»

Dell bo ponujal AMD-jeve Opterone! (v strežnikih)

Slo-Tech - Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, je Dell danes obelodanil, da bo do konca leta pričel ponujati (večprocesorske) strežnike, s procesorji Opteron, ki jih izdeluje AMD. S tem je/bo končal dolgoletno politiko izključne nabave in prodaje Intelovih procesorjev v svojih računalnikih. Uradno pojasnilo se glasi, da je bil premik k drugemu proizvajalcu procesorjev, posledica želja (bolje zahtev) njihovih strank. Zaenkrat procesorjev AMD ne bodo ponujali v namiznih in prenosnih računalnikih.

Več o tem si preberite na News.com, v vseh medijih pa lahko pričakujemo še več komentarjev in analiz, gotovo tudi v komentarjih na to novico.

Čestitke ;)

36 komentarjev

Kitajska bo cenzurirala SMS sporočila v realnem času

Yahoo News - Kitajski Veliki Brat se je odločil prestaviti v višjo prestavo.
Yahoo namreč poroča, da so se na Kitajskem odločili cenzurirati SMS sporočila v realnem času.

Kitajska tehnologija namreč omogoča prestrezanje vseh SMS sporočil, le-ta pa so nato pregledana s posebnimi algoritmi, ki izločijo vsa goljufiva, obscena in pornografska sporočila, ter seveda tudi tista, ki so povezana z "političnimi govoricami" in "reakcionarnimi opazkami". O sporočilu je seveda nemudoma obveščena najbližja policijska postaja, podobno avtomatizirano in predvsem hitro pa bo verjetno tudi kaznovanje.

Kitajci torej ponovno dokazujejo, da tehnologija Velikega Brata v praksi že deluje, vprašanje, ki se mi ob tem zastavlja pa je, katero zahodno podjetje jim je prodalo oziroma pomagalo razviti to tehnologijo?

Sedaj pa namesto "politične govorice" in "reakcionarne opazke" vstavite "terorizem" in "napad na demokratične vrednote", namesto "Kitajska" pa ime poljubne zahodne države...

23 komentarjev

Microsoft in človekove pravice

Guardian - Kakšna je odgovornost proizvajalcev orožja, ki orožje dobavljajo totalitarnim režimom? Podobno, čeprav ne tako kruto dilemo so izpostavili v Amnesty International. Opozarjajo namreč, da se je na Kitajskem od konca leta 2002 zelo povečalo število ljudi, ki so bili priprti in obsojeni zaradi izražanja svojega mnenja na internetu oziroma dostopa do prepovedanih vsebin. Pa ne gre za kakšno piratstvo ali pedofilske vsebine, pač pa "subverzivno" podpisovanje on-line peticij, objavljanje "govoric" o SARS-u, zahteve za demokratizacijo in spoštovanje človekovih pravic, itd.

In kaj ima pri tem korporacija Microsoft? Kot poroča britanski Observer, je AI obtožila Microsoft in Cisco, da Kitajski prodajata tehnologijo, ki omogoča kršitve človekovih pravic. Mark Allison, ki je poročilo AI tudi pripravil je mnenja, da Microsoft krši 11. točko kodeksa Združenih narodov o človekovih pravicah, ki pravi, da se morajo korporacije truditi da njihove storitve in izdelki ne bodo uporabljeni za kršitve...

29 komentarjev

Se bo Silicijeva dolina morala preimenovati?

Slashdot - Ob vse večji porabi toka in posledično oddani toploti današnjih in še posebej prihajajočih procesorjev se tako Intel kot AMD ozirata po nadomestilih za silicij, saj ta preveč "pušča". To pomeni, da je na vratih, ki določajo stanje tranzistorja (vklopljen, izklopljen), nekaj napetosti, tudi ko so "zaprta". Kar je še huje, s tem, ko manjšamo elemente, tanjšamo tudi izolacijsko plast, kar le še povečuje puščanje. Prihajajoči procesorji iz Intelovih logov bodo imeli na primer to plast debelo le štiri do pet atomov.

Dosedanja rešitev vseh teh zagat je bila, da povečamo preklopno napetost, kar pa ima žal neljube posledice v obliki močnejšega gretja. Se pa da ta problem rešiti tudi bolje elegantno. Namesto puščajočega silicija uporabimo kovino. Kakšno zlitino natanko še nihče ne ve natančno (ali pa hudobnež molči in si mane roke ob misli na bogastvo, ki ga čaka), vseeno pa naj bi se čipi s takšnimi vrati pojavili leta 2007, skupaj s 45 nm tehnologijo izdelave.

16 komentarjev

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

HardOCP - HardOCP poroča na podlagi govoric, da sistemi z dvema Opteronoma na osnovni plošči ne bodo imeli reže AGP. Na AMDjevih slikah sistemov z dvema Opteronoma smo videli AGP režo, a taka osnovna plošča še ni prišla v roke ocenjevalcev strojne opreme. AMD naj bi z odločitvijo, da bo dvoprocesorskim Opteron-sistemom odvzel režo AGP, postavil te sisteme v strežniški trg, kot neposredno konkurenco Intelovemu 64-bitnemu Xeonu. Okej, kaj pa igričarji? Verjamem, da obstaja kar precejšen odstotek ljudi, ki bi si doma z veseljem lastili močno dvoprocesorsko 64-bitno pošast, in na njej igrali Q3 [:D].

Kaj torej? Spet se moramo zateči k besedi na cesti, saj se govori, da naj bi imeli dvoprocesorski sistemi, kombinirani z AGP režo, težave z združljivostjo. Čas bo povedal, AMD pa tudi. Klik!

11 komentarjev

AMD bo izdelal superračunalnik na zahtevo Kitajske

News.com - AMD in Kitajska sta podpisala pogodobi o sodelovanju pri izdelavi superračunalnika, ki bo deloval z najnovejšimi AMD-jevimi procesorji Opteron. Ker pa sta tu bistvenega pomena, kar se operacijskega sistema tiče, stabilnost in kompatibilnost s 64-bitnimi procesorji, so izbrali za delovanje kitajsko distribucijo Linuxa. Ta računalnik naj bi po navedbah News.com postal tretji najhitrejši računalnik na zemeljskem obličju. Več informacij o tem projektu si lahko preberete tu.

5 komentarjev