»

Linux prvikrat presegel 4-odstotni tržni delež

Slo-Tech - Rast tržnega deleža operacijskega sistema Linux se nadaljuje. Po merjenju StatCounterja je med namiznimi računalniki prvikrat v zgodovini presegel štiriodstotni delež. Do treh odstotkov je Linux potreboval 30 let, za zadnjo odstotno točko pa manj kot leto dni. V Sloveniji je njegov delež sicer nekoliko nižji in znaša 2,4 odstotka, najvišji pa je v Aziji, kjer je presegel pet odstotkov.

Razlogov za rast njegove priljubljenosti je bržkone več, nekaj pa so jih skušali identificirati pri ZDNetu. V resnici je Linux že vrsto let najbolj priljubljeni ekosistem, če upoštevamo, da predstavlja srce Androida. A če se omejimo na namizne računalnike, je Linux od nekdaj šepal, dasiravno mu moramo tudi tu prišteti še poltretji odstotek ChromeOS.

Seveda nič ne kaže, da bo Linux v bližnji prihodnosti izpodrinil Windows, kar pa niti ni cilj. A Linux je v primerjavi s prejšnjim desetletjem dozorel. Na Linuxu tečejo igre, saj ima podporo za Steam. Uporabniška izkušnja je prijaznejša, saj sta tako...

60 komentarjev

Nemško zunanje ministrstvo prehaja z Linuxa nazaj na Windows

Takole so leta 2007 predstavljali poročilo o uspešni migraciji na odprokodno programsko opremo.

vir: Heise
Heise - Nemško zunanje ministrstvo je leta 2001 začelo migracijo na operacijski sistem Linux in do leta 2005 zamenjalo velik kos programske opreme za odprtokodno, poleg operacijskega sistema tudi brskalnik, odjemalca za elektronsko pošto in pisarniški paket (Firefox, Thunderbird, OpenOffice). Mobilni sistemi so uporabljali Linuxovo distribucijo Debian, na namiznih računalnikih pa sta bila nameščena Windows in Linux. Še leta 2007 je bilo v poročilu brati, da je bil prehod velik uspeh. Sedaj gredo Nemci nazaj na Windows, piše Heise.

Opozicija je januarja vladi postavila 16 vprašanj o prehodu na Linux, rabi in rezultatih. V vladnem odgovoru lahko preberemo, da zunanje ministrstvo prehaja nazaj na...

116 komentarjev

Billyjeve zvezde: Železje bo brezplačno, ne pa programje!

Slashdot - Bill Gates je na Gartner Symposium ITxpo podal nekaj zanimivih napovedi o tehnološkem napredku v naslednjih letih. Po njegovih besedah bo po obdobju naslednjih desetih let strojna oprema postala skoraj popolnoma brezplačna. Skopušni argument Gatesa pravi, da bo to posledica zmogljivosti strežnikov, zato delovanje omrežij in hitrost interneta ne bosta omejevala uporabnikov.

Poleg tega Gates napoveduje tudi večjo razširjenost (prenosnih) naprav, ki bodo zmožne prepoznavati pisavo in govor, revolucijo pa naj bi doživel tudi razvoj programja, ki ne bo "napisano", ampak "narisano". Zanimivo, seveda pa Gates ni pozabil omeniti glavne usmeritve svojega podjetja, ki je, jasno, še vedno varnost. Klik!

Nadvse logično ...

23 komentarjev

Linux na Macih

Slo-Tech - Če Linux najde svoj dom na namizju, je to ponavadi sistem tipa x86. Vendar ga lahko enakovredno uporabljamo tudi na mnogih drugih procesorskih arhitekturah in ena izmed takih je tudi PowerPC. Morda se vam zdi nenavadno, da bi Linux namestili na Applov računalnik, ki uporablja vedno bolj opevani MacOS X, vendar ima lahko to kljub vsemu nekatere prednosti. Vsaj tako je prepričan David Mertz iz podjetja Gnosis Software, Inc., ki je na IBM-ovih straneh developerWorks, posvečenih Linuxu, objavil zanimiv članek z argumenti za namestitev Linuxa na Applove računalnike.

0 komentarjev

Izvorna koda Windows 2000 izgubljena pri partnerju

Beta News - Kot smo pred nekaj dnevi že poročali, je v javnost ušel del kode Windows 2000. Ta izguba pa se, kot poročajo na BetaNews.com, ni zgodila pri Microsoftu samem, pač pa pri njihovem dolgoletnem partnerju, Mainsoftu. Mainsoft že od leta 1994 sodeluje z Microsoftom na različnih projektih, njihov glavni posel pa predstavlja izdelava razvojnih orodij za Windows ter njihovo uporabo na Unix-u in Linux-u.

Del kode, ki se je pojavil v javnosti, naj bi obsegal 30915 datotek, ustvarjenih 25. julija 2000, ki so domnevno del Service Packa 1. Kako lahko več kot tri leta stara programska koda vpliva na današnje Windows 2000 s Service Pack 4 in njegova naslednika, Windows XP in 2003, bomo videli v naslednjih letih. Upajmo, da bo ta dogodek povečal Microsoftovo skrb za varnost tudi v samem okolju Windows.

7 komentarjev

Linux pred Macintoshi

Slashdot - Po raziskavah znane analitične hiše IDC je Linux v letu 2003 na namiznih računalnikih predstavljal drugo najpogostejšo izbiro in s tem s položaja zrinil Applove računalnike. Tržni delež Linuxa je z 2,8 zrasel na 3,2 odstotka, medtem ko je Macintosh pristal na vsega 1,8 odstotkih. Windows je obdržal trdno vladavino s 94 odstotno pokritostjo računalnikov sveta in po besedah IDC mu Linux do leta 2007 ne bo odščipnil več kot dodatnih treh odstotkov pogače.

Delež pogače, ki jo ima Linux, je skoraj zanemarljiv, vendar bi lahko pustil finančne posledice za Microsoft, če bi zrasel na kakšnih 10 odstotkov. Glede na to, da se je v novembru začela javna promocija Linuxa na Kitajskem, da se je januarja zanj odločila izraelska vlada in Veliki Modri s 319.000 zaposlenimi, da se vse več evropskih in japonskih podjetij odloča za "prehod", se to morda utegne celo zgoditi. Upajmo na srečen konec za uporabnike, po kakršnem koli scenariju že.

11 komentarjev

Novi operacijski sistemi

OSNews - PalmSource se je odločil, da bo odslej ločeno razvijal dva operacijska sistema. PalmOS 5 bo dobil ime Garnet, nedavno izdani PalmOS 6 pa bo postal Cobalt. Razlog za takšno odločitev so spremembe na trgu, ki ga dlančniki izgubljajo na račun pametnih telfonov. Podjetje želi ustreči celotnemu trgu, torej dlančnikom, pametnim telefonom in ostalim prenosnim napravam.

Sun Microsystems sporoča, da bo poostril varnostne ukrepe v svojem operacijskem sistemu, Solarisu. Ta poteza zaobjema nekaj na novo napisanih delov jedra in sklenitev sodelovanja z VeriSign Inc. Upajmo, da dejanje ne pomeni samo sledenja podobnim potezam konkurence, tj. Microsofta in IBM-a, pač pa zavestno namero za izboljšavo informacijskih sistemov. Rezultati bodo na voljo že ta teden.

Linux 2.6 naj bi prinesel veliko izboljšav v poslovnih okoljih. IBM-ov oddelek Linux Technology Center je tako opravil nekaj primerjalnih preskusov streženja spletnih z Linuxom 2.4 in 2.6. Prispevek je zanimiv, ker predstavlja ključne...

1 komentar

Linux 2.6.2 in 2.0.x

OSNews - Strežnike je preplavila nova stabilna različica Linuxa, 2.6.2, znana tudi kot Feisty Dunnart. Ime kaže na pravo programersko vzdušje avtorjev, saj je po razlagi Linusa Torvaldsa izbrano iz pretirano alkoholnih razlogov. [>:D] Novo različico lahko najdete tukaj.

Zanimivo je tudi, da še vedno poteka razvoj jedra iz veje 2.0, nad katerim že 4 leta bdi David Weinehall, ki je mentorstvo prevzel iz rok Alana Coxa. V pogovoru na Kerneltrap-u je predstavil svoje delo, spregovoril pa je tudi o pomenu vzdrževanja veje 2.0, o tem, kdo jo uporablja in kdaj lahko pričakujemo izid Linuxa 2.0.40.

0 komentarjev

Linux kmalu na IBMovih namiznih računalnikih?

Financial Express - IBMova ponudba Linuxa je bila zaenkrat omejena le na njihove strežnike in delovne postaje. Po najnovejših informacijah pa je zelo verjetno, da bo Veliki Modri™ (najprej v Indiji) začel prodajati tudi namizne računalnike za domačo rabo s prednaloženim najhitreje rastočim operacijskim sistemom. O nečem podobnem razmišljata tudi Hewlet Packard in Compaq (ki že vgrajujeta Linux), zato se Billyju verjetno že tresejo hlače... Klik!

22 komentarjev