» »

P4 hladilnik brez ventilatorja

P4 hladilnik brez ventilatorja

X-Bit Labs - Do danes smo ljubitelji miru hvalili predvsem Zalmanove bakrene in aluminijaste mojstrovine, ki so nas razveseljevale z zelo tihimi ventilatorji in zelo dobrim odvajanjem toplote. Toda časi se spreminjajo in na sceni se pojavljajo nova imena, ki si prav tako prizadevajo napraviti čim tišji hladilnik. Če gre verjeti tej novici, pa bomo v kratkem deležni hladilnika, ki bo popolnoma neslišen, saj bo zmožen odvajati toploto brez ventilatorja. Veselijo se ga lahko predvsem ljubitelji tišine, ki si lastijo procesor Pentium4, saj bo hladilnik OCZ P4 Eliminator namenjen samo in le-tem. Narejen bo iz 100 % bakra in bo za optimalno hlajenje zahteval le ventilator v napajalniku.

12 komentarjev

Stallone ::

Kul

tha_man ::

Močno dvomim da bo tole v redu delovalo. P4 ni tako nedolžen kar se gretja tiče...
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

TESKAn ::

Ni nedolžen, ne, ima pa bremzo - če se pregreje, zniža hitrost...tako boš dal tole zadevco na svojega P4 MegaGHZ, po eni minuti ti bo pa upočasnil na 1.x GHz, ker bo prevroč, ti pa v jok in na drevo, ker bo sosedov mulc na svojem P4 2.0 GHz z enim Pošast™ hladilnikom z 100 dB hrupa dosegal boljše rezultate...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

freejack ::

Počasi, a moje napovedi se uresničujejo. Kot sem rekel, še malo, pa bo za Pentiume zadostovalo že pasivno hlajenje.To je sicer že ena stopnica na tej poti, vendar ne najboljša rešitev, kjub temu pa rešitev je, ki je ne smemo zanemariti. Kljub temu si lahko sami namestimo Zalmanov vrtinec na rebro, ga modamo na 5V (morda celo 7V) in hrupa nič več, ob tem pa dobimo še solidno hlajenje za dane razmere.Počakajmo še malo, pa bomo videli. Zdi se, da procesorska giganta bojujeta bitko na dveh krajih, za AMDja so potrebni vedno večji, hitrejši in glasnejši hladilni sistemi, medtem ko se Intel še vedno drži manjše porabe. Vprašanje je le, kaj bo prevladalo.Čeprav sam kupujem AMDje, še vedno ponižno gledam na Intel, ko se gre za določene stvari, kot so hlajenje, poraba, ipd. AMD je naredil velik korak pri inovativnosti v svet procesorjev, vendar se mora malce usmeriti še na ostalo tehnologijo, ne samo na (navidezne) frekvenčne prednosti. Sicer pa, kaj pa lahko za price/performance še želimo? (Pentiuma :D )

borchi ::

freejack: a zdej nas hočeš prepričat, da se intelovi procesorji čedalje manj grejejo, ccc...

da še mal, pa ne bo treba aktivnega hlajenja za P4??? no, pol bom pa js počakal na P4 4GHz, za katerega ne bo treba niti hladilnika, sam vrata od sobe bojo mogla bit mal odprta oz. če počakaš na P4 4.5G bo pa dovolj, že samo prepih skozi ključavnico.
l'jga

freejack ::

:D Če bi prebral moj post, bi videl, da nisem govoril o P4, ampak o Pentiumih nasplošno in ne da se grejejo manj, ampak malo. Now you do the math. :D Do čedalje manjših temperaturnih razlik bo prihajalo ne samo zaradi tehnologije oz. arhitekture same, ampak tudi zaradi hladilnih teles.

mrTwelveTrees ::


joj no a ne veste da računalniki SIEMENS-fudjitsu > SCENICi
že uporabljajo to kar nekaj časa !

imajo celeron in P4 procesorje - gor pa samo hladilnik -
pa vleče napajalnik topel zrak od procesorja skozi napajalnik ven.... - se pravi samo 1 ventilator v računalniku


to ni nič novega

BaRtMaN ::

Sm mensezdi majo tile Siemensovi računalniki nek tunel od procesorja do napajalnika.

Vsekakor pa dvomim v uspešnost takega hlajenja. Preprosto ni mogoče tako učinkovito hlajenje brez posledic - teh, ki jih je napisla TESKAn. :|

mrTwelveTrees ::

BaRtMaN:

ja prav imaš- imajo neko plastiko ki je nad hladilnikom, tako da ventilator od napajalnika vleče zrak gor skozi napajalnik ven...

povem pa ti da so te računalniki SCENIC-i zelo majhni - vse je notr tok natlačeno da glava boli.. že mene roke bolijo ko moram vsak dan najmanje dva razstavit - dodat pekač ali kaj drugega... tisti IDE kabli so tok natlačeni da je prav kriza... ;((

drugače jih pa kar dosti prodamo... šole kar vzemajo te scenice za učitelje/profesorje...



borchi ::

freejack: kolker sem js nazadnje preveru mojo matematiko in fiziko se z višanjem frekvence pri procesorjih (tudi Pentiumih - btw. če nisi govoril o P4 o čem pa? pentium, pentiumII?) heat dissipation povečuje pribl. linearno, s povečevanjem voltaže pa kvadratno. in dokler se ne preide na drugačen proces izdelave to velja za vse procesorje določene generacije. ker ponavadi izdelovalci, ko so na koncu zmožnosti nekega čipa, le-temu še malo povišajo voltažo, da je stabilen pri takoh frekvencah.

ni mi sicer preveč jasno o kakih manjših temperaturnih razlikah govoriš. amd k6 200 je rabu mali hladilnik, amd athlon 2000+ vlkega, pentium 200 malega, p4 2.5 vlkega.

skratka, tvoje napovedi, da za pentiume kmal ne bomo več rabli ventilatorjev, so prav smešne. za pentium 100 ga že zdej ne rabiš. za p4 2.8 pa kr reč prodajalcu naj ti ga montira kr brez ventilatorja, me zanima, če ti ga bo prodal.

lahko se pa motim in lahko, da me boš spet poslal "to do the math".
l'jga

City ::

Stvar je namenjena bolj uporabi v raznih laboratorijih, v katerih mora oprema izpolnjevati določene ISO standarde.
Drugače pa se sam strinjam s feejackom, veliko vode bo preteklo da se bodo ljudje na to navadili, zdaj so preveč navajeni nekih ogromnih mlatilnikov zraka pa še to je bilo premalo, potem pa naenkrat nič. Podre se jim pač logika samo tehnologija gre naprej ali greš z njo ali pa te povozi.

freejack ::

Eh,..sn napisal par stavkov, pa sn jih raje zbrisal,.. obupal ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup hladilnika za manjše ohišje

Oddelek: Kaj kupiti
5623 (542) Glodko
»

Članek: Kištica utišaj se (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
13613190 (8185) Glicerin

Zakaj vodno hlajenje sploh bolše od zračnega?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
394028 (3194) morphling1
»

Kiri ventilator za Barton 2500

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
381787 (1292) Dead_Eye

Več podobnih tem