» »

Windows Vista beta 1

andrej ::

bisi: pri RSS si pozabil eno pomembno stvar. IE ni samo RSS reader. V Visti je RSS integriran v platformo. To pomeni, da bo obstajal centralni RSS storage za vse RSS feedi, do katerega bodo imele dostop vse aplikacije. RSS je sedaj prava platforma v operacijskem sistemu, ki jo lahko vsi drugi programi uporabljajo.

Bistvene so tri stvari:
1. skipen RSS feed list za vse aplikacije.
2. en RSS storage.
3. Skupen Sync engine.

RSS v Visti ne bo samo feature, bo platforma na osnovi katere bos lahko gradil svoje aplikacije ali se integriral z ostalimi.

Priporocam ogled tega videa.

RSS v Visti postane vec kot samo XML format za prenos novic. Razsiritve bodo na voljo celo pod Creative Commons! Veliko vec na to temo imas tukaj.

Z-lot ::

Hehe, MS bo najbrž moral plačati precej licenčnin za patente (recimo Appla).. najbrž :>

Z-lot ::

Pripis: uhm, gospod andrej, ste uradni zastopnik lastnikov menjenih mailov? O_O

andrej ::

nope. to sta dejansko uradno e-mail naslova Steva Ballmerja in Billa Gatesa. Nobena skrivnost. Pisi. Mogoce celo dobis odgovor, seveda ce bo mail pameten...

Good Guy ::

Še mal info


CPU : The x64-enabled processor lines include the AMD Athlon 64, AMD Athlon 64 FX, Mobile AMD Athlon 64, and AMD Turion 64, Intel Pentium 4 with EM64T, and Intel Pentium 4 Extreme Edition with EM64T.

RAM: To take better advantage of Windows Vista functionality, you should have at least 512 MB of RAM, on your PC.

GRAFIKA: supports DirectX 9 and has at least 64 MB of graphics memory
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

veteran ::

BISI, ko si že pri CSS, in ker se mi ne da brskat, a so slučajno že zrihtali 'min-height' in 'max-width'? Pa tiste float buge, ko tekst kar izginja, pojavi pa se ko pritisneš refresh ipd? Če niso, je tole potem dejansko le kozmetična beta IE7. :\

Ima IE7 sploh kaj takega, česar ni že v Maxthon-u? Mogoče so pa kar Maxthon kupili. >:D (kot so v preteklosti že marsikaj, česar se jim ni dalo razvijat)

Upajmo, da bo v enem letu, kolikor je še do izida, uspelo noter spraviti CSS 2.1.

andrej ::

s tem da tole niso uradne finalne zahteve. These are yet to be defined.

zbogi ::

A je že kdo stestal, jst bom zdele inštaliral, pa me zanima, kva za ene driverje naj sploh gor dam.

andrej ::

najboljse driverje, ki so prilozeni. Ce nimas sodobne graficne, za katere so na DVD-ju novi LDDM gonilniki potem veliko graficnih efektov ne bos vido. Drugace pa za vecino stvari delujejo XP driverji.

zbogi ::

ja neki pa mam sodobnega :D, jst upam da bo potegnal :D

[BISI] ::

andrej: jp, mogoce nisem dovolj nazorno nakazal... Morda sem premalo navdusen? V oklepaju sem ciljal na to platformo (torej vkljucevanje v programe v kakrsni koli obliki in ostale priboljske, ki jih to omogoca na sistemski ravni) in se hkrati spraseval, zakaj je to dobro?! Po mojem mnenju RSS ni primeren za taksno uporabo oziroma presega ideja trenutne zmogljivosti RSS specifikacije. Tukaj je seveda Microsoft posegel po svoji specifikaciji, o cemer sem dokaj dobro obvescen (kljub temu hvala za povezave). No ja, nimam Viste, tako da ne bom bluzil kot vecina predhodnih piscev komentarjev... Aja, pohvalno je tudi to, da je nov IE velik "zgolj" 10MB! :)

veteran: Brez komentarja sem kar se tice CSS podpore... Saj vidis, da sami omenjajo, da so odpravili dva hrosca. Na sreco imata hrosca opravka z omenjenim floatom (peekaboo in guillotine), ampak kljub temu je podpora floatu nepopolna.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Roadkill ::

Glede na to da so XPji kar solidni, pričakujem in upam na najboljše.
Še vsen se pa zna zgodit, da bom že pred izzidom prešaltal na Linux.
No vsaj ena kopija winsew bo gotovo laufala v bajti.
Ü

Tilen ::

A ni blo nekaj govora o 3D oknih?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

zbogi ::

prokleti pizduni, niti driverjev za raid se jim ni dalo posodobit, p**** jim m****** in zdej morem spet disketnik in disketo in .......

G-man ::

Ah za veliko večino uporabnikov bo ta Vista "distribucija" le cesarjeva nova oblačila. Če kaj nerad slišim pri igrah je, izdatno poudarjanje grafike. Ampak pri OS-u? :\ :\ [glas alla Eric Cartman] Wow, look, 3D windows, so kewl I could play with them all day!!:\ :\

zbogi ::

zgledajo več ali manj isto, dam druga barva, majo svetovni rekord v inštalaciji, vsaj za 2x, ostalo pa bomo še vidl.

_n00b_ ::

Ok... Priznam... NISEM NAVDUSEN! Kaj bodo tako novega not dali da bi se mogel kupit???! Jst bom se "verjetno" ZELO dolgo ostal pri moji piratski kopiji XP-ja.

Zheegec ::

@zbogorgon: Si pa hiter, ej :D
Jaz sem komaj na 2%... poročaj kako je kaj glede hitrosti! Kakšen bench.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

_n00b_ ::

Se ti pa mudi... :D Ne vidim razloga zakaj. Kaj ima ta butec kar XP nima (Ce odstejemo lepe barvice)

Looooooka ::

no ja z branjem komentarjev se takoj vid kdo ne bi smel vec komentarja o keri kol zadevi.
vsi tisti ki so komentiral GUI bi zdele mogl it prodat racunalnik.resno.
zgleda noben od njih ni opazu da bodo vendarle integriral avalaon pa indigo,ki sta bla clo pod vprasanjem par mescev nazaj.ce jim rata se nov FS not vtaknit bo super.
Programiranje v tejle zadevi bo prou fun glede na demote. za gui se pa osebno pozvizgam.Majo cist vredu strategijo...apple pa njegova miska z enim gumbom in integriran desktop menu se naj gresta pa lepo nekam slikat.
edino kar je res treba popluvat je CSS podpora...spet ne bodo(pise na ie blogu tko) niti enga niti druzga standarda popolnoma podprli.
Rajs bojo CSS2 + del CSS3(za kerga se sploh se noben ni nc dogovoril) podpiral.Fuj.
Tiste komentarje s pngji si pa res lahka ze v rektum vtaknete ker jih nobena stran ne uporabla v taki obliki tko da bu hu...bo ze ko bo.
Mozilla se zmer ne ponuja pol tok efektov z dhtmljem in javascriptom kot ie.Opera ne zna uporablat POSTa v AJAXU(ki ga je izumil microsoft in ne mozilla foundation)...itd etc.

Edino vprasanje je se kaksne cene si bo microsoft zmislu in kaksne licence...ampak to itak ni problem ker mamo na slo-techu vsi legalno kopijo a ne =)

Kami ::

X-files: ti še zgleda nisi pokapiral, da je to komaj beta !

64202 ::

> Opera ne zna uporablat POSTa v AJAXU

Ej ne mors verjet, ampak *vceraj* sem to sprobal na operi (8) in dela. Drugac pa, AJAX je buzzword, zadevi se rece xmlhttprequest :)
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> ki ga je izumil microsoft in ne mozilla foundation

Aja pa btw., microsoft je verjetno z xaml-jem tudi prehitel xul ane?

Kdo je kdaj kaj naredil se lahko natepavamo cele dneve.
I am NaN, I am a free man!

yimi ::

Ko bo izšel, bom rabil slišati prekleto dobre razloge, zakaj se prestaviti na Visto. Nič konkretnega, za mojo uporabo še nisem videl.

Sicer pa je tako moje menje, za razliko od večine naivenga folka, ki bodo s prvo uradno verzijo zamenjali svoje Xpje na Visto, kot so tudi storili z adobe photoshop cs, ko je prišel cs2, čeprav v svojem življenju kaj bolj zahtevnega, kot je FileOpen in orodje Brush v photoshopu, še niso uporabljali.

Pač tko je, novo je kul, pa če tudi je nov Clio za 2Mio sit verjetno spaček proti 3 ali pa 4 leta stari limuzini za 1.5Mio sit. Novo rulz!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yimi ()

andrej ::

loooooka: avalon in indigo nista bila nikoli pod vprasajem. winfs pa pride za visto, kot dodatek.

Road Runner ::

> Tiste komentarje s pngji si pa res lahka ze v rektum vtaknete ker jih nobena stran ne uporabla v taki obliki tko da bu hu...


ta nevem kolkič že: strani tega ne uporabljajo zarad IEja. če bi IE to podpiral bi bilo veliko dizajnerjev srečnih in bi uporabljali png transparenco na straneh.

Matako ::

@Looka
apple pa njegova miska z enim gumbom in integriran desktop menu se naj gresta pa lepo nekam slikat.

Ej to z miško z enim gumbom je pa še iz prejšnjega stoletja :) Bolj kot ne od iMaca naprej lahko greš v štacuno, kupiš bilokero USB mš in potem imaš desni gumb kont. menije, skrolanje itd itd.
Mislim, to je že ful časa.
/\/\.K.

yimi ::

Pridružujem se Recerju D...Čemu bi web imel nekaj, kar 70% ljudi nebi videlo?

Pa tudi če bodo že končno vključili razne podpore, ne bodo nič naredili, ker bo potrebno počakat nekaj let da folk preide na novejše browserje.

OrlyTM ::

Ok... Priznam... NISEM NAVDUSEN! Kaj bodo tako novega not dali da bi se mogel kupit???! Jst bom se "verjetno" ZELO dolgo ostal pri moji piratski kopiji XP-ja.


Dolocen odstotek trdobucnezev pac vedno s strahom v oceh opazuje razvoj in se krcevito oklepa uveljavljenih in preizkusenih reci (mamine kikle? :D). Zakaj? Najbrz jih je cela groza, da se bodo morali spet kaj na novo naucit in privadit :D Taiste komentarje smo namrec brali ob izidu Win95, pa pol ob 98, pa 2000, pa XP ... in na koncu tut taki zadrgnjenci lepo namestijo nov sistem i basta. To, da pozabljas, da gre tu za Beta 1, ki je od finalne verzije oddaljena vsaj se leto in pol, ti bom ta trenutek spregledal. :D

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Volk| ::

"Ok... Priznam... NISEM NAVDUSEN! Kaj bodo tako novega not dali da bi se mogel kupit???! Jst bom se "verjetno" ZELO dolgo ostal pri moji piratski kopiji XP-ja."

Kako lahko nekdo nekaj takega napiše glede na to da ni sprobal.
Beta verzija je še vedno TESTNA verzija!!!
Pa kaj res ne razumete kaj je TEST?!?

Brez veze vam tupit ker očitno nekateri ne razumejo!
Glavo dam stavit da ti ki zdaj šimfajo tako tole Visto bodo čez 2 leti imeli vis nameščeno!

PALOMINO ::

Fino bi bilo, če bi kakšen ki je zadevo probal kaj konkrentega povedal - kako je z bugi, kako je s podporo za razne programe kako je s podporo igram dela vse OK?

OrlyTM ::

Glavo dam stavit da ti ki zdaj šimfajo tako tole Visto bodo čez 2 leti imeli vis nameščeno!


med prvimi! pa sj pravim ... old story ... ce bi se svet vrtel na njihov nacin, bi se dans kucali "dir" po DOS ukazni vrstici :rolleyes: ... ce se samo spomnim, kolk gnoja so nekateri zlival po prvih verzijah winsov ... (ok, sj ne, da si jih niso zasluzil takrat, winsi golid gnoja namrec :D ) ampak vseeno, ce nebi blo verzije 1, nebi blo tut verzije XP.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Microsoft ::

Mene bi zanimal, ce je za IIS ze pripravljena verzija 7.0, pa katera verzija .NET je notri? Pa MMC, ce se je kaj spremenil, ker baje za R2 nekaj nacrtujejo, da bodo dodal.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

yimi ::

Lol Microsoft, ti si čist divji. Še drisko z dodatkom lulanja bi uporabljal, če bi le bila iz microsofta.

Zakaj to govorim? Ker še nisem videl slabšega okolja za www kot je windows, iis in razni aspji itd..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yimi ()

keber ::

Eni se sekirajo, da zavzame stvar "kar" 2,4 GB. Ne vem no, tanove igrice zavzamejo več. Tudi moja mapa z windows XP+SP2 zavzame 2,4 GB. Tako da ne vem, o čem se ma folk za sekirat.

BendeR ::

...kako je s podporo igram dela vse OK?


Se hecaš al se delaš norega ? No, in pol taki zadevo inštalirajo in vzganjajo đumbos, ker ne delajo igre. :\

mercutio ::

Zakaj to govorim? Ker še nisem videl slabšega okolja za www kot je windows, iis in razni aspji itd..

Kaj konkretno je narobe z ASP-jem?

zbogi ::

Ej, sam temu MSju pa full zamerim, p**** jim m****** osnovne stvari niso pošlihtal, zakva za vraga ni driverjev za recimo Audigy2, pa a ni to neka popularna zvočna, še to, driverji za XPeje, se sploh nočejo inštalirat!!!! Pol sem jih nekako forcal da se inštalirajo, pa kr nek popačen zvok. Kurc jih gleda, kok naj človek sploh testira zadevo, če pa 3/4 stvari sploh ne moreš inštalirat. Da ne govorim da niso niti mogl pofukanega RAID driverja za Promisov kontroler, ko je tud mislim čist unknown zadeva in .....

BendeR ::

Na tvojem mestu bi se obeso. >:D

Microsoft ::

yimi, te ni nihce uporasal za svoje mnenje in mene tudi tvoje mnenje ne zanima. Lahko pa to razlagas "svojim", ce te je volja.

BendeR, ti bi mogu kej vedet o tem, ker sm vidu, da ze neki IE7 preikusas.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

OrlyTM ::

zbogorgon: alooo?!? To je BETA 1!! Nobena prva beta nima vsega poslihtanega BP! Probi tisto kar dela, ane. :\ fak ej ...

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

BendeR ::

Se rade volje izogibam debat na ST, ker kakorkoli že obrneš te vedno popljuvajo – dobro veš kdo in zakaj. :P

In ja, zadevo bom za nekaj časa uporabljal kot default browser, da si bom izdelal lastno mnenje in ne bom kot slepa kupa sledil večini.

Dami ::

Rajs svojo jezo na Creative izlivaj kr so oni krivi za driverje. Čeprav majo hude zvočne enostavno ne znajo driverjev nardit da bi stvari delale.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

[BISI] ::

No ja Looooka... Kar se tice tvojih napovedi o CSSju se ne bi cisto strinjal. V trenutnem IE7 Beta1 je ze podpora za CSS1 nepopolna, CSS2 bo dejansko na vrhuncu, ko se bo IE sprehodil skozi Acid2 test (kar je kljub vec kot enoletnemu roku do izdaje Viste tezko verjetno, vendar povsem izvedljivo), CSS3 pa lahko odpises - Microsoft pac ne podpira predlogov za standard (in vprasanje, ce bo CSS3 postal v roku pol leta standard - ce ne bo, ne pride vpostev za Visto, ampak za kaksen IE8 morda).
Kar se tice javascripta in marketinskega "AJAXa" pa prosim ne govori neumnosti, ker ne obstaja trenutno boljse brskalniske platforme za razvoj client-side tehnologij kot jo ponuja Mozilla. Vprasanje se postavlja kar samo od sebe... Le zakaj je "AJAX" zazivel sele februarja letosnjega leta in ne leta 1998? :)
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Trinitron ::

Ker vas večina ne zastopi, kaj pomeni beta 1 (žalostno, kot da nebi ločili kruha od mleka), se vas splača malo razsvetlti...:D

Na naslednjem linku si lahko preberete, kako je izgledal Windows Whistler beta 1 (ali če hočete Windows XP beta 1) klik

darkolord ::

Microsoft:

MMC bo verzija 3, .NET bo skoraj sigurno v2, za IIS pa ne bi vedu, sigurno pa pripravljajo kej novega

Jebiveter ::

Le zakaj je "AJAX" zazivel sele februarja letosnjega leta in ne leta 1998? :)

Ker je Google naredu revolucijo na podrocju spletnih vmesnikov (GMail, Google Maps, Google Suggest, itd.) in je "slucajno" uporabil XmlHttpRequest. Je pa meni zadeva zelo vsecna in je totalna skoda, da ima IE se dandanes take tezave z JavaScriptom (kjer pri dolocenih objektih ne podpira metod tako kot je treba).
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

we_are_borg ::

Jaz pa bom venda nabavu licenče Vista ker mislim da bodo še bolši kot XP,ker sem optimist & mislim še v prihodnosti zagnat kakšen hud game.Trenutno pa je res prehitro kritizirat OS glede na to da sta pokazani 2 sliki v beta fazi.Sicer ne bo Vist moj primarni OS ampak bo pa po vsej verjetnosti licenčni OS.
death is irrelevant

Zgodovina sprememb…

Izi ::

Bom še jast malo pokomentiral Windows Vista (WV) >:D
Nisem probal in pojma nimam kakšni bodo, sem si pa pogledal filmček, ki ga je naš Microsoft linkal nekje gori, kjer neki Chris govori kot navit in tudi nekaj demonstrira delovanje WV.
Najboj mi je ostalo v spominu, ko je rekel da so XP kot avto narejen za mehanike, Vista pa kot avto narejen za voznike.
Če ostanem pri isti prispodobi se štejem med "mehanike" in zato sem malo zaskrbljen za uporabnost Viste za nas "mehanike".
Sem pa prepričan da bo za "voznike" Vista precej boljši kot XP.

Sigurno je tudi da bodo WV izdali na DVD (še leto in pol je do izida), tako da poleg teh 2,4GB komot dodajo še 2GB šare. Saj vendar ne gre da bodo izdali pol prazen DVD.
Saj že dan danes vsaka boljša igra zasede 4GB prostora.

Z driverji pa mislim da ne bo hudega problema. Najhuje je bilo ko smo prešli iz W98 na W2000 takrat ni delovalo popolnoma nič in je bilo vse driverje potrebno napisati nanovo. XP in Vista pa sta si v osnovi zelo podobna (oboje je Windows NT) tako da bodo potrebni samo manjši popravki, tako da bo verjetno že ob izidu večina stvari delovala kot mora.

Sedaj pa še moje osebno mnenje glede vizualnega videza Viste, ker je to za večino tukaj očitno najpomembnejši element OSa.
Verjetno se bo še precej spremenilo do izida, vendar mi je že sedaj precej bolj všeč kot sedanji XP. Zdi se mi bolj umerjena. Temne barve so meni osebno bolj primerne za OS kot pa sedanje žive zeleno, plave, rdeče kombinacije, ki kar žgejo v oči.
Prosojnosti oknov in pa vse animacije pa vse skupaj naredijo bolj domače.
Sedaj je kar čuden občutek ko recimo prideš iz ene super 3D igre z vsemi možnimi efekti, nazaj v dokaj špartansko okolje XP :D

Chris (eden od razvijalcev Viste) je še omenil, da so beta 1 izdali že 5 tednov nazaj in da imajo do izdaje beta 2 samo še par tednov.
Resda nato MS izdajo še malo zadrži, vendar dvomim da več kot mesec ali dva.
Ker sem nekje zasledil da naj bi beta 2 izšla šele v začetku naslednjega leta mi je to malo čudno.

OK, dost sem nakladal zaenkrat :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

zbogi ::

Pa jst sem mislil kak spil odspilat, da vidim kak laufajo, pa mal muzke tud paše med brskanjem/testiranjem novega IE, pa kurc.

Sej so creative res smotani s temi svojimi bugastimi driverji, samo bi lahko MS vgradil neke provizorične driverje, sej ko so XPji prišli, tud SB LIVE ni blo treba inštalirat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti v Vista jedru - 3. del

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
356033 (4356) Lamur De Zur
»

Windows Vista Beta 2 Customer Preview Program (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
15217485 (11128) kinetik
»

windows vista- kak je zaj s tem

Oddelek: Operacijski sistemi
272735 (1944) Matri[X]
»

Windows Vista (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10713331 (10046) ripmork
»

Microsoft OneCare, Windows Server R2 Beta 2, Exchange 2003 SP2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
62968 (2627) Jeebs

Več podobnih tem