»

Intel prenavlja BOX hladilnik

Expreview.com - AMD je za zmogljivejše (in požrešnejše) procesorje zasnoval hladilnik s toplotnimi cevkami že ob predstavitvi prvih dvojedrnikov na podnožju Socket939, čeprav so in še vedno zrak vpihujejo pravokotno na matično ploščo, proti procesorju. Enako zasnovo še vedno uporablja Intel, celo brez toplotnih cevk, tudi za najzmogljivejše procesorje. A s prihodom šestjedrnikov iz družine Core i9 se bo to očitno spremenilo in Intel bo stopil v korak s časom. Po vzgledu večine zmogljivejših hladilnikov, ki so dandanes na policah trgovin, bodo za šestjedrnike in procesorje iz družine Extreme Edition uporabili štiri toplotne cevke, ukrivljene v črko U. Nanje so pritrjene aluminijaste plošče, prek katerih zrak iz ventilatorja piha...

30 komentarjev

Zalman Reserator 2

procesorski vodni blok Reseratorja 2

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Prva različica Zalmanovega Reseratorja je naletela na bolj mlačen odziv. Pasiven sistem vodnega hlajenja (nič ventilatorjov na radiatorju) se je namreč precej slabo odnesel, obenem pa je tudi ogromno stal. Zaradi teh slabosti si je v naših krajih pridobil srčkan vzdevek, za katerega je bilo potrebno pred ime izdelka zgolj dodati črko P.Drugo inačico, ki obeta malce več, so pred nekaj dnevi pošteno pretestirali pri X-bit labs in prišli do zaključka, da gre za čisto spodoben izdelek. Reserator 2 (220 dolarjev) sicer ne nudi preveč dobrih performans, tako da se ga bodo overclockerji izogibali, hladi pa bolje od povprečnega zračnega hladilnika, je enostaven za vzpostavitev...

24 komentarjev

Zbirka testov

Slo-Tech - Spet je nedelja in spet je tu zbirka nekaj testov za vse, ki čez vikend nimate početi kaj drugega. Tokrat je največ novosti prav na področju grafičnih kartic in parjenju le-teh v dvojice za vsako dodatno dih jemajočo sličico.

Če začnemo z možnostmi parjenja grafičnih kartic, je zagotovo prvi postanek Tom's Hardware, saj so do potankosti opisali tako CrossFire kot SLI. V testu so primerjali ASUSovi matični plošči, A8R-MVP (bazira na Radeon Xpress 200 veznem čipovju) in A8N-32 SLI Deluxe, ki pa je osnovana okrog svežega nVidiinega čipovja, nForce 4 SLI x16. Kasneje so primerjali tudi nVidiin način parjenja kartic, SLI (z dvema 7800 GT grafičnima karticama) z ATIjevim CrossFire, kjer pa so sparili X850XT ter X850XT Master kartico (za pravilno delovanje je potrebna posebna kartica z dodatnim čipom).

Ravno nakupujete novo grafično kartico in denar ni ovira? Potem si le oglejte primerjalni test nVidiine paradne serije, GeForce 7. V testu sicer ni bila uporabljena najhitrejša...

13 komentarjev

Nedeljsko branje

Slo-Tech - No, pa nadaljujmo. V prejšnji novici sem obljubljal tudi teste hladilnikov, še prej pa še nekaj o grafičnih karticah.

Na X-bit labs so pod drobnogled vzeli ne eno, temveč dve grafični kartici, Asusovi <i>ekstremni</i> 7800 GT. Azijci so se tokrat požvižgali na referenčni dizajn in na vezje modre barve čipe prispajkali po svoje. Tudi hladilnik ni originalen nVidiin, namenjen 7800 GT karticam, temveč je zelo podoben tistemu z Asusove serije nVidiinih grafičnih kartic 6800.

Na X-bit labs so pripravili tudi zanimiv slovarček za vse, ki vas zmedejo imena, kot so 7800 GTX, 7800 GT, 6800 Ultra, 6800 GT, X850XT, X850PRO, X800XL, X1800XT, X1800XL, ... V njem je poleg imena grafične kartice v tabeli navedeno še kodno ime jedra, izdelovalni proces, vodilo kartice, tip in količina pomnilnika, število cevovodov v jedru, zadnja podprta verzijo DirectXa, frekvence in širina spominskega vodila.

Če imate toplotne težave s svojim kavnim mličkom in uporabljate le tovarniški sistem za...

4 komentarji

Sobotno branje

Slo-Tech - Na različnih koncih interneta kot gobe po dežju rastejo testi novih izdelkov, pa naj bodo to grafične kartice, matične plošče, hladilniki, ali pa kaj drugega, zato smo pripravili kratek povzetek dogajanja zadnjih dni.

Začnimo pri matičnih ploščah. Verjetno skoraj vsi poznate nVidiino implementacijo sočasne uporabe dveh grafičnih kartic, SLI, ki naj bi v pravljičnem svetu omogočal kar dvojno število sličic na sekundo v primerjavi z le eno grafično kartico. Prva inkarnacija tega sistema je razdelila 16 stez PCI Express vodila dva enaka dela z 8 stezami, kar pa bi znalo postati z napredkom grafičnih kartic omejujoče. Zato so nVidiini inženirji pripravili nov čip, ki podpira kar 40 stez (32 se jih porabi za grafični kartici, ostalo pa za PCI Express vodila s po eno ali štirimi linijami). Prvi matični plošči z novim naborom, ki so ju uspeli testirati na Anandtech-u, sta Asusovi rešitvi za Intel in AMD procesorje. P5N32-SLI so sicer dobili v roke že prejšni četrtek, zato pa je test...

6 komentarjev

Dočakali smo Zalman Fatal1ty

Zalman - Skoraj vsi računalniški poznavalci poznamo korejsko podjetje Zalman, ki slovi po svojih elegantnih in tihih rešitvah hlajenja prevročih računalniških komponent.

Serija njihovih procesorskih hladilnikov je tako dobila še enega novega člana - Fatal1ty FS-C77. Gre za naslednika že tako velikega in uspešnega hladilnika CNPS 7700-cu.

Hladilnik je v celoti narejen iz bakra in ima nekoliko močnejši, prosojen ventilator premera 120 mm, v katerem se nahaja rdeča LED. Cel hladilnik tehta 918 g, kar je precej več od priporočil proizvajalcev procesorjev, pritrdilni mehanizmi pa so na voljo za podnožja 754/939/940 in 478/775. Podpora za podnožje A je...

16 komentarjev

Padec cen LCD-zaslonov

Ars Technica - Očitno lahko letos končno pričakujemo padec cen LCD-prikazovalnikov na prav smešne višine. V prihodnjih letih lahko pričakujemo padec za 62% (po trditvah The inquirerja). Sezono je začel Dell, kot največji prodajalec sistemov, ki za borih 1000 USD ponuja 24" zver za vašo delovno mizo. Model z diagonalo 20" vas stane samo še 600 USD, kar v tolarjih pomeni 100.000 SIT.

Preberite več na ARS.tech, kjer je govora tudi o novi 3D-prikazovalni tehnologiji, ki prihaja iz Toshibinih logov.

Za vas ne vem, ampak jst že frantično iščem kolege v ZDA, ki bi kupili en takšen zaslonček zame.

41 komentarjev