupca.
Zaraki Kenpachi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kenpachi ()

shock ::

zbogi:

Praviš da se sestavlja sistem za nekaj let. Za primer vzamemo najcenejšo varianto ki je bilo omenjeno na tem testu npr. tech-trade za 150k. Zagotovim ti da ta pc bo služil svojemu namenu najmanj 4 leta. Za moje pojme je ta sistem kar dober za srfanje in pisanje seminarskih. Ti povem da imam pc, ki sem ga kupil že davnega leta 2001 (cca 150 k sit sem dal takrat) in še zdaj zadostuje svojemu namenu. Skratka kar ti bluziš da je treba dat malo boljše zahteva in bla bla bla je nakladanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shock ()

Miky18 ::

To je bilo moje mnenje, ti pa lahko podas svojega.

Looooooka ::

300 GB disk trenutno stane 10% več od 250 GB (vsaj glede na cene, ki so jih kazali nam). Ker ima 20% več prostora, bi zadevo z veseljem kupili. Prodal nam je ni nihče. Ponudbe vsebujejo diske od 80 do 250 GB ... v odvisnosti od tega, česa ima trenutno trgovina največ na zalogi.

em po eni strani trdite da ste iskal racunalnik ki bo sluzil samo namenu pisanja seminarske...po drugi bi pa z veseljem kupili 300 gb disk?kokrat pa misl da student ponavlat fax da bo rabu tok placa glede na to da trdite da ne bo igral igric? za windowse in office je ze 2-3 gb dost...5 je ze tisto kar rabs za normalno delo...se prav 295 gb rabi ta student (ki mu vid ni pomemben in bo vesel slabega monitorja manj rama...in po moznosti LINUXA in openoffice....) za kaj tocno?

darksamurai ::

trenutno najslabši nov računalnik na trgu je v najslabšem primeru tok dober ali pa malo boljši od mojga sam v njem mora bit grafa za nekje 25k. S takim sistemom se lahko brez problema igra vse najnovejše špile. tok o tem. res da ne morem špilat pod resolucijo 1280x1024 ( kokr monitor podpira ) pa z vsemi lepotnimi dodatki kot je anistropic, antialiasing.... to bi uspela grafa za +50k pa a je to sploh tok pomembno da se igra pri taki resoluciji pa s takimi stvarmi... tok o tem da se ne normalno igrat na taki kišti :\ tok da ne pisat če ostane samo pri tem... nekateri sploh ne igrajo igrc. taki so tud nekateri pripadniki moškega sploa...

ja po logiki nekaterih je najboljš, da mu ponudijo Alienware al pa Dell gamer kišto z Core 2 Duo Extreme X6800, pa z QUAD SLI vezanimi 7950 grafami, 4 GB rama,... pa bo sigurno lahko igral še 2 leti vse na full. po vrh pa se bo znebil še miljončka a ne >:D

Matev ::

včasih smo imel 8 giga in je bilo dosti
pa se word in winsi od takrat niso za več kot nekajkrat povečali

tako da bi 80giga bil več kot zadosti za tiste wordowe fajle, ki jih bo sproduciral nevedni študent

Highlander ::

Zanimivo se mi zdi da slovenci v glavnem kakovostnega svetovanja ne cenimo in vseeno sprašujemo pa probavamo stvari v eni trgovini, na koncu pa gremo na www.ceneje.si pa kupimo tam kjer je jurja ceneje, čeprav smo v dražji trgovini dobili dober nasvet in lahko izdelek preizkusili in ugotovili kako deluje (no, če je razlika zelo velika je seveda zgodba drugačna). Zato pa imamo na koncu v rač. trgovinah samo "trgovce" in ne računalničarje, kar pa na koncu pomeni da svetovanje ni dobro in da ne zaupamo nikomur, oziroma kupimo v tisti trgovni ki jo obiščemo zadnjo, ker "trgovec" pravi da je njegova konfiguracija boljša od konkurence, čeprav mogoče ni. Na koncu pa imajo najboljši promet spletne trgovine, čeprav tam ne svetujejo ali omogočajo preizkušnje prenosnikov, ampak samo skrbijo za odpošiljanje in reklamacije.


Tocno tako! Tudi sam sem ze kar nekajkrat (predvsem s tistim glede ogleda in preizkusa) gresil, vendar nikoli za jurja. Bolj za 5 - 10 tisoc... V bistvu smo si potrosniki deloma res sami krivi za tako stanje kot je. Vse prevec ljudi ne kupuje tam, kjer imajo dobro ponudbo, kaj sele dobro svetovanje, ampak tam, kjer je najceneje. Pa tudi ce le za par k******* jurjev pri 200k+. Zal.

Podobno je tudi na servisih: vse premalo je "zajebanih" potrosnikov, ki poznajo in izkoristijo svoje pravice (mogoce kaksen clanek o tem ne bi skodil?). Ker smo taki v manjsini, nas ponavadi le pisano gledajo, ces "kaj se pa zdaj ta tu nekaj vsaja" in se nas hocejo odkrizat. Tako je sicer tezje, a z malo vztrajnosti se se ponavadi se vedno da doseci svoje...

darkolord ::

Matev: včasih smo meli 500MB, pa je to blo dost za Win, Office in vse igre, ki si jih je človek takrat poželel 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Highlander ::

Meni so se zdeli v FUNTECHU se najbolj posteni, saj je prodajalec kar direktno povedal da "ne drži krš komponent, ampak samo izbrano gamersko robo (ki je zato malo dražja)". Ce bi bil tisti student samo neveden, ne pa tudi zabit, bi vprasal, kaj je to gamerstvo in se potem odlocil, da to sploh hoce oz. potrebuje. Drugace je v mojih oceh FUNTECH odlicna trgovina s prijaznim in korektnim osebjem, brat je tam kupil gamersko masino in zelo smo bili zadovoljni s ponudbo in odnosom ter servisom. To ko jim je nekdo v tej niti ocital, da pise "racunalniska trgovina" in ne "gamerski butik" je pa tako - saj ze ime trgovine namiguje dovolj 8-).

BELBLED pa tako: od nekdaj so imeli zelo dobre cene, ampak kolega je tam pred dolgimi leti kupil RAM, ki se je izkazalo, da je pokvarjen. Kar naenkrat so postali hudo nedosegljivi (ok, to je lahko bilo nakljucje) in mu koncno "zamenjali" RAM za fizicno isto ploscico. Tam nismo nikoli vec kupovali...

IgorGrozni ::

OK, tale test ni bil najbolj ˝znanstven˝ v dobrem pomenu besede, ampak je bil pa dovolj dober poizkus v pravo smer. Veljalo bi takole testirati še v nadalje, saj je področje ˝računalništva˝ zaradi splošnega neznanja, hitro spreminjajočih se tehnologij, proizvodov itd. za potrošnika, (ki je lahko tudi študent FDV) in ne ve, ...ali ne želi vedeti, ...ali pa še ne ve, o računalnikih dovolj, da bi bil informiran potrošnik, računalnik pa mora imeti, da lahko uspešno študira, zahtevno.

To kar vam sporoča tale test in kasneje Barakuda1 z navajanjem OZ je: Kapitalizem ni roparski sistem, v katerem lahko ostrižeš ovco do gole kože ! Ni licenca za goljufijo.

Če takšnega glupega potrošnika, kot je bil študent FDV izrecno ne varuje čisto jasno na to situacijo napisan člen zakona, t.j. da mu ne smeš za pisanje seminarskih nalog uturiti PC za 300.000,00 SIT, pa takšna prepoved ˝striženja˝izhaja iz splošnih načel zakonodaje in koherentno povezanih delov te zakonodaje.

Kot ti kirurg ne more nekaznovano ob operaciji materinega znamenja na licu, zraven, brez tvojega izrecnega naročila izvesti še lepotne operacije nosu, češ, saj čez dve leti bo pa tako ali tako prišel zmanjšati nos, kar poglej kakšno surlo ima, tako mu ti, strokovnjak ( in za takšne v primerjavi z ˝študentom˝ veljajo prodajalci računalnikov) na področju računalnikov, ne smeš prodati ˝mašine˝, ki presega njegove potrebe.

Kot kirurg, tudi ti ne moreš proglasiti stranke za nevednega idiota, ki ne zna jasno izraziti svoje volje. Jo je, pač v okviru svojega znanja in če mu ti operiraš nos, si GOLJUF. Pika !

Enake zakonske pravice imamo mi vsi na področju obligacijskih razmerij ( pogodbenih razmerij) in ne samo tam. Še najbolj pravilno, pravnoformalno in tudi poslovno zrelo in modro prodaja računalnike VolkD, saj je zaradi navedenih razlogov, pri prodaji računalnika potrebno prodati storitev in ne samo opremo. VolkD je računalnikar, vi pa, ki vidite zgolj prodane komponente, ste pa trgovci. ˝Pet dek posebne in grafa, ...20.000,00 SIT bo to, gospa !˝

VolkD, ki anticipira trend, v katerega se trgovina v modernem svetu razvija, mora samo ugotoviti, kako čim prej in čim bolje unovčiti tole konkurenčno prednost, razvoj in rast mu je zagotovljena. To verjetno vidi že sedaj.


Lp:igorGrozni



Ker je tukaj case study, ga bom izkoristil še za dodatek :

Tukaj, v Sloveniji je seveda še en specifičen problem, to je ne-delovanje pravnega sistema države. Če v razumnem roku ne moreš doseči svojih pravic na sodišču, pravna država ne deluje. Družba deluje na morali in etiki vpletenih. Kolikor smo videli, je nekateri nimajo.Ne morale, ne etike. In v takih položajih se izvrstno znajdejo ˝moralne avtoritete˝, kot je RKC. Kar tudi vidimo.
Pravni sistem države je smiseln, globoko logičen sistem in ne da se ga tolmačiti z taksativnim branjem posameznih členov. Za uporabo in tolmačenje pač, na žalost potrebujemo, pravnike. Heh.

Tvoja pravica, kot je zaščita pred goljufivim in pohlepnim ˝strokovnjakom˝ je tako v praksi vprašljiva, s tem pa je vprašljiva tudi še boljša prihodnost VolkaD (in naj bo, vprašljiva prihodnost tistega ˝poštenega˝ kirurga). In prihodnost podobnih v pravo smer obrnjenih posameznikov in organizacij, ki imajo konkurenčne prednosti.
A nedvomno je mogoče, make no mistake, v teoriji, doseči obsodbe takšnih goljufij, kot so jih poizkušali izvesti v teh trgovinah. A dokler bo to mogoče zgolj v teoriji, bomo pač ostali ˝bivša komunistična država˝.

Zato pa je iskanje konkurenčnih prednosti v EDS brez jasnih ukrepov na področju delovanja pravosodnega dela države in npr. program nove liberalne stranke brez nedvoumne priorite urediti pravno področje, farbanje jajc vseh nas. Vijolčno.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

šraufi za matične in podobno

Oddelek: Strojna oprema
272458 (2006) #000000
»

Prodaja računalnikov končno pozitivna

Oddelek: Novice / Rezultati
254761 (3888) bluefish
»

SPAR računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
263314 (2401) OChack
»

Kje kupujejo računalniške trgovine

Oddelek: Kaj kupiti
131595 (1238) Meamoto
»

En računalnik dva uporabnika

Oddelek: Kaj kupiti
9980 (909) Šimpanz

Več podobnih tem