» »

Ballmer: Windows cenejši kot Linux

1
2
»

MasterMind ::

Saj ni nujn, da pade na mino. Kateri hrošči že razvijalci jeder počistijo... Ponavad se pa pritožiš distibuterju.. Ali pa Linusu Torvaldsu osebno :D
Gentoo, KDE uporabnik.

MrStein ::

Jumping Jack : "Jaz tega preprosto ne razumem."
Ampak zaključke boš pa vseeno delal ? :\

Pokaži (dokaži) kdo je parazit, ali pa začepi.

"da open-source softver ni zastonj, to pa prvič slišim"

Če smo že malenkostni :
- če vzameš linux na CD-ju plačaš CD ( in snemanje ).
- če downloadaš , plačaš nternet

- lahko tudi čist zastonj dobiš ( enako kot windows, to ne pomeni da je naenkrat brez cene ali vrednosti )

"OK, jaz ga [Poslovni model] že dlje časa hočem razumeti, pa mi ne uspe."

Kvadratne enačbe tudi eni ne razumejo. To ne pomeni da ni resnična ali da nima smisla.

" A mi ga lahko prosim razložiš? Tole mislim povsem resno - če obstaja v tem kakšna logika, bi jo zelo rad spoznal. Povej mi npr., če se da z open-source programiranjem dejansko preživljati (brez druih virov prihodka), in kako?"

RedHat, SuSE in drugi nekak uspevajo.

"In še to mi povej, kako da je softver edina zastonj stvar na svetu, za vse ostalo pa je treba plačat?"

Precej stvari je zastonj. Odpri oči. :\

" Kako to, da nobena kelnerca ne dela zastonj, "

Vprašaj kelnerce :D

"programerji pa kar množično?"
Ah, a toliko jih je ? ;)

- Ah, glede zlobnih satanovih sinov, ki odžirajo kruh poštenim ljudem. Pred časom so eni zlobneži začeli proizvajati in prodajati hladilnike in s tem odžrli kruh proizvajalcem ledu. Nikoli niso bili kaznovani za svoje zločine.
Pa eni drugi malopridneži so izumili avto in pahnili v propad voznike in proizvajalce fiakrov. Zločin, za druge pa napredek.
Nikakor ne moreš za nekoga, ki napiše program in ga distribuira pod svojimi pogoji, v skladu z zakoni, da je zločinec ali slab človek ali karkoli. Lahko samo težiš, da je sosed napisal boljši program od tebe. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Ah, vmes so open-source avtorji postali žrtve ? ;)

"Pa mi povejte, zakaj imate toliko proti Microsoftu, kjer izdelek plačaš vnaprej in dobiš podporo zastonj"

In kje dobim to zastonj podporo ?????
Rotim te povej !
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hruske ::

>Na koncu (po nekih 10 letih?) je sicer iz Linuxa
>nastala dokaj uporabna in stabilna celota, ampak
>bolj po naključju.

Evoluciji praviš naključje ... :\

JumpingJack, dejansko se softver bore malo razlikuje, pa ni važno ali prihaja iz Redmonda ali pa od brazilskega open source razvijalca. Oboji imajo buge, oboji jih popravljajo. Definitivno pa je razvoj odprte kode hitrejši od zaprte -- ta mora namreč nadgradnjo upravičiti z novimi ugodnosti za uporabnika, ampak ne sme imeti preveč (!) dobrih novosti, da lahko tudi novoizdano različico nekoč zamenjajo.


Še vedno pa se mi zdi, da razvijalce linuxa veže k kakovosti nekaj, kar softverskih podjetij nikoli ne bo -- razdrobljenost organizacije. Organizacijsko gledano je linux pravi čudež, ki ga je omogočil internet.
Rad imam tole državico. <3

Poldi112 ::

>In kdo tebi garantira, da bodo za tvoj open-source program ljudje iskali pomoč ravno pri tebi?

Tvoja kakovost. Ce je ni pa se vedno lahko delas v eni firmi, ker tam pac ne bdi cel svet nad teboj, ampak en ali dva ali pa sploh nihce.

>Tako da sem lahko samo vesel, da sem s tem pomagal tudi številnim drugim ljudem, ki so imeli isti problem.

In zakaj potem skoraj zahtevas placilo za take kot si sam. Pac si naredil dobro delo, kar te ni nic stalo (glede na to da si razvil zase), ti pa je prineslo precej veselja. Zakaj bi to hotel preprecit. Malo si v nasprotju sam s seboj.

>Dejansko z ničemer ne odgovarjajo, zato se jaz tega bojim.

Ce bi kdaj bral tisti text, kjer kliknes next pri instalaciji, bi vedel da MS totalno dol visi ce se ti bo streznik sesul zato ker se njim ne da odpravit napake.

>ampak dejstvo je, da je pri Windowsih odpravljanje napak organizirano, medtem ko se pri Linuxu napake odpravijo potem, ko prvi uporabnik stopi na mino.

Pa ti nisi resen clovek. Pri open source hodijo po minah prostovoljci. Pac imas stable in unstable release. Ce vzames unstable ves kaj si vzel. Pac te zanima kaj je novega, vnaprej sprobas kaj bos dobil, mogoce samo isces mino,... Poglej pa potem MS. Veliko velikih firm si ne upa naloziti SP2. Zakaj? Ker so z njim problemi. Lepo ti je to organiziranje odpravljanja napak. Si se mogoce zmotil glede tega kateri sistem bolj organizirano odpravlja napake?


Sploh pa je to, da open source programerji ne delajo primarno za denar, zelo zelo slab argument glede slabe kakovosti. Ravno to je zagotovilo kakovosti. Pac hocejo dober produkt in ker ga ni na trgu ga pisejo sami. Za razliko od velikih firm, ki se trudijo cim bolj vezati te na svoje formate in te z izsiljevanjem s popravki (ko kmalu nehajo podpirati stare verzije) prisilijo na novo verzijo. Ki nima nobene prednosti zate razen tega, da so odpravljene napake, ki jih sploh ne bi smelo biti v verziji, ki si jo imel na zacetku.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

> Pa mi povejte, zakaj imate toliko proti Microsoftu, kjer izdelek
> plačaš vnaprej in dobiš podporo zastonj, in toliko hvalite Linux,
> kjer je izdelek zastonj, plačaš pa nekoga, da ti ga zrihta
> (oziroma sam vložiš čas v to, kar spet ni zastonj)?

MS ti nicesar ne zrihta, le CD dobis od njih. Prav tako bos moral placati nekomu, da ti ga zrihta. Pri MSju das denar, za nekaj kar ne dela (ce bi delalo, potem ne bi bilo patchev...)

Ves kaksna je razlika med komercialnim in nekomercialnim software-om?

Prvi recejo: Tukaj je nas program, ce slucajno kaj ne dela potem mi nismo nic krivi. Stane pa toliko in toliko.

Drugi pa recejo: Tukaj je nas program, najbrz kaj ne dela, tako kot treba, zato ga uporabljas na lastno odgovornost. Damo ti ga pa zastonj. Lahko si ga tudi sam popravis, ce hoces.

> Pri Microsoftu delajo programerji za svojo plačo in sama
> korporacija ima povsem jasno strategijo - zaslužiti čim več
> denarja

Kar je slabo za razvoj software-a. Njihova strategija bi morala biti, da bi naredili cim boljsi software. Denar bi prisel sam od sebe. Sedaj pa nategujejo ljudi. Prodajo ti polizdelek, ce je pa z njim kaj narobe, je pa to tvoj problem. Kaj si ga pa kupil...

> Microsoftov izdelek, dobiš zraven tudi neko jamstvo, da bo stvar
> delovala - če že ne takoj iz škatle, pa ob pomoči podpore. To
> MORAJO zagotoviti, če hočejo svoje izdelke še naprej prodajati.
> In če jim to uspe, smo lahko na koncu vsi zadovoljni.

HAHAHAHAHA! Se opravicujem, hkrati ti pa svetujem, da si preberes EULA, ki pride poleg vsake verzije Windows in ostalih produktov.

MS ti lepo pove, da oni ne nosijo NIKAKRSNE odgovornosti, ce ti zaradi njihovega software-a crkne disk, umre krava ali pa s sosednjega bloka pade klavir na tvojo tasco. Ce se ti sesuje nek mission critical projekt, to je izkljucno tvoj problem!

Ne verjames, tole je besedilo iz EULA pri XP Home:

NO LIABILITY FOR CONSEQUENTIAL DAMAGES. Tothe maximum extent permitted by applicable law, in no event shall Manufacturer or its suppliers be liable for any damages whatsoever (including without limitation, direct or indirect damages for personal injury, loss of business profits, business interruption, loss of business information, or any other pecuniary loss) arising out of the use of or inability to use this product, even if Manufacturer has been advised of the possibility of such damages.

Torej, na kratko povedano, proizvajalec, torej Microsoft, NE odgovarja za nic, kar se ti je zgodilo pri uporabi ali pa napacni uporabi njihove programske ali strojne opreme. Sedaj pa se tista cvetka: Tudi v primeru, ko je bil proizvajalec opozorjen, da lahko pride do napake!

Torej, ce ti med instalacijo WinXP raznese monitor v obraz in je MS vedel, da se ti to lahko zgodi, si si pac sam kriv.

Sedaj pa, dobro razmisli o vsem tem in iskreno povej, ce se ti zdi, to povsem normalno.

Pri open source software-u je stvar podobna ampak, tam ti ljudje povedo, da se lahko zgodi, da bo slo kaj narobe in da nimas nobene garancije za ta kup programja, ki si ga namescas. Ne rabis ga pa placati.

> Pri Linuxu pa je veliko bolj megleno.
... ...
> Koga lahko tožim? Oh, saj res! Zdaj vem, kje je bug, in ker imam
> source, ga lahko odpravim.

Sicer sem ti zgoraj razlozil, kje je 'flaw' ampak vseeno, se enkrat. Pri Linuxu ni nic megleno, ker tocno ves kaj dobis! Koga lahko tozis? Lahko tozis tistega, ki ti je delal implementacijo sistema, karkoli ze pac to je.

V prvem primeru, pa, kaj bos storil? Tozil Microsoft? Hihi. Poisci mi vsaj deset primerov, ko je kdo MS tozil zaradi poslovne skode, ki jo je povzrocilo sesutje Windows. Pa da je to tozbo tudi dobil.

> Dejstvo je, da si Microsoft ne bo nikoli privoščil narediti
> neuporabnih Windowsov, ker bi ga to preveč stalo. Linux pa ima

Khm, no Windowsi niso povsem neuporabni, ampak vse pa le ni tako roznato. Izdana sta bila dva service packa za XP, vmes pa se precej ostalih popravkov v piclih treh letih.

> lahko nešteto lukenj, pa tega ne bo nihče plačal. Koliko lukenj
> ima en in drug sistem, je predmet druge debate, ampak dejstvo

Tudi windows lukenj nihce ne placuje... :)

> je, da je pri Windowsih odpravljanje napak organizirano, medtem
> ko se pri Linuxu napake odpravijo potem, ko prvi uporabnik stopi > na mino.

Joj, lepo te prosim.... Beres BugTraq? MS opozorijo na napako, kjer prosnja za popravek ostane v kolesju birokracije po dva, tri mesece. In nic, potem se pa mogoce kaj premakne. No, saj ne pravim, da je vedno tako ampak, vecinoma. Pri Linuxu? Ah, vecina popravkov je zunaj v dveh dnevih.

> Sori, ampak ta pristop mi ni všeč. Vsekakor ne za softver, na
> katerem temelji poslovanje mojega podjetja.

Kateri pristop, razmisli, se enkrat. :)

darkolord ::

> "...bi vedel da MS totalno dol visi ce se ti bo streznik sesul zato ker se njim ne da odpravit napake."
A ce se pa v Linuxu to zgodi se bojo pa vsi skupaj z mano jokali in mi plačali mastne denarce al kaj?

> Izdana sta bila dva service packa za XP, vmes pa se precej ostalih popravkov v piclih treh letih.
V Linuxu bi se popravkov tudi nabralo za kaksen service pack...

64202 ::

Linux morate vzeti kot IQ test. Ce imate admina, ki ni sposoben linuxa administrirat, vsaj veste da tudi na winsih cudezev ne bo pocel. :D

hruske ::

LOL 64202, ta je za v podpis! :E
Rad imam tole državico. <3

Poldi112 ::

darkolord, ce bi prebral post, na katerega sem repliciral, bi vedel za kaj se gre. Drugace pa lahko preberes tudi tistega od Big Whale-a.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

> A ce se pa v Linuxu to zgodi se bojo pa vsi skupaj z mano jokali
> in mi plačali mastne denarce al kaj?

Ne, ampak, za Linux nisi nicesar placal in ves kaj dobis. Ne razumes, ne?

darkolord ::

Ti ne razumeš, da je čisto vseeno kje in kdaj bo stvar crknila... ko crkne, si sam. Ne glede na to, al si to plačal al ne (s tem da če si to plačal, lahko vseeno sprostiš malo svoje agresije nad ljudmi na supportu :D < --- priceless)

BigWhale ::

In naslednjic ti bo spet crknilo, ker nimas sourca in ne mores popravit. Ce je ze govora o mission critical sistemih.

Ves kak policy ima marsikatero podjetje? V nedeljo ob sedmih zvecer, backup, reboot and restart... :)

MrStein ::

Jumping Jack je haluci... pisal :

In ko kupiš Microsoftov izdelek, dobiš zraven tudi neko jamstvo, da bo stvar delovala


Sine, okani se droga. Če pa slučajno veš za tako jamstvo, nam povej kje si ga dobil, od MS sigurno ne. Je že BigWhale lepo povedal.

Koga lahko tožim?

Istega, kot v primeru MS softvera ? No kdo bi to lahko bil ?
Ti nam povej, ker si ti prišel s to idejo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

darkolord ::

Poznam tudi recimo kakšno (veliko) podjetje, kjer jim kriticne stvari laufajo na Win in kjer je ena ura izpada zadnja stvar, ki se lahko zgodi, pa jim vseeno ni treba vsak dan rebootat... Zakaj le?

Mavrik ::

Khm, no Windowsi niso povsem neuporabni, ampak vse pa le ni tako roznato. Izdana sta bila dva service packa za XP, vmes pa se precej ostalih popravkov v piclih treh letih.


A Linux kernel pa je prišel do 2.6.8 verzije zato, ker so se to zdele programerjem kul številke? :\
The truth is rarely pure and never simple.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti v Vista jedru

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
496542 (4535) Matako
»

MIX06 @ Las Vegas

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
82668 (2066) Looooooka
»

Windows pri varnosti (spet) boljši od Linuxa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
787591 (5946) borchi
»

Štiri nove luknje

Oddelek: Novice / Varnost
212271 (2271) darkolord
»

Microsoft štipendira

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
262125 (2125) BigWhale

Več podobnih tem