»

Globalfoundries gradi novo tovarno

Fab 2

vir: Heise
Heise - Vest o načrtovanju nove tovarne AMD-jevega nekdanjega proizvodnega dela, ki se sedaj imenuje Globalfoundries, je sedaj uradna. S 15. junijem se bodo začela dela v ameriški zvezni državi New York v Saratogi, kjer bodo postavili svojo drugo največjo tovarno, za tisto v Dresdnu. Imenovala se bo nič kaj izvirno Fab 2, celoten projekt pa je ocenjen na 4,2 milijarde dolarjev, od tega bodo ZDA primaknile 1,2 milijarde. Lokacija, kjer je imela svoj čas preizkuševališče tudi ameriška vojska, ima prednost, da je v neposredni bližini Albany NanoTech Complexa in IBM-ovega razvojnega centra East Fishkill. Predvsem na sodelovanje s slednjim resno računajo, predvsem na njihove licence za SOI, saj je Globalfoundries član IBM Alliancea. Fab 2 naj bi v prihodnosti zaposlovala 6400...

10 komentarjev

EA z milijardno izgubo

ComputerBase - Electronic Arts je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je končalo 31. marca letos, in je bilo hkrati konec njihovega fiskalnega leta 2009. V zadnjem kvartalu so njihovi prihodki znašali 860 milijonov dolarjev, kar je za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavne uspešnice, ki so poganjale prodajo, so bile Skate 2, Rock Band 2, The Lord of the Rings: Conquest, Left 4 Dead in Need for Speed Undercover, a to ni zadoščalo za pozitiven izid. Skupno je izguba v tem delu leta znašala 42 milijonov dolarjev. Še slabši so celoletni rezultati. Nabrali so 4,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sicer 15 odstotkov več kot leto poprej, a s kar 1,09 milijarde dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot predlani. Klik!

19 komentarjev

Ruski procesorji

Digit Life - Rusi so dobri matematiki, dobri računalničarji, tehniki, inžinirji ter fiziki, problem je le v pomanjkanju sredstev za uporabo vsega njihovega znanja. Zato (in zato, ker so ti ljudje precej poceni delovna sila) veliko število podjetij z bolj razvitih področij prestavlja svoje razvojne oddelke prav v države bivše Sovjetske zveze.

Tokrat pa so Rusi sami razvili strežniški procesor, ki bo ugledal masovno proizvodnjo. Elbrus MCST je namreč razvil 0,13 mikronski 500 megaherčni procesor, ki pri ubogih 1,2 volta napetosti porabi samo 2 W s 4,2 miliona tranzistorji pa uspe iztisniti 400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči. Je izredno majhen - v velikosti kovanca za en Rubelj. Se bo procesor prijel še kje drugje kot v ruskih skrivnih jedrskih laboratorijih, kjer bodo...

21 komentarjev

Prihajajo Gallatini

X-Bit Labs - Govorice so se izkazale za resnične. Intel namreč namerava v ponedeljek izdati novo serijo strežniških procesorjev Gallatin. Ti bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, tekli bodo na 400 MHz zunanjega vodila, imeli pa bodo tudi 512 kB sekundarnega in 1 ali 2 MB L3 predpomnilnika. K temu je velikana prisililo več dejavnikov, in sicer:

  • pritožbe uporabnikov o počasnosti Xeonov
  • napoved AMD-ja o resnejšem vstopu na trgu strežniških procesorjev
ki sta le dva od največjih vzrokov. Če vas zanimajo cene, dobavljivost in določene podrobnosti, potem odklikajte sem.

Bližajo se časi, ko bo imel vsak doma strežnik. Ali pač?

1 komentar

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Tokrat Intel ne cilja na nove hitrostne rekorde, pač pa na čim manjšo porabo energije. Stvarca bo tiktakala pri samo 400 MHz, narejena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, kar bo skupaj z napetostjo le 0.95 volta pomenilo od 3.4 W do 4.2 W oddane toplote. Dodajmo še 256KB L2 predpomnilnika, 100 MHz vodilo, možnost delovanja z i440MX in i815 čipovji in na koncu nizko ceno (38 Zelencev za procesor, seveda če jih naročite po 1000 kosov), pa dobimo poceni rešitev za vse, ki jim ni pomembna hitrost, pač pa tišina računalnika (za 4.2 W toplote pač ne rabimo nekih hudih hladilnikov).
Nenazadnje pa je zadeva zaradi majhnega gretja primerna tudi za sisteme, kjer ni mogoče zagotoviti ustreznega hlajenja za kako od današnjih gigaherčnih zverin, na primer kakšno proizvodno linijo/laboratorij, kjer včasih računalnike stlačijo v najmanjše luknje.

5 komentarjev

MSI spet prvi

Slo-Tech - Le nekaj dni po prvih neuradnih govoricah o preimenovanju Nvidiinega veznega čipovja iz Crush v nForce, je MSI že najavil prvo matično ploščo, 6367. Gre za MicroATX platko (1 AGP, 3 PCI, 1 CNR), ki je zgrajena okoli Nvidiinih IGP (integrirana GeForce2 MX grafika, DDR kontroler) in MCP (Nvidiin zvočni čip (APU), ATA100 kontroler...) čipov. Najbolj zanimiva lastnost plošče je 128 bitna TwinBank arhitektura, ki pri uporabi dveh DRAM slotov naenkrat omogoča podvojitev prepustnosti PC2100 DDR SDRAMa na 4.2GB/s. Tudi prepustnost sistemskega vodila je 800MB/s, saj sta IGPP in MCP povezana z...

2 komentarja

ASUS CUSL2 - C

X-Bit Labs - Testov (zaenkrat) še nisem zasledil, ampak glede na to, da je ta plošča enaka CUSL2 (ki je, če še ne veste, ena najboljših plošč z i815 čipovjem) z eno razliko - čipovje je i815EP, se pravi brez integrirane grafike, potem že ne more biti slaba[:)]. Stvarca pa naj bi se že prodajala na Japonskem po ceni 137$.

0 komentarjev