» »

Nov test: Kupovanje računalnika

Jumping Jack ::

Še tole:

Nam, ki se spoznamo na računalnike, se nam zdijo tele cene nezaslišane. Nekomu, ki se ne spozna, pa se 300.000 za računalnik ne zdi tako zelo veliko.

Ravno tako se nekemu avtomehaniku zdi nezaslišano dat 4 milijone za nov avto, če lahko za pol milijona dobi karamboliranega, ga malo poklepa in je praktično na istem, ker točno ve, kaj je z avtom narobe in kaj je treba naredit, da bo avto tako zanesljiv kot nov. Ravno tako se mu zdi brezveze dajat 30.000 SIT za redni servis, ker lahko sam zamenja olje in če je še kaj za pošraufat.

Jaz sem eden tistih, ki ne bi nikoli dal 300.000 SIT za računalnik, ker si lahko sam za ~150 jurjev sam sestavim odlično konfiguracijo in nikoli ne rabim nobenega supporta. Niti na misel pa mi ne pade, da bi kupil karamboliran avto, ker bi se ves čas samo bal, da se mi bo na avtocesti razletel ali kaj podobnega. Če že nimam denarja, potem kupim rabljen nekaramboliran avto, ampak pod pogojem, da ga prej pregleda nek strokovnjak, ki mu za to plačam. In avto vozim na redne servise k pooblaščenim serviserjem, ki so sicer dražji, ampak sem potem lahko brez skrbi, zato se mi sploh ne zdi drago.

Kak avtomehanik bi mi sicer rekel: "Joj, kaj mečeš denar skoz okno?" Potem pa bo šel in kupil računalnik za 300 jurjev in se mu ne bo zdelo prav nič predrago. :)

In ja, kupujem tudi na pol pripravljeno hrano, ki je precej dražja, kot če kupiš sestavine in si kuhaš sam. Marsikatera gospodinja bi ob tem umrla samo zato, da bi se lahko obračala v grobu. Jebi ga. Ti prišparaš tu, jaz pa tam.

Jumping Jack ::

"V čem bi bila akcija boljša, če bi bil postavljen cenovni okvir v sit.? Ta okvir je bil postavljen, ko je navedel primarni namen uporabe. Vse kar je več je čista nategancija."

Z "namenom uporabe" je določil spodnjo mejo. Zgornja meja se definira s ceno in v tem primeru NI BILA DEFINIRANA.
Kupcu kar po defaultu prodati najcenejšo in najslabšo možno robo je butasto in samomorilsko.

BluPhenix ::

Najslabšo možno robo ... če je še vedno dovolj, oz. dobra nad tem za kar jo potrebuje, naenkrat ni več slaba roba. Vse to govorite glede na svoj zorni kot. Tebi je najslabša možna roba, ampak če uporabniku zadovolji potrebe ....
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

para! ::

Prodajalci in stranke nimajo, in ne morejo imeti skupnega cilja, čeprav bi po vaši idealistični logiki naj bilo tako. Prodajalec hoče prodati za čim dražje, kupec čim bolj poceni. Če vem to ni logično, potem res ne vem, če vam kaj sploh je.

In NIHČE ne bo odpuščen, če bo ponudil OOo/Linux. Nihče, to je dejstvo. Dejstvo pa je tudi, da ko ljudje pridejo po PC, se jim zdi SAMOUMEVNO, da bojo gor poganjali Windows. Drugega povprečni uporabniki ne poznajo. Če imajo VSI Windows/Office, potem ga HOČEJO imet tud oni. Zato se prodajalci BOJIJO ponujat Linux/OOo. Stranka sliši, da je zadeva zastonj in se vsa vesela strinja z Linux/OOo varianto, pride domov in mu ne dela to, kar dela sosedu. PRVA REAKCIJA STRANKE JE, DA PRINESE KOMP NAZAJ IN ZAHTEVA WINDOWS/OFFICE, ZA KETEREGA PLAČA oziroma mu znanci namestijo piratske verzije.

Tako je to. MS žal obvladuje preveč trga, da bi lahko prodajalci PCjev brez skrbi vsakemu ponujali karkoli drugega kot MS opremo. Nekateri pa na svoje mašine že mečejo Linux. Tak je naprimer MLACOM, ki na VSAK pc, za katerega stranka ne kupi Windows, namesti Linux distro Mandriva.

lp
Death before dishonor!

para! ::

In tak PC je potem res ready-to-use out-of-the-box. Vprašanje je le, koliko bo s tem stranka zadovoljna. Večina ni zadovoljnih.

lp
Death before dishonor!

zenith1 ::

Na koncu sem ugotovil, da je največji papak bil ravno študent, ki še ni slišal za budget. Prideš v trgovino in rečeš: Želim konfiguracijo za 120kSIT, ker bom na tem compu pisal le seminarske in pisma moji ljubici v oddaljen kraj. Komercialo in tehniko pa se ne gre enačit.

Wox ::

OK. Tale študent je papak. (Iz članka je razvidno, da na FDV hodijo zabiti (zapiti) študentje) Ampak kje je sploh poanta te raziskave? Zanimivo morda za kakšno skrito kamero, kakršnegakoli pametnega zaključka pa ne morem iz njega potegnit. Ali Pač?
Commodore 64

Jumping Jack ::

Prodajati najslabšo možno robo, ki še zadovolji potrebe, je pljuvanje v lastno skledo, in to večkratno:

1. Prodaš manj, kot bi lahko.
2. Neuki kupci nimajo prave predstave, kakšne točno so njihove potrebe - večinoma mislijo, da so igrice nekaj nezahtevnega, "resno delo" (kot je pisanje) pa je že bolj zahtevno. Kaj lahko se zgodi, da stranka hoče igrat igre, pa se ji to sploh ne zdi vredno omembe.
3. Več možnosti je, da kaj crkne oziroma dela preslabo, in stranka gre drugam, ker je tu dobila slabo robo.
4. Tudi če neuki stranki sestaviš konfiguracijo, ki ji je pisana na kožo in za optimalno ceno, tega ne bo znala ceniti, ker dejansko še vedno prav nič ne ve, kaj je pravkar kupila.

Nihče ni silil kupcev, da kupijo računalnik za 300.000 SIT. Bil jim je samo ponujen. Če se jim zdi preveč, se lahko konfiguracija oklesti, sicer pa je bolje, da se jo pusti. Iz okleščenih konfiguracij lahko izhaja kasnejše nezadovoljstvo, češ da je prodajalec prodal preslabo robo, medtem ko če je konfiguracija boljša, kot bi bilo treba, ne bo kasneje zaradi tega nihče nezadovoljen. Kupec zve ceno pred nakupom. Takrat ima vse informacije in vse možnosti, da pove, če se mu zdi cena previsoka. Tu ni nobenih skritih nategov in kasnejših razočaranj. Kupec je lahko kvečjemu presenečen: kupil je računalnik za pisanje za ceno, ki se mu je zdela primerna - potem pa se izkaže, da je dobil dejansko še precej boljši računalnik, kot je sprva mislil.

Mimogrede: če bi prodajalec neukega kupca vprašal, ali želi najcenejšo možno robo, ki bo še zadostola njegovim potrebam, bo večina odgovorila: "Ne! Hočem dober računalnik!"

Zgodovina sprememb…

bozjak ::

zelo soliden članek in dobra ideja... zlo očitno je, da ste obiskal širok izbor trgovin...

Nej sam omenim, da sm zdj delov 1 mesec v Mercator tehničnem centru Črnuče. Nej sam omenim, da majo tm sestavljene računalnike v vsh rankih od 80k naprej...

Članek sam vrjetno nebi bil nč posebnga če nebi bli napisani duhoviti komentarji ob vsakem predračunu... Great job ;)

LP

Urajmal ::

Se pravi po vseh teh pripombah, opombah, yadayada je bil tole test prodajalcev, mi se pa preveč osredotočamo na ponudbe?

Ali pa bi res morali spremeniti pomen besede "Prodajalec" v leksikonu in se osredotočiti na ponudbo?

PaX_MaN ::

Osel gre samo enkrat na led.

Alpheus ::

Tad3j si sploh prebral?
VI VERI VENIVERSUM VIVUS VICI.

tt1024 ::

Fantje samo nekaj!

Prosim da ne govorite da IZID ni dal miške zraven poglejte si predračun na katerem je OEM cordless desktop - se pravi komplet miške in tipkovnice.

Pa ne delam pri njih ampak pri konkurenci >:D

Looooooka ::

pa ce ste ze tko hudo za studente iskal pol bi sli gledat cene laptopov...studenti zivijo v studentskih domovih in hodjo okol delat po studentskih domovih tko da se jih cedalje vec odloca za cim manjsi laptop in ne racunalnik kig a ne morejo nikamor premaknit...
po drugi strani greste iskat nek PC in se potem pritozujete nad 19 inchnim monitorjem....
sorry ampak glede na to da ste vem da mate doma 2x boljse masine od tega kar student rab bi vam v teh letih lahko blo jasno da je monitor najbolj pomembna stvar na racunalniku...al ste pa mogoce ze tok let na 15 inchnih da itak vsi spegle nosite in ste se odlocili da je slab vid nekaj povsem normalnega.
Za monitor more tud student dat kar lep denar ce hoce tista 3-4 leta faxa prezivet in pridt vn z normalnim vidom.
Drgac je pa zlo zalostno da povsod ocitno sam se konfiguracije za gamerje prodajajo.
Po drugi strani je pa "lepo" vidt da se cene za "normalne uporabnike"(folk,ki da bodo prvic "nategnili" pri nakupu) niso spremenil in se se vedno vrtijo okoli 300 tisoc sit.
=)
Studentska populacija bo pa se zmer ocitno najcenej prsla cez ce gre na bolho kupit rabljen al pa po delih sestavlen carunalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Looooooka ::

oh drgac pa bravo da ste si vzel cajt :P

Daedalus ::

Nihče ni silil kupcev, da kupijo računalnik za 300.000 SIT. Bil jim je samo ponujen.

Kot primeren za opis naloge - kar pa zgleda rad pozabljaš. Kakorkoli obrneš, je prodajanje računala za 300k človeku, ki je povedal, da bo na njem pisal seminarske - grda natega. Jebat ga, kupec je bil v tem primeru predstavljen kot neuka naivčina - in a to daje pravico prodajalcu, da mu proda nekaj, česar niti od daleč ne potrebuje? Potemtakem je za lastnika zgornjega citata obiranje kupcev zgolj na podlagi njihove nevednosti - popolnoma legitimno? V stilu - sam si je kriv, kaj pa je buhtl?

No, ne gre tako, vsaj ne bi smelo iti tako. Vsem ljudem se ne da vedno ubadat s podrobnostmi o nakupih računala, sploh če je računalo občasno v uporabi, nekakšno nujno zlo pač. Zato pa mamo prodajalce, da nam svetujejo - vsaj naj bi svetovali. Če tega ne zmorejo/nočejo, lahko postavimo naokoli magari avtomate - pol pa sam stopiš do njega, zbašeš not 200 kSIT, ven pa prileti računalo. V tem primeru si bo pa kupec res sam kriv, ker ne bo možna neka interakcija. Dokler pa nek prodajalec prodaja robo, za katero bojda VE, da je totaln overkill (razen če ni tud prodajalec rahlo neumen?) - je pa to nategovanje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Kilgore T ::

Test je bedno banalen.

Student kupuje avto za vozit na faks. Stanuje v BS3, hodi na FDV. Kateri avto, model in predvsem nivo opreme predlagajo trgovci razlicnih znamk?
"Prepricanja so sovrazniki resnice, nevarnejsa kot lazi. "
Friedrich Nietzsche

Jumping Jack ::

Edina "interakcija", ki jo je tu kupec dal od sebe, je bilo to, da je rekel, da je študent in da bo pisal seminarske. In da mora delat. Ko ga je prodajalec kaj vprašal, kar bi mogoče lahko vplivalo na konfiguracijo, je samo debelo gledal in se zmrdoval. Kaj boš potem takemu prodal? Če ga boš še naprej spraševal, ti bo ušel. Torej, mu boš raje prodal predobro ali preslabo konfiguracijo? Najprej poskusiš predobro, ker je manj možnosti, da te bo kasneje obtožil, da si mu prodal podn. In če se ne pritoži nad ceno dobre konfiguracije, potem mu denar očitno ni problem in mu jo pač prodaš.

Resno. Prodajalec je dolžan svetovat, če ga kupec to prosi. In v tem primeru mora kupec sodelovat in odgovarjati na vprašanja in poskušati razumet, kaj mu prodajalec razlaga, ne pa da samo debelo gleda in se zmrduje. Zakaj bi se prodajalec trudil svetovat nekomu, ki kaže odpor do svetovanja? Očitno mu je prav prekleto vseeno, kaj bo kupil in se mu ne da zgubljat časa z detajli. Taki kupci obstajajo in najslabše, kar lahko takemu kupcu narediš, je to, da ga začneš morit z nekimi vprašanji, ali pa da kar smatraš, da je najslabše dovolj dobro za njega.

Če pride gost v restavracijo in reče: "Nekaj bi pojedel. Kaj priporočate?" Kaj mu bo natakar najprej predlagal? Verjetno nekaj malo boljšega in ne tisto, kar je najcenejše in še zadostuje njegovi zahtevi, da bi nekaj pojedel... Dajte no malo mislit. Zakaj bi nek prodajalec pri zdravi pameti vsiljeval kupcu poceni robo, če je kupcu čisto vseeno, če mu proda dražjo?

Mimogrede, ko smo že pri pisanju seminarskih. Kdo pravi, da je ravno računalnik za 150.000 SIT tista optimalna ponudba? Nihče - samo vi, na podlagi tega, kaj bi si sami kupili. Za pisanje seminarskih sicer zadostuje tudi 5 let star rabljen računalnik. Ali pisalni stroj. Ali navadno pisalo. Ali ni potem nateg takemu kupcu sploh prodati nov računalnik? Naj mu prodajalec raje svetuje, da gre v knjigarno in si kupi kemični svinčnik. Popolnoma zadostuje njegovim potrebam in je tisočkrat cenejši od vseh vaših "optimalnih" ponudb. Če bi zraven rad gledal še filme, pa naj kupi še DVD player za 10.000 SIT.

nodes ::

nemogoče je pričakovat od vsakega kupca, da ve na pamet, recimo samo modele Leadtek grafičnih kartic, njene specifikacije in pomen
pa to je samo grafika...kje je še vse ostalo. Pri tako hitrem razvoju bomo vedno nevedni....tako nas bodo še naprej skubili trgovci, serviserji, odvetniki, zdravniki, duhovniki....

rešitev je v svetovalnih servisih....da nas ostrižejo kar tam...

BluPhenix ::

Torej, mu boš raje prodal predobro ali preslabo konfiguracijo? Najprej poskusiš predobro, ker je manj možnosti, da te bo kasneje obtožil, da si mu prodal podn. In če se ne pritoži nad ceno dobre konfiguracije, potem mu denar očitno ni problem in mu jo pač prodaš.

Sem skoraj 100% da niso dajali dražjih konfiguracij zaradi teh razlogov, ampak zaradi: "u vidi vidi kaj je danes prišlo mimo, no bomo probali prodati nekaj hudega, pa tudi če ne rabi .. če je pripravljen toliko plačat je sam debil..

Če pride gost v restavracijo in reče: "Nekaj bi pojedel. Kaj priporočate?" Kaj mu bo natakar najprej predlagal? Verjetno nekaj malo boljšega in ne tisto, kar je najcenejše in še zadostuje njegovi zahtevi, da bi nekaj pojedel...

Naštel bo dnevni meni, najprej tisto, kar si najbolj zapomnil, verjetno zato, ker je bilo danes največkrat naročeno. Natakar tudi vedno predlaga tisto, kar je na dnevnem meniju in e za neko normalno ceno, ne pa da ti gre govoriti že malo bolj specijalne stvari. Neprimerna primerjava.

Zakaj bi nek prodajalec pri zdravi pameti vsiljeval kupcu poceni robo, če je kupcu čisto vseeno, če mu proda dražjo?

Kot že napisano... če je človek laik, nima smisla kaj je drago in kaj poceni, zato ne govorit, da mu je vseeno. Če ne izrazi želje, da hoče najcenejšo robo, še ne pomeni, da hoče dražjo... Pripraviti bi morali vsaj dve ponudbi, eno poceni in eno malo boljšo. Nato bi se mu razložilo po domače kakšna je razlika med obema in se potem prepusti kupcu, da se odloči kaj bo vzel.

Zadnji odstavek je pa kr neki ... a si pozabil? On hoče imeti računalnik, sploh pa je tako razmišljanje kr neki.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

shock ::

Kaj ste nekateri mimo? Računalnik za 300k? Če se reče nekomu računalnik za pisanje seminarskih nalog se ve kakšen rang je ta pc! in to je za 150k ne pa 2x več!!! Oprostite tudi jaz sem svetoval raznim ljudem kakšen pc (nisem prodajalc BTW) in sem tudi takoj videl koiiko je ura ko sem slišal zahteve kolega. Za pisanje in brskanje po spletu je pc s tiskalnimo z 150k je čist vrh glave. Kot sem gledal predračune sem videl da so tech-trade, comtron, bof, mark computer,... čist korektni do stranke. Mislim da na ta odgovor bo znal ocenit avtor tega članka, ker se je on pogovarjal s prodajalci in tudi upam da bo nekje objavil njegovo subjektivno oceno.

AtaStrumf ::

Kot prvo men ne delajo pdf-ji, tako da si nisem mogel ogledati ponudb v pordobnosti, ampak kaj ste pa pričakovali, glede na trgovine kamor ste šli. V F.U.N.T.E.C.H.u pač ne bote dobili mašine za 100k (tolk sem da jaz sam za RAM in za proc zanč), sploh pa morate cene pogledat s stališča, da vključujejo programlje in LCD in so zato bistveno višje kot je 98% folka tukaj navajeno. V techtrade-u in comtronu ste pa dobili kar ste iskali, kaj vam tukaj ni jasno. So pa tiste mašine ščiš in jih tudi jaz ne bi ponudil z dobrim občutkom. To je za mala deca in starčke pa za nobenega drugega. Itak pa dandanes skor ne morš ne vem kaj nategnit človeka, ker praktično ne morš prodat mašine, ki ne bi bila dovoj dobra za osnovne potrebe, če pa mu prodaš mal boljš in če si to lahko privošči pa tudi nič hudega. Volk sit in koza cela, če mene vprašaš. Slej ko prej bo že ugotovil, da mu tudi una grafika in RAM pa 19" monitor čist prov prideta. Kdo pa danes tekom faxa ne spozna multimedije (ne samo gledanje tudi ustvarjanje vsebine: predstavitve, spletne strani, filmčki, urejanje fotografij, 2 in 3D oblikovanje ...) Včasih ko so bili pentiumi II 400 po 80k in CD pekači po 60k se je pa dal orenk nategnit človeka ja. Takrat je bilo pa veliko drage in zanič robe. Pa še PC Kotar, Jerovšek, Mrak in podobni gumpci so ti prodal staro robo, na računu in seveda plačal si pa novo ;((. Vse fino zalimano, da ja nisi odpiral. Kdo recimo dons še lima kište in grozi, da je adijo z garancijo, če je nalepka poškodovana?

Trenutno sem kar zadovoljen s ponudbo na trgu v vseh segmentih in bojim se, da je bil edini namen tega članka samozadovoljno pluvanje in se delanje pametnega. Tako se da vsaj sklepati in načina izvedbe in komentiranja ponudb s kratkimi, ampak cinizma in sarkazma polnimi povzetki, skoraj brez dobre besede. Raje bi spisali kak nakupovalni vodič za študente in dijake, bi bilo več koristi.

Glede OOo in Linuxa pa itak pa danes študent rabi M$ office in Win XP, če je pa vse na faxu v .doc, .xls in .ppt formatih. Pa če že dajete OOo pa dajte še Linux zraven. Nisi nič na slabšem, če bi rad samo seminarske pisal. Je OS dost bolj dodelan kot pa OOo. Jaz se ga ne pipnem več, ni šans. Še preproste tabele ne morem naredi, ne pa da bi diplomo pisal v tem sranju.

Skratka kar nekaj.

teato ::

Uporabnik zbogi:
Prosim, ne prodajati buč! Funtech je trgovina z računalniško opremo in ne "gamerska" trgovina! Če je gamerska, naj lastnik popravi napisano na spletni strani!
In ni se potrebno lagati glede ničesar, vse je preverljivo!


Če je res hotel samo računalnik za seminarske, je moral kupiti časopis in pregledati dnevne oglase in tu se stvar konča. Karkoli drugega, je po vašem nerpimerno, preveč za njega. Morda kakšen sestavljen komp za 60k, vendar prištejte še tipkovnico, miš, zvočnike, monitor in programsko opremo, pa smo spet okrog 200.
Ni mi jasno kaj imate proti OOo in Linuxu. Ni mi jasno, zakaj je v eni trgovini 19" LCD dobra izbira, v drugi pa ne.
Na splošno je tale članek zguba časa, ker si niste zadali ciljev, ste brezglavo leteli po trgovinah, verjetno je res, da vas je najbolj zanimalo kako prikazati trgovce v slabi luči!

Študentu, ki potrebuje stroj za seminarske, se komot ponudi prenosni računalnik. Novega se dobi za nekaj čez 100 tisočakov, ne rabiš ne miši, ne tipkovnice, ne monitorja, ostane programska oprema in poglejte, verjetno bi s tem prišel najceneje skozi. Poceni prenosniki imajo še eno lepo lastnost, razširjene in znane komponente, torej prijazne za Linux uporabnike, predaložijo lahko Linux distro in OOo ter se študent lahko hvali s 120k vrednim strojem, ki ga lahko prenaša med faksom, študentskim domom ter stalnim prebivališčem, na vlaku/avtobusu lahko ureja zapiske, na šoli lahko uporablja zastonj internetno povezavo,...



"Če ne izrazi želje, da hoče najcenejšo robo, še ne pomeni, da hoče dražjo"

Nihče mu ni ponujal najdaržjo! Če nekaj stane 100k, še ne pomeni, da je najdražje!
Vsi zanemarjate dejstvo, da je v tej ceni všteto VSE, škatla, monitor, tipkovnica, miš ter programska oprema. Recimo, da se odloči za rang 230.000 SIT, dobi nekaj ponudb ali je to najdražje? Ne, ker za 230 lahko kupiš samo procesor, če želiš, torej ne pisati neumnosti! Če pogledamo vaše stroje, vidimo, da so samo grafične v 20% vredne 100+ tisočakov (vsaj, ko so bile nove).
Vaš študent, bi moral rečt cenovni razred, moral bi vsaj omeniti ali želi nekaj v rangu 100, 200 ali 300 tisočakov. Tudi vi, ne greste v BMW šacuno in si predstavljate modele, potem pa rečete, OK, kaj pa v rangu 2mio, imate kaj? To pač ne gre tako. Najprej se pogleda v denarnico, potem se je potrebno odločiti kaj se bo z izdelkom počelo, koliko ur na dan se bo uporabljalo,...

Če bi trgovec resnično hotel nategniti vašega študenta, bi mu ponudil nekaj v rangu 500k, vsaj jaz bi, če bi bil nesramen in bi videl koga, ki nima pojma od pojma, pa še nesramenga povrhu. Za 230, o dobil dober računalnik, ki bo zadovoljeval vse njegove potrebe do konca študija.
Ponudba s 3800+,.. se mi zdi iz ust mladega prodajalca, ki je navdušen nad igricami, morda se motim, vendar vtis je takšen.


Preden govorite o Linuxu ter OOo si vsaj poglejte kaj to je!

LP

Jumping Jack ::

Sem skoraj 100% da niso dajali dražjih konfiguracij zaradi teh razlogov, ampak zaradi: "u vidi vidi kaj je danes prišlo mimo, no bomo probali prodati nekaj hudega, pa tudi če ne rabi .. če je pripravljen toliko plačat je sam debil..

Ahm. Če smem pripomnit, vsa prodaja deluje po tem principu. Kupcu se nekaj ponudi po neki ceni, in če je tak "debil", da se mu zdi smiselno dat toliko denarja, potem naj pač kupi. Za določene blagovne znamke se točno ve, da so hudo precenjene in noben prodajalec verjetno ne bi sam kupil tistega, kar prodaja. Zato pač čaka na ustrezne "debile", ki jim očitno ni škoda denarja, se razveseli, ko zagleda nekoga takega, in mu proda. In tudi pri ostalih stvareh, npr. ko greš kupit kilo kruha, ti ponudijo hleb za 500 SIT, in če si tak "debil", da ti ni škoda dat 500 SIT, ga pač plačaj.

Še bolj zanimivo je, če greš v prodajalno kiča, kjer nobena stvar nima nobene realne uporabne vrednosti, pa se vseeno prodajajo za denar. Bi moral v tem primeru prodajalec vprašat: "Zakaj pa pravzaprav potrebujete ta kos kiča? A kar tako bi ga kupili, nimate nekih posebnih potreb? No, potem pa je vseeno, če ga sploh ne kupite, ker ga dejansko ne potrebujete."


Kot že napisano... če je človek laik, nima smisla kaj je drago in kaj poceni, zato ne govorit, da mu je vseeno. Če ne izrazi želje, da hoče najcenejšo robo, še ne pomeni, da hoče dražjo... Pripraviti bi morali vsaj dve ponudbi, eno poceni in eno malo boljšo. Nato bi se mu razložilo po domače kakšna je razlika med obema in se potem prepusti kupcu, da se odloči kaj bo vzel.

Kupec je kazal očitne znake, da ne se mu ne da poslušat razlag in odgovarjat na vprašanja. In ko je dobil prvo ponudbo, je rekel "Hvala" in šel ven. Ni povedal, kaj hoče, in ni vprašal za možnost nižje cene.


Zadnji odstavek je pa kr neki ... a si pozabil? On hoče imeti računalnik, sploh pa je tako razmišljanje kr neki.

Hm, prodajalec je menda "dolžan kupca opozoriti pred nakupom nečesa, česar ne potrebuje". V tem primeru to takisto velja. Če dejansko potrebuje nekaj za pisanje seminarskih, zakaj mu ne bi prijazno povedal, da za to ne rabi računalnika, ampak mu zadostuje kuli ali pisalni stroj? Oziroma če že vztrajate pri tem, da mora biti računalnik, zakaj mu ne bi povedal, da naj pač gre na bolho in kupi rabljenega? Po vaši logiki (ki ne vem, kje ste jo pobrali), da je treba kupcu ponuditi najcenejšo varianto, ki še zadostuje njegovim potrebam, bi bilo to vsekakor korektno.

tecumseh ::

Hja, glejte, test je imel dolocen namen in le-tega je tudi bolj ali manj izpolnil. Povsem preprosto, smo laik, gremo kupovat neko stvar, vemo samo priblizno kaj naj bi potrebovali in se prepustimo prodajalcu, da nam svetuje in pomaga. To je bil test. Na koncu ni nekega rangiranja, ki niti ni mozno, mozna je samo bolj ali manj subjektivna ocena kako se se trgovci pri tej nalogi odrezali. In po moje so se precej slabo. Vsi tisti, ki pravite 'trgovce zanima dobicek, nic drugega'. Kaj pa zadovoljna stranka, ugled podjetja, mar to nic ne velja? Zakaj toliko ljudi pljuva Comtron, Mlacom in se koga? Ker niso imeli dobrih izkusenj z njimi. In kaj menite, imajo zaradi tega vec ali manj strank? Oh, saj verjamem, da je v tem poslu toliko kesa, da se zaradi enega kupca ne sekirajo pretirano, ampak ko se pa sloves malo razsiri po dolocenih krogih, potem se pa brzkone kar pozna. Evo, tudi jaz lahko pohvalim Funtech in ko bom naslednjic kaj kupoval, ceprav bodo to komponente, bom raje dal njim jurja vec, kot pa neki drugi trgovini. In jaz recimo se malo primerjam cene, preden kupujem, marsikdo jih ne, ampak zavije v trgovino, s katero je bil zadovoljen prej oz. ki mu jo je nekdo priporocil.
Navsezadnje, potemtakem pravite da bi nas navidezni laicni student lepo obsel vse trgovine, pogledal katera je najcenejsa ponudba in se odlocil zanjo. Sej itak nima pojma, vsi so mu predstavili oz. obljubili isto stvar, torej je vazna samo cena? Or not?
Zdej, vsi vemo, da za pisanje seminarskih lahko dobimo rabljen comp ze za 30k. OK, nima licencnega sw-ja, ampak nas laicni student tega ne ve, veliko ostalih pa tudi to pretirano ne zanima. Pa ce vzamemo se zraven XP-je in Office (ki ju lahko namesti sam, ker ni tako tezko, ali pa rece kolegu), damo 30k + 60k or sth. = 90k. Jasno pa je tudi, da ceprav 'student' misli, da bo samo pisal seminarske, temu ne bo tako. Pa vzamimo da bi ustrezni kupljen comp prisel nekje 150-180k. Tak, da se ravno ne bi pogreznili od sramu v zemljo, ko bi ga kdo videl. In recimo da prodajalec obvlada sceno. Naj mu proda tak comp, ali naj povsod malo doda, da bo prislo 240k, ali naj proda, moderen comp, za 320k ('itak ne bo opazil, da ga je preplacal')? Menim, da mora dober prodajalec razloziti te razlike kupcu. 'Integrirana graficna je sicer zelo poceni resitev, ampak je samo toliko zmogljiva'. 'Diska je 80 GB vec kot dovolj, ampak ce boste nalozili nekaj iger, posneli nekaj filmov in glasbe, bo hitro zmanjkalo'. 'Sempron na s754 plati je za osnovne stvari vec kot dovolj zmogljiv, ampak zdej imamo ze 2 novi generaciji maticnih, tako da zadeva ni kaj dosti nadgradljiva'. Ce kupec nima pojma, potem se je treba z njim malo usesti in mu svetovati in razloziti stvari. Kot je nekdo omenil, 'student' se sam ne ve, zakaj bo rabil comp. Poleg tega pa ne ve kaksne so cene, tko da ce prodajalec rece 100, 200, al pa 400k, si ne more predstavljat koliko je to za en racunalnik. Tko kot nekdo drug mogoce ne ve ali je sedezna za 50, 100, 200k draga ali ne...
Aja pa se to, zakaj nekateri pravite, da najcenejse, najslabse komponente mu ne mores prodat, ker potem kao ne dela. Sempron 2600+ je slab? Zakaj, a dela samo po 2 uri skupaj? :) Ni tako zmogljiv kot X2 4000, ampak ni pa slab. Edino maticne in diski so nekateri za moje pojme lahko slabi, ampak to itak ni bila stvar testa...
Ce skrajsam, dejstvo je, da so nekateri hoteli prav grdo nategnit kupca, ker so videli da ga lahko. Kaksen comp med 150k in 250k bi pa naj prodali temu 'studentu', bi pa morali ugotoviti s sprasevanjem. To bi bilo korektno in to bi kazalo na to, da je nek prodajalec dober, ker ima posluh za stranke. In se moje mnenje: ce bi res hotel samo pisarniski comp, potem se ga da sestavit za recimo 150k (z OOo), poves pa mu, da v primeru da ga bodo potegnile igre oz. zahtevnejsi programi, da mu lahko nadgradis graficno in dodas se 512 RAM-a in to je to.
Ce pa delodajalci 'kaznujejo' prodajalce, ker ne nategnejo folka, potem pa povejte katere trgovine so take, pa ne bomo vec hodili tja...

Yohan del Sud ::

Ce pa delodajalci 'kaznujejo' prodajalce, ker ne nategnejo folka, potem pa povejte katere trgovine so take, pa ne bomo vec hodili tja...



Kaj ti hočeš stradat do smrt?
www.strancar.com

Barakuda1 ::

Po vaši logiki (ki ne vem, kje ste jo pobrali), da je treba kupcu ponuditi najcenejšo varianto, ki še zadostuje njegovim potrebam, bi bilo to vsekakor korektno.


Ne po naši logiki, pač pa po logiki zakonodajalca.

Nihče tudi ni rekel, da je potrebno ponuditi najcenejšo varianto, pač pa tisto, ki zadosti in odgovarja namenu.

Torej računalnik (s potrebno opremo) povprečne kvalitete

Kaj predstavlja povprečno kvaliteto za potrebe pisanja seminarskih nalog, prodajalec mora vedet.

Ponuditi mu je torej moral računalnik, s potrebno opremo povprečne kvalitete. Ne podpovprečne in ne nadpovprečne.


Kolikšna je cena takšnega nakupa (ker ni bila podana nobena omejitev – ne navzgor in ne navzdol) je v bistvo nepomembno.

Pomembna je lastnost premeta kupoprodaje in ne nujno tudi cena.

Jasno, da je od lastnosti sicer odvisna cena, a še enkrat ponavljam. Trgovci so ponujali komponente, ki daleč presegajo razumne okvire povprečne kvalitete, ob izraženi zahtevi, da se bo zadeva potrebovala za pisanje seminarskih nalog in ne igranje igric.

Nakladanja v stilu, kaj pa če bo imel iz dneva v dan večje potrebe in zahteve, se trgovca ne tičejo in se ga ne smejo tikat. Ni na trgovcu, da ugiba in šloga, kakšne bodo morebitne jutrišnje potrebe kupca. Njegova dolžnost in odgovornost je, da svetuje tukaj in zdaj za zdaj.

In še enkrat. Če je trgovec želel prodati predmete, ki bistveno odstopajo od povprečne kvalitete iskanega in zahtevanega, mu sicer tega nihče ne brani.
Toda v takem primeru, bi mu maral jasno in glasno ter nedvoumno povedati, da ponujeno bistveno presega povprečno kvaliteto, ki je potrebna samo za pisanje.


So to naredili?

Niso!

Torej, kaj je tu še za pametovat?

Trgovci so definitivno (poleg tega, da so postopali nemoralno in neetično) kršili tudi Obligacijski zakonik (katere člene konkretno si preberite v mojem prvem postu)

p.s.

Še ena primerjava, za lažje razumevanje.

V trgovino z urami pride možakar povprečnega videza in povprečnih let in pravi trgovcu

"Potrebuje uro za vsak dan. Za nobene posebne priložnosti al kaj podobnega. Sam tolk, da bom na njivi, ko orjem, vedel kdaj je ura 3, da bom šel domov živino nakrmit"

Po logiki nekaterih bi blo čist o.k. če bi mu trgovc utoro tabolj "Rolex". Ne sicer zlatega, pozlačenga pa že.

A bi pol tud nakladali

"Ja, mrbit se mu pa fajn zdelo, ko ga bodo v nedeljo pr zadnji maši mamce z občudovanjem gledale."


A vam je zdaj poanta jasna?

`ripper` ::

mnja...dans sicer sm ze komentiaral parkrat... samo mislm da povsem brez ucinka...par komentarjev in idej je blo dobrih, zagovori kritik bl k ne slabi, po celodnevnem beljenju glave s tem clankom (dejansko vam je ratal, slava vam ;)) sem prisel do se ene ugotovitve... Student je naredil nekaj stvari (vsaj v nasi trgovini) in zaradi njegovih zelja so se cene gibale navzgor. Ponujen mu je bil CRT monitor...v prvi vrsti predvsem zato, ker je student in se je smatralo da si nakup sponzorira sam, vendar je pojambral, da ima prostorsko stisko in se je kljub temu, da ve, koliko LCD podrazi nakup, odlocil zanj. Odnos do DVD recorderja sem ze povedal visje gor, ne bom ga vec komentiral.

Po potegnjeni crti za danes in odlocitvi da je to zadnji komentar, sem pri sebi prisel do ugotovitve, da je student verjetno buzeriral okol in na use sorte probal dvignit cene (ok, gamer sistemi z dvema monitorjema je res mal prevec, priznam ;)), glede na to pa da je poudarjal, da rabi programe, mu nihce iz povsem varnostnih razlogov ni ponudil poratskih sistemov (hvala bogu). Kako bi sicer zgledalo, ce bi rekel prodajalec "tukej mas mojo cifro, ko bos kupu, ti bom za 5jurjev instaliru use, pa bos prsparu 70000...pa se use bos mel pro"

Ok, akcija je res zanimiva, glede na to, da so za nekoga povprecnega janeza ponudili platforme za mnogo prevec denarja, se tud men zdi mal odbito dejstvo... ce bo kdaj posegal po igrah, bo lahko tudi na slabsi grafiki spilal v pac majnsih locljivostih in mogoce malenkost bolj kockavo zgledal zaradi pomanjkanja FSAA, big deal... ljudje se kar vztrajajo na svojih gf440mx in gf2 karticah... ce se mu bo scasoma zazdelo, da bi morebiti rad mel lepso sliko, bo pa pac dokupil boljso kartico, glede na to da je prekrsil svojo danes mnogo opevano izjavo in ne tipka samo seminarskih.

Lahko se vrtimo okol in okol in potem se dva kroga pa gremo nazaj na zacetek... 100 ljudi 100 cudi, 100 zena 200 sisa, mnenje je tolk ko kropirja po njivah okol domzal, tako da vse sorte vtikanje v prodajalce pac ni lepa manira nekomu se pa zdi povsem upraviceno, da poudari da se pocuti nategnjenega. vsiljeval mu racunalnika nihce ni, ce pa bi se student odlocal za nakup, bi vseeno kupil racunalnik s ceno nad 250k, ker je v vseh trgovinah dobil podobne ponudbe (zgleda).


Good Night And Good Luck, i'm outta this debate
bibl bubl babl ble
tukej sicer napišeš, kaj maš v ohišju, sam mene je mal sram... :)

Primoz ::

Jaz bi samo komentiral, da če bi nam v vaši trgovini prodali taprav Office (Student & Teacher Edition), bi vaš računalnik stal 170.000 SIT, kar bi bila ob danih pogojih prav vzorna ponudba. Očitno ga vseeno nismo TOLIKO srali.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

whatever ::

Nisem bral vsega, bi pa komentiral naslednje

Fizikalko:
s51as, ne govori neumnosti. Če velikega diska in malo močnejše grafike OČITNo ne potrebuješ, ti jo pošten trgovec ne bo uturil. Basta. Naloga je bila zelo dobro zastavljena, IMHO, ker večina nevednežev ne ve niti tega, kakšen cenovni razrted rabi.


Trenutno je pač tako, da za tistih 10 tisočakov, kolikor je razlike v ceni med 80 giga in 250 giga diskom, se ne splača škrtarit, ker je dejansko stranka na boljšem, če ji prodaš 250 giga disk, saj ima ta vsaj dvakrat nižjo ceno na gigabajt! Z monitorji, procesorji, grafičnimi in praktično vsem ostalim je pa enako. Tako da bi jaz, če bi bil v vlogi prodajalca, vsakemu svetoval opcijo, ki je trenutno best buy oziroma ima najboljši price/performance. S tem praktično ne moreš falit, ne glede na to, za kaj se bo računalnik uporabljal. Se vam res zdi pametno prodajat kišto za 70 jurjev z integrirano grafiko, ki je že dandanes zastarela, kaj šele bo čez leto ali dve? Namesto res da še enkrat dražje kište, a sodobne in trikrat zmogljivejše na vseh področjih? Plus tega ne vem kako bi se integrirana grafika obnesla pri Windows Visti, ki bodo kmalu realnost, ko že tako pljuvate po tem, da so vam "uturili" 256 mb grafične. Pa še nekaj imam za pripomniti: ravno tako se bo stranka, če nima ravno denarja za metati skozi okno, pritožila, češ da so jo nasrali z nakupom Windows XP in Offica, ko bo ta vaš "debilni" študentek odkril skrivnosti interneta in širokopasovnih povezav. Tako da tale test ni prav zastavljen in posledično nima relevantnih rezultatov, žal.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

darkolord ::

Barakuda1: Kaj je v tem primeru bolj povprečno: ura, ki kaže samo čas za 10 jurjev ali ura, ki ima zraven še štoparico za 7 jurjev?

Mimogrede, če na hitro poškilim na en cenik: od X300, ki ima 256MB rama, sta cenejši le 2 grafični kartici... Torej bi bilo recimo vseeno bolj sprejemljivo ponuditi dražjo 128MB kartico kot cenejšo 256?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Primoz ::

Sprejemljiva bi bila grafična kartica za katero bi prodajalec vsaj poskusil našemu ponaredku od kretena povedati, zakaj jo je izbral ter zakaj meni da je to zanj prava izbira.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

frikihamster ::

mal off topic, sam zanimiu..

V leclercu, par let nazaj (še v času cd-pekačev), se neka stranka zanima za 2 dvd pekača. Kokr sm videl je bil en samsungov in pa asusov z istimi hitrosti zapisovanj ter branj. Pa vpraša stranka prodajalca, kakšna je razlika med tema 2ma (ju je držal v roki), in tako prodajalec odgovori ja eden samo bere, ta drug pa tudi zapisuje..........:D :D :D :D :D

Primoz ::

Lepo bi bilo, če bi nam kdo poskusil prodati kakšen USB key. Morda kakšne prazne CDje/DVDje zraven pekača. Papir zraven tiskalnika.

Samo pobožna želja je tudi, da bi nam prodali Office S&T Edition (27k) namesto Basic edition (57k) ali SBE (72k). Openoffice je zraven omenjen bolj kot ne v šali (čeprav so nam ga v dveh trgovinah prodali). V eni izmed trgovin (ki ne bo omenjena z imenom) smo bili tudi podučeni, da je Office drag in da inšpektorji ne hodijo po domovih ...

Dober vtis naredi tudi antivirusni program (če se ga prodajalec spomni dodati). Pa morda prednaložena Google Picasa. Pa prijazen prodajalec, ki ne obkroži prednaložene konfiguracije na letaku in vam le-tega vrže v glavo.

Nihče ni rekel, da smo kupovali najcenejši računalnik, kar se ga da dobiti. Ampak po drugi strani pa za 140k SIT danes dobimo PRECEJ spodoben računalnik na katerem delujejo VSE trenutne igre (morda ne na največji resoluciji, pa vendar). Spodoben LCD monitor za zraven stane približno 50k SIT. Windows HOME + Office S&T 55k. Tiskalnik 20k. Skupna cena 265k. Za precej spodoben računalnik za igranje iger. Kar je več od tega ... je absolutno nateg. Seveda je zadeva nateg tudi pri nižji ceni, če vam prodajalec proda Office SBE (+45k glede na S&T). Ravno tako, če vam proda Office Basic Edt (+30k). Lepo je tudi, če je prodajalec sposoben pokazati LCD zaslon (po možnosti 17" in 19" ... lahko tudi kaj več). Če se že naš kreten ne more odločiti med 17" in 19" ker pojma nima kaj to je, je vsekakor sposoben s prstom pokazati na monitor, ki mu je bolj všeč. Še posebej, če ta kaže sliko. In če mu je prodajalec povedal kakšna je razlika v ceni.

To da smo morali izbirati med CD enoto za devet (9) tisoč tolarjev, DVD enoto za 9,1k SIT in DVD pekačem za 10k se nam tudi zdi pod vsako kritiko. Ko bi le prodajalci pokazali podobno skrbnost pri odločanju med grafično kartico za 15k in 48k.

Pomaga, če prodajalec pokaže ohišje, ki nam ga namerava prodati. Ne glede na vse, je to razen monitorja, tipkovnice in miške edina komponenta, ki jo bomo morali gledati. Če to ohišje vsebuje še primeren napajalnik (480 W zverine to niso), pa je zadeva sploh super.

Razumemo, da je prodajalec poskušal prodati "best buy" disk in zato izbral 250 GB model. Ampak če je ta samo tisočaka dražji, zakaj ne bi dali še tisočaka in vzeli 300 GB modela. Žal nasvet ne temelji na potrebi in še zdaleč ni dobronameren do našega kretena. Odraža le stanje zalog v trgovini.

512 MB pomnilnika je danes res absolutni minimum. Izbiro ali vzeti pol ali cel gigabajt pa bi verjetno morali prepustiti stranki. In ji pri tem povedati, da je RAM zelo enostavno nadgradljiv in da lahko kadarkoli pride po še.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Lord.Febo ::

Primož, tole je pogreb, ti dejansko pričakuješ, da ta prodajalec ob nakupu avta nauči vozit !!!

Primoz ::

Pričakujem, da bo pogledal če imam vozniško preden mi ga bo pustil odpeljat ;)
There can be no real freedom without the freedom to fail.

RejZoR ::

Hja gonilo štacun je več profita. To da je študent je zadnja briga(več al manj). Sam sem dal v eno štacuno predlog za predračun, ki bi moral vključeval AMDjev procesor in GeForce 2. Nazaj sem seveda dobil kr neko levo konfiguracijo z integrirano grafo povsem izven mojega kalupa in z Intelom. Ok, adijo in sem šel drugam...

SEMPRON 2600+ BOX S754 64bit
512MB PC3200 DDR DIMM
AsRock K7S41GX
EXCELSTOR J880C 80GB 7.2/2M/A133

Evo, zadeva "kupljena" pri Mlacomu, izjema je plata ki je nimajo na ceniku ampak nima veze.
Najbolj cheap proc ki je še vedn dost tud za špile, 512MB RAMa je dost za tipkanje (če je kej rezerve si lahko privoščiš več), disk je ATA133, osnovni 2MB cache in 80GB placa. Manj že skor ne moreš dobit.
Plata pa ma gor grafično, mrežno in zvočno kartico integrirano. Poln paket za male pare. Seveda podpira tud S754 procesor.
Zraven paše še nek vsaj 17" monitor ki se najbolj obnese za text in tabele, kar je pač ugodno. Ostala šara kot je ohišje, tipkovnica in miš ter ostali potrošni stuff pa je stvar uporabnika (verjetno ne bo izbral kakšnega fancy alu ohišja ampak neko klasično cheap zadevo ki služi namenu). Glede na to da je bogi študent bi si gor nabil neko enostavno(nezahtevno) distribucijo linuxa in gor naložil OpenOffice. Če je strah okoli združljivosti pa je Win2000 dost pocen izbira ki je stabilna kot se šika. Če se ne da, pa WinXP Home in študentski office.
Načeloma pridejo zgoraj napisane komponente cirka 45-50 jurjev. LCD zaslon bi pobral levji delež, takisto software če se odloči za Microsoftov stuff.
Verzija s pingvinom bi bila sila cenejša ampak je davek združljivost. Pa z integrirano grafo Mirage bi se dal igrat še kej več kot samo pasjanso, kakšen Tomb Raider, UT99 al pa NFS3 bi komot lahko padli :)
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Matev ::

Izbiro ali vzeti pol ali cel gigabajt pa bi verjetno morali prepustiti stranki. In ji pri tem povedati, da je RAM zelo enostavno nadgradljiv in da lahko kadarkoli pride po še.


a ni enostavneje dati zadosti rama že v osnovi
muka je ko se je po treh dneh potrebno vračati na servis za nadgradnjo rama

vsi pač nismo brezdelneži in nimamo časa na pretek za urejanje kompa

BluPhenix ::

Po treh dneh ... mislim da bi vseeno pretekel kakšen mesec, če že ne leto ... seveda v kolikor bi uporabljal računalnik za to kar je napisano.

Jaz imam 1G rama, pa prav lepo shajam tudi z zahtevnejšimi opravili. No, obdelava slik včasih malo šteka, ampak nič hujšega.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Matev ::

v določenih trgovinah dobiš poleg 3 gigaherćne zverine še blagodejnih 256 mega rama

whatever ::

V eni izmed trgovin (ki ne bo omenjena z imenom) smo bili tudi podučeni, da je Office drag in da inšpektorji ne hodijo po domovih ...


To je prej plus za to trgovino kot minus.

Nihče ni rekel, da smo kupovali najcenejši računalnik, kar se ga da dobiti. Ampak po drugi strani pa za 140k SIT danes dobimo PRECEJ spodoben računalnik na katerem delujejo VSE trenutne igre


Nekaj takega bi tudi jaz predlagal, če bi bil v vlogi prodajalca in imel možnost biti pošten.

Pomaga, če prodajalec pokaže ohišje, ki nam ga namerava prodati. Ne glede na vse, je to razen monitorja, tipkovnice in miške edina komponenta, ki jo bomo morali gledati.


Aha, če bi vam pa prodajalec skušal prodati noro lepo zgledajoče ohišje s samimi podn od podna komponentami not, pa to ne bi bil nateg, ker pač računalnik lepo zgleda? Eno je, če je vaš namišljeni študent debilen, drugo pa, če je imbecil ali idiot.

Razumemo, da je prodajalec poskušal prodati "best buy" disk in zato izbral 250 GB model. Ampak če je ta samo tisočaka dražji, zakaj ne bi dali še tisočaka in vzeli 300 GB modela.


Povsem odvisno od tega, koliko znaša cena na gigabajt za 250 gb diskl v primerjavi z 300 gb diskom. Če ima 300 gigabajtnik nižjo ceno na gigabajt, potem se res splača vzeti jurja ali dva dražjega 300 gb.

Z ostalim se načeloma strinjam. Dodal bi le, da je bilo omenjeno, da vaš namišljeni študent ni bil niti toliko komunikativen, da bi si pustil razložiti nekatere stvari glede izbire komponent in bi lahko nato sam odločil, kaj potrebuje. Kako je vsa stvar potekala ne vem, ampak če je to res potem je to največja napaka, ki ste jo lahko pri tem testu storili.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Primoz ::

Naš študent je precej poslušal. V nekaterih trgovinah tudi več kot pol ure. In pri tem glupo kimal ;) In odgovarjal na vsebinska vprašanja (recimo da bo tipkal in da ne bo igral iger ali kateri izmed dveh pokazanih monitorjev s cenami mu je bolj všeč -- večji ali manjši). Pri vseh tehničnih vprašanjih je naredil glupo faco in žalostno pogledal prodajalca. Kaj pa on ve kaj je to 19 palčni zaslon. Ampak če mu ga pa pokažeš ... je pa druga pesem ;) In kaj so to za vraga gigabajti? Neki gigabajti pri RAMu ... pa neki gigabajti pri diskih ... pa mega neki pri grafičnih ... pa mega nekaj drugega pri mrežni ... to človeka zmede [>:D]


Pri ohišju se ne strinjam s komentarjem. Če ne prodajaš največjega "krša" in se greš "best buy" pač pokažeš stvar ... morda omogočiš izbiro. Katero škatlo bi gledali na polici je vprašanje na katerega bi znali s prstom pokazati všečno škatlo. In ni nateg, če prodajalec škatle ne pokaže ... samo lepo je, če jo.

300 GB disk trenutno stane 10% več od 250 GB (vsaj glede na cene, ki so jih kazali nam). Ker ima 20% več prostora, bi zadevo z veseljem kupili. Prodal nam je ni nihče. Ponudbe vsebujejo diske od 80 do 250 GB ... v odvisnosti od tega, česa ima trenutno trgovina največ na zalogi.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

whatever ::

LOL na komentar, je res duhovito napisan.:D

Pri ohišju se ne strinjam s komentarjem. Če ne prodajaš največjega "krša" in se greš "best buy" pač pokažeš stvar ... morda omogočiš izbiro. Katero škatlo bi gledali na polici je vprašanje na katerega bi znali s prstom pokazati všečno škatlo. In ni nateg, če prodajalec škatle ne pokaže ... samo lepo je, če jo.


No sej je res tak, samo pač meni osebno je popolnoma vseeno kako kišta zgleda, samo da so not dobre komponente, da je pršraufano kot mora bit in da brezhibno dela. Zato je pač meni odveč dajat ekstra € za izgled, če jih lahko investiram kam drugam. Plus tega se študentek verjetno ne bo ukvarjal z modificiranjem kište ali navijanjem, da bi zato rabil nekaj res kvalitetnega. Tudi zaradi tega morda prodajalci niso posvečali take pozornosti ohišju. Imajo pa vsake oči svojega malarja.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Tic ::

Zguba cajta vse skupaj.
persona civitas ;>

Matek ::

Ravnokar sestavil eno konfiguracijo kar v spletni trgovini mimovrste. Matična plošča z integrirano zvočno, grafično in mrežno kartico, sempron 2600+, 17" samsung LCD, 512 MB rama, 160 GB diska, Logitechovi miška (optična) in tipkovnica, NEC dvd+rw enota, ohišje z napajalnikom in Windows XP Home, vse skupaj za 140 tisočakov. In kaj je narobe s tako konfiguracijo?

Smešni ste nekateri, ki pravite, da je več možnosti, da se pokvarijo zadeve. A kartica, procesor ali plata za 20 tisočakov se prej pokvarijo od tistih za par deset tisočakov več? Prvič slišim...

Poleg tega pa tudi tisti, ki upravičujete obnašanje trgovcev z izgovorom "kupec ne ve, kaj rabi", bluzite. Če pridem k prodajalcu avtomobilov po avto, s katerim se bom vozil od doma do trgovine vsak vikend, mi ne sme prodati dizla z 2.5 literskim motorjem z izgovorom, da si bom gotovo premislil, ko bom videl, kako dobre avtomobile imajo priajtelji, in kasneje začel dirkati ter delati daljše ture vsakodnevno. Na enakem primeru lahko ovržemo argument "stranka ni navedla zgornje cene". Torej se ji lahko za prevoz družine proda avtobus, saj ustreza navedenim zahtevam, morda pa si stranka premisli in naredi še nekaj otrok, pa da se ne bodo tiščali, pomisli prijazni prodajalec.

Enostavno nima smisla. Prodajalec mora ustreči željam kupca, če se te kasneje spremenijo, si je kupec sam kriv. Ko v papirnici prosim za navaden kemični svinčnik in komentiram, da ne poznam znamk, mi prodajalka ne bo ponudila tistega, ki ima polnila v več barvah, češ, morda bom kasneje želel pisati še z zeleno in rdečo barvo... Želje kupca je treba spoštovati - the customer is always right, prodajalec ne sme biti pametnejši od njega.

Z izjemno trhlimi argumeni podpirate ravnanje prodajalcev, na drugi strani pa kot da se nihče ne zmeni za ceno, ki je več kot dvakrat takšna, kot bi morala biti. Stopetdeset tisočakov je lahko cena 4-5 mesecev najemnine v kakem študentskem stanovanju, da ne govorim da lahko toliko stane tudi letno bivanje v študentu...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

whatever ::

A veš kaj vprašajo najprej kupca v trgovini s pohištvom? Koliko denarja je pripravljen odšteti za sedežno, kavč, fotelj, stol, omaro ali karkoli že. Ne za kaj ga bo uporabljal, ampak koliko denarja je pripravljen odšteti. Šele nato pride na vrsto uporaba, vem iz zanesljivih virov. Mislim, da je z avtomobili podobno, če že delaš primerjavo z nakupom avtomobila. Če pa rečeš, da denar ni problem in se obenem delaš totalnega debila, ki ne zna sešteti 1+1, potem pa ni čudno, da te bodo nategnili. Čeprav menim, da ga niti niso, ker mu nihče ni ponujal ravno sistema za 500 jurjev ali kaj podobnega. Po drugi strani primerjava z avtomobilom enostavno ni na mestu, ker se v računalništvu stvari spreminjajo hitreje in roba postaja hitreje zastarela kot katerakoli druga. Za po mestu vozit se je pa dobra tudi katrca in zato ni treba stranki ponujat niti Cliota,... Poleg tega nekaj bluzite, da hočete, da vam prodajalec ponudi povprečno konfiguracijo; ne podpovprečno, niti nadpovprečno, ampak povprečno. Pol pa MadManMato pribije, da bi mu on ponudil sistem za 70 jurjev (ki je za pisanje seminarskih seveda čisto OK, toda zato bi bilo še najbolje, če bi mu prodajalec svetoval rabljen sistem za 10 jurjev, prodal bi mu pa zgolj laserski tiskalnik) . Meni se zdi to nekoliko podpovprečen sistem, mar ne? Pomojem bi še najbolj relevanten test bil ta, da bi sami sestavili okvirno konfiguracijo, nato pa primerjali cene posameznih trgovin. Ob današnji povprečni računalniški pismenosti, ki strmo narašča, je to pravzaprav poleg prijaznosti in kvalitete servisa pri računalniški trgovini najbolj pomembno.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

nodes ::

po odzivu sodeč ste zadeli galvico na žeblico...tako, da ravno ni "zguba časa" :D

ravno zaradi komentarjev: "da je trgovec poklican, dolžan nategniti kupca"....ker to ne sme postati dejstvo

StajercSSS ::

Ma je*em ti majko,glupo ko asfalt...
Najprej na prvi strani nek buftl piše da je tip ponujal 160 giga.Pol ga začne fu*at zakaj ni ponudu 200,če je sam jurja dražji.Ja pol pa,ko bi mu punudu 200,pa bi spet neki fu*al,zakaj ni ponudu 300,če je sam 2 jurja dražji od tega..Pi*ko mater..Najboljš da mu ponudi 1 tera,pa naj utihne že enkrat..Pol pa ga bo spet začel je*at,zakaj mu raje ne ponudi 160,ker je cena narasla že na vse skupaj prek 300k.In ko mu bo ponudil 160 spet,se bo nadaljevala zgodba...
Še en buftl,ki je kritiziral prodajalca,da ni nič vprašal,kolk je zgornja meja,pa če je predrago..Ma pm..Ka te s tabo je??Zakaj pa nebi kupec mogu zinit kolk je zgornja meja,pa po pregledu prednaročila povedat,če je predrago??
Pa kje še sploh živi ta be*ak,ki nič ne ve o rač??Še moja babica je obrnila COD 2,pa je na MP včas 1.Mogoče še res nevedni živijo na jugu (Hrvati),sam ko nas je*e za njih..Če pa se že kak Hrvat pojav v Sloveniji,pa vendar obstajajo kolegi,ki namest tebe kupijo rač..
Še tistmu buftlju,ki je nekaj nakladal,da je lahk prodajalec kaznovan,če kupcu ne proda tega,kar je zahteval..
Ka ti res treba prevezat možgane,al ne razumeš??Ti si pisal,da bi lahk prodajalca kaznoval,ker je kupcu prodal predober rač..LOOOL.Kaznovan je lahk samo v primeru,da mu je prodal rač brez tunerke npr.,ki jo je kupec zahteval in ne ker mu je prodal boljši rač..
Če ma lahk moja seka na 600MHz,tam nekje 32 mb grafa intergrirana,cca. 172 mb rama,20 giga trdi....gor msn,irc,winamp 5,FF,....In ji vse lepo dela,bi še ta ****** študent bil zadovoljen z mal boljšim..
Če pa bi prišel tak študent k men kupovat,pa bi mel srečo,če bi mel šprinterke gor obute..Namreč jaz bi za njim tak letu,pa ga tak brsnu v rit..Sam da se mi več ne prikaže..

(Mogoče bom pol uporabu edit,pa to dol zbrisal..Ker s takimi bednimi ste me mal res raz*izdil...Sorry)
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

VolkD ::

Prodajalci in stranke nimajo, in ne morejo imeti skupnega cilja, čeprav bi po vaši idealistični logiki naj bilo tako. Prodajalec hoče prodati za čim dražje, kupec čim bolj poceni. Če vem to ni logično, potem res ne vem, če vam kaj sploh je.

In NIHČE ne bo odpuščen, če bo ponudil OOo/Linux. Nihče, to je dejstvo. Dejstvo pa je tudi, da ko ljudje pridejo po PC, se jim zdi SAMOUMEVNO, da bojo gor poganjali Windows. Drugega povprečni uporabniki ne poznajo. Če imajo VSI Windows/Office, potem ga HOČEJO imet tud oni. Zato se prodajalci BOJIJO ponujat Linux/OOo. Stranka sliši, da je zadeva zastonj in se vsa vesela strinja z Linux/OOo varianto, pride domov in mu ne dela to, kar dela sosedu. PRVA REAKCIJA STRANKE JE, DA PRINESE KOMP NAZAJ IN ZAHTEVA WINDOWS/OFFICE, ZA KETEREGA PLAČA oziroma mu znanci namestijo piratske verzije.

Tako je to. MS žal obvladuje preveč trga .. .. .. ..


AHHHH..... Enkrat bomo vsi umrli! Neizbežno !
....

.... Zakaj nebi že danes?!!!

Natančno tole aspciacijo sem dobil ob prebiranju tega!

Zakaj meniš, da bi stvari ne mogle biti drugačne ? Samo zato ker niso ?
Ljudje s takim pogledom ne prinesejo napredka niti v WC školjki !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Matev ::

študentu ki ne ve zakaj rabi
tudi ni teško dati 100 jurjov več - je pač sitting duck za prodajalca

nateg na suho - izi lajk a kejk

kaj je tu slabega

to je zakon narave - boj za preživetje - boj za obstanek - boj za kakovost življenja

kaj je narobe s tem da se trgovec bori za svojo kakovost življenja


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

šraufi za matične in podobno

Oddelek: Strojna oprema
272475 (2023) #000000
»

Prodaja računalnikov končno pozitivna

Oddelek: Novice / Rezultati
254776 (3903) bluefish
»

SPAR računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
263321 (2408) OChack
»

Kje kupujejo računalniške trgovine

Oddelek: Kaj kupiti
131602 (1245) Meamoto
»

En računalnik dva uporabnika

Oddelek: Kaj kupiti
9985 (914) Šimpanz

Več podobnih tem