»

Llano bo sedel v podnožje FM1

Podnožje FM1

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - S pričetkom masovne proizvodnje in razpošiljanjem čipov Llano k svojim partnerjem se pri AMD-ju seveda niso mogli izogniti prvim pobegom informacij. Ti so se začeli z najlažjim delom, slikami samih procesorjev in podnožja, v katerega bodo sedli. To bo popolnoma novo in bo nosilo ime FM1. Z njim se AMD po dolgem času na namizju, vse od podnožja Socket 754, namenjenega enojedrnim 64-bitnim procesorjem z enim pomnilniškim kanalom, vrača v dobo podnožja z luknjo...

0 komentarjev

Bo predstavitev Bulldozerja navsezadnje na Computexu?

Ključna je informacija na dnu diapozitiva

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Saga o predstavitvi in začetku prodaje AMD-jevih procesorjev FX, osnovanih na arhitekturi Bulldozer, bo očitno vsaj deloma končana 7. junija. Takrat naj bi na tajvanskem Computexu AMD namreč uradno dvignil tančico skrivnosti v povezavi z novimi procesorji, vsaj če gre verjeti predstavitvi Gigabyta. Komercialna dobavljivost naj bi sledila nekoliko kasneje, saj naj bi se razpošiljanje glede na dokumente, ki so jih videli pri X-bit Labs, začelo 20. junija. Tukaj bo verjetno šlo za razpošiljanje velikim proizvajalcem sistemov ter v trgovine, torej bi se znalo zgoditi, da bi AMD tik pred zdajci izpolnil obljubo o predstavitvi in začetku prodaje v drugem letošnjem četrtletju.

Prav tako naj bi...

1 komentar

AMD: 65 nm

Daily Tech - Po poročanju Daily Techa naj bi prvi AMD-jevi procesorji z jedrom Brisbane, izdelanim v 65 nm procesu luč sveta zagledali decembra. Sprva bodo kupcem na voljo štiri različice procesorjev z omenjenim jedrom, in sicer Athlon 64 X2 5000+, 4800+, 4400+ in 3800+. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo AMD predstavil še dva procesorja z jedrom Brisbane, Athlon 64 X2 5200+ ter 5600+.

Poleg dvojedrnikov bodo tudi enojedrni AMD-jevi procesorji prešli na 65 nm proces izdelave. Prva enojedrnika s 65 nm jedrom Lima, Athlon 64 3500+ in A 3800+ bosta luč sveta ugledala januarja prihodnje leto, v drugem četrtletju pa jima bo sledil še Athlon 64 4000+.

V drugem četrtletju prihodnjega leta bo AMD predstavil procesorje Sempron z jedrom Sparta , izdelanem v 65 nm procesu.

Več o tem si preberite na Daily Techu.

25 komentarjev

Časovni načrt slovesa s939 in s754 procesorjev

Slo-Tech - Znani so datumi, do katerih bodo dobavljivi posamezni procesorji za podnožji s939 ter s754. AMD bo tako procesorja Athlon 64 3700+ in 4000+ dobavljal do drugega julija letos, ostale procesorje za omenjeno podnožje ter nekatere procesorje za podnožje s754 pa do konca letošnjega leta. Izjeme so Athlon 64 X2 4800+ na podnožju s939 ter Sempron 3400+, ki bosta dobavljiva do drugega četrtletja prihodnjega leta ter Sempron 2800+ in 3000+, ki bosta dobavljiva do prvega oziroma slednjo do tretjega četrtletja prihodnjega leta.

Poleg tega bodo z zadnjim dnem letošnjega leta ukinili dobavo procesorjev za novo podnožje AM2 z 2x1 MB drugonivojskega predpomnilnika in sicer modeli Athlon 64 X2 4000+, 4400+ ter...

7 komentarjev

AMD-jevo finančno poročilo za prvo četrtletje 2006

Slo-Tech - AMD je objavil finančno poročilo za prvo četrtletje letošnjega leta. Njihovi prihodki so v tem času znašali 1,33 milijarde ameriških dolarjev, dobiček pa 185 milijonov ameriških dolarjev. Glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za kar 70,5 odstotka. K temu je v veliki meri pripomogla rekordna prodaja procesorjev Opteron. V drugem četrtletju letošnjega leta AMD pričakuje enak oziroma nekaj manjši dobiček. Na spletni strani hartware.net si lahko ogledate primerjavo med prihodki in dobički AMD-ja in Intela, ki bo svoje finančno poročilo za prvo četrtletje letošnjega leta predstavil predvidoma prihodnji teden.

25 komentarjev

AM2 vs. s939

AnandTech - Na spletni strani AnandTech so objavili test, ki primerja aktualno platformo s939, s prihajajočo AM2 platformo. Testirali so Athlon 64 X2 procesorja z enakima frekvencama, tisti s Socket 939 podnožjem je bil nameščen v Asusovo matično ploščo A8N32-SLI, medtem ko je procesor s podnožjem AM2 ležal na neimenovani AM2 plošči, z nVidiinim MCP55 veznim naborom. Prvi je podpiral DDR400 drugi pa DDR2-800 pomnilnik, ostale specifikacije testnih sistemov najdete tukaj.

Kako se je odrezal AM2? Kljub hitrejšemu DDR2-800 pomnilniku bistvenejšega napredka glede na s939 platformo ni. Ob pogledu na rezultate se poraja vprašanje, zakaj sploh hoče AMD predstavit novo platformo, še posebej če držijo govorice o AM3 in DDR3 podpori v letu 2007.

34 komentarjev

Cene prihajajočih procesorjev

Slo-Tech - Na spletni strani Daily Tech so objavili informacije o cenah prihajajočih AMD-jevih procesorjev za podnožje AM2. Za najdražji model, Athlon 64 FX-62, bo po informacijah sodeč potrebno odšteti 1236 ameriških dolarjev, medtem ko bodo bodoči lastniki najcenejšega procesorja za prihajajoče podnožje, Sempron-a 2800+ zanj morali odšteti 67 ameriških dolarjev. Cene ostalih procesorjev:



Novim procesorjem bodo v box...

58 komentarjev

Novičke iz AMD-ja

Slo-Tech - Po podatkih iz AMD-jevega roadmap-a naj bi le-ta proizvodno procesorjev za podnožje Socket 939 zaključil čez približno leto dni. Procesorje temelječe na jedru Venice bodo prodajalci lahko naročili do konca drugega četrtletja letošnjega leta, procesorje s San Diego jedrom ter modele Athlon 64 X2 pa bo možno naročit do konca letošnjega leta, prav tako tudi januarja predstavljen procesor Athlon 64 FX-60. Do drugega četrtletja leta 2007 bo AMD zaključil s proizvodnjo in dobavo vseh s939 procesorjev.

Podnožje s754 pa bo AMD ohranil pri življenju vse do konca leta 2007, saj bodo procesorji Sempron za omenjeno podnožje kljub predstavitvi modelov za prihajajoče podnožje AM2 ostali v proizvodnji vse do omenjenega datuma. Izvorna novica na Daily Tech-u.

Poleg tega bo singapursko podjetje Chartered Semiconductor, ki je do sedaj izdelovalo IBM-ove procesorje za igralno konzolo Xbox 360, letos junija začelo z izdelavo AMD-jevih procesorjev. Več o tem v izvorni novici na X-bit labs.

41 komentarjev

AMD Athlon 64 X2 5000+ za s939?

X-Bit Labs - AMD je v nedavno izdanem dokumentu z naslovom AMD Athlon 64 Processor Power and Thermal Data Sheet, navedel tudi procesor z oznako AMD Athlon 64 X2 5000+ za socket 939. Omenjenega procesorja uradno še ni najavil, poleg tega ga ni bilo mogoče zaslediti v dosedanjih roadmap-ih AMD-ja.

Po podatkih iz omenjenega dokumenta gre za dvojedrni procesor s frekvenco 2600 MHz in 2 MB drugonivojskega predpomnilnika (1 MB na jedro), vendar se v omenjenem dokumentu pojavi tudi podatek o 512 kB L2 cache-a na jedro (skupaj 1 MB).Če drži prvi podatek, potem ima enako frekvenco in količino predpomnilnika, kot Athlon 64 FX-60. Nejasno je tudi ali bo procesor na voljo končnim kupcem ali bo na voljo le za AMD-jeve partnerje.

Več o skrivnostnem procesorju si lahko preberete v izvorni novici na X-bit labs.

2 komentarja

AMD zvišuje cene

Slo-Tech - Po podatkih s strani [Hard|OCP, naj bi AMD prihodnji mesec povišal cene svojih procesorjev Athlon 64 in Athlon 64 X2. O višini skoka cen ni informacij, naj bi pa šlo za nekaj ameriških dolarjev. Cene procesorjev Athlon 64-FX bodo ostale nespremenjene. Procesorji znamke Sempron naj bi se petnajstega maja pocenili. Takrat naj bi AMD tudi objavil cene prihajajočih procesorjev za podnožje AM2. Naj še spomnimo da bo Intel konec aprila znižal cene dvojedrnih Pentiumov.

Izvorna novica na [H]ard|OCP.

56 komentarjev

Štirijedrni AMD procesorji za Socket-M2

CRN - Advanced Micro Devices je zagotovil, da hkrati z uvedbo štirijedrnih procesorjev, predvidoma tekom leta 2007, ne bodo uvedli novega podnožja. Tako da bodo lastniki prihajajočih podnožij Socket-M2 lahko uporabili tudi štirijedrne procesorje, pri tem bo samo potrebno nadgraditi BIOS. Podoben korak so pri AMDju že storili pri izdelavi dvojedrnih procesorjev za podnožje s939.

AMD bo sredi letošnjega leta predstavil nove dvojedrne procesorje ter novo podnožje Socket-M2, ter ob tem želi tudi potrditi svoje zagotovilo, da bodo štirijedrniki delovali na tem podnožju. Trenutno AMD s partnerji dela na zagotavljanju delovanja Socket-M2 s prihajajočimi štirijedrnimi procesorji, ki bodo podpirali pomnilnik DDR2.

Obenem Hartware.net opozarja, da v nasprotju od trditev nekaterih spletnih časnikov štirijedrni procesorji ne bodo združljivi s podnožjem s939.

8 komentarjev

Navijanje novega Semprona Palermo 3100+

X-Bit Labs - AMD je sočasno s predstavitvijo novega jedra Athlonov 64, imenovanega Venice, predstavil tudi izpopolnjeno jedro svojega low-end procesorja Sempron, imenovano Palermo. Palermo predstavlja novo E-revizijo jedra in je zgrajen v sodobnejši - 90-nanometrski tehnologiji, podpira strojno izvajanje ukazov SSE3, sede pa v podnožje Socket 754. Ker so se tudi prejšnji Semproni (revizije CG in D) za podnožje Socket 754 precej dobro navijali, so se na X-Bit Labs odločili popeljati na test novega Semprona 3100E+....

13 komentarjev