»

Sledenje s superpiškotki

Slo-Tech - Wired je pred kratkim objavil članek o tim. Flash piškotkih, katerih značilnost je, da jih ni mogoče nadzorovati preko standardnih nastavitev za piškotke v spletnih brskalnikih.

Če uporabnik v brskalniku izbriše običajne piškotke, s tem ne izbriše tudi Flash piškotkov. Spletne strani pa potem lahko s pomočjo Flash piškotkov izbrisane piškotke "oživijo" oziroma ponovno pošljejo uporabniku.

Kot je pokazala raziskava University of Berkeley, kar nekaj velikih spletnih strani uporablja to tehniko oživljanja izbrisanih piškotkov, Flash piškotki pa v politiki zasebnosti dostikrat sploh niso omenjeni.

No, za vse zaskrbljene pa je že nekaj časa na voljo tudi dodatek BetterPrivacy za Firefox, ki vam povrne kontrolo tudi nad superpiškotki in ostalimi LSO objekti (Local Shared Objects) ter tako učinkoviteje ubrani vašo zasebnost.

22 komentarjev

Obsežna kraja osebnih podatkov v ZDA

Slashdot - Po poročanju Slashdota, je v ZDA prišlo do obsežne kraje osebnih podatkov.

Nepridipravi naj bi namreč podjetju ChoicePoint, ki hrani baze podatkov o skoraj vseh Američanih ukradli številne osebne podatke. Med drugim imena, naslove, številke socialnega zavarivanja, kreditna poročila, itd. Kraja je še posebej nevarna zato, ker je s pomočjo teh podatkov mogoče izvršiti tim. krajo identitete. Gre za kaznivo dejanje, ko se nekdo izdaja za drugega (npr. najame kredit v imenu nekoga drugega, itd.), kaznivo dejanje, ki ga pri nas zaradi drugačne zakonodaje skoraj ne poznamo, v ZDA pa je precej razširjeno.

No, pri tokratnem puščanju osebnih podatkov gre očitno za kriminal. Za razliko od nekaterih prejšnjih primerov, ko so uradniki več zveznih držav prodali osebne podatke vključno s fotografijami iz vozniških dovoljenj prodali zasebnemu podjetju, za katerega se je kasneje izkazalo, da je od U. S. Secret Service dobilo približno 1,5 mio. USD in izdatno tehnično pomoč z namenom, da ustvari...

14 komentarjev

Solze lahko prevarajo senzorje

Slashdot - Solze so bile že od nekdaj "orodje" za doseganje ciljev, vendar ponavadi bolj na psihološki ravni. Sedaj pa se je pokazalo, da lahko prevarajo tudi tehnološko izpopoljnene sisteme, kot so senzorji, ki skenirajo zenico.

Ta način se že nekaj časa uporablja kot sistem za dokazovanje identite posameznika, saj je verjetnost, da bi imela dva posameznika enak vzorec, minimalna. Vendar, sistem se da prevarati, saj Slashdot poroča, da lahko solze ali zgolj daljše trepalnice pripravijo senzor do napačnega delovanja.

Kaj to pomeni za varnost in kaj lahko tehnika naredi za preprečevanje takšnih spodrsljajev, preberite tukaj.

4 komentarji

Na Švedskem nič več podtikanja piškotkov

Slashdot -

Piškotki ali cookies so ena tistih uporabnih zamislih novejših brskalnikov, ki so na internetu zelo uporabni (lep primer je samodejna prijava na naši strani), a so lahko uporabljeni tudi v zle namene (posredovanje zasebnih informacij). Na kratko povedano, vsaka spletna stran vam lahko dodeli piškotek -- nekateri brskalniki (IE) ga sprejmejo po privzetih nastavitvah -- in potlej iz njega bere podatke. Teoretično lahko torej piškotek hrani vse podatke o vaših spletnih navadah, računalniku in jih kasneje posreduje spletni strani -- vse to brez vaše vednosti.

Kot pravi Slashdot, so na Švedskem sprejeli zakon, ki je stopil v veljavo danes in prepoveduje podtikanje piškotkov brez uporabnikove vednosti. Uporabniki morajo biti odslej vedno seznanjeni z namenom piškotka in kakšne informacije bo hranil, nakar se lahko odločijo, ali ga bodo sprejeli. Več o tem, članek v švedščini.

8 komentarjev

Piškotki v nevarnosti

ZDNet - Ja, 'priljubljeni' Cookiji, ki dandanes večinoma služijo spletnim stranem, da si nas zapomnijo ter vsebino prilagajajo našim zahtevam oz. navadam, so v nevarnosti, da se jih označi za ilegalne. 'European Commission' jih namreč želi prepovedati v svoji direktivi o zasebnosti, saj se piškotki nameščajo brez uporabnikove vednosti in privolitve. Klik!

Glede zasebnosti -- ne rečem nič. Ampak, zdi se mi, da zajec tiči v drugem grmu. Saj niso piškotki oni, ki se veselo nameščajo, ampak prej spletni brskalniki, ki jih veselo sprejemajo! IE jih po privzetih nastavitvah lepo pozdravi v računalu; za druge okenske brskalnike ne bi vedel, a Konqueror (KDE namizju priložen brskalnik za Linux; če sem hudoben: Linux ustreznica Internet Explorerja :)) me vedno lepo vpraša, če piškotek želim sprejeti ali ne oz. če želim kar lepo sprejeti vse piškotke iz dane domene... Jojmene!

12 komentarjev