»

Test Pentiumov E2140 in E2160

TechSpot - V naslovu omenjena najcenejša Intelova dvojedrnika trenutne generacije sta že nekaj časa na voljo v trgovinah, med drugim tudi v naši pernati deželici. Glede na izkušnje uporabnikov s foruma sta izdelka zaradi dobrega razmerja med ceno in kakovostjo odlična izbira za tiste s tanjšimi denarnicami, zato je vredno objaviti sveže teste. Mednje gotovo sodi tudi danes objavljeni TechSpot-ov prispevek.

Da razložim malce manj obveščenim - gre za čipa, praktično identična procesorju E4300, le da ima E2160 polovico manj predpomnilnika (1 namesto 2 MB), E2140 pa še malce nižjo frekvenco (1.6 namesto 1.8 GHz). Oba naj bi imela tudi soliden navijalski potencial, zato se brž informirajte, če nameravate v prihodnje kupiti poceni sistem.

Izvorni test.

28 komentarjev

Novičke

Digital Daily - Intelova čipovja Springdale in Canterwood za Pentiume 4 so se pojavila v številnih inkarnacijah in s to številko so narasle tudi količine različnih matičnih plošč in lahko verjamem, da se ljudje pri nakupu težko odločijo. Na Digital Daily so stestirali 13 čudes najbolj znanih proizvajalcev matičnih plošč, temelječih na čipovjih 865PE/875P/865P/865G. Abit, Asus, Epox, Gigabyte, MSI, Soltek ter DFI so bili podvrženi Sandri, PCMarku, Quaki 3, Serious Samu ter 3DMarku2001. Morda se bo zdela bera testov malce premajhna in predvsem malce "zastarela", a za osnovno predstavo, bi morlo biti dovolj. 13x klik!

1 komentar

Athlon 64 FX - 51 naprodaj

X-Bit Labs - Še ni dolgo tega, kar je bil ta procesor napovedan, že se je znašel na prodajnih policah v ZDA in Japonski. Athlon 64 3200+ z delovno frekvenco
2 GHz, 1 MB L2 predpomnilnika in Socket 754 podnožjem je naprodaj za 450 do 480 dolarjev, njegov močnejši bratec, ki obratuje na 2,2 GHz, ima integriran spominski kontroler, 1 MB L2 predpomnilnika in Socket 940 podnožje pa je naprodaj za 760 - 850 dolarjev.

12 komentarjev

Razkrita skrivnost svile

Slashdot - Od branju sledeče novice me je spreletelo začudenje, kako znanost iz določene mešanice proteinov ni znala narediti takšne svile, kot zna to narava. Uporaba preteklika je pravilna, saj temu ni več tako.

Kot namreč poročajo na Slashdotu, so znanstveni z univerze Tufts odkrili način, kako v laboratorijskih razmerah pripraviti vlakna dovolj trdna in predvsem dolga svilna vlakna. Ključ do uspeha je tako preprost parameter, kot je količina vode.

Če se sprašujete, kakšno povezavo pa sploh ima svila z moderno računalniško tehnologijo, boste odgovor našli na tej povezavi. Če vam zmanjkuje časa, da bi zadnji sestavek prebrali, pa vam lahko povem, da gre za izboljšave v tehnologijo procesorjev. Še en klik.

10 komentarjev

Enokanalni Springdale

več strani -

Intel je nedavno izdal svoji čipovji za nove Prescotte, imenovani Springdale in Canterwood, ki sta si zelo podobni in nam nudita večino dobrot, ki so si jih Intelovi inženirji lahko zamislili -- dvokanalni dostop do pomnilnika, 800 MHz-FSB; Canterwood tudi zloglasni PAT.

The Register nas sedaj obvešča, da bo Intel storil tudi korak nazaj in predvidoma prihodnji mesec začel odpošiljati še "oskubljeni" Springdale. Glavni razlog bo kakopak cena, ki bo za odtenek nižja (28 ali 29 dolarjev na primerek) od cene i865PE čipovja. Tajvanski izdelovalci matičnih plošč vedo povedati še, da rahitični bratec i848P ne bo v ničemer zaostajal za Springdaleom, razen da ne bo podpiral dvokanalnega dostopa do pomnilnika. The Register, DigiTimes.

0 komentarjev

"Na PAT spominjajoča tehnologija" nič več?

X-Bit Labs - Intel čedalje bolj viha nos nad poplavo "na PAT spominjajočih tehnologij," ki jih vključujejo različni proizvajalci v svoje plošče z i865 naborom. Ako ste morebiti preživeli počitnice v kakšnem zakotju, naj omenim, da ima Springdale vgrajene, a onemogočene določene mehanizme, ki pohitirjo dostop do pomnilnika, visokoleteče poimenovane PAT. Čemu, porečete. Iz preprostega razloga, da bi se bolje prodajal njegov močnejši bratec Canterwood. In kaj potem storijo zli proizvajalci matičnih plošč? Packi nemarni ubogemu Intelu prekrižajo načrte s tem, ko PAT hinavsko vklopijo tudi v Pomladnih dolih. Resda pod drugim imenom, saj se sme PAT uporabljati le v povezavi z i875, jalova uteha, mar ne? Skrajni čas torej, da bošček udari po mizi in naredi konec tej travestiji. Po poročanju X-Bit Labs je z novo revizijo i865P in PE storil prav to. Na srečo pa tudi skozi te nevihtne oblake pronica žarek sončne svetlobe. Šlo naj bi namreč za modifikacijo zasnove same, zato up na obraten postopek ni...

3 komentarji

VIA PT800

vir: HardOCP
HardOCP - [H]ard|OCPjevci so na test postavili novo Viino čipovje za Intel Pentium 4 procesorje - PT800. Vprašali so se ali se viin nabor lahko kosa z velikimi in ga tako postavili ob bok i875 Canterwoodu, ki je kraljeval na ASUS P4C800. Kot že samo ime pove, PT800 podpira 800 MHz vodilo, HT, do 3 GB 400 MHz pomnilnika, vse diskovne povezave (SATA, SATAlite(tm), PATA, RAID polja) in podobno "navlako".

Večji problem tega čipovja, oziroma plošče ob katerem je zgrajena, pa je manjko dvokanalnega DDR podatkovnega sistema. Ali lahko plošča z enokanalnim DDR-om konkurira intelovemu prvaku? To so se vprašali in ugotovili, da je zadeva po hitrosti zelo primerljiva z i875, le pri testih pomnilniške prepustnosti malce poklekne.

DSmidgy, ki je prav tako napisal novico pravi: "Samo glede na njihov prejšnji test nForce2...

3 komentarji

Performance Boosting Engine ali "PAT na Springdalu"

DarkVision Hardware - O Intelovi tehnologiji PAT (Performance Acceleration Technology) je bilo nekaj povedanega tudi v našem testu 3.2 GHz Pentiuma4, na DarkVision Hardware pa so si ogledali, kako se v praksi obnese tako imenovani Performance Boosting Engine (PBE). Kot navajajo na prej omenjeni strani, je PBE v resnici PAT za Springdale, le da so to tehnologijo razvili izdelovalci matičnih plošč in prinaša iste prednosti kot PAT, katerega bomo našli le v čipovjih Canterwood. Kolikšen pospešek nudi PBE so ugotavljali na plošči AOpen AX4SG Max. KLIK!

0 komentarjev