» »

Dogodek Študent je Car - v Ljubljani

Dogodek Študent je Car - v Ljubljani

Microsoft - V torek, 5.4.2005, od 16.30 naprej, bo v predavalnici P1 na Fakulteti za Računalništvo in Informatiko nov dogodek "Študent je Car". Tokratni dogodek bo zagotovo eden izmed najzanimivejših, saj bodo predstavljeni najpomembnejši Microsoftovi izdelki, ki izzidejo letos, predavatelji so pa redni gostje najpomembnejših IT dogodkov pri nas (NT konferenca, ...).

Seveda ne bo manjkalo nagrad in na koncu še pic [:D]

Program srečanja:
16.30 – 17.15 Novosti v Microsoft Visual Studio 2005 , Luka Debeljak, Microsoft
17.15 – 18.00 Storitveno usmerjene arhitekture , Matevž Gačnik, Gama System
18.00 – 18.30 Novosti v Microsoft SQL Server 2005 , Matjaž Perpar, Microsoft
18.30 – 18.45 Odmor
18.45 – 19.30 Predstavitev Microsoftovega ogrodja ASP.NET 2.0 , Dušan Zupančič, Kompas Xnet
19.30 – 20.15 Testno usmerjen razvoj , Denis Giacomelli, Premisa
20.15 – 21.00 Druženje ob pici in pijači [:D]

Prijava je brezplačna, prijavite se pa na:
http://www.microsoft.com/slovenija/StudentJeCar

63 komentarjev

«
1
2

alesrosina ::

hehe, a bo sploh ze odprt takrt fax, k nam zdej razpada :D

Microsoft ::

Hja, bomo pa v zivalskem vrtu mel, kjer se nova sola gradi, ane.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

64202 ::

Zivalski vrt? Pazte da vas ne bo kak mono (opica po spansko) napadel :))

dr.J ::

No, fino bi bilo, če bi M$jevemu zgledu sledile še kake druge firme, ki so v Sloveniji. Da bi šle med študente in pritegnile ta dobre.

Do takrat pa lahko politiki samo blebetajo o Lizbonski deklaraciji in njeni implementaciji na sončni strani pa o višji dodani vrednosti in gospodarski rasti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

B-D_ ::

Na našem faxu tolk vsiljujejo linux :\, da o normalnih operacijskih sistemih (ki se realno uporabljajo na večini compov tega planeta) in razvoju v njih, brez takšnih eksternih vnosov znanja ne bi izvedeli nič uporabnega.

Iz debat s kolegi na faxu vem, da nisem edini mnenja "zakaj razvijamo v c-ju na tem piece of shit, če pa bo vsak program potem moral lavfat na Windowsih? Direktno kompajlaš že v winsih pa je." Hvala bogu, da se Microsoft tega zaveda in nudi izobraževanja za folk kateremu je "alternativa" res samo neka odvečna "alternativa". Alternativa Microsoftu, ki pa je večina nas, ne-religiozno-obsedenih-g33kov raje (če res ne bi bilo nujno) ne bi, hvala.

Phoebus ::

D-B: še dobro da imaš visual basic, ane?

Ne morem verjet, kako se lahko taki sploh vpišejo na računalništvo....stari, c je prenosljiv, tu je point. In je vseeno če razvijaš na BeOSu. Katere knjižnice uporabljaš je pa drugo, ampak glede na pripombo verjamem, da preko osnovnih ne greš :\

In bodi srečen da ti na faksu ponujajo linux. In ni re da ti na faksu turijo linux- povsod drugje te posiljujejo z windowsi. Sicer pa imaš veliko več možnosti kot samo linux / windows, ampak najbrž tega ne veš, ane?|O

Monster ::

...jah za nekega računalničarja z diplomo je zlo fajn da zna delat še kje drugje ko pa samo v windowsih, oz v MS related produktih, al ni tak?
Ka zaboga...

Ghero0 ::

Khm... To je na faksu za Elektrotehniko >:D FRI ste samo gostje remember:D

(Joke, ne me prevec resno jemat, no ja res je pa vseen;) )
Banging your head against a wall uses 150 calories an hour.

Microsoft ::

Nekaj, kar je B-D_, zna bit celo res. Recimo, mi moremo vaje napisat v C, zagovarjat jih pa mormo v Linuxu. Enostavno, pointa ni, ker je isti drek, kje jih zagovarjas, sintaksa je ista. Recimo, sosolc dela vaje v dvcpp v Winsih, pol jih prnese v solo, kjer pa more, prov more, jet v Linux, tam prevedit in pokazat.
In kaj sm se zdaj vec naucil o kakkih podatkovnih strukturah, algoritmih, objektnem programiranju, sintaksi, ... , ker sem se logiral v Linux, odprl termianl in napisu dve vrstici? Nic.

No, so vsaj pri javi dali moznost, da naredis v C#. Je pa spet sit, ker se nosjo kot eni derekeci pekeci, in niso sposobni nalozt VS.NET 2003 in .NET 1.1 gor na tistih ~30 PCjev. Pol gres pa krnekam v eno 'klet' (LRI4), pa mas vse to gor.:\

Se pa B-D_ en macken motis, po moje, o Cju. Namrec, Windowsi so v ogromni vecini napisani v tem jeziku. To je pa le nekaj, ane, kar te lahko pritegne k tem jeziku.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Jebiveter ::

B-D_ je dokaz in primerek ozkomiselnosti studentov nasega faxa :(. IMHO taksni ljudje nimajo kaj delat na FRIju. To je slabo za razvoj in na sploh za IT. Zal se zato potem dogaja, da pride diplomiran student na trg delovne sile in mu je pod castjo delat karkoli, zato ker (and I quote) "caka na to, da ga IBM/MS povabi k sodelovanju!" Ja, in svizec zavije cokolado v foljo. :\

PS: Kar se pa Cja tice... ima Phoebus prav. Ravno pred kratkim je kolega za seminarsko pri APS spisal 3D pogon (v bistvu je z njim predstavil dejasnko nalogo) v C++. Najprej je uporabil DX za knjiznico, potem SDL in nato OGL. Prejsnji teden pa nam je uspelo (z nekaj truda pri linkanju in tezavami z knjiznicami) zadevo skompajlat in pognat na x86 (Win & Linux) ter PPC (OSX). Aja, na tem pogonu trenutno lavfa njegov lasten 3D designer. How ql is that! 8-)

PPS: Nic nimam proti Windows, le to da so.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

B-D_ ::

Glupo je trobiti, da imamo vsi "svobodno možnost izbire" in da lahko izberemo os, potem nam pa vsiljujejo take zadeve...

Razvijam večinoma v Delphiju zadeve, ki komunicirajo z bazami in so mi take neumnosti kot so pisanje samega vmesnika (aka X) živa glupost ter zguba časa obvladat, dokler ne bom potreboval takih zadev v praksi (taki praksi, ki me motivira s kešem). C pa obvladam tolk, da so bli na vajah happy + sem naredil izpit brez potrebe po zagovoru, več pa I don't care obvladat, če mi to ne bo to prineslo omembe vredne količine keša.

Point je da znaš pač razvijat in razmišljat kot programer, v kerem osu in s katero sintakso delaš je pa pomembno samo tistim, ki merijo dolžino svoje neobsotječe moškosti glede na to kolk programskih jezikov površno obvladajo in v kako nerazširjenem osu delajo.

Itaq na koncu rabiš samo v tistem osu delujoč compiler za tvoj jezik, tko da sem še vedno vse razvil na winsih in potem skopiral v linux ter tam kompajlal... da so bli happy in jim je zrastel lulček ker "obvladamo njihov linux". :\

btw: Visual basic sem žal preskočil... jaz ne merim lulčka po številu p. jezikov, ki jih obvladam. :P

Microsoft ::

da so bli happy in jim je zrastel lulček ker "obvladamo njihov linux".
Ne ne ne. Tebi bi mogu zrastit!:D

Sicer se pa strinaj. Okvirno si izberes nek jezik, ampak glavno tezo postavis na resevanju problema. Torej, naj nas ucijo razmisljat, kako resit problem. Sama implementacije (platforma, kompajler, jezik, ...) naj bo sekundarnega pomena.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

pecorin ::

Namrec, Windowsi so v ogromni vecini napisani v tem jeziku. To je pa le nekaj, ane, kar te lahko pritegne k tem jeziku.

to te kvecjemu lahko odbije od C-ja :D :D :D

CCfly ::

Nekaj, kar je B-D_, zna bit celo res. Recimo, mi moremo vaje napisat v C, zagovarjat jih pa mormo v Linuxu.
Bull, na voljo imaš Windowse v dual boot. Ne nekaj mašinah je celo Delphi.
Če si pa ne znaš skopirat mingw-ja na usb ključek, imaš pa pač občutek, da te silijo v uporabo tebi neljubega okolja.

Je pa spet sit, ker se nosjo kot eni derekeci pekeci, in niso sposobni nalozt VS.NET 2003 in .NET 1.1 gor na tistih ~30 PCjev.
Tisti drekci pekci imajo še kaj pametnejšega dela, kot da tebi rihtajo mašino, za opravila kjer zadostuje prevajalnik in urejevalnik besedila.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Phoebus ::

B-D_ oprosti, ampak če na faksu pričakuješ, da boš delal v delphiju, imaš pa čudna pričakovnanja. C/cpp sta le jezika, ki ju govori cel svet, vsi računalniki, vsi OS (pustimo Oberon OS ipd.). In oprosti, ampak lahko bi bil vesel da te učijo to in ne nekih programskih jezikov, ki so bolj namenjeni packanju kot resnemu delu.

Microsoft ::

CCfly, ne stekam cisto, kaj si hotel povedat z dual bootom.:\

...kot da tebi rihtajo mašino...
Govoris, kot da sem admin tistih masin in imam v roki originaln CD z VS.NET. Ampka nic od tega ne drzi.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Monster ::

... pa ka so osnove linuxa tak tezke al kaj? pomojem je veliko bol težko obvladat VS.NET, ko pa v konzoli od linuxa napisat dve tri vrstice. Je pa res če si vajen raznih defijev in VBjev pl se ti koda ala C/C++ zdi bedna ... samo je pa bol učinkovita in ko boš enkrat kaj bol resnega delal kot pa je povezovanje baz in izpisovanje rezultatov v neke labele in textBoxe .. pl ti bo pa žal, da se nisi Cju posvetil :)
Ka zaboga...

CCfly ::

CCfly, ne stekam cisto, kaj si hotel povedat z dual bootom.:\
Kolikor se spomnim so na večini mašin poleg Linux-a naloženi tudi Windowsi.

Govoris, kot da sem admin tistih masin in imam v roki originaln CD z VS.NET. Ampka nic od tega ne drzi.
Ne govorim, kot da bi govoril z nekom:
- ki potrebuje VS.NET za programčke dolge celih 40 vrstic,
- ki si ne zna urediti okolja za delo,
- ki misli da je edina naloga asistentov, da to naredijo namesto njega,
- ki povrh vsega še uspe v istem stavku le-te označiti za "derekece pekece".

Če pa mislite, da programski jezik nima nobenega vpliva na implementacijo algoritmov se precej motite. Srečni bodite, da sploh še vidite, kako izgledajo nižje-nivojski programski jeziki.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Microsoft ::

pa ka so osnove linuxa tak tezke al kaj?
Jst sem programiranje razumel kot programiranje. To, da so osnove tezke oz. al so, nevem. Ampak sem pa sigurno pricakoval, da pri programiranju ne bom tega mel. To spada v kak drug predmet. Naprimer UPO. Pa se tam, ce hocte, da vas mal spluvam >:D, spet silijo z eno stvarjo. Ni izbire.

Kolikor se spomnim so na večini mašin poleg Linux-a naloženi tudi Windowsi.
Ja in? Kaj ma to veze, ce mores zbrat Linux?

- ki potrebuje VS.NET za programčke dolge celih 40 vrstic,
Svobodna izbira sodobnega IDEja. Ne vidim, kej sem se pregresil.

- ki si ne zna urediti okolja za delo,
Mislis prov okolja kot je postavitev tipkovnice, miske, monitorja? Ker ce gre za softver, sm ze povedal, da nism admin tistih masin, da bi si prilagajal stvari po mojih zeljah.

- ki misli da je edina naloga asistentov, da to naredijo namesto njega,
Sploh ne! Lahko tudi jaz, ni problema, rabim le CD in eno geslo.

- ki povrh vsega še uspe v istem stavku le-te označiti za "derekece pekece".
To je bolj hec. Sicer pa, tisti ki sestavlajo vaje, so verjetno ze pred meseci vedeli, da se z zacetkom drugega semestra zacnejo vaje, na katerih bo studentom dovoljeno pokazati naloge, spisane v C#. Bi privcakoval, da se uskladijo z tistimi, ki vzdrzujejo masine tam, da bodo do roka nalozl na PC stvari, ki so potrebne. Nic drugega ne rabmo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Monster ::

... na faksu naj bi svoje znanje uporabljal ... UPO > Linux < Programiranje :)....

Glede sodobnega IDEja pa si verjetno en naš faks(ko mu strop dol pada :)) ne more glih privoščit licence za vse računalnike in bi bil to tudi nesmisel za 40 vrstične programe, mar ne?
Ka zaboga...

Phoebus ::

A zdej je faks reven ker mu odpada omet?
Še dobro da ima sodišče dovolj denarja...pa razna ministrstva...itd...

Res pa je, da je brezveze ide in nevemkaj vse. Treba je naučit programirat. Ne pa štimat barve in zamike v raznih IDEjih.

CCfly ::

Ja in? Kaj ma to veze, ce mores zbrat Linux?
Kaj ima veze ? Preprosto izbereš vnos, kjer piše Windows.

Mislis prov okolja kot je postavitev tipkovnice, miske, monitorja? Ker ce gre za softver, sm ze povedal, da nism admin tistih masin, da bi si prilagajal stvari po mojih zeljah.
Ne okolja kot, na USB ključek si bom dal prevajalnik mingW/prevajalnik iz VS/..., IDE okolje/urejevalnik besedil, ki ga šolskem računalniku ni.

Sicer pa, tisti ki sestavlajo vaje, so verjetno ze pred meseci vedeli, da se z zacetkom drugega semestra zacnejo vaje, na katerih bo studentom dovoljeno pokazati naloge, spisane v C#.
Ljudje so zagovarjali naloge tudi v katerem drugem jeziku, vendar so si nekako uspeli zagotoviti sredstva, da je bilo možno nalogo predstaviti. Na primer ne vidim razloga, da ne bi mogel vzeti Mono prevajalnika in ga dati na tisti ključ, ki sem ga omenil že trikrat. Navsezadnje ne potrebuješ .NET knjižnic, da prevedeš C# v native binarno kodo.

Bi privcakoval, da se uskladijo z tistimi, ki vzdrzujejo masine tam, da bodo do roka nalozl na PC stvari, ki so potrebne. Nic drugega ne rabmo.
V osnovi vaje potekajo v C-ju in Javi. Če ste se zmenili da boste zagovore imeli tudi v C# in programja ni naloženega na mašinah lahko narediš naslednje:
- se zjokaš v kotu in pljuvaš čez administratorje
- se znajdeš in se prilagodiš
Naj ti še omenim, da administratorji na FRI niso full-time admini. Tudi v laboratorijih to ponavadi opravljajo kakšni mladi raziskovalci.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Microsoft ::

Preprosto izbereš vnos, kjer piše Windows.
Nesmes!!! Ker zagovor C vaj poteka izkljucno v Linuxu.
Naloge lahko delate tudi doma, vendar jih morate zagovarjati na laboratorijskih vajah na Linux sistemih.

V osnovi vaje potekajo v C-ju in Javi.
In C#. Brez kaksnega 'se bomo zmenl'.Pise na uradni strani.
Naloge iz programskega jezika Java lahko izdelate tudi v jeziku C#.

Sicer pa, glede licenc nevem, kako je. Kolikor sem se pogovarjal z asistentom in mu omenil, da je v LRI4 VS.NET gor, mi je ta odgovoril, da pol z licencam ze ne bo problem. Tako, da verjetno licence sploh niso problem.
Aja, pa USB kljuc mi je crknu, tak da ne bo slo.:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

CCfly ::

Nesmes!!! Ker zagovor C vaj poteka izkljucno v Linuxu.
Poznaš Linux dovolj dobro, da ti na izpitu, kakšno vprašanje ne bo delalo problemov ? Če znaš, naslednjič izberi Windows in delaj v njih. Če te asistent vpraša, zakaj ne delaš v Linux mu prijazno odvrni, da si izbral tebi ljubše okolje, alternativo pa dovolj dobro poznaš.
Programiranje 2 naj bi študente neuradno naučilo tudi malo o sistemski programski opremi, čeprav vam ne povejo kaj dosti. Tukaj daljši konec potegnejo na programu VSŠ, kjer je sistemska programska oprema ločen predmet. No ja vsaj UPO so vam dali v program.

In C#. Brez kaksnega 'se bomo zmenl'.Pise na uradni strani.
Po želji lahko namesto v Javi izdelate naloge v jeziku C#.
No zdaj pa imaš na voljo dve možnosti, ki sem ti jih predstavil v prejšnjem prispevku.

Aja, pa USB kljuc mi je crknu, tak da ne bo slo.:P
Pekač ti verjetno še ni crknil ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Microsoft ::

Heh, problem je v tem, da milo receno, "Linux program" na soli suxa all the way. Mislim, slabs ne more bit. Oprosti, ce sem prizadel kakega tvojega kolega ali tebe, samo to je moj cisto realen pogled na predavanja.

Na vajah od programiranja mamo recimo char* a, ne pa Linux. No, meni se to zdi cisto vredu. O Linuxu sem edino prvo uro nekaj slisal, tolko, da znam konzolo odpret pa iz zvezka preprisat ukaza za komajlanje in pognat program. To je vse.
Tudi recimo ni "posluha", ko sem naredil vaje v C++, ki je se kar soroden Cju. Ampak dober, tu se ne mislim kregat z nikomer.

UPO. Oh!!! Pride asistent noter, rece, danes bomo meli pa Writer, pove, da mamo v knjigi vec in gremo na delo. Vsak za svoj racunalnik, nobene predstavitve, razlage,... 3 ure sedis, beres iz knjige in delas kar pac znas.
Meni se to ne zdi naboljse, kar premore ucenje danes. So verjetno dosti boljse, hitrejse, prijaznejse metode. Sploh, bolj privlacene bi lahko bile.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

CCfly ::

O Linuxu sem edino prvo uro nekaj slisal, tolko, da znam konzolo odpret pa iz zvezka preprisat ukaza za komajlanje in pognat program.
Saj sem rekel da vam ne povejo kaj dosti.

Tudi recimo ni "posluha", ko sem naredil vaje v C++, ki je se kar soroden Cju. Ampak dober, tu se ne mislim kregat z nikomer.
Pomoje je tole bolj od asistenta odvisno.

UPO. Oh!!! Pride asistent noter, rece, danes bomo meli pa Writer, pove, da mamo v knjigi vec in gremo na delo. Vsak za svoj racunalnik, nobene predstavitve, razlage,... 3 ure sedis, beres iz knjige in delas kar pac znas.
Hehe še vedno niso ničesar izboljšali. Pomoje pri nas nekateri še zdaj ne znajo kazala vstaviti.
Je pa res, da glede na predhodno znanje novih študentov, ta predmet še kako prav pride.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

64202 ::

> Sicer se pa strinaj. Okvirno si izberes nek jezik, ampak glavno tezo postavis na resevanju problema. Torej, naj nas ucijo razmisljat, kako resit problem. Sama implementacije (platforma, kompajler, jezik, ...) naj bo sekundarnega pomena.

Zna biti tudi implementacija zelo pomemben del ucenja. No da dam primer, kaj so imeli letos pri prevajalnikih FRI-UNI 4. letnik: napisati assembler za jvm v surovem ansi C-ju. Prav dejstvo, da si to sposoben narediti v c-ju, je kljucen faktor pri ucenju IMHO. Sicer kolikor sem slisal, so imeli casa en teden in nalogo je naredilo samo 6 ljudi. To je drugace zelo zanimiv podatek za delodajalce :).

Aha pa se en reality check glede samoumevne popularnosti MS tehnologij: web serverji, market share za baze.

Aja, se mi zdi, da pri nas na faxu je bolj tako vzdusje, da za uporabo OS-a morajo uciti tajnice, studenti naj bi bili to sposobni sami :)). Jaz sem sicer indiferenten, znam lin in win.

Smo pa imeli enga modela pri algoritmih, ki ni hotel naredit stvari v nicemer drugem kot emacsu (ker ima integriran gdb). Mislim da je potem itaq pogorel :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Microsoft ::

Ok, bomo pol nadaljeval, ker je cas za:



by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Nerdor ::

Microsoft: v končni fazi imaš mono projekt, ki je .Net pod linuxom in posledično C# in MonoDevelop. In to vse deluje brezhibno (vsaj za seminarske za konzolo in winforms-e. O uporabnosti asp.net se bi še dalo diskutirati). :\
Drugače pa, povej točno kaj te moti pri linuxu. Mogoče ti bomo kaj razjasnili ali razsvetlili, da ne boš preklinjal linux do konca svojega življenja. Da si boš ti kot MS podpornik olajšal delo na linuxu, ti svetujem uporabo mtools. Gre za v perl-u napisane skripte, ki ti v razumljivih Dos komandah (menda poznaš dobri stari Dos :D ) skopira s diskete/usb ključa/cdroma na disk in vice versa. Finta je v temu, da dodajaš "m" prek dos ukazom. Recimo "mdir a:" prebere vsebino disekete. "mdir c:" ali "mdir d:" ti prebere vsebino cdroma. Kako pa vemo, kje je usb stick!? Recimo: "mmount e: /dev/sda1" in na "e:" imaš usb stick, recimo. Če neveš karera particija je katera črka, uporabi: "minfo c:" in dobiš izpisano, kaj se skriva pod to črko. Kopiranje!? "mcopy a:Primer_v_dotnet1.exe c:\tvoj_dir_seminarske" Simpl! Info o MTools! Linux je takooooo fleksibilen, da se ti niti sanja dragi naš ST-jevec Microsoft! Resno, če te karkoli zanima, če karkoli neveš, vrpaši! VSE se DA napraviti pod linuxom, ama vse.:\

PS: Preprosto napisane (konzola in winforms) assembly-i v C# skompajlani pod windowsi, delujejo brez problema pod mono v linuxu. Samo skopiraš exe in poženeš s "mono TvojProgramIzWinsov.exe" ali "mint TvojProgramIzWinsov.exe".
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Sahel ::

Jst menim, da se kregat za take stvari je malo brezveze. Kr itak vemo, imamo 3 skupine ljudi, tiste ki so prodani M$ju in tiste, ki niso. Stvar je samo v tem, da ce prof.-asistent, rece da naj stvar deluje na linuxu in da je skompajlana z gcc-jem in danimi switchi naj bo kot taka. Tudi v sluzbi (tisti ki jo boste dobili v IT industriji) boste bli na svojem oddelku kjer boste pisali fragmente kode, ki bodo morali lavfat na dolocen nacin, ki bojo dobili kot vhod eno informacijo in kot izhod drugo informacijo. Kar se pa tice tkoimenovanih "Oken", je to zame najvecje sranje od operacijakega sistema. Ko sm par let nazaj presaltal na linux sm ze tkoj vidu, da je to cisto druga pesmica, fleksibilno, stabilno ipd. Ko sm presaltal pred pol leta na Fluxbox kot window manager... to je pesmica, stvar enostavna, hitra, najbolj uporabna. Da ne govorimo o razvojnem okolju, to je Emacs. Sploh si ne znam vec predstavljat programiranja brez tega orodja. Vse ostalo kar sm vidu ni niti primerljivo pa ma lahko mali milijon funkcij. Za designat GTK pa je itak Glade, ki ti v 5ih minutah omogoca skreirat zlo dobr GUI.

A sm malo zasel? Mozno. To je bil moj namen, kajti "Okna" me nervirajo.
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

alesrosina ::

Dejte se mal zadrzat takih komentarjev, pisda ste more .... na cist vsako temo, kjer je omenjen MS, takoj zacnete "Ms suxxxxxxxxxxxxxxxx, Linux r000000000xxxxxxxxxxxxxx" .... pa dejte se umirit. Tečni ste, oboji. Nekterim je kul MS, nekterim Linux. End of story. Ta tema je pa namenjena tisitim, ki jim je MS vsec in jih obvesca, da se bo v kratkem zgodil dogodek, ki bi ga bilo škoda zamuditi.

Nerdor ::

ASPmaster: problem je v temu, da je delodajalcem samo in le (v 99% primerov) všeč Windows in ZHATEVAJO da vzdržujemo in programiramo v tem OS. Vedno ko sem omenil linux ali freebsd so samo z glavo zamajevali. Pri podjetju ComL**** in ******* Sistemi so me "nadrli" da sem odprtokodnik in de NE poznam M$ opreme. Men se je filem strgal!
... for lifetime!

Microsoft ::

Heh, ampak jst bi rad delu v Visual Studio!!!:8)

Vredu. Mogoce bo kdo rekel, da sem trmast. Mnja. Jst mislim, da se (mi) gre pri tem za nekaj drugega. Namrec, ce se kdo ni ugotovil iz nicka, sem priverzenec Microsofta, ane. No, in zdej kot tak, jaz pac hocem cimvec uporabljat njihove stvari, da se bom cim vec naucil, in mogoce kdaj to znanje vrnil nazaj, da bodo lahko zanamci uporabljali te stvari in bodo se bolj veseli (ali pa vsaj manj jezni:D).
To je moj princip. Sem za eno stvar in ne odstopim od nje. Jst NE pravim, da je Linux kurcev, brezvez, bedn, ... na tak nacin, ampak to povem posredno, ker pravim, da je Windows kul, dober, fajni, ... In v tem vidim tudi eno malo razliko. Moj cilj ni narediti Linux slabsi in s tem narediti vecjo razliko v primerjavi z Windowsi, ampak da Linux 'pustim' pri miru in vlozim energijo v Windows in ga izboljsam.
Preprosto sem se nekako odlocil, da sem na strani Microsofta, v dobrem, pa tudi v slabem. Da poskusas neko stvar zboljsat, neglede na to, da je rumeni tisk poln nekih reklam, da bo juter ze propadu.
Nisem tako, da bi kar odjadral k Linuxu, potem cez dva tedna, ko bo ta osovrazen, pa sel na Maca in tako naprej.

Isto pri programiranju. Pac hocem, da so zraven stavri, ki so jih izdali pri Microsoftu. BigWhile-ov buzz word .NET, pa Visual Studio, pa C# recimo in ostalo. In sploh ni vazn, a je to najboljsa al najslabsa platforma. Jst jo bom uporablu, in poskusu vse nardit, da bo naslednja izdaja boljsa.

Amen.:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

64202 ::

Linux se splaca znati, ker bos ziher nekje enkrat naletel na njega. Sem ti dal linke za web serverje in baze, kjer se vidi, da zna biti res kar govorim. No, zdaj Nerdor je verjetno delal v slovenskih podjetjecih, ki majo slepo pego za vse kar ni MS. Jaz sem videl zadeve malo okol in za nic na svetu si ne bi mislil kako je debian v resnici popularen!! :))

> Moj cilj ni narediti Linux slabsi in s tem narediti vecjo razliko v primerjavi z Windowsi, ampak da Linux 'pustim' pri miru in vlozim energijo v Windows in ga izboljsam.

Hehe, temu sem se moral nasmejati. Linus ga je kot student spisal ravno zato, da bi ga kdo izboljseval, zato tudi odprtokodna licenca. No, zgodil se je cudez. Kako mu mores tko obrniti hrbet :))

CCfly ::

Pustimo fanta če mu ni Linux pri srcu pa bomo v kakšni drugi temi naštevali in primerjali lastnosti obeh OS-ov.

Heh, ampak jst bi rad delu v Visual Studio!!!:8)
Saj ga uporabljaš. Doma ! Ko prideš v šolo se pa znajdi, kakor veš in znaš. Misliš da imam jaz v službi dane možnosti, da uporabljam Linux in spremljujoča orodja ?

Ta tema je pa namenjena tisitim, ki jim je MS vsec in jih obvesca, da se bo v kratkem zgodil dogodek, ki bi ga bilo škoda zamuditi.
Zašli smo pa vendar je bilo nekaj koristnega.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Microsoft ::

No, mene nic ne moti, da smo zasli, odkler se le lepo pogovarjamo.

Nekaj bi se dodal. Med drugim sem hotel tudi povedati recimo, da se nima tolko smisla na pametu ucit "slavni" public static void main. Ane, da jst zdej znam na pamet meze po tipkovnici to naklofat.
Bolj naj bo pomen na tem, "zakaj public, od kje static, kdo je void, in kam gre main".

Pa sej, bomo ze prezvel.8-)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

64202 ::

Ko smo ze pri fucking public whocares static meaningless void main :)):
Developer Spotlight: Damian Conway

CCfly ::

Meni je v tem članku bolj zanimiv tale izsek:
Well, I guess we can always hope. But no, I don't think MDD (or even AMDD) is the silver bullet. It seems that every few years a new development technique is hailed as the start of the Programming Renaissance, the Golden Age of Scientific Software Development. And none ever is. Stored instructions. Assemblers. High-level languages. Structured programming. Functional programming. Logic programming. Object- oriented programming. 4GLs. Model-View-Controller. Visual programming. UML. Extreme Programming. And despite them all, operating systems and applications are buggier, less reliable, less secure, and less usable than ever.

Enako velja za programske jezike.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

64202 ::

> Enako velja za programske jezike.

Vse so bolj ali manj slabi priblizki LISPa? :))
Revenge of the Nerds

Nerdor ::

64202: "Revenge of the Nerds" zakon >:D

Microsoft: Zakaj "public static void Main" !?

Main - metoda v kateri se program začne in konča

void - ker ne vrne ničesar. Lahko pa ima int samo moraš potem kaj vrniti s "return 0". (če deklariraš int in brez return stavka, ti vrne error. Ni tako kot pri C++)

static - tukaj gre za razredno metodo razreda Object iz imenske domene System

public - da je ta metoda static vidna vsem razredom in objektom

Sedaj nastopi trik. Namreč obstaja razred Object (ki je izjema in ga DCOM komponenta MsCoreLib takoj najde) vsebuje napisano public static void in int Main (string Args[]). Nekako v stilu:
namespace System {
class Object {
public static void Main(..) { ... new .. }
public static int Main(..) { ... new .. }

Za razliko od C/C++ kjer imata globalno metodo Main, imata tako C# kot java razred vsh razredov imenovan pri C#: Object pri javi: object. Pri C# se nahaja v imenski domeni System, pri javi pa v java.lang paketu.

PS: zanimivo branje je DotNet Framework Essentials (2nd ed.) od OReilly
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

BigWhale ::

troll
Ali na dekanatu FRI-ja vodijo kaksno evidenco koliko je takih braindead studentov? Se mi zdi, da bi bili dolzni o tem obvestiti delodajalce.
/troll

64202 ::

Ne poznam .net, samo pri javi nic ne kaze, da bi Object imel main metodo:
$ javap java/lang/Object
Compiled from "Object.java"
public class java.lang.Object{
    public native int hashCode();
    static {};
    public java.lang.Object();
    protected void finalize();
       throws java/lang/Throwable
    public final native void notify();
    public final native void notifyAll();
    public final void wait();
       throws java/lang/InterruptedException
    public final native void wait(long);
       throws java/lang/InterruptedException
    public final void wait(long,int);
       throws java/lang/InterruptedException
    public final native java.lang.Class getClass();
    protected native java.lang.Object clone();
       throws java/lang/CloneNotSupportedException
    public boolean equals(java.lang.Object);
    public java.lang.String toString();
}


Kolikor vem, jvm zloada klas, poisce metodo s podpisom "public blabla main(blabla)" in jo pozene.

Nerdor ::

64202: poglejmo, kaj se skriva v tem grmu: "static {};"

BigWhale: who's braindead!?
... for lifetime!

Microsoft ::

Nerdor, sej lepo, da razlozis pa to, samo sma se ne-razumela. Jst sem dal to kot primer. Sicer pa vem, kaj tisto, kar sem napisal, pomeni. Pa upam, da nisi jezn, ker je sel trud prakticno v nic.:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

64202 ::

Tisto tam je staticen initializer, pravo ime v bytecode-u je <clinit>:
Method name:"<clinit>" static Signature: 46=()void
Attribute "Code", length:32, max_stack:0, max_locals:0, code_length:4
  0: invokestatic #70=<Method java.lang.Object.registerNatives ()void>
  3: return
Attribute "LineNumberTable", length:10, count: 2
  line: 24 at pc: 0
  line: 25 at pc: 3


O registerNatives sem pa nasel tole:
The programmer can also call the JNI function RegisterNatives() to register the native methods associated with a class. The RegisterNatives() function is particularly useful with statically linked functions.

To mislim da z main nima veze.

Nerdor ::

Ok, zdej pa sem zares našel odgovor na vprašanje kaj pomeni tisti public static void Main() za .Net. Namreč pri procesu prevajanja izvorne kode (*.cs) v byte kodo (MS IL kodo), prevajalnik išče po namespaceih, razredih metodo, ki je public in je razredu lastna (static) metoda z obveznim imenom Main(). Potem kompajler v MS IL kodi določi začetek ".entrypoint" in konec "ret" programa. Pri poganjaju *.exe tako MsCoreLib.dll ve, kje je treba začeti in kje končati s programom. In še vir infota da boste lahko še sami prečekiral.


Primer C# kode:
using System;
class hello{
    public static void Main (string[] Args) {
       Console.WriteLine("Zdravo!");
    }
}


Primer MS IL kode:
.assembly hello{}
.class hello{
    .method static public void main() il managed{
        // začetek programa
        .entrypoint    
        local( string V_0)
        ldstr "Zdravo!"
        stloc.0        
        // konec programa
        ret
        }
}


Hm, javo pa nevem več natančno. (po moje, da je finta s entry pointom v byte kode v *.class. Tako kot pri .Net-u)
Zamešal sem pri razlagi Uroša Mesojedca in njegove java knjige s definicijo System.out.println(), kjer je out statičen field, ki kaže na več overloadanih print() in println() metod. :8)
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Fury ::

BigWhale: Pomoje se precej delodajalcev zaveda da je odstotek braindead studentov strasansko velik. Pri nas se... in zato tut diploma tega faxa vse manj pomeni...

Microsoft ::

Heh, kake mate. A zato, ker hocem delat tam, kjer sem domac, sem pa kar brainded. Mnja, pa naj bo tako, ce hocete.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BigWhale ::

Redki so tisti, ki lahko izbirajo kaj bodo delali, tisti, ki so pa brez izkusenj, direkt iz faxa in lahko izbirajo, pa so sploh prakticno ne-existentni.

Nevem v katerem svetu ti zivis, da mislis, da bos lahko izbiral v cem bos delal. K nam je prisel student, pa je mislil, da bo kar delal, sedaj se pa uci Linux in Perl...

:)

Sem upal na to, da na faksu ucijo (tudi) iznajdljivost in prilagodljivost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nesrečni Fobos-Grunt včeraj zvečer padel v Pacifik

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
225368 (3578) Jst
»

Linux namestitvena delavnica v Kopru

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
62601 (2405) BigWhale
»

Microsoftovi Študentski Dnevi - tokrat v Mariboru

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
53185 (2960) zagy
»

Microsoftovi Študentski Dnevi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
213050 (2347) Jebiveter
»

Študent je car

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
412435 (2435) Jaka83

Več podobnih tem