»

Microsoft se izogiba podpori za Linux

Slashdot - V sredo je Microsoft sporočil, da bo njihov program za virtualizacijo strežnikov Hyper-V podpiral naslednje operacijske sisteme: Windows Server 2003 SP2, Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1, Windows Vista SP1 (x86), and Windows XP SP3 (x86). Marsikdo je nad tem razočaran. Spletna stran networkworld.com piše, da je takšna odločitev velika napaka. Brez podpore oziroma združljivosti z Red Hat, Fedoro, CentOS in BSD-jem Microsoft daje vedeti, da bo Hyper-V „njihova tehnologija v zgolj Microsoft-svetu“, kar je glede na vročico, ki jo v zadnjem času povzročajo sistemi za virtualizacijo, nerazumljivo. Odločitev za nepodpiranje ostalih linux distirbucij komentirajo s prispodobo, da si v primeru, ko tako ali tako...

15 komentarjev

Rdeč klobuk je mehek klobuk

100si - Red Hat, največji distributer Linuxa, je naznanil združitev Red Hat Linux Projecta s Fedora Linuxom, skupino, ki izdeluje pakete RPM različne programske opreme za Red Hat Linux. Nastala skupnost prostovoljcev se zdaj imenuje The Fedora Project in jo sponzorira Red Hat. Namen skupnosti je razvijati odprt operacijski sistem, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa in ustvarjati temelj za preskušanje novih tehnologij, ki bodo morda nekoč postale del Red Hatovih izdelkov.

fedora [fido´:r*] n A mehek klobuk

0 komentarjev

Rdeči Klobuk™ preseneča

PC Linux Online - Red Hat se je odločil za korenite spremembe v razvoju svoje distribucije Linuxa. Ustanovili so The Red Hat Linux Project, ki bo v obdobju štirih do šestih mesecev izdajal nove različice operacijskega sistema, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa. Razmerje med distribucijama bo očitno enako kot je sedaj že uveljavljeno v svetu odprte kode; v enakem odnosu sta npr. OpenOffice.org in StarOffice ter tudi Mozilla in zdaj že pokojni Netscape. Seveda je jasno, da bodo podpore deležni le uporabniki Red Hat Linuxa. Trdijo, da bodo z novim razvojnim modelom zagotovili največjo možno svobodo razvijalcem pri izbiri programskih paketov za distribucijo, obenem pa sami še vedno ne bodo izgubili nadzora nad razvojem.

Red Hat se je prav tako odločil, da bo opustil prodajo Red Hat Linuxa kot izdelka v škatli. Že naslednja različica, Red Hat 10, ki ima kodno ime Cambridge, bo na voljo bolj ali manj le kot prenos s spleta ali kot naročilo preko telefona pri prijatelju [:D]. Red Hat Linux 9.0.93...

3 komentarji

Red Hatovo letno poročilo za leto 2003

Red Hat - Ustvarjalci najbolj razširjene distribucije Linuxa, podjetje Red Hat, so izdali svoje letno poročilo o dosežkih podjetja in njegovih ciljih. Med drugim se lahko pohvalijo, da je Ameriški ponudnik internet storitev AOL izbral njihove rešitve za poganjanje strežnikov v prihodnosti.

Red Hat Linux dominira na področju Linux IT storitev, zato se vedno več velikih podjetij odloča za njihov operacijski sistem. Novembra 2002 je revija CIO napovedala da bo izmed vseh 375 teh IT podjetij, 54% pokrival Red Hat Linux.

0 komentarjev

Bo SCO tožil tudi Red Hat in SuSE?

PC Linux Online - SCOsource, oddelek podjetja SCO, Inc., ki skrbi za zaščito lastnine omenjenega podjetja, je letos marca vložilo tožbo proti VelikemuModremu™, ker naj bi ta zlorabil Unixovo kodo podjetja SCO in jo prenesel na Linux, kar je podjetju prineslo velike finančne posledice.

Spletna revija MozillaQuest je objavila pogovor s Chrisom Sontagom, podpredsednikom SCO (prej znan kot Caldera International, Inc.) in vodjo oddelka SCOsource. Njegov oddelek naj bi ugotovil, da je izvorna koda podjetja SCO prisotna tudi v distribucijah Red Hat in SuSE, ni pa je v Linuxu -- jedru. Več kot očitno se zdi, da bo podjetje kmalu vložilo tožbo tudi proti omenjenima distributerjema Linuxa.

Zanimivo je, da se je SCO usmeril samo na komercialna podjetja, ki imajo opravka z Linuxom. Izgleda, da so jih napadli, ker imajo to, česar oni nimajo -- denar. Zelo težko je tudi verjeti, da so prečesali te gigantne kose izvorne kode in jih povrhu vsega še primerjali s svojo. In kje je Mandrake? So se ga usmilili, ker je...

1 komentar

Red Hat Linux 7.2 na voljo

ZDNet - Podjetje Red Hat nas še vedno razveseljuje z novimi različicami svojega Linuxa. Kljub temu, da je bila različica 7.1 (katere lastnik sem tudi sam :)) precej v redu, ne spijo na lovorikah, saj jim razne Open Source skupnosti z vedno novimi in novimi programi narekujejo hudičev tempo. Kljub temu, da različica 7.2 izgleda kot bolj evolucijska različica, pa je Red Hat vanjo vgradil nekaj precej zanimivih novosti. Red Hat po pričakovanju še vedno ostaja zvest svojemu grafičnemu namestitvenemu programu, ki pa je bil v prejšnji verziji obupen, saj mi po nameščanju linux file systema in swap particije enostavno ni hotel vključiti tipke "next". Tudi če bo trenutni namestitveni program imel probleme, pa lahko še vedno uporabimo dobri stari tekstovni installer, ki je sicer grd a učinkovit ;). Med novostmi so še nov bootloader, ki sliši na ime GRUB in je nadomestil dobrega stareg LILO-ta, ki pa je še vedno na voljo kot opcija. GRUB ponuja zanimivo novost: tisti, ki imate v računalniku dva ali...

0 komentarjev