»

ARM nič več britanski

Slo-Tech - Japonski konglomerat Softbank, ki se ukvarja s skoraj vsem, denimo z internimi storitvami, telefonijami, oglaševanjem, je izpeljal julija najavljeni prevzem britanskega tehnološkega paradnega konja ARM. Za 23,4 milijard funtov (to predstavlja 43-odstotno premijo na ceno delnice pred najavo) so izvedli največji prevzem kateregakoli tehnološkega podjetja v Evropi, tako da se bo z ARM jutri prenehalo trgovati na londonski in newyorški borzi. Kot je v navadi, je v ARM-ju odstopil predsednik Stuart Chambers in večina neizvršnih direktorjev.

Japonci so sicer obljubili, da večjih pretresov ne bo. Čeprav bo ARM odslej del Softbanka, naj bi njegov sedež ostal v Cambridgeu, kjer bo ostala tudi večina zaposlenih. Še več, v prihodnjih petih letih naj bi podvojili...

16 komentarjev

Cenejša mobilna telefonija v EU

Slo-Tech - Včeraj so začele veljati nove najvišje dovoljene cene mobilnega gostovanja v državah Evropske unije, ki jih je Evropski parlament izglasoval 21. aprila 2009. Predvideno je postopno spuščanje, vsako leto 1. julija do vključno letos se cene nekoliko znižajo.

Od včeraj tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV, v oklepajih so stare dosedanje cene):
  • 35 (39) centov na minuto za odhodne klice;
  • 11 (15) centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov (11) za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 50 (80) centov za prenos 1 MB podatkov.
Mobitelove cene so takšne: odhodni klici v EU 0,42 evra na minuto, dohodni klici v EU 0,132 evra na minuto, SMS 0,132 evra, prenos...

27 komentarjev

Od danes cenejši mobilni internet v tujini

Slo-Tech - Z današnjim dnem stopajo v veljavo nove omejitve cen za podatkovno gostovanje na tujih mobilnih omrežjih v državah Evropske unije, ki jih je predpisala Evropska unija z namenom izkoreniniti odiranje strank. Evropski parlament je 21. aprila 2009 s 646 glasovi za, 22 proti in 9 vzdržanimi postavil zgornjo mejo za podatkovno gostovanje in telefoniranje v tujini, ki se spušča trikrat. Prvikrat se je to zgodilo lani, drugič danes, zadnje znižanje pa bomo dočakali 1. julija 2011. Od danes tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV):

  • 39 centov na minuto za odhodne klice;
  • 15 centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 80 centov za prenos 1 MB podatkov.

Od letošnjega marca pa morajo imeti potrošniki možnost nastavitve omejitve porabe. Ob dosegi 80 odstotkov nastavljene omejitve mu mora operater poslati obvestilo, ob dosegi omejitve pa v primeru, da ne prejme drugačnega navodila, izključiti gostovanje. Prav tako bodo morali klice obračunavati...

34 komentarjev

Bodo mobilni operaterji morali podpreti VoIP?

engadget - Trenutno se lahko vsaka država v Evropski Uniji odloči, ali bo pustila blokiranje določenega prometa na mobilnih omrežjih, ali ne. Posledica blokiranja je recimo nezmožnost uporabe VoIP, saj je z zakupljenimi podatki, ki so dandanes stalnica naročniških paketov, le-ta ponavadi cenejši, kot običajni klici (sploh v druga omrežja), kar seveda ni všeč ponudnikom mobilnih storitev. Blokiranje inovativnih tehnologij pa gre močno v nos Evropski Uniji in od držav članic zahteva, da za prenehanje blokad poskrbijo pravno, če ne gre drugače. Obenem je možno, da bo pod drobnogled Unije prišel nemški Deutsche Telekom, saj so eni izmed tistih, ki blokirajo VoIP promet na mobilnih omrežjih in jih zato lahko doleti protimonopolna obtožba.

20 komentarjev

WarVOX - orodje za wardialing preko VOIP sistemov

Slo-Tech - Pri Metasploitu so se zopet potrudili in vsem hekerjem - takšnim in drugačnim - pripravili prijetno presenečenje, ki sliši na ime WarVOX. Gre za zbirko orodij za preiskovanje in samodejno razvrščanje telefonskih sistemov. Orodje zna ugotoviti ali se je na drugi strani linije oglasil modem, fax, VMB (zvočni poštni sistem), PBX, IVR (Interactive voice response), itd. Za razliko od klasičnega wardialinga WarVOX pri preiskovanju ne uporablja modema, niti ne potrebuje nobene druge posebne trojne naprave, pač pa deluje s pomočjo analize zvoka, v telefonski sistem pa se povezuje preko VoIP ponudnikov.

Impresivna je tudi hitrost pregledovanja, ki znaša okrog 1000 številk na uro. Avtorji poročajo, da so preko dveh VoIP ponudnikov s pomočjo 40 telefonskih linij uspeli preiskati 10.000 številk v treh urah.

Ker pravi hekerji uporabljajo zgolj Linux, je WarVOX na voljo samo za sodobne Linux sisteme (Ubuntu 8.10 in BackTrack 4).

Pazite le na telefonski račun.

9 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev

eBay namerava prevzeti Skype

Mladina - Mladina, sklicujoč se na AP in STA na svoji spletni strani piše, da je spletna dražbena hiša eBay danes najavila, da bo prevzela hitro rastoče internetno komunikacijsko podjetje Skype Technologies.

eBAY naj bi za prevzem Skype-a odštel okoli 2,6 milijarde dolarjev, vendar naj bi se vrednost posla lahko tudi zvišala.

V družbi eBay so v izjavi za javnost zapisali, da so komunikacije ključnega pomena za e-trgovino ter dodali, da bodo s prevzemom vodilnega podjetja na področju VoIP telefonije utrdili svoj tržni položaj, si odprli nove poslovne priložnosti ter ustvarili zelo močno okolje za poslovanje prek interneta.

Pri eBAY-u bodo nedvomno zelo veseli tudi obsežne zbirke podatkov o uporabnikih storitve Skype. Bo za uporabnike brezplačne VoIP telefonije sedaj končno začel veljati pregovor, da zastonj kosila ni?

9 komentarjev

Skype ponudil internetno telefonijo lastnikom PDA

The Register - Luksemburško podjetje Skype, ki ponuja različne telekomunikacijske storitve, je vsem lastnikom PDA ponudilo PocketSkype, nekoliko okrnjeno različico VoIP (Voice over IP -- glas preko IP), kar bo vsem njihovim uporabnikom omogočilo, da opravljajo klice v tuje države, ki so do sedaj veljali za zelo drage, skoraj brezplačno. Takšne storitve bodo omogočene vsem uporabnikom, ki imajo na svojem PDA-ju tudi WiFi tehnologijo in poganjajo Microsoft Windows Mobile 2003. Nedvomno se takšnih klicev ne bi nihče branil, glede na to, da je cena klica v katerokoli državo na Zemlji in morda še kam drugam le cena lokalnega dostopa do interneta. Poleg tega je program popolnoma zastonj in je bil do sedaj prenesen že 10.085.896-krat, številka pa kar raste. Klik!

3 komentarji

21$ mesečno za 12Mbits/s? Preselite se na Japonsko!

Wired News - Japonsko podjetje Softbank ponuja zelo hiter DSL dostop do interneta. Za "pičlih" 21$ na mesec dobi uporabnik 12 megabitov pasovne širine, zastonj klice prek protokola VoIP do uporabnikov istega omrežja, klice Tokijo-New York za le 3 cente na minuto ... Ustanovitelj tega podjetja Masayoshi Son prerokuje, da bodo VoIP klici kmalu popolnoma zastonj - nekakšna e-pošta 21 stoletja. Uporabnik dobi zastonj še modem, pogodba pa ga obvezuje, da bo njihov uporabnik vsaj 15 mesecev.

Čeprav so cene DSL-a v naši državici trenutno zelo ugodne, se česa takega verjetno ne bi branil nihče. [:\\]

15 komentarjev