» »

Nova različica brskalnika Torpark

Nova različica brskalnika Torpark

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova različica programa za varno in anonimno brskanje po internetu Torpark 1.5.0.4L.

Torpark vsebuje odjemalca za priklop v anonimizacijsko omrežje Tor 0.1.1.21 ter mobilni Firefox 1.5.0.4 z nekaterimi spremembami in dodatki ( Torbutton, prikaz trenutnega IP naslova, ki se obnavlja na vsako minuto, itd.). Poleg tega so v paket vgrajene nekatere izboljšave, ki pohitrijo surfanje preko Tor omrežja in povečajo stopnjo anonimnosti.

Paket Torpark je na voljo v vseh jezikih v katere je preveden Firefox, privzeti jezik pa je angleščina, saj - po avtorjevih besedah - "ZDA postajajo novi Rimski imperij". Torpark je mogoče prenesti v obliki namestitvenega paketa ali kot izvorno kodo.

Seznam aktivnih Tor izhodnih točk v uporabniku prijazni obliki je že nekaj časa na voljo, prav tako seznam vseh Tor točk (tudi ukinjenih). Od danes naprej pa je na voljo tudi zemljevid z geolokacijami Tor točk (v Flashu ter anonimnosti bolj prijazni obliki HTML).

21 komentarjev

poweroff ::

Dovolil si bom zapisati naslednji komentar. Pravniki so me opozorili, da je tim. "obarvani naklep" termin iz preteklosti in v sodobni pravni teoriji ni preveč priljubljen. Okrog tega se bi lahko začela debata, ki pa je bolj akademske narave.

Komentar pa je namenjen tistim, ki se stalno oglašajo glede pravnih vidikov Tora. Zgolj v kratko informacijo in razmislek.

Po slovenskem pravnem redu bi bilo potrebno lastniku Tor izhodne točke v primeru, da je njegova točka zlorabljena za kaznivo dejanje, dokazati tim. obarvani naklep. Skratka, dokazati je potrebno, da je lastnik Tor izhodne točke namenoma ravnal v smer omogočanja zlorabe, da jo je hotel in si je želel, torej njegovo aktivno delovanje. Ni dovolj, da bi le pristal na neko negativno posledico. In če bi tak lastnik Tor izhodne točke, ki si neke prepovedane posledice želi res obstajal, bi šlo kvečjemu za pomočnika pri kaznivem dejanju. Kazenski zakonik pa za kaznovanje pomočnika zahteva kaznovanje tudi glavnega storilca.

A kakorkoli že - avtorji Tora na svoji spletni strani prepovedujejo zlorabo Tor-a za ilegalne dejavnosti in poudarjajo, da je Tor namenjen izključno kot orodje za povečevanje svobode govora, zasebnosti in promocijo človekovih pravic, njegov namen pa nikakor ni kršenje zakonodaje. Za razliko od nekaterih P2P aplikacij in torrent iskalnikov, ki se s kršenjem zakonodaje celo hvalisajo...

Mojih 5 centov...
sudo poweroff

Poldy ::

Zakaj pa bi si želel anonimno brskati po internetu? Nimam ničesar prikrivati... hm, če bom tu koga užalil, se bo šel pa detektiva in me poizkušal najti? Pa da potem ugotovi da sem večji? :D

Se mi zdi podobno kot skrita številka na mobitelu... kljub temu, da takim klicem ne odgovarjam, jih dobim vsaj 2x mesečno... smešno.

MrStein ::

Zakaj si oblečen, čeprav je vroče ? Zakaj imaš zavese na oknih ? Zakaj zapiraš vrata ?

(to debato smo sicer imeli milijonkrat)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Azrael ::

Ni mi jasno, čemu tako nekateri tako zagnano forsirate Tor?

Več uporabnikov, več možnosti za zlorabo. In ko nekdo preko te zadevščine speljal kakšno teroristitčno dejanje, ki bo pomenilo par 10 mrtvih, bo vse zgoraj napisano pravniško besedičenje, samo še zgodovina.

Pirati, hja res nekaj cesarja stanejo, ampak cesar je očitno izračunal, da mu ostane precej več, če je tako kot je in bi v primeru, da zradira pirate bistveno zaslužil manj.

BTW Ali sedaj http://www.grc.com/ na Shields Up testu javi IP izhodne točke ali še vedno kar pravi IP tistega, ki se skriva za Tor omrežjem?
Nekoč je bil Slo-tech.

pivmik ::

Azrael, pokaži kdo tukaj kej koga forsira...
LP, Gregor GRE^

Osprey ::

Azrael: WTF? Odkar pomnim javi IP izhodne točke in tudi sedaj je tako.

P.S.: Prepovejmo nože, ker je zadnjič nekdo ob otvoritvi železniške postaje v Nemčiji ranil desetine ljudi, eden izmed njih je imel aids. Samo počakajmo, da kdo umre, takoj jih bodo prepovedali.

Nihče ne trdi, da se v primeru terorističnega napada, ki ga omenjaš, ne bo vse postavilo na glavo, vendar pa to še ne pomeni, da bo tako postopanje pravilno. In ravno to je tisto. Poglej kake neumne zakone včasih sprejmejo v ZDA (se bojim, da se bo tega navlekla tudi EU). To, da je nek zakon sprejet, še ne pomeni, da je pravilen, pameten, moralen, pravičen in v dobro "navadnega smrtnika". In še sreča, da se nekateri tega zavedajo, in opozarjajo druge.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

Looooooka ::

v mestu met noz v zepu bi blo cist smiselno prepovedat.kazni bi mogle bit pa tud vecje od prehitre voznje na cesti.
why?
dokler mi nekdo ne pove zakaj rabi noz sred mesta(razn ce si zidar al pa nekdo,ki je ravno v tistem momentu na svojem delovnem mestu...) mi ni treba razlagat zakaj.
bo nemcija dost dobr razlog =)

ampak dost o bedarijah.
tale torpark men ne dela...tko da..kksna vidalia pa foxyproxy...better.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Osprey ::

Prepovedat v mestu? 8-O Kaj pa, če kdo z njim koga zakolje na vasi? Je vaščan manj vreden? Ali pa v okviru družine, doma? Ne, morali bi biti prepovedani povsod.

:D

Skoraj vsako stvar na svetu se da UPORABITI ali ZLORABITI. Zato se s kriminaliziranjem nečesa, kar samo po sebi ni zločin, ne morem strinjati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

sankus ::

"dokler mi nekdo ne pove zakaj rabi noz sred mesta(razn ce si zidar al pa nekdo,ki je ravno v tistem momentu na svojem delovnem
mestu...) ..."
al pa če sm na tržnci babici pomagal zelenjavo prodajat pa je rabla "mesarski" nož za razrezat zelje...

a tale tor-programje deluje tud preko routerja navzven?

Looooooka ::

no ja sj kar se noza tice je ze kksna vrstica v zakonodaji glede skrivanja tega v kksnem zepu =).
drgac pa ja...ce bo nekdo hotu zlorabt ga bo pac hosu v merkator vrecki.ampak sj zato mamo nesposobne politike...da nas sokirajo z "natancno" dolocenimi zakoni.

poweroff ::

Picnik - mininova oz. vsak torrent tracker je legalen, ČE avtorji ljudi ne spodbujajo h kršitvah avtorskih pravic. Če bi jaz osebno imel tracker, bi na prvo mesto (kot npr. sponzorirane torrente) dal linux isote. In občasno bi malce popucal zadeve - "piratska" roba bi letela dol. Hum, ideja, da bi lahko človek DL nek film SAMO če bi DL tudi Linux iso, mi je tudi všeč... :D

Azrael: teorije o tem, da enkripcijo in anonimizacijske sisteme zlorabljajo kriminalci in teroristi so se pojavile v začetku 1990 let. V knjigi The Electronic Privacy Papers je bilo dokazano, da je te teorije generiral FBI v okviru svoje Operacije Root Canal in to brez osnove. Dejansko je bila enkripcija v kriminalne namene zlorabljena le v minimalno primerih - in vedno se je dalo zbrati dokaze z drugimi metodami. Pred časom sem govoril z enim predstavnikom FBI, ki je razbil eno največjih pedofilskih mrež v ZDA (aretiranih je bilo nekaj 1000 ljudi). Rekel je, da so samo vodje mreže uporabili enkripcijo, so jih pa brez težav zašili na podlagi finančnih transakcij in drugih dokazov. Kolikor sem seznanjen, je enako tudi pri nas - delež zlroabe enkripcije je zanemarljiv. In stavit grem, da je podobno z anonimizacijskimi sistemi.

Sicer pa sem zdajle preiaskusil Shields Up - FF + Tor + Privoxy (!!) pod Linuxom in mi zazna tor exit point IP.

sankus - seveda. Tor deluje tako, da se tzi v lokalnem računalniku vzpostavi lokalni proxy, ki te poveže v Tor omrežje. Povezava v Tor omrežje je šifrirana. Seveda pa moraš ti v brskalniku (ali drugem programu) nastaviti povezavo v internet NE DIREKTNTO, pač pa preko lokalnega Tor proxya.

Se pravi: tvoj brskalnik/irc klient,.... --> lokalni Tor proxy ---> internet ---> Tor omrežje ---> Tor izhodna točka ---> web server / messaging server,...

Brez Tora je pa pač takole: tvoj brskalnik/irc klient,.... --> internet ---> web server / messaging server,...
sudo poweroff

klemen22 ::

ideja, da bi lahko človek DL nek film SAMO če bi DL tudi Linux iso, mi je tudi všeč...

A to je bilo v šali ali zares? Ker tako zagovnjene izjave pa že dolgo ne:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Piston ::

temu bi se reklo patetično posiljevanje
Kawaaabangaaa

MrStein ::

A to je bilo v šali ali zares?

Kaj misliš kaj pomeni smiley zraven ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

:\
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Izak ::

V firefoxu mi pri omogočenem toru spodaj izpiše "Retrieving your IP adress..." in žal stvar ne gre naprej. Kakšna ideja?

poweroff ::

Tvoj problem sem poslal avtorju Torparka.

Pravi tole:
"Retrieving IP Address" is really a secondary function and does not
determine if torpark works or not, it is a 3rd party look-up function.
In what way is Torpark not functioning? If the Torpark window does
indeed open but does not browse, that sounds like you have too many
connections or a bad internet connection. It is that the encrypted
pipeline is being choked, I believe.

A good way to tell it to look at the log for tor. Go into the temp
directory torpark uses and you should find a tor log file. Open it
while torpark is running, after it opens the window and it should give
you the information as to why the circuit is having trouble.


I am interested in this issue, so please keep me informed so I can
help.
sudo poweroff

iration ::

Super, a pridejo zraven tudi razni bookmarksi z underage teen-pronom? Ali je še za kaj drugega uporaben tale tor?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Izak ::

@Matthai: Pregledal sm log file in ne najdem nič oklepajočega.

klik za pdf loga

Ip address mi sedaj po parih minutah najde, brsaknje po medmrežju pa se vedno ne deluje. Sem za routerjom, vendar sem si odprl celoten izhodni in vhodni promet promet.

Evo se screenshot nastavitve extensiona v ff:



Hvala lepa za pomoč!

mit3k ::

Jaz imam enak problem kot Izak, še v logih mi enako piše, edina razlika je da nisem za ruterjem.

Kaj pa ostali, vam deluje?

poweroff ::

Jun 15 22:53:28.510 [notice] Tor has successfully opened a circuit. Looks like
client functionality is working.

Sklepam, da Tor deluje. Sem pa posredoval log naprej...
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Firefox fonti (povecava)?

Oddelek: Omrežja in internet
71341 (1213) SeTAr
»

Nova različica dodatka za Firefox TorButton (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
778138 (6818) poweroff
»

TorCap2 - rešitev za DNS uhajanje v omrežju Tor?

Oddelek: Novice / Zasebnost
164488 (3654) poweroff
»

Novoletna darila za vse "paranoike"

Oddelek: Novice / Zasebnost
93739 (3314) Joze_K
»

Novosti na področju anonimizacije

Oddelek: Novice / Zasebnost
275252 (4172) B-D_

Več podobnih tem