»

Popolnoma tiha zver

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so naredili zanimiv poskus, pri katerem so računalnik popolnoma pasivno hladili z oljem za cvrtje. Izbrali so trenutno najhitrejše komponente, ki so bile na voljo v trgovini, in jih vse skupaj, razen napajalnika in diska, zaprli v vodotesno (ali bolje rečeno oljetesno) ohišje ter ga napolnili z osmimi galonami (okrog 30 litrov) olja. Sistem se je v praksi precej dobro obnesel, testiranje je namreč pokazalo, da se zadeva ni grela nič bolj, kot bi se pri uporabi zračnega hlajenja. Vsi, ki bi podobno operacijo želeli izvesti doma, čimprej preberite originalen članek.

45 komentarjev

Vodič po nakupih

AnandTech - Začenja se novo šolsko leto, tako osnovnošolsko kot srednješolsko, kmalu pa tudi študentsko. Zato je že skrajni čas, da si priskrbimo vse potrebščine za nemoteno učenje skozi celo leto. Med slednje zagotovo spada tudi računalniška oprema, ki je nepogrešljiv pripomoček pri pridobivanju znanja. Pomembno pa je, da izberemo pravo, torej cenovno primerno za študenta, a hkrati dovolj zmogljivo.

Če pa vas vse to ne zanima, si oglejte vodič po nakupih računalniške opreme visoke kakovosti in še višjih cen. Klik!

[:D]

8 komentarjev

Katero grafično kartico izbrati?

ATI vs nVidia

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - To vprašanje so si zastavili pri Stričku Tomu, kjer so se naloge lotili zelo resno in spisali obsežno primerjavo vseh trenutno najbolj popularnih kartic. Tako so med seboj tekmovale kartice dvanajstih različnih podjetij, od ABITa pa do Tyana. Izmed osemindvajsetih kartic zajetih v članku, se je na vrhu bohotila MSIjeva izvedenka GeForce-a FX 5600, ki sicer ni najmočnejša ima pa dobre multimedijske sposobnosti in je dober nakup za tako ceno. Takoj na branje!

5 komentarjev

Gigabyte bo izdeloval grafikulje z nVidia čipi?

X-Bit Labs - Gigabyte, eden izmed vodilnih proizvajalcev grafičnih kartic, matičnih plošč in ostale računalniške opreme, je naznanil, da bo začel s produkcijo grafičnih kartic, ki bodo vsebovale nVidiine procesorje. Za ta korak so se odločili zaradi njihove nedavno izdelane prve nForce 2 matične plošče. Prva taka kartica naj bi se imenovala kar Maya FX.

Kot pa vsi dobro vemo, je Gigabyte že dolgo poslovni partner kanadskega podjetja ATi. Zato so se odločili, da ne bodo prekinili sodelovanja s Kanadčani in še naprej delali tudi z ATi-jevimi čipi. Tukaj.

Preberete pa si lahko tudi poročilo promocijske konference nVidie in Gigabyta v Moskvi. ...

7 komentarjev

ATi vs nVidia -- večni boj in goljufanje

Digit Life - Boj teh dveh podjetij poznamo domala vsi. Z vsako izdajo grafičnega čipa poskuša vsak prevzeti kraljevi stolček, vendar pa vsi vemo, da ima vsak grafični čip določeno mejo hitrosti. Ko se doseže ta meja in dlje ne gre več, se prozvajalec loti goljufanja in prilagajanja gonilnikov -- to se je pripetilo s tema dvema gigantoma na področju grafikulj. Polotila sta se goljufanja in sta gonilnike prilagodila testom, da delujejo čimbolje v navezi s testi, ki jih more grafična kartica prebaviti. Na Digit-Life so spisali zelo zanimiv članek, v katerem so obravnavali oba proizvajalca. Programa, katera sta najbolj primerna za testiranje grafičnih kartic -- 3D Mark 2001 SE in 3D Mark 2003 sta na tem področju zelo sporna, zato ju seveda lahko najdete tudi v članku. Vsem privržencem prvega ali drugega podjetja priporočam branje članka. Klik!

3 komentarji

Trije Geforcei FX 5900 Ultra na enem mestu

vir: GamePC
GamePC - Od izida serije NV35 je preteklo že kar nekaj časa. V tem obdobju je na svetovnem spletu nastalo kar nekaj testov, v katerih neposredno primerjajo ATi-jevega ter nVidiinega aduta. Tokrat pa so fantje na Game PC na test postavili tri grafikulje različnih podjetij iz nVidiine NV 35 serije. Ta podjetja so bila eVGA, MSI ter Gainward. Test so pripravili zaradi tega, da bi ugotovili zmogljivosti eVGAjeve kartice z novim BIOSom, ki kartici zniža frekvenco. To naj bi pripomoglo k boljši kakovost in hitrosti. Te močno opevane grafikulje pa so primerjali tudi s karticami iz ATIjevega tabora in sicer: Radeon 9800 Pro z 256 MB pomnilnika, Radeon 9800 Pro z 128 MB pomnilnika in Radeonom 9700 Pro ter Radeonom 9600 Pro. V testih je z nVidiinimi aduti pometel ATIjev vrh...

12 komentarjev

All in Wonder 9800 Pro

Najhitrejši All in Wonder do sedaj!

vir: HotHardware
HotHardware - ATi je s svojo All-in-Wonder serijo naredil prav gotovo odličen korak na trgu. Predstavlja zelo dobro kombinacijo med grafično in TV kartico. Tokrat so si na Hot Hardware ogledali Vse-v-enem verzijo trenutno najhitrejšega ATi-jevega grafičnega čipa -- 9800 Pro. Grafikulja je opremljena s 128 MB pomnilnika, ki tiktaka pri 680 MHz. Karakteristike te kartice smo omenili že velikokrat, zato naj vam povem le še to, da se kartica v testih obnese odlično in za vrat diha močnejšemu bratu z 256 MB pomnilnika ter geforcu FX 5900 Ultra. Klik!

19 komentarjev

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev

Gainward CoolFX

Vodno hlajena zverina

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware -

Tokrat so na Toms Hardware spisali zanimiv članek o Gainwardovem CoolFX kompletu za vodno hlajenje , ki so ga preizkusili na Geforce FX 5800 Ultra modelu. Kartica se je kar uspešno ohladila z začetnih 89°C na končnih 37 - 42 stopinj, a čeprav je bila kartica hlajena vodno, je niso kaj prida navili. Za konec naj povem še, da ima CoolFX komplet tudi svojo ceno -- dražji je od same grafične kartice. Več o tem si lahko preberete tukaj.

By McHusch: Morphling bi dejal, da so lamerji ;)

9 komentarjev

Detonatorji

Slo-Tech - Ko sva z alien-wjem premlevala, kakšen članek naj bi napisal, sva kaj kmalu prišla na idejo primerjave nVidiinih Detonatorjev med sabo. Vem, da je tema že izlajnana na veliki večini HW&OC straneh, ampak smo rekli, da se testiranje še iz n-tega zornega kota pač splača. Alien-w se je zadeve lotil zelo resno, tako resno, da je uvedel celo svojo enoto za merjenje hitrosti grafične kartice, tech imenovano. Če še vedno ne veste, katere Detonatorje za vraga namestiti, vam ogled močno priporočam.

12 komentarjev