» »

Omega vs. Catalyst

Omega vs. Catalyst

Dark-tweaker -

OmegaDrivers je ime alternativnih gonilnikov, ki jih je skupina neodvisnih raziskovalcev razvijala za ATI-jeve in Nvidiine kartice, da bi pokazala, da uradni gonilniki niso najbolj dodelani oz. da se da stvari izpeljati bolje. Nedavno je nVidia pritisnila nanje in dosegla umaknitev Omega gonilnikov za svoje kartice, ATI pa kakšnih podobnih trikov ni uporabil.

Na nemški strani DarkTweaker so spisali zanimiv test, kjer so primerjali najnovejše Catalyst 3.6 in Omega gonilnike. Rezultati so bili zanimivi, saj so alternativni gonilniki pokazali premoč. Klik in prevedeni klik!

15 komentarjev

zlabo ::

Zanimivo8-O Pa je kdo tukaj že sprobal te šoferje? Mene kar malo prijemlje, da bi si jih dol dal. Uf, poglejte catalyst 3.6, kako da so tolk slabši od 3.5

PEK- ::

Ja mam jih ze odkar so vn prsli .... posteni so za instalirat... dodas se un hack zravn... u igah dost leps use dela.... tko da se kr splaca jih met....

Fury ::

sicer pa jih ni delala skupina ampak tip po ki ma nick OmegaDrive.

TheJack ::

Jaz imam z Omego blazno slabe izkušnje. Pri GeForcu je bila z njimi vedno slabša slika kot z originalnimi driverji (pa še počasneje je vse delalo), medtem ko po inštalaciji Omega Catalystov (sedaj imam radeon 9000 pro) ni dosti manjkalo, da bi moral znova inštalirati sistem. Povedano na hitro - po tistem, ko sem odinštaliral omega catalyste (počasnost, slabša slika), se originalnih catalystov ni dalo več inštalirati na noben način (poskusil sem z vsemi možnimi načini, verjemite). Na koncu sem moral dati drugo karto v računalnik(kyro) inštalirati driverje zanjo, jo odinštalirati, jo vzeti ven, radeona noter in znova inštalirati catalyste. Potem je delalo.

Je imela po mojem nVidia kar dober razlog, da je storila to kar je....

freejack ::

TheJack: pa ni morda nedelovanje gonilnikov tvoja krivda?

Sam jih imam že od Catalyst 3.1 in nimam nobenih problemov. Poleg tega, da ni treba dll-jat dveh datotek, saj ima omega v eni datoteki tako gonilnik, kot control panel, je cukrček še v tem, da ob inštalaciji novih gonilnikov, ni treba prejšnje verzije odstranit. Preprosto jih povoziš, kar z navadnimi Catalyst ne priporočam. Treba je tut vedet, da uporaba dodatnih tweakerjev, kot npr. rage3d, ni priporočena, saj povozijo nastavitve, s katerimi se je Omega tolk matral.

p.s. Omega se od navadnih catalyst razlikuje najbolj po tem, da za voljo stabilnejšega in bolj gladkega delovanja iger, žrtvuje kak FPS. Čeprav, kot je iz rezultatov videt, ni performance nič na izgubi, v večini testih celo kraljuje. Še nekaj, čeprav ima tut pri 3DMarku skoraj vedno najvišji rezultat, je treba poudarit, da gonilniki Omega NISO ZA MERJENJE HITROSTI (še posebej pa ne s takimi sintetičnimi benchmarki), tako da ne pričakujte ne vem kakih rezultatov. Edini realni rezultati so lahko vidni v igrah, stabilnejše in bolj gladko delovanje, tudi boljša slika.

p.p.s. - če koga vseeno zanima, si lahko ogleda domačo stran od Omege.


p.p.p.s. In ja, za lastnike Radeonov 9500 in 9700 se v gonilnikih skriva še eno presenečenje. 9500->9700 hack in 9700->9800 hack.

Filo ::

ej freejack a prov hack je iz 9700 ne pro na 9800 al kaj??

zlabo: ej model dej poglej mal številke pa boš vidu da so številke zelo podobne. 0.2 do 1 gor dol več skoraj ne...tako da kakšne velike razlike lih ni ane...no razen tale hack..to mi zdaj zbuja pozornost AAAARRRGG

TheJack ::

Evo, sem točno vedel, da se bo našel nekdo, ki bo mene okrivil, ker so mi neki shekani driverji sesuli komputer. Lej, jaz sem omega driverje odinštaliral, skušal spet nazaj inštalirati originalne catalyste, pa mi je stalno javljalo napako (nikoli prej pri nobenih driverjih se mi še ni zgodilo kaj takega). Kje točno naj bi bila tukaj moja krivda?!

Saj je stvar precej preprosta. Če bi zadeve, ki jih tip od omege spreminja v raznih .ini fajlih in podobno, tako dobro delovale, bi bile že v originalnih driverjih. Zakaj jih ni? Preprosto - zaradi kompatibilnosti in zanesljivosti, ki jih morajo nuditi originalni driverji. Omega driverji morda čudovito delujejo na devetih kompjuterjih, na desetem se pa zgodi to, kar se je meni zgodilo. ATi pa si česa takega jasno ne sme privoščiti. Kdor želi tvegati z raznimi hekanimi driverji - naj. Le zaveda se naj (in jaz sem se), da mu v primeru zapletov nihče ne bo pomagal, nikogar ne bo mogel klicati na odgovornost.

http://www.overclockers.com/tips00431/

zile ::

frudi ::

Uf, poglejte catalyst 3.6, kako da so tolk slabši od 3.5

najprej poglej številke pod grafi, ki so po stari navadi narisani skrajno debilno in zavajajoče, in boš verjetno opazil, da za polovico manjši stolpec pri cat. 3.6 dejansko pomeni za 0.5 fps manj (konkretno za comanche 3).:\
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

zlabo ::

OK, se opravičujem, sem prej prehitro pogledal, k ni blo časa:8) . Sem si šele zdele mal bolj ogledu in so res ti grafi zavajajoči:P
Ampak vseeno, kaj sploh pridobiš z 3.6, glede na to da je novejša verzija, a dosega skoraj enake rezultate od 3.5

Highlag ::

Kot je že Frejack rekel: Omega ne dela svojih gonilnikov. Vzame trenutno aktualne gonilnike, ki jih izda Ati/ Nvidia, ter naredi novo inštalacijo datotek. Popravi sam postopek inštalacije, ter nekatere vrednosti, ki se vpišejo v registry. Inštalaciji je opcijsko dodano še nekaj programčkov, ki omogočajo navijanje kartic in seveda tudi testiranja uspešnosti navijanja. (No vsaj pri Ati verziji)

Tako, da če uporabljate Catalyst gonilnike ni potrebno nalagat še Omega gonilnikov, saj se da vse vrednosti nastavit tudi ročno.

Omega gonilniki pač težijo k prikazu čimbolj kvalitetne slike v 3D aplikacijah. S tem seveda rahlo izgubimo na hitrosti.

Omega tudi pravi zakaj bi nalagali gonilnike in jih potem vedno znova nastavljali na željene vrednosti, če to lahko stori že sama inštalacija.

Trenutno uporabljam še vedno Omega 3.4

freejack ::

Filo: žal si ne lastim 9500 ali 9700, tko da ti ne morem povedat, kk stvar deluje. Itaq da programsko, sam ne s kakšnim updejtanjem biosa, ipd. :D Menda se pa pozna, tolk sn pa slišal pravit.

TheJack: sej ne, da bi kr nekaj sklepal, da so Omega über ni ti nimaš pojma, pač pravim, da je pri Omegi treba bit pozoren na par stvari in jih je treba upoštevat, kljub vsemu pa se včasih lahko zgodi nepredvidljivo. In še nekaj; če bi bli Omega,..zakaj jih ni že v originalnih,..bla bla? Ne gre se za to, da bi bli Omega neka čist tuja izdaja,.. Tip vzame ATIjeve gonilnike in samo priredi določene vrednosti, natančneje zviša oz. zniža nekatere vrednosti. V bistvu so to še vedno Catalyst gonilniki, pač tweakani. Kot je tip rekel, da se mu ne lubi vsakič nastavitve spreminjat, ko pridejo novi gonilniki ven, jih pač v gonilniku spremeni.

In če vas zanima. ATI bi že zdavnaj zaposlil Omego, vsaj po Terryjevih besedah (CM-Catalyst Maker), sam, no ja, tip živi v Puerto Ricu (neki takega).:\

What's New?

* Based on the official Catalyst 3.6 ATI drivers. (9x/ME/2k/XP)
* Added support for the following chipsets: (9x/ME/2k/XP)
Radeon 9600 TX
* Fixed the "Card not supported" message, now the drivers should install in any card without problems. (9x/ME/2k/XP)
* Experimental Mobility Support in 9x/ME (installs differently, let me know if it installs correctly). (9x/ME)
* Added some new tweaks that should improve performance. (9x/ME/2k/XP)
* Updated the Overclocking utility to version 1.800d. (2k/XP)
* Re-Enabled support for 1280x768 resolution. (2k/XP)
* The 9500->9800 and 9700->9800 hack is still avaiable as an install option. (2k/XP)
* The 9x/ME drivers still don't have the hacked driver incorporated, sorry. (9x/ME)

zlabo ::

Mah, dol sem si dal te voznike, in moram priznati, da sem močno razočaran. Ikone so bile full čudne, pa kr eni artefakti že v windovsih. Lahko, da je pri kom drugem bolje izpadlo, sam za mene pa ta zadeva sux. Sploh ne vem, kaj sem se mučil z doldajanjem (sem na dial up), k sem pa zdej spet na dobrih starih catalyst 3.5

Filo ::

mah najbolj da je zihr...tuki je najmanj možnosti, da se kej zjebe tako kot se itak vedno po določenem cajtu ampak vseeno kvaliteta je tuki pomebmna, sej valda pti atiju probaju čim več variant in potem izdajo najboljšo...se pravi performance/kvaliteta ane...sej niso od učeri pol že vejo kaj je najbolje...

freejack ::

Hja ATI mora poskrbet za neko normalno in stabilno delovanje vseh grafičnih kartic, ki jih Catalyst zajemajo. Žal s(m)o še nekateri, ki nimajo ATIjevih najnovejših grafičnih kartic, zato je k temu usmerjeno tudi programiranje gonilnikov. Veliko bi se dalo še narest za kvaliteto, ampak, kako bi potem igre delovale na starejših karticah? ATI pač more vzet neko srednjo vrednost, med kvaliteto in hitrostjo delovanja.

Omegine nastavitve sicer nič ne poslabšajo stabilnost, celo izboljšajo v nekaterih primerih, tudi kvaliteto slike, vendar žal na ta račun trpi hitrost, načeloma.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

2500+ Barton zdaj ali AMD 64 3000+ čez par mesecev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
583048 (2428) boštjan
»

CATALYST 4.1 Has Arrived!

Oddelek: Strojna oprema
171865 (1270) tx-z
»

Radeon 9700 ne pro

Oddelek: Navijanje
301775 (1498) Caligula
»

Omega vs. Catalyst

Oddelek: Novice / Grafične kartice
152805 (2805) freejack
»

kera firma GF4 TI4200 (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
523292 (2508) BaRtMaN

Več podobnih tem