» »

Krekerji ne počivajo, drugi del.

Krekerji ne počivajo, drugi del.

Ars Technica - Zdi se, da je bil tole nadvse dejaven teden za vse krekerje, ki se ukvarjajo s Playstation Portable. Najprej so vrli možiclji ugotovili, kako se iz UMD-diska prebere vsebino (in posledično na internetu že najdete prve kopije UMD iger za PSP - recimo Wipeout Pure), danes pa je napočil dan, ko si lahko po zaslugi gospoda Mirakichi na PSPju zaženete Gameboyevo igro. Sicer brez zvoka, ampak hej - s takim tempom lahko čez kakšen teden pričakujemo emulator psOne na PSP.

Yeps, če po nekakšnem naključju posedujete PSP revizijo 1.0 (torej japonskega) lahko danes na vašem PSPju poženete Gameboy Tetris in Mortal Kombat 4. Obvezno poročilo iz psphacker.com, kjer najdete tudi video posnetke zadeve v akciji.

Še povezava na originalno poročilo in izvirno novico.

63 komentarjev

«
1
2

swar ::

>:D

GRainbow ::

Krekerji?!
Napolitanke?

Tear_DR0P ::

mah določeni hekerji, ki se ukvarjajo z legalnim hekanjem se počutijo zapostavljene in so zato skoval izraz kreker, ta izraz zdej devajo zlobnim hekerjem.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

GRainbow ::

Pa je prav, da se taki izrazi uporabljajo v novicah na slo-techu?

BigWhale ::

No, lepo bi bilo, ce bi se uporabil poslovenjen izraz besede cracker. Pa tudi hacker.

Jux ::

Zdej pa ne štekam, v drugi novici so se ljudje pizdili, ker so ljudje uporabljali oznako hacker za človeka, ki je heknil UMD, zdej pa je vse narobe, ker se uporablja poslovenjen izraz Cracker - Kreker. What gives?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Izi ::

Jux, ne sekiraj se saj nobeden ne šteka.

Iz SSKJ:
Kreker - krhko, ploščato pecivo iz nevzhajanega testa, navadno slano in z dodatki
Iz American Heritage Dictionary:
Cracker - A thin, crisp wafer or biscuit, usually made of unsweetened dough

Torej? V obeh isto. Beseda je ža oddana. Pomeni piškot in konec.

Kaj pa Hacker?
Hacker - One who illegally gains access to or enters another's electronic system to obtain secret information or steal money.
To je uradna razlaga. Naj povdarim besedo "ilegalno".
Torej dobri hackerji ne obstajajo!
Imamo programerje (dobri) in hackerje (slabi), ki uničujejo in razdirajo, kar so programerji (dobri) ustvarili.

Hacker je bil izraz za amaterskega igralca tenisa ali golfa, iz tod naj bi beseda tudi prišla v računalništvo.

Hack pa v osnovi pomeni kramp kot samostalnik oz. sekati kot glagol
Zato si jaz pravega Hackerja že od nekdaj predstavljam Mujota z krampom v roki na prvem gradbišču ko vneto koplje luknjo :D

Jux ::

zdej sam še povej kaj naj uporabljam, ko oddam naslednjo novico, pa bo vse poštimano.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Izi ::

Jaz bi predlagal da se uporablja uradno varianto.
Hacker za razdiralca kode in programer za ustvarjalca kode.

Jasno, da se marsikdo ne bo strinjal s tem, že zato ne, ker pač ljudje imamo v sebi da je treba venomer nečemu nasprotovati >:D

Jaz bi rekel, da je uporaba Cracker v računalništvu sleng oz. slang (v SSKJ je sleng in slang oboje isto in pravilno)
Ker v Amerikanskem slangu je "crack" tudi vlom in iz tega bi bil cracker lahko tudi vlomilec če dopuščamo sleng v besedilu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

AndrejS ::

Uporabi besedo : "neznan ilegalec" :D

Kaufmann ::

Jaz sem pa do zdaj živel v prepričanju da je Hacker tisti ki načeloma prek mreže nekam vdira, Cracker pa tisti ki npr. skreka igro ali program in po možnosti zanj naredi Crack.:)
ni podatka

MrStein ::

Hmm, kak pa spraviš GB igro na PSP ?
Ima slot za te kartice ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Cookie se prevaja kot piškot. Pa web cookie še od daleč ne spominja na pecivo. :D

Tole svoje razmišljanje sem zadnjič poslal enemu kolegu. Reference so med drugim knjiga Cybercrime in Jargonfile (tam, kjer so citati):

Izraz “heker” (ang. hacker) je izumil Joseph Weizenbaum leta 1976, popularno pa danes izraz opisuje posameznika, ki ima veliko računalniško-tehničnega znanja, to znanje pa izkorišča za napad na računalniške sisteme, kar hekerje uvršča v polje računalniške kriminalitete. Izraz hekanje se večinoma uporablja za “kompleksno mešanico legalnih in nelegalnih aktivnosti, od legitimnega kreativnega programiranja, do prepovedanega vdiranja in manipulacije svetovnih telefonskih ali računalniških sistemov”, najbolj pogosto pa se ga dojema kot sofisticirano ilegalno dejavnost. Nekateri izredno sofisticirani informacijski napadi dajejo slutiti, da je hekanje postalo tudi del informacijskega vojskovanja.


Poljudno danes izraz heker označuje kateregakoli kiberkriminalca, vendar pa Thomas in Loader kiberkriminalce delita v tri kategorije: hekerje in phreakerje, ki vdirajo v sisteme večinoma iz radovednosti in ne povzročajo škode; trgovce z informacijami, katerih glavni motiv je profit ter teroriste, ekstremiste in deviantneže, ki informacijske sisteme uporabljajo za nezakonite politične ali družbene dejavnosti.
Obstaja pa še druga delitev. Levy pravi, da obstajajo štiri generacije hekerjev, s katerimi se je pojem hekerja spreminjal skozi čas. Prva generacija, ki izvira iz MIT naj bi v 50-tih in 60-tih letih prejšnjega stoletja razvila prve programske tehnike, drugo generacijo predstavljajo tisti posamezniki, ki so razvili prve osebne računalnike in s tem omogočili dostop računalniške tehnologije širšim množicam, tretjo generacijo označujejo vodilni razvijalci računalniških iger, četrto pa osebe, ki na nedovoljene načine vstopajo v tuje računalnike.
Po samodefiniciji pa se hekerji v hekerskem slovarju (Jargonfile) opisujejo kot “osebe, ki uživajo v raziskovanju računalniških sistemov in iskanju novih načinov njihove uporabe; osebe, ki navdušeno (celo obsedeno) programirajo ... osebe, ki uživajo v intelektualnih izzivih v aktivnem premagovanju in zaobhajanju omejitev”.

Hekerji sami vzpostavljajo distinkcijo do krekerjev (ang. cracker), ki so osebe, ki hekersko znanje zlorabljajo za slabe namene, predvsem nezakonito vdiranje v računalnike s pridobitnimi nameni ter povzročanje škode, poleg njih pa razlikujejo še med skriptarji (ang. script kiddie), ki so osebe, ki nimajo pretiranega računalniškega znanja, pač pa za vdore uporabljajo javno dostopna vdiralska orodja, ki so jih razvili drugi.

Torej obstajata dve delitvi. Po eni strogo ločimo med hekerji, krererji in skriptarji, po drugi pa je izraz heker včasih pomenil nekaj drugega kot danes, izraz pa označuje praktično vse kiberkriminalce... No, izraz kriminalec se mi zdi malce pretiran, ampak ne vem kaj drugega bi uporabil.

En problem je razlikovanje med good in bad boysi (heker vs cracker, ali celo whitehat in blackhat hekerji). To razlikovanje je sicer precej težavno, ker kaj je "dober vdor"? Z vsakim vdorom je povzročena škoda, če drugega ne, gre za kršitev zasebnosti, pa čeprav napadalec informacijo samo pogleda in takoj pozabi. Tudi crackanje zaščit je za tistega, ki je zadevo zaščitil slaba stvar. Kaj je dobro ali slabo je torej stvar subjektivne presoje. Gre za vprašanje kaj je zakonito in kaj nezakonito.

Drugi problem je, da kreker zamenjujejo s crack, crack za program, torej z nečim, kar se veže na piratstvo.

Še večji problem je pa razlikovanje med napadalci z znanjem in skriptarji. Pravi heker obvlada zadeve, skriptar je pa "nižja oblika življenja", ki uporablja tuja orodja in še sam ne ve kako, motivi so pa hvalisanje, vandalizem, itd.

Glede na to bi bilo smiselno razlikovati med heker in skriptar, ne pa tudi med heker in kreker, znotraj hekerjev pa morda še med whitehat in blackhat. Če Jonny Long na Defconu predstavi Google hacking je to whitehat. Če pa potem res koga napade, je pa to blackhat. Huh, ne vem, zdaj sem se pa še jaz zapletel... 8-)
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, pa kibekriminalec.. po široki definiciji, ki jo uporablja tudi policija je kiberkriminal vse, kjer je uporabljen računalnik. Če prodajaš mamila preko neta, je to tudi kiberkkriminal. Jaz besdo razumem v ozkem pomenu, se pravi vdriranje, DOSanje... in tudi piratstvo.

V Kazenskem zakoniku1 (KZ) so kot kazniva dejanja, ki bi jih lahko šteli med tim. računalniška kazniva dejanja, opredeljana naslednja ravnanja:
neupravičeno prisluškovanje in zvočno snemanje (148.člen KZ);
neupravičeno slikovno snemanje (149.člen KZ);
kršitev tajnosti občil (150. člen KZ);
nedovoljena objava zasebnih pisanj (151. člen KZ);
zloraba osebnih podatkov (154. člen KZ);
kršitev avtorske pravice (158. člen KZ);
neupravičeno izkoriščanje avtorskega dela (159. člen KZ);
kršitev avtorski sorodnih pravic (160. člen KZ);
neupravičen vstop v informacijski sistem (225. člen KZ);
vdor v informacijski sistem (242. člen KZ);
izdelovanje in pridobivanje orožja in pripomočkov namenjenih za kaznivo dejanje (309. člen KZ).
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

Izi ::

Matthai, lepo si to komentiral in nimam nič za pripomniti.
Ampak če zaokrožim vse tvoje razmižljanje:

Vsi so Hackerji, ki pa se med seboj delijo na podskupine.

Torej če se tu vedno uporablja beseda Hacker ne bi smelo biti nič narobe.
pri uvrščanju v podskupine pa že lahko nastane kreg :))
Zato je bolje se izogibati podskupinam in uporabiti besedo Hacker.

Tear_DR0P ::

seveda na slo-techu uporabimo heker
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

B-D_ ::

Tile poslovenjeni izrazi so krneki... najbolj butast izpadejo prfoxi na faxu ki vsiljujejo te izraze čeprav jih absolutno nihče ne uporablja, pa še sami se včasih zmotijo in povedo tko kot je treba, potem pa se na hitro popravijo na idiotsko verzijo... :\

A more bit tko tud na slo-techu al bi lahk raje govoril tko kot kompleten tehnološko osveščen narod govori? Angleško...

Romčy ::

Pa koga boli kurac al heker al crecer al čips važno je bistvo novice. Tle na slo techu mi gre edino to na kurac ker večina pametuje in pametuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Romčy ()

nodrim ::

sam to pa res ..

po večini se folk neki obeša na take debilne stvari, namest da bi debatiral o vsebini novice ...

DCER ::

S tole vašo razlago hekerjev se ne bi strinjal. Beseda heker je dobila negativen prizvok zaradi medijev... Heker je človek, ki se zanima za neko področje in se vanj poglablja (in je tudi dober v njem). Negativen prizvok je beseda dobila šele kasneje.

http://dict.die.net/hacker/
http://www.grc.com/np/np.htm#acknowledg...
http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-ho...
http://64.233.183.104/search?q=cache:A2...

d20 ::

hacker ... cracker
boli me kurac
!!!
http://www.worldjumpday.org

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: d20 ()

poweroff ::

Glede tega, da ima beseda heker negativen prizvok šele zaradi medjev se strinjam, saj sem tudi napisal, kako se je izraz razvojal.

Vprašanje je ali je smiselno zdaj uporabljati nek izraz na drugačen način, kot se ga v družbi uporablja.

Glede uporabe angleščine... to je slovenska stran. In svoj jezik moramo razvijati mi, kdo pa ga bo? Ali pa naj se začnemo pogovarjati tudi na ulici angleško?
Jezik je živa zadeva.
sudo poweroff

Lucifix ::

Ko že govorimo o takih stvareh... ravno sem bil na 24ur.com in nato sem uporabil ad-aware... rezultat je bil kar presenetljiv... dobil sem spy-a, ki je veselo sledil kje in kaj vse sem posurfal ;(

Izi ::

DCER in Matthai, sploh ni res, da naj bi beseda dobila negativni prizvok šele kasneje in zaradi medijev.

Ko se je beseda Hacker prvič uporabila v zvezi z računalništvom je definirala ilegalno početje na računalniku in to je bilo že vsaj 30 let nazaj. Pobrskaj po starih izdajah slovarjev. Takrat mediji niso imeli nikakršega vpiva na prizvok.
Že v 80-ih letih je bil Mitnick aretiran mislim da štirikrat zaradi Hackerstva in takrat odsedel eno leto. V obtožnicah se vedno pojavlja beseda Hacker. Takrat se mediji za te stvari še niso zanimali. Kaj je to PC pa je takrat vedel komaj kdo. Šele prvi Spectrumi so se začeli pojavljati v tistih časih.

Kakorkoli se trudite spremeniti zadeve je Hacker bil in vedno bo kriminalec. Pa čeprav kiber kriminalec ker se nekaterim še vedno zdi tako romantično, kot naprimer Robin Hood, ki je bil v svojem bistvu navaden kriminalec, v očeh preprostih ljudi pa seveda romantičen junak.

Romčy, nodrim in d20, vsi vemo da ste še otroci vendar v bodoče vaš ignorantski odnos do sveta poskusite spremeniti oz. vsaj zadržati zase drugače boste v življenju v najbolšem primeru končali kot klošarji.
Novica govori o Hackerjih in mi najprej poskušamo razjasniti osnove preden se poglabljamo kamorkoli naprej.
Vaši trije odgovori, ki kažejo "boli me kurac" odnos do celega sveta pa so edini ki tukaj nikomur in ničemur ne koristijo.

Izgleda da moderatorji bolj poredko zaidejo med komentarje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

CCfly ::

Hack \Hack\, v. t. [imp. & p. p. Hacked (h[a^]kt); p. pr. &
vb. n. Hacking.] [OE. hakken, AS. haccian; akin to D.
hakken, G. hacken, Dan. hakke, Sw. hacka, and perh. to E.
hew. Cf. Hew to cut, Haggle.]

3. (Computers) To program (a computer) for pleasure or
compulsively; especially, to try to defeat the security
systems and gain unauthorized access to a computer.
[PJC]
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

DCER ::

Izi, ne strinjam se s tabo. Beseda hacker je obstajala pred Mitnickom.

stran na forums.pcworld.co.nz

Tole pa pravi google:

define: hacker - Iskanje Google

Zgodovina:

Hacking History

The original meaning of the word "hack" was born at Massachusetts Institute of Technology (MIT) in the US, and originally meant an elegant, witty or inspired way of doing almost anything.

stran na 64.233.183.104


d20 & co. če te ne zanima, ne beri...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: DCER ()

M.B. ::

/me še vedno misli da so hekerji dobra bitja. Klik! wiki

Čeprav je zanimiva tudi novica o dodatku RSOD k BSOD v Longhornu.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

poweroff ::

Izi, v bistvu imaš delno prav.

Weizenbaum na začetku hekerjev ni povezoval s kiberkriminalom.

"Weizenbaum, an early critic of hackers, suggested that hackers work "without definite purpose". Unable to set long-term goals or analyse information in a teleological context, he claimed that hackers are aimless and disembodied. Compulsively scratching itches, Weizenbaum's hacker is like a hyperactive child who may engage passionately in frenzied activity without ever achieving anything. This is a culture that he describes as "instrumental rationality", the result of the belief that if some task is technically feasible then it is worth performing."


"The lab's home-like atmosphere could be a problem at times. What some saw as a dorm, others viewed as an electronic opium den. In the 1976 book Computer Power and Human Reason, MIT researcher Joseph Weizenbaum offered a withering critique of the " computer bum," Weizenbaum's term for the hackers who populated computer rooms such as the AI Lab. "Their rumpled clothes, their unwashed hair and unshaved faces, and their uncombed hair all testify that they are oblivious to their bodies and to the world in which they move," Weizenbaum wrote. "[Computer bums] exist, at least when so engaged, only through and for the computers.""

Kasneje se je izraz začel uporabljati za kiberkriminalce, potem pa so "pravi" hekerji začeli poudarjati razliko s krekerji.

P. S. Zakaj pravim, da sem rahlo skeptičen do izraza kibekriminalec? Zato, ker kriminal na internetu načeloma nima takih posledic kot v resničnem svetu - ni fizičnega nasilja, mrtvih, itd. Poleg tega je bila na začetku v ozadju hekerstva še filozofija "information wants to be free", se pravi ni bilo direktnih finančnih motivov kot pri kiberkriminalu. Je pa res, da se je to začelo sedaj spreminjati, poleg tega pa ni nobenega primernejšega izraza. Samo kriminalca si predstavljam kot enega robatega tipa, vsega zašitega in z eno gorjačo v roki... ideja bledoličnega hekerja z neumitimi lasmi se mi nekako ne vklaplja v to podobo. 8-)

A more bit tko tud na slo-techu al bi lahk raje govoril tko kot kompleten tehnološko osveščen narod govori? Angleško...
Pa da še enkrat komentiram tole. A bo slovenščina (če parafraziram Prešerna) samo jezik hlapcev in dekel, ali jo bodo govorili tudi gospodje?
Če bi takole razmišljali, bi še vedno namesto izvijaša imeli šraufciger in podobne nemške izraze, ki jih je uporabljal "tehnološko osveščen narod". Prevodi morajo biti, samo ne butasti.
Vsem nacionalistom, ki se skupaj z Jelinćićem derejo Cigani raus bi pa jaz osebno raje priporočil en mesec slovenjenja OpenOffica ali pa Mozille. Bi bilo več koristi za slovenski narod.
sudo poweroff

BigWhale ::

> Kakorkoli se trudite spremeniti zadeve je Hacker bil in vedno
> bo kriminalec.

Pojma nimate. Res ne.

Jaz sem hacker/heker. Kaj hekam? Linux kernel, KDE, Qt, PHP, se marsikaj drugega v sluzbi.

No, naj me en prijavi, ce se mu zdi, da sem kriminalec. To kar mediji pisejo je pa PR crap.

Je pa nekdo, ki je hacker lahko tudi kriminalec ja. Tako kot nekdo, ki je lovec ali pa biatlonec, pa v prostem casu tudi ljudi strelja. Ampak, to se ne pomeni, da so vsi lovci/biatlonci taki. Mar ne?

Tear_DR0P ::

BW že mogoče da si ti heker, ampak tudi kreker je heker, saj se ukvarja s hekanjem. slabšalni pripis besedi damo ljudje. Tko kot južnjak ne pomeni nujno da si slab. Pomeni samo da si doma južneje od nekoga. Torej so Nemci za Dance južnjaki, kar pa še ne pomeni da so slabi ljudje - slovenci pa smo tej besedi pripisali slabšalni pomen, ko smo besedo začeli uporabljati za oznako nezaželenih pripadniko bratskih narodov. Torej mislim da je beseda heker povsem umestna za uporabo.

je pa kreker lahko kréker ali kréker in kdor ne zna naglasa iz konteksta prebrati naj se vrne v osnovno šolo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gunserman ::

Heker + Kreker = Enako !!

BigWhale ::

> ampak tudi kreker je heker, saj se ukvarja s hekanjem

V redkih primerih ja. V precej redkih primerih.

poweroff ::

BW: Jaz sem hacker/heker. Kaj hekam? Linux kernel, KDE, Qt, PHP, se marsikaj drugega v sluzbi.
No, naj me en prijavi, ce se mu zdi, da sem kriminalec. To kar mediji pisejo je pa PR crap.


Ja saj problem je, ker se je pomen besede spremenil. Zato se sprašujem, ali je smiselno vztrajati pri izrazu, ki ga večina razume drugače.
Recimo tudi pomen besedne zveze "zasebna sfera" se je spremenil od antike do danes. Danes nihče tega izraza ne uporablja v antičnem smislu.

Sicer pa ena anekdota... en znan Slo-Techovec je pred nekaj meseci na enem predavanju o hekingu v polni sobi policajev in agentov SOVE rekel "Mi hekerji..." in pri tem seveda mislil besedo heker kot nekaj pozitivnega. Samo dvomim, da so ga policaji tako razumeli...>:D
sudo poweroff

Stepni Volk ::

Kaj će bi odprli slovnično temo o Hacker / Krekerjih in pustili tole novičko na miru? A?

Zgodovina sprememb…

MWMW ::

Tale tema pa je nekam močno zavozila glede na prvotn naslov
:\
//

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Ponovno opozarjam vse uporabnike foruma, da se držijo teme novice. Nadaljna debata hacker / cracker bo brisana!

Kot rečeno, vam svetujem odprtje nove teme na forumu, ki bo obravnavala ta "žgoči" slovnično pomenski problem.

LP, moderator

neres ::

En zanimiv dvoboj se odvija tudi med Steinbergom (glasbeni software) in "krekersko" ekipo H2O. Po skoraj osmih mesecih se baje približuje crack za Cubase SX3, Nuendo 3 in Halion 3 (slednji obstaja že več kot eno leto), katerih zaščita je do nedavnega veljala za nepremagljivo (iz podjetja Syncrosoft).

H2O so o bližajočem kreku izdali celo glasbeni CD z video teaserjem ("syncroteaser"). Klik (mislim, da je to ok, ker nima copyrighta).

BigWhale ::

Jaz nisem nikoli razumel, zakaj bi bilo tezko narediti 50 razlicnih funkcij, ki na vec razlicnih nacinov preverjajo zascito.

Potem teh 50 razlicnih funkcij randomly klices ob random casih na random lokacijah v programu.

Ob instalaciji programa pa si zapomnis precejsen nabor strojne opreme, poskrbis, da mora v cdju bit pravi cd, da je na lpt/usb portu pravi hardware dongle in tako naprej.

meatwaad ::

Pomislite kaksen bi bil danes internet in kaksna bi bila danes uporaba PCja, ce ne bi bilo ilegalcev kot so pirati, crackerji in hekerji... Nic iger, nic pametnega na P2P razen reklam za RIAA/MPAA, nic iz dvorane ali studijev posnetih filmov, nic DVDRipov, nic TVRipov, nic zastonj muzike, za Photoshop in podobne bi moral placati krepko cez 100.000 ali 200.000 SIT in tako dalje.... Najvecja zasluga za vse kar imamo gre ravno crackerjem, ki ure in ure razbivajo zascite ter piratom, ki robo priskrbijo vsem, ki nimajo dostopa do neta oz pravih naslovov na netu. Po moje bi prodali 20x manj PCjev, mp3 playerjev in ostalega, ce ne bi bilo crackerjev in piratskih skupin! Domestic pirati, ki samo obracajo DVDje v peckah so tudi koristni, ampak ravno tako odvisni od prej omenjenih.

Ce je kdo med vami cracker ali se kako drugace trudi pri ilegalni distribuciji iger, programov ali filmov, mu tukaj javno izrazam spostovanje in zelim veliko srece pri prihodnjih podvigih! BIG THANKS!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: meatwaad ()

Poldi112 ::

Cist informativno, na kateri drogi si ti danes?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

Če ne bilo teh "sivih kanalov" za dobavo softvera 200% pred leti ne bi kupil C64.
In potem Amige ( in potem še ene). Pa z PC-jem bi tudi malo počakal. In ziher ne bi najboljše grafične not kupil.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

meatwaad ::

Ja, tocno tako! Ze odkar pomnim je en izmed *velikih* pogojev za nakup opreme dobavljivost softwera. Zadnja leta so tukaj tudi filmi, naniznake, mp3 in konzole. Seveda ne si mislit da jaz to zbiram kot nor, ampak govorim iz izkusenj ko grem okoli rihtat kaksen PC. Enostavno ne vidim kaj bi ljudje poceli brez iger, photoshopa, filmov in porno strani. Verjetno bi hodili vsi ven in se od dolgcasa zapijali...

poweroff ::

Enostavno ne vidim kaj bi ljudje poceli brez iger, photoshopa, filmov in porno strani. Verjetno bi hodili vsi ven in se od dolgcasa zapijali...
Hmm, kaj bi počeli? Živeli? :-))
Ja, bi pač uporabljali Gimp, OpenOffice, gledali pa kupljene filme in free pr0n. Saj bodo čez nekaj let, ko bo piratstvo uspešno zatrto ljudje to počeli - lepo bodo kupovali zadeve kot se spodobi.
sudo poweroff

meatwaad ::

Gimp ni tako dober in tak standard kot Photoshop, Openoffice ne pokaze ravno vseh dokumentov kot se spodobi, pa se nalaga se veliko dlje. Jaz rad uporabljam opensource programe in ne podpiram MS ampak kar opensource sedaj ponuja ni isto kot spiratizirani programi. To vidim pri normalnih uporabnikih, ko jim grem urejat PC. Skoraj povsod imajo XP+office+par programov kot je photoshop ali pa autocad in seveda igre. To je real life. Utopija pa je vse free, vse opensource, vsaj v tej dekadi.

Piratstva ne bo konec enostavno zato ker je preveliko povprasevanje. O tej utopicni cistki, ko bo vse ilegalno zatrto govorijo ze od 80ih let dalje (arhiv Moj Mikro) in seveda piratov je se vec, ne manj. In dokler bo 2-3 milijarde ljudi delalo 6 mesecev za en office, bo tudi piratstvo zivelo. Saj ravno v tem je problem, ce bi ljudje imeli vecje dohodke in ce bi cene bile manjse, potem bi po moje vsak kupoval originale. Poleg tega imas se nerazvit svet in revne predele kjer sele kupujejo PCje... Na primer Kitajska, Indija, juzna amerika, Afrika in pododbni. A mislis da njih briga za licence za katere bi morali delati pol leta? Kurc pa taka legalnost, za njih se ne splaca bit posten, ker se enostavno ne izide!

Filmi... Jah, ce ti je dovolj ene par filmov vsake toliko, potem lahko kupis. Ce pa hoces imet 500 filmov, pa se ne splaca. Jaz jih ne gledam veliko in imam tudi originale, vidim pa da imajo nekateri cele zbirke in ce mene vprasas jim dam cisto prav. MPAA in RIAA ne bodo prav nic prizadeti zaradi tega. Kvecjemu bo kdo videl film in potem si ga ogledal se v kinu, ker je boljse dozivetje kot za PCjem.

In ne samo filmi, tudi softwer tako pridobiva na popularnosti. Folk si kopira in vsake toliko tudi kupuje. Tudi taki, ki drugace nebi slisali za dolocen produkt. Ce pa je nekdo iz Kitajske s 50 dolarji na mesec pa mu dam cisto prav, ce si naredi kopijo.

Jst ::

Eden izmed redkih, ki še ni slišal za TC.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MrStein ::

TC=?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Daedalus ::

Trusted Computing. Zapečen v bodoč hardver - spiratizirane vsebine ne bojo delovale, obenem pa se lahko računalnik ob povezavi na internet odloči, da bo lastniku piratiziranega sofvera pa lokalni policijski postaji poslal tvoje podatke. Lepo, ne? Malo pretiravam, s tem da kasneje tud to dvoje ni izključeno. Da ne boste neizobraženi. Priporočam takoj prvi zadetek.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MrStein ::

Ja, ampak kot je že nekdo rekel, konec piratstva so že večkrat napovedali ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Daedalus ::

Si prebral linke? Če maš v hardver zapečeno zaščito, rata problem. Še večji problem rata, če bo ta zaščita sporočala karkoli naprej. Tako da si lahko brez skrbi - glede na to, v katero smer se razvijajo dogodki, se zna zgodit, da bo posedovanje kakega piratiziranega kosa softvera ratalo kaznivo dejanje (kradeš pač). In ko bojo obsodli ene par ljudi na podlagi dokazov, ki jih je priskrbela tehnologija se marsikomu ne bo zdelo vredno več zezat s tem. Bo treba kr kupit al pa nič met. Poglej samo seznam korporacij, ki so v tem dogovoru: Microsoft, Intel, IBM, HP in AMD. Poleg tega jih podpira glasbena in filmska industrija. Ostali proizvajalci softvera/hardvera bojo pa logično izbrali opcijo, ki jim bo najbolj zaščitla lasten interes. TC+DRM, pa me zanima, kolk piratov bo še kaj ostalo...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako narediti najhitreje delujočo web aplikacijo

Oddelek: Programska oprema
111493 (1271) breci
»

Kdaj bo Playstation Portable Giga Pack pri nas?

Oddelek: Kaj kupiti
161765 (1497) chipxsd
»

Kako omejiti Gnome na računalniku za javno uporabo?

Oddelek: Operacijski sistemi
5790 (717) christooss
»

Branje html tag-a; pri nekaterih straneh ne uspe

Oddelek: Programiranje
71167 (1044) 64202
»

Novosti iz sveta Firefoxa

Oddelek: Novice / Brskalniki
243442 (2608) MrStein

Več podobnih tem